Havregrynskugler – de bedste discokugler, jeg har smagt;-)

På et af billederne ved min pebernøddeopskrift er der et udsnit af en gammel opskrift på havregrynskugler. Jeg ved ikke længere, om den er “hjemmefra” eller fra et blad, men jeg har skrevet den i opskriftbogen i 1989 sammen med pebernødderne. Nogle af jer har spurgt, om I måtte få hele opskriften. Jeg har sagt ja og sendt den til jer, for jeg havde ingen intentioner om selv at lave dem.

Havregrynskugler

Jeg synes, havregrynskugler er kedelige. Og tørre. Der er da ikke meget sjov ved en brun kugle rullet i kokosmel? Hvad er der festligt ved havregryn? Men min mand eeeelsker havregrynskugler. Åbenbart. Så for hans skyld ville jeg lave en portion.

OK, måske er det bare mig, der ikke kan huske så langt tilbage, eller også brugte vi en helt anden opskrift i mit barndomshjem – som alle andre åbenbart også bruger… De her havregrynskugler smager jo godt! Grænsende til det fantastiske!? Bløde og smeltende lækre. Jeg blev helt i tvivl, om jeg havde puttet havregryn i?

Havregrynskugler

Der skal appelsinmarmelade i originalopskriften. Det havde jeg ikke noget af, men jeg havde en slat fransk ferskenmarmelade. Det blev havregrynskuglerne i hvert fald ikke dårligere af. Appelsin og chokolade er en klassisk smagssammensætning, men ferskner giver noget helt andet til havregrynskugler, og jeg tog mig selv i ikke at skrabe skålen alt for grundigt rent, så der var flere rester til mig;-) Jeg har efterfølgende lavet to portioner mere, for svigerfamilien kommer på besøg på søndag. Der brugte jeg abrikosmarmelade, fordi jeg ikke kunne finde ferskenmarmeladen på hylderne i mit lokale supermarked. (Vi er ude i et: Brug, hvad du har…)

Havregrynskugler

Jeg trillede ikke havregrynskuglerne i kokosmel, men i perlesukker og vendte dem derefter i lidt kobberstøv, så de rigtig kunne glimte. Det er da de fineste havregrynskugler, jeg nogensinde har set:-)

Der bliver ca. 35 havregrynskugler ud af portionen. Alt efter hvor store du laver dem, selvfølgelig. Og hvor meget masse, du får spist undervejs. Jeg brugte en teske til at portionere dem med.

Havregrynskugler

  • 75 g blødt smør
  • 125 g sukker
  • 1 spsk. vanillesukker
  • 120 g finvalsede havregryn
  • 2 spsk. mørk kakao
  • 2 spsk. kold, stærk kaffe
  • 3 spsk. fersken- eller appelsinmarmelade

Pynt: Perlesukker og lidt kobberglimmerstøv.

Rør alle ingredienserne grundigt sammen til en jævn masse. Massen er meget blød, når den er blandet, så du skal sætte den på køl, indtil den er så fast, at du kan trille den til kugler.

Del massen, fx med en teske, og tril hver del til en kugle. Tril alle kuglerne i perlesukker.

Hvis du vil have glimmerstøv på også, skal du sætte kuglerne i fryseren mindst en halv time, indtil de er faste på overfladen.

Havregrynskugler

Hæld lidt glimmerstøv i en frysepose. Læg havregrynskuglerne i posen og vend dem forsigtigt rundt, indtil dine havregrynskugler er helt dækket af glimmer.

Opbevares køligt i tætlukkede dåser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *