Hvis du følger Bagvrk på Facebook eller Instagram, har du kunnet følge med i min oprydningsproces efter KonMari metoden.
Jeg har kort nævnt KonMari i nogle af mine indlæg om mandagstips, bl.a. i de indlæg, som jeg linker til her.
Hele historien startede med, at jeg så et billede på Instagram af tøj, som var fint foldet og overskueligt sat på højkant i en skuffe… Ledsaget af en tekst, hvor Marie Kondo og KonMari var nævnt. Hvad talte hun om???

Marie Kondo og KonMari
Marie Kondo er en japansk oprydningsekspert, som har lavet en inspirerende programserie til Netflix. En lille, væver kvinde, som har en smittende positivitet, som hun forstår at formidle ud gennem skærmen.
Indrømmet, jeg så det første afsnit med samme sind, som når man ser “Fra skrot til slot” eller “Luksusfælden”. Jeg blev bekræftet i, at så slemt står det i hvert fald ikke til hos os. Jeg delte endda et billede af vores bogreol med påstanden i min Instagram-story…

Ved andet afsnit satte hun mine tanker i gang. Tænk, hvis jeg kunne få sådan et overblik? At alt ville få en plads, og at jeg kun beholdt ting, som gør mig glad?
KonMari er opkaldt efter Marie Kondo selv. Kon Mari.
Udover Netflixserien, som er en fin appetitvækker og introduktion, har Marie Kondo skrevet to bøger: ‘Magisk oprydning’ (som er oversat til dansk) og bogen ‘Spark Joy’, som kun findes på engelsk (og japansk og alle de andre store sprog).
Spark Joy
Når du rydder op efter KonMari metoden, gælder det ikke om at smide de ting ud, du kan undvære. Det handler om at beholde de ting, der gør dig glad.
Kan du se forskellen? Beholde de ting, der gør dig glad i modsætning til at smide det ud, du kan undvære?
Marie Kondo bruger udtrykket “Spark Joy” – at få en gnist af glæde. Når du rører ved en ting, du virkelig holder af, kan du føle en “elektrisk impuls”, som gør dig glad.
Lyder det langhåret? Det gør det kun, indtil du går i gang. Følelsen af gnisten er ikke medfødt, men den kan hurtigt opøves. Når jeg rører ved ting nu, efter at have været i gang med KonMari i en måneds tid, er jeg ikke i tvivl, om jeg skal beholde tingen eller ikke.
Hvorfor KonMari?
I hvert afsnit af Netflixserien, “hilser” Marie Kondo på huset. Hun ligger på knæ, lukker øjnene og introducerer sig selv for rummene. En slags meditation.
Igen sidder du måske med himmelvendte øjne? Men før du begynder, så brug et øjeblik på at lukke øjnene og forestille dig, hvordan din bolig ser ud, når du er færdig.
Forestil dig, hvordan dit hus tager imod gæster. Sågar svigermor. Hvordan du lever i din lejlighed. Hvordan stemningen er. Hvordan du selv har det.
Alle har en grund til, at de har lyst til at ændre ved nogle ting. Du behøver ikke sige dem højt, men det vil være en god idé at skrive dem ned. Se dem for dig og sæt tanker på.
Din grund er sikkert ikke den samme som min. Alligevel vil jeg dele min grund med dig, så du kan se, at der ikke er noget hokuspokus i at sætte ord på.
Min grund
Min far døde sidste sommer. Min fødegård havde været til salg i seks år, men desværre blev den først solgt pr. 1. marts i år, så min mor stod alene tilbage med oprydningen, før hun skulle flytte i noget mindre. Fra ca. 300 m2 til 60…
Selvfølgelig trådte døtre og svigersønner til og hjalp hende. Men der var oceaner af papirer fra min fars slægtsforskning, bøger, personlige minder, billeder, værktøj og tusindvis af søm og skruer.
Helt og aldeles uoverskueligt at skulle tage stilling til, både for min mor og for os. Jeg opøvede en evne til hurtigt at kunne afgøre, om et stykke papir skulle gemmes eller ud. Min mor derimod dvælede længe ved hver eneste ting. Det var over 80 års liv, der skulle vælges til eller fra.
Det er 11 år siden, vi byggede førstesal på vores hus og fik et stort, isoleret loftsrum med fast gulv og gipsplader på væggene. Siden da er der kun kommet kasser op. Ikke ned. Der var ret fyldt. og min mand fik nervøse eller irriterede trækninger, hver gang han skulle op efter en kuffert eller en toilettaske.

