Græskarcookies – du kan roligt bage en stor portion!

Det gik op for mig, at Den Store Bagedyst snart ville rulle over skærmen – og jeg var ikke klar. Jeg havde ikke bagt kage. Skulle jeg være den eneste i landet, der skulle se TV uden en kage i hånden? (Well, jeg endte faktisk med at se det uden kagen i hånden, for det var tæt på aftensmaden. Men jeg havde spist et par stykker, da de kom ud af ovnen.) Disse græskarcookies er nemme og hurtige at lave – hvis du altså har græskarpuré i fryseren. Så der skal du starte først:-)

Græskarcookies

Græskarcookies har en krakeleret overflade. Den fremkommer, fordi dejen rulles i flormelis, før den kommer på bagepladen. Når kagerne hæver i ovnen, krakelerer de og får det fine mønster. Dejen er meget blød, så du skal ikke forvente at kunne trille dem til kugler i hånden. Man kan godt sætte dejen i køleskabet en times tid, så den bliver fastere, men det gjorde jeg ikke. Jeg tog blot en skefuld dej, skrabede den af skeen med en finger ned i skålen med flormelis og vendte den rundt. Ikke det store problem.

Du bestemmer størrelsen. Jeg brugte en spiseske og fik 24 store kager. De skulle bage i 14 minutter. Hvis du bruger en teske, skal de måske kun bage 10 minutter. Du kan teste, om de er bagt på samme måde som med en muffin. Stik en tandstikker i kagen og se, om der følger dej med op.

Græskarcookies

Husk, at græskarcookies flyder ud i ovnen. Du skal derfor ikke sætte dem for tæt. Græskarcookies er bløde indeni. Lidt som en muffin med et blødt indre og en sprød yderside. Men de er usandsynligt lækre og smager helt fantastisk af de varme krydderier: En blanding af kanel, muskatnød, nelliker, allehånde og ingefær. Selvom der er natron i dejen, skal du ikke tilsætte kærnemælk eller citronsaft. Græskar har nemlig en lav pH-værdi, så natronen tager syren herfra.

Som sagt: Én kage er ikke nok. Du kan sagtens spise et par stykker. Der bliver 24-48 stk. af portionen alt efter, hvor store du laver dem.

Græskarcookies

  • 115 g smør
  • 300 g sukker
  • 200 g græskarpuré
  • 1 æg, str. M/L, stuetemperatur
  • 300 g mel
  • 1 tsk. natron
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1 tsk. vanillesukker
  • 1 spsk. græskartærtekrydderi
  • 100 g flormelis

Tænd ovnen på 190° (alm. ovn, ikke varmluft). Gør et par bageplader klar med bagepapir.

Rør smør og sukker, til det er blandet godt. Tilsæt græskarpuréen og derefter ægget, mens du rører godt imellem hver.

I en skål blander du mel, natron, bagepulver, vanillesukker og græskartærtekrydderi, gerne med et piskeris, så du er sikker på, det er jævnt fordelt. Sigt blandingen ned til de våde ingredienser og rør godt, så alt er blandet.

Græskarcookies

Hæld flormelisen i en skål. Tag en skefuld dej, skub den ned i flormelisen med en finger, vend den rundt, så dejklumpen er godt dækket af flormelis på alle sider, og sæt den på en bageplade. Fortsæt, indtil du har brugt al dejen. Du bestemmer størrelsen på kagerne. Jeg brugte en spiseske, men du kan lige så vel bruge en teske.

Græskarcookies

Bag dine græskarcookies midt i ovnen i 10-14 minutter alt efter størrelse. Mærk evt. efter med en trætandstikker, om de er bagte, eller om der hænger dej ved.

Græskarcookies opbevares i en tættillukket kagedåse, men lad dem afkøle helt på en bagerist først.

2 Replies to “Græskarcookies – du kan roligt bage en stor portion!”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *