Du kan se det for dig. Du har hele ideen om kagen inde i dit hoved. Den venter kun på at komme ud igennem dine hænder. Sådan havde jeg det med denne halloweenroulade.
Kagen skulle være en silhouet af et spøgelseshus. Uhyggelig, men fin. En silhouet i sort og hvid kagedej med en orange baggrund af sød, krydret kage. Indeni skulle der være en frisk blanding af æblemos og flødeskum, stivet af med lidt husblas, så den kunne holde formen.
Silhouetten med halloweenmotiv
Jeg har ikke fået snittet græskarhoveder i år. Det er ellers en hyggelig tradition i min familie, men den er ikke det samme uden min far, så i år springer jeg den over.
Til halloween plejer jeg at finde inspiration til årets græskar på Pinterest. Et af de billeder, jeg har liggende i min halloweenmappe på Pinterest, er en silhouet, som ligner min halloweenroulade. Du kan bruge en hvilken som helst silhouet, og du bestemmer, hvor avanceret den skal være.
Prøv at google “halloween silhouet” og se, hvad der dukker op. Der er både monstre, spøgelser, flagermus og spøgelseshuse. Kun din fantasi sætter grænser. Du kan sagtens bruge denne fremgangsmåde til at bage din egen kagetop i stedet for altid at bestille kageprint til at lægge på toppen af dine kager. Lur mig, om du ikke kan bage en Paw Patrol eller en Frost Elsa selv, hvis du kigger mig lidt over skulderen? 😉 (Jo, det kan du godt!)
Man kan også bruge teknikken til små, individuelle kagetoppe som på de her gulerodsmuffins.
Mit motiv fylder hele kagen, og det er slet ikke nødvendigt. Den del af kagen, der ligger indeni den sammenrullede halloweenroulade er ikke synlig. Dvs. det meste af træet og hele stakittet. Jeg havde fået lavet for meget sort dej, så jeg tegnede bare løs. Midten af dit motiv skal være ca. 12 cm fra endekanten.
Flerfarvet halloweenroulade
Du skal ikke bruge andet end en hvid dej og lidt tålmodighed, for at lave en halloweenroulade som denne. Den hvide dej er med æggehvide, så den ikke får en gul tone fra æggeblommerne. Derfor kan dejen farves i alle de farver, du måtte ønske.
Jeg skulle bruge en lille smule hvid dej til månen og vinduerne, mens resten skulle være sort. Den sorte dej kræver en del pastafarve, men den bliver mørkere, hvis man blander lidt kakao i dejen – og den bliver mørkere, når den får lov at stå og trække nogle minutter, før man bruger den. Min dej var nærmest mørkegråbrun, da jeg puttede den i sprøjteposen, men sort, da den kom ud af ovnen.
Man skal selvfølgelig huske at lægge farverne på i den rigtige rækkefølge. Den farve, der skal være i det yderste lag, skal på først og derefter farve nummer to etc. Jeg startede med at tegne kanterne, vinduerne og sprosserne op med en rund tyl på 1 mm, før jeg fyldte den hvide farve ovenpå.
Man kan nemt rette skæve streger til med fx en kødnål. Du skal også bruge en kødnål til at blande striberne i dejen, når du fylder større flader ud.
Det færdige motiv sættes i fryseren i minimum 30 minutter, så den bliver helt hård, før du fordeler den orange dej henover motivet og bager det hele sammen.
HUSK, at dit færdige motiv bliver spejlvendt på den endelige kage! (Meget vigtigt, hvis det er bogstaver eller et navn, du laver på rouladen.)
Rouladeformen
Min rouladeform er en lysegul silikoneform fra Mette Blomsterberg. Den er ikke længere i hendes webshop, men jeg har været heldig at finde den nedsat i Imerco. Hvis du vil have noget lignende, har Nyborgs Room en roulademåtte som denne. Formen har ikke helt samme mål som min form, men den passer fint til mængden. (Ikke sponseret, det er ren oplysning til dig, kære læser.)
