Lad din kreativitet få frit løb i de sidste uger af oktober. Dagens mandagstip handler om græskarmænd. Alle bør snitte et græskarhoved og byde efteråret velkommen. Du får her mine bedste tips til græskarsnitning.
Vi genoplivede en familietradition i lørdags. Vi snittede græskarmænd sammen med tre af vores fire børn.
En gammel tradition
Halloween er en gammel, keltisk tradition, hvor man fejrede høsten og ærede de døde ved en fest. Der blev brændt bål for at udrense det gamle år og håbe på frugtbarhed i det kommende høstår.
Kelterne tændte lys for at holde genfærd og onde ånde væk. Man udhulede roer og brugte dem som lygter.
Den keltiske tradition hed Samhain og lå den 31. oktober. Den katolske kirke fastlagde allehelgenstraditionen til den 1. november, så aftenen før allehelgens dag, allehelgensaften (All Hallows’ Eve) ramte ned oveni Samhain, så de keltiske traditioner kunne videreføres, men i den nye tros navn. All Hallows’ Eve blev til Halloween.
Irerne tog deres tradition med roelygter med, da de emigrerede til Amerika. Men store roer, som de findes i Europa var ikke til at opdrive. Derfor begyndte man at udhule græskar i stedet.
Halloween er altså ikke noget “amerikaneri”, som mange tror, men en ældgammel førkristen tradition.
Hvis du ikke har deltaget i en allehelgensgudstjeneste i en dansk kirke, burde du unde dig selv den oplevelse. Man mindes alle dem, som er døde i sognet det seneste år, og deres navne læses op af præsten.
Det er en meget smuk og højtidelig, kirkelig handling, hvor alle har mulighed for at tænde et lys for deres kære. Tidligere har jeg tændt lys for mine bedsteforældre, men sidste år mindedes jeg først og fremmest min far.
Familietraditionen
Traditionen har været i min familie i rigtig mange år. Omkring de 20 år, tror jeg. Hele familien samledes på min fars fødselsdag i starten af oktober. Fars værksted bugnede af de mange græskar, som han havde dyrket hele sommeren, kun med det ene formål, at der skulle være rigeligt til os alle.
Det var en aktivitet for alle aldre, også for de helt små, som kun havde tålmodighed til at grave en skefuld ud af et græskar, og som derefter slog søm i og savede i flamingo. (Det kan mindre børn få TIMER til at gå med;-))
Der gik en lille smule sport i at snitte de flotteste græskar, og jeg researchede på Pinterest for at finde det helt rigtige motiv. Det blev dog sjældent det, som kom på græskarret, da det græskar, som stod foran mig, lagde op til noget helt andet.
Til sidst blev der tændt lys i alle græskarmænd, og der blev taget et “familiebillede”. Ofte var der så mange græskarhoveder, at der ikke var plads til dem alle på ét billede.
Traditionen døde, da min far gik bort sidste år. Jeg havde slet ikke lyst til at snitte græskarmænd. Jeg smed endda vores snitteudstyr og udhulerskeer ud, da vi ryddede op i garagen.
Kunstigt åndedræt til græskarmænd
Som tiden nærmede sig halloween i år, kunne jeg mærke, at lysten til at snitte græskarmænd kom tilbage. Det ville være en god tradition at videreføre, ikke mindst fordi vi kunne mindes min far på den måde.
Vi inviterede alle fire børn og en svigersøn til en græskardag, hvor planen egentlig var at slutte af med græskarsuppe. Det blev konverteret til deep pan pizza, da vi allerede havde spist græskarsuppe i ugen op til.
Vi dækkede op i garagen med arbejdsborde dækket med afdækningsplast. På den måde var det nemt at rydde op efter snitteriet. Al indmaden blev samlet i spande og spredt i urtebedene. I bedste fald spirer græskarfrøene og vokser til nye planter næste år – i værste fald komposterer de og gør noget godt på den måde.
Grej og græskar
Alle butikker bugner af græskar, men de skal vælges med omhu, når man tager et i stakken. Selvfølgelig må der ikke være nogen bløde (rådne) pletter, men du skal også være opmærksom på stilken, for hvis den er blød, er det tegn på begyndende råd, og så holder dit græskar ikke så længe.
