Jeg er den gladeste, lille bager i dag og sidder med armene over hovedet af jubel. Det lykkedes mig endelig at bage sprøde grovbirkes som bagerens:-)
I sidste uge havde jeg stor succes med at bage sprøde, luftige (almindelige) birkes. Birkes, der lignede bagerens på en prik. Mit andet yndlingsrundstykke er grovbirkes. Hvor svært kunne det være at bage en grov fuldkornsversion, når man allerede kunne bage lyse birkes?
Ret svært, viste det sig… Man kan ikke bare tage en opskrift med almindeligt hvedemel, skifte det ud med fuldkorn, hælde kerner i og forvente, at de blev lige så flotte og luftige.
Det vidste jeg godt. Men man havde da lov at håbe.
Jeg bagte, smagte og rettede til. Mere groft mel, mindre groft mel. Færre hørfrø (for sandt at sige er jeg ikke så vild med smagen af dem). Mere margarine, mindre margarine. Mere gær. Jeg har vist skruet på alle knapperne, før jeg endelig var tilfreds.
Alle ingredienser kan købes i et supermarked
En af mine kæpheste på Bagvrk er, at alle ingredienser så vidt muligt skal kunne købes i almindelige supermarkeder.
Jeg ved ikke selv noget mere frustrerende, end når man skal støve flere butikker igennem, før man (måske) finder en særlig, sjælden frøtype, som skal plukkes af jomfruer i Himalaya og helst ved fuldmåne.
Der skal ikke bruges maltmel eller bageenzymer, som kun kan købes på nette, i mine grovbirkes. Bageenzymer kunne sikkert have givet mig en genvej, men jeg har for længst smidt mine enzymer ud, fordi de var blevet for gamle. Jeg brugte dem ikke længere.
I stedet for maltmel brugte jeg en mørk øl i dejen, så den fik en lidt mørk og maltet smag. Min mørke øl var en 1859 fra Albani, men du kan bruge både stout og nisseøl, hvis det er det, du kan få fat i. Vil du lave den uden øl, bruger du bare mælk, som i de almindelige birkes.
Jeg brugte fuldkornsmel i mine grovbirkes for at få dem til at mætte mere. Hvid hvede fuldkornsmel indeholder 98,5% fuldkorn og 9,5 g kostfibre pr. 100 g mel. Det stenformalede fuldkornshvedemel indeholder 100% fuldkorn og 12 g kostfibre pr. 100 g.
Begge meltyper er fra Valsemøllen og kan bl.a. købes i Bilka og Føtex. Kernerne er også derfra.
Jeg siger ikke, at grovbirkes er sunde, for der er stadig masser af smør eller margarine i, men de mætter mere end de lyse birkes;-)
Altså, der skal ikke bruges specialingredienser for at bage grovbirkes!
Hvad skal der til for at lykkes med grovbirkes?
Selvom jeg har beskrevet fremgangsmåden udførligt for de almindelige birkes, får du alle mine tips og tricks her også. Det er jo ikke sikkert, du først har læst indlægget om birkes, vel?
Du har måske googlet en opskrift på grovbirkes og er havnet hos mig uden at kende resten af bloggen. Jeg vil blive glad, hvis du bliver hængende eller kommer igen.
OK. Første spørgsmål:
Skal der smør eller margarine i grovbirkes?
Du må bruge smør eller margarine, som du lyster. Jeg synes, smør har en meget gennemtrængende smag i de mængder, der skal rulles ind i dejen til grovbirkes. Kan du bedst li’ smør, så bruger du bare det.
Smør er sværere at arbejde med for begyndere i at rulle wienerdej med 28 lag dej og 27 lag margarine eller smør. Smørret bliver hurtigt for hårdt eller for blødt. Margarine er mere elastisk og ensartet at arbejde med.
Mange bagere bruger rullemargarine, som man ikke kan købe i en almindelig butik. Det er et industriprodukt.
Hvis jeg skal være helt ærlig, kan jeg bedst li’ at arbejde med den margarine i blok, som hedder Lise. Den kan købes i Netto og er et billigt produkt. Den er supernem at rulle ind i dejen.
Jeg har altid svoret til Ama eller Oma bagemargarine, men Lise har vundet mit hjerte, fordi hun er så nem og medgørlig.
Margarine har et højere smeltepunkt end smør. Derfor er den nemmere at rulle ind i dejen som tynde lag i stedet for at arbejde den ind i selve dejen.
Du skal rulle med et let tryk, så du ikke valser fedtstoffet ind i dejen, men ruller den i fine lag mellem dejlagene.