Ups
Jeg har bagt en roulade før. Endda en med navn på til bloggens 1 års fødselsdag. Eller sandt at sige måtte der to til, fordi den første revnede, da jeg rullede den sammen. Problemet var, at kagen var for tyk og dermed ikke kunne rulles så stramt. Skulle man så ikke tro, at jeg havde taget på, hvordan det skulle gøres, når jeg skulle bage en ny slags?
Jo, måske, men jeg kunne ikke huske det mindste om, hvordan jeg havde gjort sidste år. Jeg var derfor nødt til at skele til min gamle opskrift. Hvis du holder ud og læser med helt til enden af blogindlægget, kan du se, hvordan den færdige roulade så ud, før den blev kørt igennem Photoshop.
Det er ikke noget, jeg ellers bruger til at snyde og ændre billeder, men for at slippe for at bage en ny roulade, nu når jeg vidste, hvor det var gået galt, tog jeg den nemme løsning og fjernede revnerne på kagen. (Her må du gerne indsætte den flove emoji-abe, der holder sig for øjnene…)
– Familien og den svigerinde, der kom til kaffe, spiste kagen med største vellyst, så selvom den ikke var så pæn, var den absolut spiselig.
Jeg har dog bagt en almindelig roulade i dag med den rette mængde dej, og den revnede ikke. Jeg ved derfor, at opskriften er korrekt.
Du skal dermed gøre, som jeg skriver og ikke, som jeg gjorde;-) Jeg glemte nemlig at gøre viskestykkerne fugtige, og jeg havde brugt for meget dej, så min kage blev lidt for tyk og for tør på overfladen, da den kølede af. Men sådan går det nogle gange, og heller ikke i mit køkken bliver alt perfekt første gang.
Vil du finde mere halloweeninspiration, finder du alle mine halloweenopskrifter her.
Halloweenroulade
Ingredienser
Motivdej
- 45 g blødt smør, stuetemperatur
- 45 g flormelis
- 1 æggehvide, str. M/L, stuetemperatur
- 45 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- Sort pastafarve
- 1 tsk mørk kakao
Rouladedej
- 100 g blødt smør, stuetemperatur
- 100 g sukker
- Orange pastafarve
- 2 æg, str. M/L, stuetemperatur
- ½ tsk stødt kanel
- ¼ tsk stødte nelliker
- ¼ tsk stødt ingefær
- ¼ tsk finrevet muskatnød
- 100 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- ½ tsk bagepulver
Æblefyld
- 200 g æbler
- 50 g sukker
- 1 tsk vanillesukker
- ½ dl vand
- 3 blade husblas
- 1½ dl piskefløde
Sådan gør du
Motivet
- Start med at klargøre bagepapiret og skabelonen. Bagepapiret skal have samme mål som din form. I mit tilfælde vil det sige 25×31 cm. Sæt bagepapiret fast ovenpå skabelonen på en bageplade eller et skærebræt, der kan gå i fryseren. Husk, at motivet spejlvendes, når det er færdigbagt.
- Rør smør og flormelis lyst og luftigt. Tilsæt æggehviden og rør igen. Skrab skålens sider ned, så du får det hele med. Sigt melet i og vend det forsigtigt i dejen, indtil der ikke er mere tørt mel.
- Tag lidt af den hvide dej fra og put den i en engangssprøjtepose. Jeg brugte en pose til hver farve dej, hvor jeg kunne skifte tyllen ud med hhv en 1- og en 2 mm tyl. Jeg brugte ikke meget hvid dej til mit motiv, men du skal selvfølgelig have nok…
- Til den store del af dejen tilsætter du en tsk. mørk kakao og så meget sort pastafarve, at dejen bliver mørkegrå. Dejen bliver mørkere, når den får lov at stå lidt. Fyld også den sorte dej i en engangssprøjtepose, klargjort til tyl.
- Med en rolig hånd tegner du først motivets omrids op med 1 mm tyllen. Sprosser i vinduer og døre skal tegnes op med sort, før den hvide dej lægges ovenpå.
