Havregrynskugler må under ingen omstændigheder være tørre. De skal være bløde og nærmest smelte på tungen. Også når vi når juleaften.
På et af billederne ved min pebernøddeopskrift er der et udsnit af en gammel opskrift på havregrynskugler. Jeg ved ikke længere, om den er “hjemmefra” eller fra et blad, men jeg har skrevet den i opskriftbogen i 1989 sammen med pebernødderne. Nogle af jer har spurgt, om I måtte få hele opskriften. Jeg har sagt ja og sendt den til jer, for jeg havde ingen intentioner om selv at lave dem.
Tørre havregrynskugler?
Jeg har i mange år syntes, havregrynskugler var kedelige. Og tørre. Der er da ikke meget sjov ved en brun kugle rullet i kokosmel? Hvad er der festligt ved havregryn? Men min mand eeeelsker havregrynskugler. Åbenbart. Så for hans skyld ville jeg lave en portion.
OK, måske er det bare mig, der ikke kan huske så langt tilbage, eller også brugte vi en helt anden opskrift end den her i mit barndomshjem – som alle andre åbenbart også bruger…
De her havregrynskugler smager jo godt! Grænsende til det fantastiske!? Bløde og smeltende lækre. Jeg blev helt i tvivl, om jeg havde puttet havregryn i?
Brug den marmelade, du har
Der skal appelsinmarmelade i originalopskriften. Det havde jeg ikke noget af, men jeg havde en slat fransk ferskenmarmelade. Det blev havregrynskuglerne i hvert fald ikke dårligere af.
Appelsin og chokolade er en klassisk smagssammensætning, men ferskner giver noget helt andet til konfektkuglerne, og jeg tog mig selv i ikke at skrabe skålen alt for grundigt rent, så der var flere rester til mig;-)
Jeg har efterfølgende lavet to portioner mere, for svigerfamilien kommer på besøg på søndag. Der brugte jeg abrikosmarmelade, fordi jeg ikke kunne finde ferskenmarmeladen på hylderne i mit lokale supermarked. (Vi er ude i et: Brug, hvad du har…) Forestil dig kuglerne med lidt kirsebærsauce i stedet?
Du behøver ikke trille kuglerne i kokosmel, men brug fx perlesukker og vend dem derefter i lidt kobberstøv, så de rigtig kan glimte. Det bliver de fineste havregrynskugler, du nogensinde har set:-)
Der bliver ca. 35 kugler ud af portionen. Alt efter hvor store du laver dem, selvfølgelig. Og hvor meget masse, du får spist undervejs. Brug en teske til at portionere dem med.
Havregrynskugler
Ingredienser
- 75 g blødt smør
- 125 g sukker
- 1 spsk vanillesukker
- 120 g finvalsede havregryn
- 2 spsk mørk kakao
- 2 spsk kold, stærk kaffe
- 3 spsk fersken- eller appelsinmarmelade
Pynt
- Perlesukker og kobberglimmerstøv
- Kokosmel
Sådan gør du
- Rør alle ingredienserne grundigt sammen til en jævn masse. Massen er meget blød, når den er blandet, så du skal sætte den på køl, indtil den er så fast, at du kan trille den til kugler.
- Del massen, fx med en teske, og tril hver del til en kugle. Tril alle kuglerne i perlesukker eller kokosmel.
- Hvis du vil have glimmerstøv på også, skal du sætte kuglerne i fryseren mindst en halv time, indtil de er faste på overfladen.
- Hæld lidt glimmerstøv i en frysepose. Læg havregrynskuglerne i posen og vend dem forsigtigt rundt, indtil dine havregrynskugler er helt dækket af glimmer.
Ditte
Hold nu mund de smager godt 🙂
Tak for opskriften
Lene Tranberg
Hej Ditte.
Tusind tak og selv tak:-)
Kh Lene
Christina
Kære Lene
Jeg har lige lave dine lækre kugler – sikke en helstøbt smag de har med kaffe, smør, kakao og syrlig marmelade.
De ligger milevidt fra min barndoms havregrynskugler med margarine og lidt for meget havregryn….;-)
Mine kugler blev lavet med marmelade af mango og passionsfrugt – det virker rigtig godt.
tak for opskriften – og god jul til dig
Mange hilsner
Christina
Lene Tranberg
Kære Christina:-)
Tusind tak for din søde besked<3
Jeg kan levende forestille mig, hvor lækre de må være med mango og passionsfrugt. Det må jeg prøve;-)
Ha’ en vidunderlig jul og et lykkeligt nytår!
Kh Lene