Trænger du til en bid af det solbeskinnede Grækenland? Så er du kommet til det rette sted! Her er en lækker opskrift på græsk gyros, der vil føre dig direkte til de smalle gyder i Athen eller de maleriske øer i Det Ægæiske Hav.
Gyros fanger den græske stemning
Gyros er en af de mest ikoniske og elskede, græske retter, der kombinerer saftigt kød og smagfulde krydderier. Det er som en fest i munden, hvor hver bid bringer en eksplosion af smag og en fornemmelse af ferieglæde.
Denne opskrift vil guide dig trin for trin, så du kan lave autentisk græsk gyros i dit eget køkken. Fra marineret kød, der langsomt grilles til perfektion, til den traditionelle tzatziki, der er prikken over i’et på din gyrosoplevelse.
Så gør dig klar til at løfte stemningen og smage på Grækenland med denne uimodståelige opskrift på græsk gyros. Opa!
Hvis du griller gyros, så brug dit bagestål
Hvis du tager dit bagestål med ud i grillen, får du den perfekte varmefordeling og risikerer ikke, at de små stykker kød falder ned mellem ribberne i grillristen. Et bagestål fungerer ligesom de jernplader, du kan købe i dyre domme til din grill. Har du allerede et stål, kan du derfor spare pengene til grilludstyr.
Vi bruger vores bagestål på grillen til fx at stege bacon (uden at hele huset dufter af det bagefter) og lave scrambled eggs. Det tager stålet ikke skade af.
Når du er færdig med at grille, skraber du fedt og stegeskorper af med en komfurskraber eller lignende, og stålet er klar til næste gang. Du skal blot ikke lade stålet ligge i grillen, for får det fugt, kan stålet ruste.
Har du ikke et bagestål, kan du sagtens lave gyros alligevel. Steg kødet i en stor alubakke på grillen, eller steg det på en godt varm pande på komfuret. Steg det evt i mindre portioner, så det får høj varme og en lækker stegeskorpe.
Krydret kød, der smager af Grækenland
Krydderiblandingen, som kødet marinerer i, har du måske allerede ingredienserne til. Der er ingen grund til at købe en færdig krydderiblanding, hvis du har en velassorteret krydderiskuffe.
En nakkefilet er en billig udskæring, men når først du får skåret evt sener og fedt fra, står du med det møreste kød. Spiser du ikke svinekød, kan du fint bruge lam eller kylling.
Mariner kødet i krydderierne i minimum 3 timer, gerne natten over. Så får du den helt autentiske smag af ferie i Grækenland. Du mangler kun de små brolagte gader, skyggefulde pergolaer og varmen.
Når man spiser gyros på de små, hyggelige fortovsrestauranter, får man på tallerkenen både sprøde pommes frites, græsk salat, tzatziki og pitabrød eller græske fladbrød. Får du en gyros to go, er det hele tit rullet ind i et stort fladbrød som en shawarma, også fritterne.
Drys pommes fritterne med flagesalt og et drys oregano, før du serverer kødet med en citronbåd til at dryppe over det lækre kød.
Har du lyst til andre græske retter, så prøv endelig også de lækre souvlaki på spyd.
Græsk gyros, der smager af sommerferie
Ingredienser
- 800 g svinekød fx en nakkefilet
Marinade
- ½ dl olivenolie
- 1 spsk tørret oregano
- 1 tsk stødt koriander
- 1 tsk sød paprika
- ½ tsk rosenpaprika
- ½ tsk stødt allehånde
- 2 tsk groft salt
- Friskkværnet peber
- 1 usprøjtet citron, skyllet skal og saft
- 2 fed hvidløg, finthakket
- ½ rødløg i tynde skiver
Tilbehør
- 500 g pommes frites
- Tørret oregano som drys
- 1 portion tzatziki
- 1 portion græsk salat
- 4 fladbrød eller pitabrød
- 1 citron skåret i både
Sådan gør du
- Opskrifterne på tzatziki, græsk salat og de græske fladbrød finder du ved at trykke på linksene.
- Bland marinaden i en rummelig skål.
- Afpuds nakkefileten for sener og overskydende fedt. Skær kødet i tynde strimler og læg dem i marinaden.
- Vend det hele godt rundt, dæk skålen til og lad kødet trække i køleskabet i minimum 3 timer, men gerne til dagen efter.
- Forbered tilbehøret. Steg pommes frites i en airfryer eller i ovnen, til de er sprøde. Drys dem med salt og oregano.
- Varm grillen op med en stegeplade eller et bagestål. (Alternativt kan kødet steges ad et par omgange på en meget varm pande.)
- Grill kødet ved høj varme, til kødet er gennemstegt og har fået en god stegeskorpe.
- Server din gyros med pommes frites, tzatziki, græsk salat, fladbrød og pres citronsaft ud over kødet. Velbekomme.
Skriv et svar