- Skift til 2 mm tyllen med den sorte dej og læg striber mellem konturstregerne. Bland disse streger ved at tegne kruseduller med et grillspyd eller en kødnål. Husk at blande dejen med konturstregerne også, så der ikke opstår mellemrum mellem dem og den store flade.
- Ret evt. fejl eller træk skarpere spidser på spir og tårne med kødnålen. Sæt pladen med motivet på bagepapiret i fryseren i minimum 30 minutter, til det er stift.
Æblemos
- Udblød husblassen i rigeligt, koldt vand i 20 minutter.
- Skræl æblerne, fjern kernehuset, skær dem i mindre stykker og bring dem i kog i en lille gryde sammen med vanille, sukker og vand.
- Lad æblerne simre ved svag varme i ca. 10 minutter, til du nemt kan mose æblerne med en gaffel. Tilsæt lidt mere vand, hvis mosen er ved at koge tør.
- Sluk under gryden, mos æblerne og læg den udblødte husblas ned i den varme æblemos. Rør godt, mens husblassen smelter. Lad mosen køle af til stuetemperatur.
Rouladen
- Imens motivet fryses ned, varmer du ovnen op til 175° (alm. ovn, ikke varmluft) og laver den orange rouladedej.
- Rør smør, sukker, pastafarve og krydderier luftigt. Tilsæt æggene ét ad gangen, og rør godt mellem hvert æg. Skrab skålens sider ned, så du får det hele med.
- Bland mel og bagepulver sammen i en skål. Sigt det over i skålen med dej og vend det i med lange tag med en dejskraber. Du skal ikke piske det sammen, for så får du en kompakt roulade.
- Tag motivet ud af fryseren, læg det forsigtigt i din bageform. Hvis du bruger en silikoneform som min, skal du sætte den på en bagerist, så den ikke vrider sig på vej i eller ud af ovnen.
- Fordel den orange dej henover motivet og glat den ud med en dejskraber. Bag rouladen i nederste tredjedel af ovnen i 14-15 minutter. Pas på, den ikke får for meget, for så knækker den.
- Det er lettest at afgøre, om en roulade er bagt ved at prikke forsigtigt i den med en finger. Hvis fingeraftrykket bliver siddende, skal den have lidt mere, men hvis fingeraftrykket løfter sig igen, er rouladen færdigbagt.
- Imens rouladen bager, klargør du arbejdsbordet. Når kagen er færdig, skal du nemlig vende den ud med det samme.
- Læg et hårdtopvredet viskestykke på en bageplade eller et skærebræt og derover et stykke bagepapir. Drys med sigtet flormelis.
- Når rouladen kommer ud af ovnen, løsner du først kanterne fra formen med en lille, skarp kniv, før du vender kagen ud på viskestykket med bagepapir, så motivet vender opad.
- Træk forsigtigt bagepapiret af motivet. (Husk at smile imens:-D) Læg et rent stykke bagepapir henover, derefter endnu et hårdtopvredet viskestykke og vend rouladen om igen ved hjælp af en bageplade. Nu vender dit motiv atter nedad.
- Lad rouladedejen ligge sådan, indtil den er afkølet. De fugtige viskestykker holder på fugtigheden i dejen og bagepapiret sikrer, at viskestykkerne ikke hænger fast i motivet.
Æblefyld
- Tjek temperaturen på æblemosen. Den må ikke være varmere end 30°. Pisk fløden halvstiv. Den skal lave bløde toppe, men der må ikke være flydende fløde i bunden af skålen.
- Bland ¼ af flødeskummet i æblemosen. Rør, indtil det er godt fordelt. Vend nu resten af fløden i blandingen ad et par omgange. Brug lange tag med en dejskraber, så du ikke presser luften ud af flødeskummet.
- Hvis dit æblefyld er meget blødt, så sæt skålen med fyldet i køleskabet, indtil rouladen er kold. Så sætter det sig mere.
