Grillflutes med tallerkensmækker

Har du prøvet at lave mit kryddersmør med blomsterkarse i? Det er virkeligt lækkert til grillmad. Selvfølgelig kan du lægge en skive kryddersmør ovenpå en steak og lade den smelte ned over bøffen. Men smør er heller ikke dårligt på et godt stykke brød, og gode, det er disse grillflutes.

Grillflutes

Opfordringen til at bage med blomsterkarse (som også hedder tallerkensmækker, nasturtium eller tropaeolum) kom fra min far, som har sået de blomsterkarseplanter, som pryder min køkkenhave. Blomsterkarse har en lidt skarp smag som sort peber eller en stærk rucola, så jeg tror, det ville fungere fint sammen med jordbær, hvis det skulle i en kage. Men i stedet hakkede jeg bladene helt fint og puttede dem i en dej med fuldkornsspelt og manitoba hvedemel og lavede små grillflutes af dejen. Hvis du ikke har tallerkensmækkere i haven, kan du sagtens bruge andre blade, fx. brændenælder, skvalderkål eller spinat.

Grillflutes

De små grillflutes havde den fineste, grønne farve, før de blev bagt, men den forsvandt desværre ved bagningen og gav brødet en mørk olivengrøn farve i stedet. Det lever jeg gerne med, for brødene blev ret lækre. Der bliver 12 grillflutes af portionen.

Grillflutes

  • 50 g blade af blomsterkarse/tallerkensmækker
  • 4 dl. lunkent vand
  • 50 g gær
  • 3 spsk. olivenolie
  • 2 tsk. salt
  • 1 spsk. honning
  • 350 g fuldkornsspeltmel
  • 350 g manitoba hvedemel

Til pensling: Olivenolie og sort, groftkværnet peber.

Hak bladene fint, enten med en kniv eller i en minihakker.

Smuldr og opløs gæren i det lunkne vand. Tilsæt olie, salt, honning og de hakkede blade, og ælt melet ind lidt ad gangen. Ælt dejen grundigt, til den er smidig og slipper skålens sider.

Lad dejen hæve tildækket (fx med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik) i 45 minutter.

Når dejen er hævet til dobbelt størrelse, deler du den i 12 lige store stykker og triller dem til boller, som du lader hvile under et viskestykke i 10 minutter.

Grillflutes

Form bollerne til små flutes ved at trække ud i enderne af dejen og derefter rulle dem stramt fra den lange side. Rul dem lidt frem og tilbage på bordet, til de har en regelmæssig facon, og læg dem på en bageplade med bagepapir. Pensl dine grillflutes med olivenolie og drys med groftkværnet, sort peber.

Lad de små flutes hæve tildækket i 30 minutter, mens du varmer ovnen op til 220° (alm. ovn, ikke varmluft). Rids med et barberblad eller en skarp kniv og bag dine grillflutes midt i ovnen i ca. 15 minutter.

Grillflutes

Grillflutes med tallerkensmækker kan naturligvis fryses, hvis du ikke når at spise dem allesammen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *