Mudcake med mousse – Black Magic, move over;-)

Må jeg allerførst have lov at sige tusind tak? Jeg er så taknemmelig for alle, der læser med her på bloggen. For dem, der synes-godt-om på Facebook. For alle dem, der stiller spørgsmål eller kommenterer. Og for dem, der følger mig på Instagram:-) I går aftes rundede jeg 900 synes-godt-om på Facebook. Det er altså et helt vildt højt tal for mig. Tusind tak:-) Bliv endelig ved med at være de sødeste læsere, man kan ønske sig.

Der findes et hav af chokoladekager på nettet. Rigtig mange er begejstret for Black Magic kagen, og det skal de have lov at være. Jeg synes, den smager for lidt af chokolade. Måske fordi der ikke er rigtig chokolade i, men “kun” kakao? Men hvis man nu er til den dybe chokoladesmag og samtidig gerne vil have en lækker, saftig bund, hvilken kage vælger man så? Min Guinnesskage har en intens, mørk smag, men der er også kun kakao i. Næ, må jeg præsentere denne mudcake?

Mudcake med mousse

Min steddatter er lige blevet 17 og skulle holde en lille havefest for at fejre det. Hendes far grillede burgere i gulerodsboller, og jeg “snittede” en lille kage. Hun fik lov at vælge, om det skulle være lyse bunde eller chokolade – og om det skulle være jordbær- eller hindbærmousse. Chokolade med hindbær? Tjek, så havde jeg nemlig en anledning til at afprøve denne chokoladekageopskrift.

Mudcake med mousse

“Jeg kan ikke li’ kaffe, kan jeg udskifte den med noget?” – Et af de mest stillede spørgsmål i forbindelse med chokoladekager. Ja, du kan fx udskifte den med Guinness eller hvidtøl, for den mørke, brændte smag fra kaffe eller sort øl er med til at understrege chokoladesmagen. – Og hvis du insisterer på heller ikke at ville have øl i din kage, så put bare vand i, men den smager altså ikke lige så godt, som den kunne have gjort, så er du advaret. Det svarer lidt til ikke at ville putte peber i frikadeller, fordi man ikke kan li’ peber rent. Det er det samlede billede, som giver den rigtige smag:-)

Mudcake med mousse

Du kan sagtens bruge en mudcake til alt muligt andet end som bund med mousse ovenpå. Den kan deles og bruges som bund i lagkager, som en klassens-time-kage med glasur og krymmel eller som en lækker svampet kage under en hvilken som helst frosting.

Opskriften er beregnet til en springform på 25 cm. Jeg bagte en større portion for at have nok til alle gæsterne, men det er ikke tit, det er nødvendigt. Derfor er denne størrelse mere anvendelig.

Mudcake med hindbærmousse

Kage

  • 1 dl. smagsneutral olie, fx rapsolie
  • 200 g chokolade (lys eller mørk, du bestemmer)
  • 1½ dl. kaffe
  • 225 g mel
  • 2 tsk. natron
  • 1 tsk. bagepulver
  • 150 g sukker
  • 45 g mørk kakao
  • 2 æg, stuetemperatur
  • 2½ dl. kærnemælk

Hindbærmousse

  • 400 g frosne hindbær
  • 1 vanillestang
  • 100 g sukker
  • 6 blade husblas
  • 5 dl. piskefløde
  • 150 g hvid chokolade, finthakket

Til pynt: Røde sukkerhjerter og frysetørrede hindbær.

Moussen

Flæk vanillestangen og skrab kornene ud. De frosne hindbær bringes i kog sammen med vanillekorn, den tomme vanillestang og sukkeret i en lille gryde. Lad simre for svag varme i 10 minutter. Hindbærrene passeres gennem en sigte, så der kun er saft i skålen, og alle kerner er sorteret fra.