Det kan være svært at styre lagene i en dej med kerner og groft mel som de her grovbirkes. Lagene bliver ikke så lige og ensartede som i en dej kun med hvedemel. Det lægger du dog ikke mærke til, når først dine grovbirkes er bagt.
Hvis du vælger at bruge smør, er et godt tip at lægge dejen på køl i en halv time mellem hver udrulning. Så bliver dej og smør mere fast. Sørg også for at arbejde mindst muligt med dejen, så smørret ikke bliver blødt.
Pak margarinen ind i dejen
Hvis man skal gøre det rigtigt, skal margarinen ligge diagonalt på dej-kvadratet. De fire dej-vinger rulles lidt ud og foldes ind mod midten, så dejen lukkes som en konvolut. Alle samlinger lukkes helt tæt og stramt om margarinen.
Hvis du trykker på billedet herover, kan du se, hvordan man skal gøre. (Åbner i et nyt vindue.)
Du skal tæske løs på margarinen, mens dejen æltes i maskinen. Bank den ud på et stykke bagepapir til en tykkelse på ca. en centimeter, og læg margarinen i køleskabet, mens dejen ælter færdigt.
Vær tålmodig, når du bager grovbirkes
Vær tålmodig og giv dejen lov til at hvile, når den har brug for det. Så får du nemlig det allerbedste resultat.
Hvis du forcerer processen, får du en dej, der opfører sig som en trodsig fireårig. Hvis du ruller den ud eller skærer dine birkes ud, uden at dejen får lov at slappe af først, trækker den sig sammen og bliver umedgørlig.
Forestil dig, at du gerne vil hurtigt hjem fra børnehaven, men din datter skal liiiige… Hun gemmer sig inde i legehuset, og du trækker hende lidt i armen for at få hende med. Hun bliver gal og trækker den modsatte vej, og situationen kan nemt udvikle sig. Hvis du i stedet giver hende 5 minutter mere til at blive færdig med legen, hopper hun glad ud af lågen.
Kan du se forskellen? Det gælder også med dej.
Rul roligt, men bestemt frem og tilbage. Gør dig umage med at få så skarpe hjørner og lige kanter på dejen som muligt.
Sørg for hele tiden at have så meget mel på bordet, at dejen ikke klistrer fast. Flyt dejen rundt, så du er sikker på, den ikke rives i stykker, hvis den klistrer.
Fold dejen 3×3
Dejen skal foldes 3×3. Det vil sige, at dejen skal udrulles og foldes ind over sig selv i tredjedele – og rulles ud igen tre gange. På den måde får du 28 tynde lag dej med 27 tynde lag margarine imellem.
Drej dejen 90 grader mellem hver udrulning, så du får kanterne ind i dejen og lagene bliver mere ensartede, når dej og margarine bearbejdes på begge leder.
Melet på bordpladen er kun for at dejen ikke hænger fast. Det skal ikke med ind i dejen, når du folder den. Derfor skal du huske at børste overskydende mel af, når du folder dejen ind over sig selv.
Bliver dejen for blød undervejs, så læg den på køl i 20-30 minutter. Jeg lagde min dej på køl mellem 2. og 3. udrulning.
Brug damp, når du bager grovbirkes
Grovbirkes har en lang efterhævningstid på 75-90 minutter. Dejen får god tid til at hæve og udvikle sig, og de tynde lag dej bevæger sig mellem margarinelagene.
Når dine grovbirkes kommer i ovnen, skal de have plads til at hæve endnu mere op, før de bages sprøde. Derfor skal du bage grovbirkes med damp i starten af bagetiden.
Du behøver ingen dampovn for at kunne skabe damp. Du skal bage med traditionel over- og undervarme, for hvis du bager med varmluft, kan luftstrømmene få de spinkle dejlag til at vælte omkuld, så dine birkes bliver skæve.
Du må endelig ikke bare kaste vand ind i bunden af ovnen. Så risikerer du nemlig, at ovnbunden slår sig, så den bliver skæv og på sigt bliver utæt.
Jeg bruger en oval støbejernstallerken, som jeg købte billigt i Netto for nogle år siden. Den varmer jeg op sammen med ovnen, så den er rygende varm, og så hælder jeg vandet ned i den, så der dannes damp.
Andre bruger en foliebakke med vaskede granitskærver eller en lille bradepande af metal.
Brug ikke et ildfast fad af glas eller stentøj. Du risikerer, at fadet springer, når du hælder det kolde vand i det varme fad. Det ville være ærgerligt at miste et ellers godt fad på den måde.
