Har du været på ferie i Tyskland, har du måske stiftet bekendtskab med den tyske “pizza” Flammkuchen. En helt tyndt udrullet dej med creme fraiche, løg, bacon og måske et drys emmentaler. Den er supernem selv at lykkes med.
Du kan variere fyldet alt efter din smag, men vil du have den “originale”, skal du lave den her. Har du spist frokost på vinbaren i Rote Straße i Flensburg, kommer min opskrift rigtig tæt på. – I hvert fald så tæt på vi kan komme, når det ikke er muligt at køre over grænsen og smage den originale der.
Bunden skal være helt sprød, tynd og have det rigtige knæk. Det er derfor vigtigt, at du ikke ælter dejen for længe, og at du bruger mel med lavt proteinindhold. Hvis du ælter dejen længe eller bruger mel med højt gluten-/proteinindhold, bliver dejen mere sej, når du bider i den.
Der er ingen gær i dejen, så derfor er det hurtigt at bage Flammkuchen, hvis du får gæster.
Hvor kommer Flammkuchen fra?
Der findes sikkert lige så mange opskrifter på Flammkuchen, som der findes familier i de dele af Tyskland og Frankrig, hvor den hører hjemme. I den franske del af Alsace kaldes pizzaen også en Tarte Flambée eller en Flammekueche.
Der er mange tyske delstater, hvor retten også findes i flere lokale varianter. Nogle steder er der lidt gær i dejen, andre steder bagepulver. Jeg valgte en variant uden hævemidler.
Oprindeligt var Flammkuchen en indikator for, om den brændefyrede ovn var tilpas varm til at bage brød i.
Den tynde dej blev skubbet ind i ovnen (mens der stadig var flammer), og så var bagetiden afgørende for, om ovnen var for varm, for kold eller tilpas til, at man kunne gå i gang med at bage de rigtige brød. – Samme historie som de franske fougasse.
Server et godt glas hvidvin til maden. Så er det næsten som at være der selv. Din foretrukne øl er også et godt match. (Husk også at snitte en salat;-))
Rul dejen ud med kagerullen
Usædvanligvis anbefaler jeg, at du ruller dejen tyndt ud med kagerulle. Det gør jeg aldrig, når det gælder almindelig pizza med gær eller surdej, som jeg altid former i hånden.
Fordi der ikke er hævemiddel i den her dej, er der ingen luftbobler, vi skal passe på. Du får den tyndeste, jævneste dej ved at rulle den ud med kagerulle.
Flammkuchen
Ingredienser
Dej
- 450 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 1½ tsk fint salt
- 2 dl vand
- ½ dl olivenolie
- 1 æg, str. M/L
Fyld
- 200 g creme fraiche 38%
- 100 g emmentaler, groft revet
- 3 mellemstore løg
- 150 g bacon i tern
- Flagesalt
- Friskkværnet, sort peber
- Et drys timian
Sådan gør du
- Det er nemmest at lave dejen i en foodprocessor, men du kan godt blande den i hånden. Dejen skal kun lige samles, ikke æltes.
- Bland mel og salt. I en kande blander du vand, olivenolie og æg. Hæld de våde ingredienser i de tørre og saml hurtigt dejen. Pak den ind i husholdningsfilm og lad den hvile i køleskabet i 30 minutter.
- Læg bagestålet på ovnristen i nederste tredjedel af ovnen, og varm den op til 260° (alm. ovnvarme, ikke varmluft.) Det tager mindst 30 minutter, før stålet er rigtig varmt. Kan din ovn ikke gå så højt op, skruer du den op til det højeste, den kan, men din pizza skal bage længere.
- Skær løgene i skiver og læg dem i en skål. Overhæld dem med kogende vand og lad dem trække i 3-4 minutter, før du hælder vandet fra. Skær baconen i mindre stykker.
- Del dejen i to og rul dejen tyndt ud i en størrelse, der passer til bagestålet.
- Smør bundene med creme fraiche, drys med ost og fordel løgringe og bacon på de to Flammkuchen. Drys med lidt flagesalt, kværn peber henover og drys med et nip timian.
- Når bagestålet er brandvarmt (tjek evt. temperaturen med et infrarødt termometer), åbner du ovnen, og lader den første Flammkuchen glide ind på stålet sammen med bagepapiret.
- Bag pizzaen i 8-9 minutter, til bunden er let gylden og sprød. Gentag med den anden pizza.
Maria
Hej Lene.
Det er første gang, jeg har bagt flammkuchen, men bestemt ikke sidste. De smager præcis, som dem vi har fået i Alsace.
Hilsen Maria
Marion Bak
Rigtig nem og dejlig opskrift. Jeg kunne ikke lige få fat i creme fraiche 38 pct., men snød så og blandede lidt piskefløde i den 18 pct. creme fraiche, og resultatet blev perfekt. Jeg vil helt bestemt gemme denne opskrift og bruge den igen og igen
Hilsen Marion
Lene Tranberg
Hej Marion:-)
Det var et godt tip at blande lidt piskefløde i creme fraichen:-)
Det glæder mig, at du også er glad for opskriften.
Ha’ en dejlig sommer:-)
Kh Lene
Connie Isaksen
Vi fik Flammkuchen på ferie i Ebeltoft på Cafe LøCroQ. Det var med lækker gedeost, gedepølse og grønt. Smagte fantastisk. Deres var bagt på Tipo mel.
Lene Tranberg
Hej Connie:-)
Der må vi forbi, næste gang vi er på de kanter.
Tak for tippet:-)
Kh Lene
LiwWionczek
Første gang og helt som den bedste vi spiste i Tyskland
Lene Tranberg
Hej Liw:-)
Tusind tak for din besked. Det glæder mig, at du også kan genkende den fra de tyske ferier.
Ha’ en dejlig dag.
Kh Lene
Jesper Kirkegaard Hansen
Er bagestål bedre end pizzasten?
Lene Tranberg
Hej Jesper:-)
Det korte svar er ja. Bagestål er langt mere effektivt end en pizzasten, når du bruger det i ovnen.
Jeg har skrevet to indlæg om bagestål: https://bagvrk.dk/bagestaalet-en-anbefaling/ og https://bagvrk.dk/diablosteel/ men du får lige highlights her:
Bagestålet er en 6 mm tyk stålplade, som man varmer op sammen med ovnen, så den er rygende varm, når man skal bage på den. Den fordeler varmen jævnt og holder godt på den, så man får langt bedre resultater end på en almindelig bageplade og kan bage mange brød i træk. Et bagestål leder varmen 18 gange bedre end en pizzasten.
Man kan godt bruge en pizzasten, men min erfaring er, at den ikke bager så hurtigt eller sprødt som et bagestål.
Ha’ en dejlig dag.
Kh Lene
Jesper Kirkegaard Hansen
Jeg vil prøve at lave den på grill – pga. at den bliver varmere end ovnen. Må lige ha’ investeret i bagestål…
Lene Tranberg
Hej igen:-)
Rigtig god bagelyst.
Kh Lene