Vælg et græskar, som “taler” til dig, allerede når du tager det. Måske kan du se linier til et ansigt. Måske tager du altid det største, som Junior gør – eller du tager det mindste, du kan finde for at skulle udhule mindst muligt.
Tør græskarret af med en fugtig klud, så der ikke er noget snavs på det.
Kalktusch
I mange år har vi tegnet motivet op med sprittusch. Rester af motivstregerne skulle tørres af med en klud fugtet med sprit. Det var ikke altid lige nemt at få af.
I år købte jeg kalktuscher i Søstrene Grene. Egentlig ville jeg bruge dem til at tegne på vinduerne med – og skrive på vores oversigtstavle i køkkenet – men de viste sig at være uovertrufne til at tegne på græskar med.
Kalktusch kan nemt tørres af med en almindelig, fugtig klud, og det er nemt at fjerne, hvis man har tegnet forkert.
Urtekniv
En urte- eller grønsagskniv er god til at skære låget af din græskarmand. Snit et zigzagmønster rundt om låget. Skær det lidt skråt, så det ikke bare falder ned igennem.
Zigzagmønsteret gør det nemmere at få låget til at vende rigtigt, når det skal på igen, fordi det skal passe med mønsteret, men takkerne forhindrer også, at dit låg falder ned i det hule græskar.
Til de dybe udskæringer, som går hele vejen igennem græskarskallen, skal du også bruge en spids kniv.
Hobbykniv
Vil du udskære motiver, som ikke går igennem, men hvor man kan ane lyset gennem den udhulede skal, kan du skære motivet op med en hobbykniv, hvor du kun lige bryder igennem den yderste skal.
Derefter skærer du overfladen af græskarret væk rundt om motivet. Udhul græskarret lidt ekstra tyndt på bagsiden af motivet, så lyset bedre kan komme igennem.
Husk, at dit græskar skal have et lufthul på fx bagsiden, så der kan komme ilt til dit lys, hvis du bruger levende lys.
Ske eller isske
Jeg har virkelig udhulet mange græskar gennem tiden. Mit favoritudhulingsværktøj er en isske. Det behøver ikke være en med udløser som på billedet. De almindelige – også dem i kraftig plast – virker helt fint.
Hvis du bruger en spiseske til at udhule med, så sørg for, at skeen er så stærk, at den ikke bøjer. Der skal bruges kræfter for at udhule græskar, når kødet er så fast. Brug evt. gamle skeer, som du gemmer til næste år (i kassen med halloweenpynt, så du ved, hvor de er).
Hvilken slags lys?
Jeg vil helst bruge fyrfadslys. De brænder i fire timer, slukker af sig selv, og så behøver du ikke tænke mere på det, før dagen efter, når dine græskarmænd skal tændes igen.
Du kan også bruge lyskæder. Måske nogle små batteridrevne. Eller fyrfadslys med batteri. Husk at slukke dem, når du går i seng, hvis de ikke er med timer.
Nogle år har vi brugt cykellygter. Det giver en fed og uhyggelig effekt, når man sætter en rød baglygte til at blinke i et græskar;-) Cykellygter skal også slukkes hver dag…
Opbevaring af græskarret
Græskarmænd holder sig allerbedst, når de står udenfor. Stil dem lidt i læ, fx ved hækken eller på trappestenen, så de står beskyttet mod regn.
Hvis der er udsigt til frost, skal du sætte græskarrene ind, fx i garagen eller et andet køligt, men frostfrit sted.
Et år, hvor vi havde snittet græskar hos mine forældre, faldt der islag den første nat efter. Det tog livet af alle græskarrene. De faldt simpelthen sammen.
Vi har eksperimenteret meget med forskellige tricks til at få græskarrene til at holde længere. Tyk skal, tynd skal, Atamon ud- og indvendig.
Jeg synes ikke, det har gjort den helt store forskel, for græskarmænd går til og rådner, uanset hvad du gør.
Græskar holder en begrænset periode, og sådan er det. Det vigtigste er at vælge et sundt og fast græskar fra starten. Stil de færdige græskar, så du (eller dine naboer) kan glædes over dem, og komposter dem så, når de ikke kan mere.
Skriv et svar