Nu er du klar til at gå i gang. Opskriften kommer her:-)
Grovbirkes som bagerens
Ingredienser
Til udblødning af kernerne
- 35 g Valsemøllen knækkede hvedekerner
- 3 dl vand
Resten af dejen
- 2½ dl kold, mørk øl (fx stout eller nisseøl)
- 50 g gær
- 1 æg, str. M/L, koldt
- 1 spsk hørfrø
- 2 spsk Valsemøllen hampefrø
- ½ tsk groft salt
- 2 spsk sukker
- 75 g Valsemøllen fuldkornshvedemel, stenformalet
- 425 g Valsemøllen Hvid hvede fuldkornsmel
- 20 g blødt smør, stuetemperatur
- 200 g bagemargarine til udrulning, koldt (eller smør)
Drys
- 1 tsk hørfrø
- 2 tsk sesamfrø
Sådan gør du
- Kog de knækkede hvedekerner i de 3 dl vand i 5 minutter. Hæld vandet fra i en sigte og køl hvedekernerne helt ned i køleskabet. Det kan du fint gøre dagen før.
- Smuldr og opløs gæren i den kolde øl. Tilsæt æg, hvedekerner, hørfrø, hampefrø, salt, sukker og halvdelen af melet. Ælt smørret ind, så der ikke er nogen synlige klumper, og tilsæt resten af melet.
- Ælt dejen godt i 8-10 minutter ved medium hastighed. Skrab dejen ned fra krogen engang imellem, hvis det er nødvendigt.
- Imens gør du margarinen klar til udrulning. Læg et stykke bagepapir på bordet, og klask margarinen mod bordet på bagepapiret. Bank det ud med håndroden, til margarinen er et kvadrat på ca. 1 cm tykkelse. Læg det i køleskabet, til dejen er færdigæltet.
- Skrab dejen ud på et meldrysset bord. Tryk dejen ud med håndroden til et kvadrat lidt større end margarinekvadratet.
- Læg margarinen ovenpå dejen, drejet 45°, og bank den godt fast til dejen (se billedet). Rul dejens hjørner ud til små vinger, som du folder stramt ind over margarinen som en konvolut, så margarinen er helt pakket ind.
- Drys bordet med mel, og sørg for at flytte dejen ofte, så den ikke hænger fast i bordet under udrulningerne.
- Udrul dejen til et rektangel på 30×40 cm. Sørg for at få siderne så lige og hjørnerne så skarpe som muligt.
- Fold den ene tredjedel ind over midten. Børst overskydende mel af, og fold den anden tredjedel ind over midten. Det var den første af de tre udrulninger og foldninger.
- Drej dejen 90° på bordet, så de åbne ender nu vender på tværs. Rul igen dejen ud til et rektangel, og gentag foldningerne som før. Husk at børste overskydende mel af, når du folder dejen ind over. Det var anden foldning. Dæk dejen til med husholdningsfilm, og læg den i køleskabet på et skærebræt i 20 minutter.
- Drej igen dejen 90° og lav den sidste udrulning og foldning. Dæk dejen til igen, og sæt den i fryseren i 30 minutter på et skærebræt eller lignende.
- Rul den kolde dej ud til et langt rektangel på ca. 20×70 cm. Fugt hånden med koldt vand, og stryg den henover dejens overflade.
- Rul dejen stramt til en 70 cm lang pølse. Læg den, så samlingen er lige under den. Tryk pølsen fladere med håndroden, og rul den fladere med kagerullen. Prik dejen med en kødnål, så der ikke er luftlommer indeni.
- Fugt hænderne igen, og stryg vand på overfladen. Drys med blandingen af hør- og sesamfrø.
- Rul dejen med lidt vægt på kagerullen, så din dej bliver lige tyk og flad over det hele, og frødrysset sidder godt fast. Du har nu en lang, flad pølse, som måler ca. 7 cm i bredden og er 74 cm lang.
- Lad dejen hvile på bordet i 15 minutter, før du skærer den ud. På den måde får dejen lov til at hvile, så den ikke trækker sig sammen efter udskæring.
- Beklæd to bageplader med bagepapir. Klip to 8-liters fryseposer op, så de kan bredes helt ud og dække de udskårne grovbirkes. Drys fryseposerne let med mel og ryst det overskydende af, så poserne ikke hænger fast i dejen.
- Skær 6 cm brede birkes af den lange dejpølse med en skarp kniv. Du skal ikke skære dem smallere, for så vælter de. Løft dem over på bagepladerne, og sæt dem med god afstand.
- Dæk dine grovbirkes til med fryseposen (melsiden nedad) og derefter et tørt viskestykke, så overfladen ikke tørrer ud.
- Lad dine grovbirkes hæve 1¼-1½ time på køkkenbordet. De sidste 15 minutter af hævetiden varmer du ovnen op til 220° (alm. ovn, ikke varmluft), med fx en støbejernstallerken i bunden af ovnen.
