Kryddersmør med blomsterkarse

Min far spurgte til, hvordan det gik med de blomsterkarseplanter, jeg havde fået med hjem i maj? Jo tak, de stortrives og breder sig ud over de rammer, de er blevet tildelt. Men en plante med sådan en frodighed og smukke blomster kan man tilgive meget. “Har du så prøvet at bage noget med dem?” Næh, ikke endnu, og det skal jeg bestemt have gjort. Men i dag tager vi noget supernemt, vi skal nemlig lave kryddersmør.

Blomsterkarse

Blomsterkarse har mange navne. Det latinske navn er Tropaeolum, andre danske navne er Nasturtium og Tallerkensmækker. Jeg synes, Blomsterkarse er det mest dækkende, fordi det beskriver smagen (lidt stærkt af karse og sort peber) og det faktum, at der kommer de dejligste orange eller gule blomster på planten, som kryber hen ad jorden. Både blomster og blade er spiselige og dekorative i fx en salat. Jeg foretrækker at hakke mine krydderurter til kryddersmør i stedet for at pulverisere dem i foodprocessoren, men det må du gøre, som du vil.

Smør til kryddersmør skal ikke være fuldstændig blødt. Tag det ud af køleskabet cirka en halv time til tre kvarter, før du skal bruge det. Når en skive smør er bøjeligt i stedet for at knække, har det en passende konsistens.

Kryddersmør

Selvfølgelig ved du, at man kan lave kryddersmør med alle mulige krydderurter. Du får lige lidt inspiration:

  • Hvidløgssmør – klassikeren til brød og hvidløgsflutes.
  • Persillesmør – perfekt til nye kartofler.
  • Soltørrede tomater – til steaks og grillet kød.
  • Tandoori krydderi – til indisk mad. Lækkert på toppen af risene.
  • Citronskal – til kylling.
  • Dild – til fisk.
  • Purløg – til bagte kartofler.
  • Estragon, citron og lidt løg – som erstatning for bearnaise saucen.
  • Ramsløg og lidt sennep – det smager lidt af hvidløg, men er alligevel helt sin egen.
  • – men i princippet kan du tilsætte alle krydderier og krydderurter i kombination.

Kryddersmør skal på køl i mindst to timer, efter du har lavet det, men det kan sagtens fryses ned, hvis du vil være i god tid.

Kryddersmør med blomsterkarse

  • 100 g smør
  • 5 blomsterkarseblomster
  • 5 blade af blomsterkarse
  • Lidt salt

Skyl blomster og blade godt og sørg især for at ryste de små biller, som ofte gemmer sig dybt i blomsterne, ud. Hak blomster og blade fint. Rør smørret blødt med en gaffel og rør de hakkede krydderurter i sammen med lidt salt. Smag smørret til. Rør ikke for længe, smørret må ikke blive helt blødt.

Kryddersmør

Læg et stykke bagepapir på bordet og læg smørret på papiret. Rul smørret ind i papiret og sno det godt i enderne, så dit kryddersmør bliver til en stram rulle. Læg rullen i køleskabet i mindst to timer, men gerne længere, så smagen kan udvikle sig endnu mere.

Kryddersmør

Når du serverer det, så skær kryddersmørret i skiver og læg det på en flad sten, som du har haft i fryseren et par timer i forvejen. På denne måde forhindrer du, at smørret smelter på en varm sommeraften.

Kryddersmør

Kryddersmør er naturligvis fryseegnet, så du kan lave det i god tid eller nedfryse det, du ikke får spist indenfor et par dage.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *