Et koldhævet grovbrød med soltørrede tomater er nemt at bage, bare du lader tiden gøre arbejdet for dig. Det er superlækkert med en god smag af tomat – og passer perfekt til tapas.
Det er mange år siden, jeg sidst bagte et koldhævet grovbrød med soltørrede tomater. Næsten 20 år, tror jeg.
Opskriften er oprindeligt fra en kogebog, som hed “Let sovsen, Jensen” fra 1995. Kogebogen handlede om at spise mindre fedt og mere fiber. Kostrådet lød på at skrabe smørret og spise mindst 5 skiver brød, “gerne fra tunge brød, fordi de indeholder flest kulhydrater”.
Jeg havde gemt opskriftbogen i mange år. For nogle måneder rev jeg opskriften ud af bogen og smed resten ud. Nu hvor jeg har skrevet opskriften ind på bloggen, ryger den løse side også til genbrug.
Det koldhævede brød
Når du koldhæver et brød får det mere tid til at trække smag ud af melet og de andre ingredienser. Du får en bedre struktur i brødet.
Jeg synes, brødet smager helt fantastisk som tilbehør til suppe, buffet eller tapas. Men jeg var ikke begejstret for bogens fremgangsmåde, som strider lidt imod mine nuværende bageprincipper.
De soltørrede tomater skulle nemlig først æltes ind i dejen efter den første hævning, så dejen ville miste nogle af de lufthuller, som jeg er så glad for at bevare i dejen.
Da jeg begyndte at bage brødet for snart 25 år siden, havde jeg ikke en ælteskål, som var stor nok, til at brødet kunne koldhæve i den. Derfor hældte jeg dejen i en plasticpose og lagde den til hævning i køleskabet. Well, lidt uautoriseret, men brødet blev helt fint.
Derfor skal du heller ikke give op, hvis du ikke har en røremaskine, du kan ælte dej på – eller en stor skål. Prøv dig frem med “de forhåndenværende søms princip”. Det skal nok lykkes dig, og jo mere du bager, jo bedre bliver du;-)
Koldhævet grovbrød med soltørrede tomater
Brødet på billedet serverede jeg til min 50 års fødselsdag for et par uger siden. Jeg bagte to runde brød af opskriften, så hvis du kun laver et, bliver det virkelig stort.
Du skal heller ikke fortvivle, hvis du ikke har en stegeso, som jeg bager grydebrød i. Hvis du bager det på en bageplade i stedet for, skal du bage brødet ved 190° (alm ovn, ikke varmluft) i ca. 45 minutter.
Du kan selvfølgelig sagtens bage brødet uden de soltørrede tomater – eller putte oliven i i stedet for.
Koldhævet grovbrød med soltørrede tomater
Ingredienser
- 50 g soltørrede tomater (tørre)
- Vand til udblødning
- 15 g gær
- 6 dl koldt vand
- 150 g fuldkornshvedemel eller andet groft mel
- 1 tsk groft salt
- 1½ spsk sukker
- 800 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
Sådan gør du
- Læg de soltørrede tomater i en skål og dæk dem med vand. Lad dem trække en time. Dræn vandet fra og skær tomaterne i mindre stykker.
- Smuldr og opløs gæren i det kolde vand. Rør tomater, fuldkornshvedemel, salt og sukker i.
- Tilsæt hvedemelet ad et par omgange, og ælt dejen i 8-10 minutter, indtil den er blød og smidig. Dejen vil stadig være let klistret.
- Dæk skålen til med et rent viskestykke, og stil dejen til hævning i køleskabet i minimum 8 timer.
- Skrab dejen ud på et let meldrysset bord og del den i to. Stram hver portion dej op ved at samle de fire hjørner på midten som en bylt, og derefter gøre det samme med de fire nye hjørner.
- Vend dejen med samlingen nedad og drej den henover bordet mellem hænderne. Frikitionen vil stramme dejen op, ligesom når du triller boller mod bordet.
- Drys en hævekurv med rismel (eller læg et viskestykke i en skål og drys godt med mel eller rismel) og læg brødet i kurven med samlingen opad. Dæk dejen til og lad den hæve ca. 1¼ time på køkkenbordet, til det når dobbelt størrelse.
- Hvis du bager i stegeso, skal ovnen imens varmes op til 230° (alm. ovn, ikke varmluft) med stegesoen i, så den bliver lige så varm som ovnen.
- Vend forsigtigt brødet ud i stegesoen, rids det på toppen og bag det i stegesoen med låget på i 25 minutter. Sænk varmen til 200°, tag låget af stegesoen og bag yderligere 20 minutter, til brødet er gennembagt.
- Lad brødet afkøle helt, før du skærer i det.
Noter
Har du lyst til at bage andre lækre madbrød, finder du den samlede oversigt her.
Skriv et svar