- Sæt den første bageplade ind i nederste tredjedel af ovnen, hæld ½ dl vand i støbejernstallerkenen til at skabe damp, og luk straks ovnlågen.
- Grovbirkes skal bage i alt ca. 16 minutter, men efter 5 minutters bagetid åbner du kort ovnlågen, for at resten af dampen kan slippe ud. Gentag med plade nummer to.
- De sprøde grovbirkes afkøles utildækkede på en bagerist.
Ole
Skønt Lene, tak for at dele opskrift. Dem vil jeg prøve at lave i weekenden. God (bage) dag.
Lene Tranberg
Tak i lige måde, Ole:-)
Kh Lene
Jette
De er fantastiske
Camilla
Ihh, det vil jeg prøve i weekenden!
Hvad hvis jeg helst vil bruge smør?
Kh Camilla
Lene Tranberg
Hej Camilla:-)
Du kan godt bruge smør. Fremgangsmåden er den samme, men det er vigtigt, at du lægger dejen på køl i en halv times tid mellem hver udrulning og foldning, fordi smør hurtigere bliver (for) blødt i forhold til margarine. Du skal stræbe efter, at dej og smør har samme konsistens, så de arbejder ens.
God bagelyst!
Kh Lene
Hans
Kan man bruge rullemargarine i stedet for smør ?
Lene Tranberg
Hej Hans;-)
Ork ja, det kan du sagtens.
God bagelyst!
Kh Lene
Dorte Dørr
Hejsa
Jeg vil gerne prøve dine lækre birkes. Jeg vil gerne have de overnatter i køleskabet så de bages om morgenen men er i tvivl l om hvor langt jeg skal gå I opskriften før de skal i køleskabet. Vil jo helst gøre det rigtigt
Vh Dorte
Lene Tranberg
Hej Dorte:-)
Jeg ville lave dem færdig til lige inden den sidste hævning og så lade dem hæve natten over i køleskabet.
Så passer det forhåbentlig med, at de er færdighævede og klar til ovnen, når du tager dem ud næste morgen.
God bagelyst!
Kh Lene
Lars Thulsted
Hvilken størrelse har de færdigbagte Grovbirkes?
Lene Tranberg
Hej Lars:-)
Jeg har ikke målt på dem, men de er samme størrelse som dem fra vores lokale håndværksbager.
God bagelyst!
Kh Lene
Annette Hansen
Jeg har nu bagt grovbirkes efter din opskrift mange gange. Jeg har opjusteret opskriften så den passer til en hel hvidtøl, men laver stadig kun 12, da mine “kunder” godt kan lide at de er lidt større. Jeg lader dem hæve 30 minutter på bordet, når de er færdige. Så fryser jeg dem. Når de så skal bruges, tør jeg dem op i køleskabet natten over og stiller dem ud på køkkenbordet, mens ovnen varmer op. Det virker uden problemer hver gang. Tusind tak for en rigtig god opskrift.
Lene Tranberg
Hej Annette:-)
Tusind tak for din besked.
Smart at bage store birkes – og dejligt, at du også har gode erfaringer med at fryse dem ned før bagning.
Ha’ en dejlig søndag.
Kh Lene
Bente Stark
Syntes dejen er meget tør inden udrulning man kan jo ikke samle den kan ikke se hvad jeg har gjort forkert ha rfuld opskriften
Lene Tranberg
Hej Bente:-)
Måske har du glemt noget væske et sted?
Kernerne skal koges i de 3 dl vand, og så er der 2,5 dl mørkt øl til selve dejen.
En hydrering på 50% (2,5 dl væske til 500 g mel) er meget passende til en wienerdej.
Jeg krydser fingre for, at du finder fejlen.
God bagelyst.
Kh Lene
Christina
Hej
Jeg er ved at forsøge for første gang at bage din opskrift på grov birkes – men dejen er helt vild tør?? Jeg har taget de mål der stod – men maskinen kunne næsten ikke røre den, så jeg tilsatte en smule mere øl.
Kan se en anden kommentar hvor problemet var det samme …
Dejen skal vel være blød og smidig når den er færdig kørt?
Lene Tranberg
Hej Christina:-)
Beklager det sene svar.
Dejen er ikke blød og smidig som en ren hvededej, men den er til at rulle ud, uden at den smuldrer.
Hvis din dej er meget tør, er det fint, du tilsætter lidt mere øl. Der er jo forskel på, hvor meget væske, mel suger.
Mængderne i en opskrift er altid vejledende (plus/minus en lille smule) ligesom hævetiderne. Der skal lidt øvelse til også;-)
Ha’ en skøn dag.
Kh Lene