Jeg påstod, at jeg vidste, hvad der var, og hvor det var. Men jeg frygtede nok mest, at han begyndte at tage kasser ned, så jeg skulle tage stilling til dem. Jeg kunne finde de ting, vi brugte ofte som soveposer, kufferter og julepynt, men børnetøj, gammelt legetøj og mange overflødige ting hobede sig op.

Jeg vil ikke lade mine børn og efterladte stå med samme mængde af ting, som vi har skullet sortere i min mors og fars hjem. Jeg tænkte, det ville være en god idé at gøre op med mine ting i god tid. Have styr på, hvad jeg havde. Få mere ro i mit liv.
Rækkefølgen i KonMari
Rækkefølgen er vigtig, når man rydder op efter KonMari. Det tager nemlig lidt tid at opøve evnen til at finde ud af hvilke ting, man får en gnist af glæde af, og hvilke ting, man kan sige farvel til.
Mine indlæg i serien kommer derfor til at følge denne rækkefølge slavisk:
Det er spild af tid, når man skal lede efter ting
Før brugte jeg altid enormt lang tid på at finde mine ting igen, fordi jeg aldrig kunne huske, hvor jeg havde lagt dem. Fx briller og mobiltelefon…
Da junior fik kamera til sin konfirmation sidste forår, pakkede jeg kameraet fint ind, og lagde brugsanvisningen et godt sted, hvor jeg vidste, jeg ville kunne finde den igen, men hvor den ikke lå, så han faldt over den før tid. Jeg har ikke fundet den endnu, så stedet var ikke så genialt endda…
Nu er jeg begyndt at lægge ting på plads, når jeg har brugt dem. Lige efter, at jeg har brugt dem, vel at mærke, så jeg kan finde dem igen næste gang.
Ipad og telefon har fået en plads, hvor de er, når jeg ikke bruger dem. Jeg tager dem i hånden og sætter dem på plads, når jeg går forbi. Brillerne ligger ved siden af.
Rod blandet med udbrændthed er en dårlig cocktail
Måske ved du, at jeg er diagnosticeret med udbrændthed, angst og depression. Det er ikke noget, jeg fortæller om så tit, fordi jeg hellere vil sende en positiv boomerang ud i verden – og få glæde retur.
Når det er svært at overskue hverdagen, er det nemt at lade stå til. Når det roder, og det er uoverskueligt at rydde op og holde orden, forværres overskueligheden, og man sendes ned i en negativ spiral, hvor alt bliver sværere.
Derfor har det lettet mig enormt at begynde at rydde op. Mit liv er blevet lidt lettere, lysere, gladere, luftigere.

Den fødte samler?
Jeg er ikke den fødte oprydder eller god til at holde orden. Jeg er den fødte samler! Jeg har enormt svært ved at smide ting ud, især af nostalgiske grunde. Jeg vil helst ikke skille mig af med noget som helst. For hvad nu hvis…
Jeg er til gengæld rigtig god til at sætte i system og kasser. Ligesom jeg kan beskrive fremgangsmåden i en opskrift, kan jeg lære at folde T-shirts og holde orden på dem.
Jeg har hvilet mig ofte i KonMari processen, for det har været udmattende for mig. Når jeg har stået med en ting og været i tvivl, om den skulle ud, har jeg holdt en pause eller drukket et glas vand. Bagefter kunne jeg nemmere afgøre, hvad der var det rigtige valg.
Jeg startede med et afsnit af ‘Tidying up with Marie Kondo’ på Netflix hver dag for at få inspirationen og motivationen til at komme i gang med oprydningen. Desværre er der kun 8 afsnit, så de er blevet set mere end en gang.
Holder det så?
Indtil videre går det rigtig fint med at lægge tøjet sammen og sætte det på højkant. Mine andre ting kommer også på deres rigtige plads i stedet for at ligge hvorsomhelst.
KonMari er en livsstilsændring, og derfor er der lidt tilvænning i starten. Lige som når man begynder at løbe. Der går noget tid, hvor man skal tænke over det, før det bliver en vane.
Jeg må tilstå, at jeg er begyndt at nyde at lægge tøj sammen og på plads. Det er ikke længere en sur pligt, der skal overstås. Tøjsammenlægning kan gøres med nærvær, ligesom bagning kan.
Jeg er nærværende i processen. Jeg glatter tøjet med hænderne og folder det i perfekte rektangler, der kan stå op. Jeg er faktisk blevet ret skrap til det;-)
I næste afsnit af denne serie om KonMari fortæller jeg dig, hvor du skal starte, nemlig med dit tøj.
Skriv et svar