Rosmarinciabatta er nemme at bage og er svaret på dine bønner, hvis du også har en krydderurt stående, du får brugt for lidt. Du kan nemlig bruge alle slags krydderurter i dejen.
Om sommeren gror krydderurterne, som om de var betalt for det. Timian, estragon og rosmarin slynger sig ud over krukkens sider og nærmest tigger om at blive brugt.
Samtidig er der gang i grillen, hvor brødet kan spille en større rolle som tilbehør, hvis det får lov. Disse rosmarinciabatta kan enten æltes på røremaskine, eller du kan folde dejen, som i min opskrift på ciabatta. Du bestemmer, om du vil have en åben krumme med uregelmæssige huller som i den foldede dej – eller en mere ensartet krumme som på billederne i indlægget her, hvor dejen er æltet på røremaskine.
Uanset får du en tynd, sprød skorpe, som du og dine gæster vil elske.
Long time, no see
Det er længe siden, jeg har delt en ny opskrift på Bagvrk. Foråret og sommeren 2024 fløj afsted med overtagelse af en dejlig villalejlighed fra 1933, renovering, flytning, udpakning og alt det, der følger med. Heldigvis er vi landet godt i det nye, og jeg glæder mig til at bage endnu mere i det nye, lækre køkken.
Følelsen i lejligheden er som at bo på et lækkert hotel – bortset fra at badeværelset i halvanden måned var i en skurvogn i indkørslen. Det er ovre nu. Det nye badeværelse er endelig klar.
Rosmarinciabatta til grillmad
Madbrød kan sagtens spille en større rolle i et måltid. – Også (eller måske især) om sommeren, hvor det grillede ofte ledsages af en lækker salat.
Ciabatta kan bruges til sandwiches, bruschetta eller croutoner. Det er kun din fantasi, der sætter grænser. Den milde smag af frisk rosmarin (eller hvilken krydderurt, du nu har lyst til at bruge) giver et sommerligt pift.
Rosmarinciabatta er naturligvis fryseegnede i op til 3 måneder, så du altid kan have et brød i baghånden i fryseren.
Ha’ den skønneste sensommer:-)
Rosmarinciabatta
Ingredienser
- 4 dl lunkent vand, 28°
- 40 g gær
- 20 g honning
- 1½ tsk groft salt
- 2 spsk olivenolie
- 2 spsk finthakket, frisk rosmarin (eller andre krydderurter)
- 600 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
Sådan gør du
- Smuldr og rør gæren ud i vandet. Tilsæt honning, salt, olie og rosmarin sammen med ⅔ af melet. Bland det godt, før resten af melet tilsættes. Ælt dejen, indtil den slipper skålens sider og er blød og smidig. Det tager ca. 10 minutter.
- Smør en ren skål med lidt olie, før dejen hældes deri. Dæk skålen til, fx. med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik, og lad dejen hæve et lunt sted i 45 minutter.
- Klargør en bageplade med et stykke bagepapir. Drys køkkenbordet godt med mel. Vend forsigtigt dejen ud på melet uden at ælte den. Træk i dejens hjørner, så du får et rektangel. Drys også mel ovenpå dejen. Skær dejen ud i 6 aflange stykker, og flyt dem forsigtigt over på bagepladen.
- Tildæk med et tørt viskestykke og lad dine ciabatta efterhæve i 30 minutter.
- Varm imens ovnen op til 240° (alm. ovn, ikke varmluft) med et bagestål på risten i den nederste tredjedel af ovnen. Har du ikke et bagestål, kan du bruge en bageplade, som opvarmes sammen med ovnen, og bagetiden forlænges med et par minutter.
- Lad forsigtigt bagepapiret med dine ciabatta glide ind på bagestålet. Bag dem i ca. 18 minutter og lad dem afkøle på en bagerist.
Skriv et svar