Det er stadig umanerligt varmt, og jeg trænger til noget let og nemt, når det bliver aften. Det er præcis det, den her kolde agurkesuppe er.
Suppen er supernem, så børnene kan være med i køkkenet. Få ingredienser, få køkkenredskaber, så selvom du er i sommerhus eller på camping, kan du glæde familien med en kølig aftensmad og dæmpe varmen lidt.
Opskriften blev lagt på bloggen i maj, men den er endnu mere aktuel nu, hvor vi har den tørreste og varmeste sommer i mands minde.
Agurkesuppe på spejdertur?
Nogle gange handler mad om at imponere. Junior var på divisionsturnering i weekenden, hvor man dyster mod andre patruljer i divisionen. En af udfordringerne på en divisionsturnering er madlavning, hvor de skulle lave en treretters menu.
Hovedret og dessert skulle laves ud fra udleverede råvarer og opskrift, men forretten skulle de have ingredienser med til hjemmefra. Der var ingen kølemuligheder på lejren. Vi lagde hovederne i blød, August og jeg, og kom op med den kolde agurkesuppe.
Er det snyd, når ens mor blogger og hjælper med en opskrift? Jeg tænker NEJ;-) Det er jo ikke anderledes, end at man finder en opskrift på nettet, vel?
Det skulle være en opskrift, som drenge mellem 12 og 15 år kunne lave på egen hånd med få og enkle remedier. Der skulle ikke være noget i, som skulle være på køl.
Det måtte ikke tage for lang tid at lave suppen, og alligevel skulle den se imponerende og flot ud. Missionen blev vel udført.
Spejderne fik et glas med til servering som det på billedet, så de var sikre på, at suppen ville tage sig godt ud.
Suppe under primitive forhold
Du kan sagtens lave den kolde agurkesuppe i et sommerhus eller på en sheltertur. Så skal du bare bruge langtidsholdbar kaffefløde. (Du ved, de små, brune flasker, som står sammen med te og kaffe i butikkerne.)
Hvis du laver suppen hjemme, må du gerne bruge piskefløde. Det gør den lidt mere fyldig og cremet. Croutoner og græskarkerner kan ristes på en pande over bål eller på trangia.
Medbring evt. de grønne blade hjemmefra. Hvis du skyller citronmelissen eller mynten i koldt vand, pakker dem ind i fugtig køkkenrulle og derefter i en frysepose, kan bladene godt holde sig en dags tid. – Ellers gror der helt sikkert skvalderkål et sted i nærheden;-)
Suppen er dejlig læskende på en varm sommerdag. Hvis du ikke serverer suppen med det samme, skal den selvfølgelig i køleskabet.
Jeg brugte ramsløgpesto, for det lavede jeg i forrige uge. Du kan godt bruge almindelig, grøn pesto, men så skal du tilsætte et fed hvidløg også. Ramsløg smager nemlig af hvidløg.
Opskriften er skrevet, som spejderne fik den med. Du kan derfor roligt sende børnene i køkkenet og lave suppen.
Kold agurkesuppe med ramsløgpesto
Ingredienser
Kold agurkesuppe
- 2 agurker
- 2 tsk groft salt
- 2 spsk ramsløgpesto (eller basilikumpesto og 1 fed hvidløg)
- 4 tsk citronsaft
- 1 dl fløde
- 2 dl vand
- 2 tsk kryddersalt
- Friskkværnet peber
Croutoner på spyd
- 6 skiver groft toastbrød
- 2 spsk olivenolie
- Et nip ramsløgsalt eller kryddersalt
- 20 blade, fx skvalderkål, mynte eller citronmelisse
- 4 trægrillspyd
Ristede græskarkerner
- 6 spsk græskarkerner
Sådan gør du
Kold agurkesuppe
- Skræl agurkerne. Flæk dem på langs og skrab kernerne ud med en ske. Riv agurkerne på den fine side af rivejernet ned i en skål. Bland den revne agurk med de 2 tsk. groft salt, og lad det trække i 10 minutter.
- Læg et rent viskestykke i et dørslag (eller brug en finmasket si) og hæld den revne agurk ned i viskestykket.
- Lad det dryppe godt af og pres evt. mere af væsken ud af agurken. Hæld den afdryppede agurk tilbage i skålen.
- Tilsæt ramsløgpesto, citronsaft, fløde og vand og bland det godt med agurken. Smag til med kryddersalt og friskkværnet peber.
- Hvis suppen ikke skal serveres med det samme, sættes den i køleskabet og røres igennem inden anretning.
Croutoner på spyd og græskarkerner
- Skær den yderste skorpe af toastbrødet. Skær brødet i kvadrater på ca. 3×3 cm.
- Varm lidt olivenolie op i en pande og rist croutonerne på begge sider, til de er gyldne. Tag dem af panden, og drys dem med et nip ramsløgsalt.
- Hæld græskarkernerne på den varme pande (uden fedtstof) og rist dem, til de begynder at poppe. Tag græskarkernerne af panden, så de ikke får for meget.
Anretning
- Sæt forsigtigt croutonerne på grillspyd skiftevis med bladene. (Man skal dreje spyddet lidt frem og tilbage, så croutonerne ikke flækker.)
- Rør suppen godt igennem og fyld den i et glas. Pas på, det ikke splatter op ad siderne på glasset. (Tag fx en frysepose, hvor et hjørne er klippet af, og brug den som tragt.)
- Drys de ristede græskarkerner ovenpå suppen og læg et spyd med croutoner hen over glasset. Serveres straks.
Skriv et svar