- Fordel æblefyldet på rouladen, hvor motivet stadig vender nedad. Rul forsigtigt rouladen sammen fra den “kedelige ende” (enden modsat hovedmotivet).
- Det gøres lettest ved at løfte op i bagepapiret og støtte dejen, mens du ruller. Hvis du bare ruller med hænderne, risikerer du at presse for hårdt, så dejen revner.
- Sæt din roulade på køl, indtil den skal spises.
Noter
Er du klar? Og har du læst al teksten? Så må du gerne se min knækkede halloweenroulade;-) Happy halloween!
Anne-Mette Højbjerg
Fuck hvor er den fed! Det er imponerende hvad man efterhånden kan lave. Nu har jeg så meget lyst til kage. *Haha*
MVH Anne-Mette Højbjerg – http://www.giz-blog.dk
Lene
Tusind tak, Anne-Mette<3
Ja, det er bestemt ikke sidste gang, jeg leger med roulade og motiver.
Hvis du lærer mig nogle makeup-tricks, skal jeg nok bage kage;-)
Kh Lene
Nina Marie Marvin
Hej Lene
Hold nu op hvor er din roulade FANTASTISK og hvor er du altså dygtig og insprierende.
Wawoooo den må jeg altså prøve.
Glæder mig hver gang jeg kan se at der er en ny mail fra dig ; )
Mange efterårs hilsner Nina Marie
Lene
Tusind tak, Nina Marie:-)
Hvor er du sød<3
Det er så fantastisk at få de mange rosende ord (og stjerner) med på vejen, især når jeg selv synes, jeg har frembragt noget lidt fantastisk:-D
Kh Lene
helle
hvor er den utrolig fin. Men man må vel også kunne gøre det med andre kager – altså fx. en almindelig sandkage. Hvis man stadig maler på bagepapiret, hælder dej i en form og så lægger bagepapir med den frosne tegning på med papirsiden opad? så burde man vel få et mønster ovenpå kagen? eller vil det smelte ud?
bare en ide 🙂
Lene
Hej Helle:-)
Tusind tak<3 Du kan sagtens bage mønster ind i en hvilken som helst kage, men der er nemmest, hvis du laver mønsteret i bunden af kage og vender den om efter bagning.
Hvis du lægger mønsteret ovenpå, som du foreslår, risikerer du, at mønsteret synker ned i kagen, så du ikke kan se det, eller at kagen hæver op og sprækker, så mønsteret flækker i to.
Men giv det endelig et forsøg og lad mig høre om resultatet:-) Jeg kan jo tage fejl.
Kh Lene
Maja
Heejsa Lene 🙂
Hold nu op, hvor ser den lækker ud og helt sikkert en teknisk, jeg rigtig gerne vil forsøge, men hvad er det for et sæt, som du “tegner” med? 🙂
Med venlig hilsen Maja
Lene
Hej Maja:-)
Tusind tak<3
1 mm tyllen er en Wilton som denne: https://nyborgs-room.com/produkt/rund-tyl-nr-1-wilton/
2 mm tyllen var en del af et sæt med små, forskellige tyller, jeg købte i Tyskland. Hvis du vil have den for sig selv, er denne en mulighed:-) https://nyborgs-room.com/produkt/rund-tyl-nr-2-wilton/
Jeg bruger altid engangssprøjteposer (jeg køber dem billigt hos Fleggaard) med en tyl-kobler som denne: https://nyborgs-room.com/produkt/tyl-holder/
God fornøjelse med kagen:-)
Kh Lene
Sarah
Hej Lene
Jeg hat købt mig en ret stor roulade form og den kan derfor ikke være i fryseren. Kan jeg i stedet bage mønsteret i ganske kort tid, så det bliver fast – ved du det?
Mvh Sarah
Lene Tranberg
Hej Sarah:-)
Ja, det burde du kunne. Bare du passer på, at du ikke kommer til at skubbe til mønsteret.
God bagelyst!
Kh Lene