Mudcake med mousse

Husblas udblødes i koldt vand i minimum 20 minutter. Fløden varmes op til kogepunktet, og halvdelen hældes over den finthakkede, hvide chokolade. Lad det stå et øjeblik og rør så, til al chokoladen er smeltet, og massen er jævn. Tilsæt resten af fløden og rør igen.

Husblassen trykkes fri for vand og smeltes i den varme flødeblanding. Hindbærsaften tilsættes, og alt blandes godt.

Læg et stykke husholdningsfilm ned på overfladen og sæt skålen på køl til massen er helt fast, gerne natten over.

Mudcake med mousse

Kagen

Tænd ovnen på 180°. (Alm. ovn, ikke varmluft.) Beklæd en springform med bagepapir i bunden og smør siderne godt. Dejen er ret tynd, så sæt formen på en bageplade for en sikkerheds skyld, hvis den skulle lække lidt.

Bland olie, chokolade og kaffe i en gryde. Varm blandingen op, indtil chokoladen er smeltet, og rør blandingen godt sammen. Lad det køle lidt.

I en skål blandes alle de tørre ingredienser. Sigt kakaoen i, så der ikke er nogen klumper. I en anden skål blandes kærnemælk og æg. Lav en fordybning i de tørre ingredienser og tilsæt chokolade/olie/kaffe-blandingen, mens du rører. Rør derefter æg/kærnemælk-blandingen i, indtil alt er blandet godt. Du behøver ikke piske.

Hæld dejen i springformen, og pak gerne våde viskestykker rundt om formen, så den hæver lige op. (Se mere her.) Bag din mudcake i ca. 50-55 minutter. Lad kagen afkøle helt på en bagerist.

Mudcake med mousse

Pyntning af kagen

Hindbærmoussen piskes igennem i en stor skål, til den bliver lysere og mere luftig. Pisk ikke for længe, for så bliver den grynet. Hellere for lidt end for meget. Fyld moussen i en sprøjtepose med rund tylle og sprøjt den i toppe på din mudcake. Drys sukkerhjerter og frysetørret hindbær henover og sæt kagen i køleskabet indtil en halv times tid før servering.

Mudcake med mousse

Du kan sagtens fryse en mudcake ned, men det skal være uden moussen.

34 Replies to “Mudcake med mousse – Black Magic, move over;-)”

    1. Hej Cecilie:-)
      Jeg bagte dobbelt portion, men jeg husker ikke lige målet på min form.
      Jeg tjekker det lige, når jeg kommer hjem:-)
      Kh Lene

      1. Hej Cecilie:-)
        Min firkantede form var 25×38 cm.
        Jeg har lavet et blogindlæg om, hvordan man beregner, hvor meget dej man skal bruge, når man går fra en størrelse form til en anden. Måske kan det hjælpe dig. https://bagvrk.dk/stoerrelsesforhold/
        God fornøjelse med den, og god dag:-)
        Kh. Lene

    1. Hej Malene:-)
      Jeg tror, den vil virke meget mørk og måske lidt tør uden. Prøv at skære en kant af og smage på den… Du kan evt hælde en sukkerlage (sukker og lidt vand kogt op, til sukkeret er smeltet) over og lade det trække ned i kagen:-)
      Jeg krydser fingre imens.
      Kh Lene

  1. Hej Malene . Jeg kan ikke finde hvor mange grader du bagte den på. Tænker det må være lavt, når den skal være i ovnen så længe. Glæder mig til at prøve den. Vh Maria

    1. Hej Maria
      Det står lige under overskriften ‘Kagen’, at ovnen skal stå på 180 grader alm. ovn, ikke varmluft.
      God fornøjelse med den og god søndag.
      Kh Lene

  2. Hej Maria
    Er der muligt at lave kage uden kaffe, da jeg ikke kan lide kaffe? – eller har du et andet alternativ

    Tak 🙂

    1. Hej Nora:-)
      Kaffen er i dejen for at fremhæve smagen af chokolade, så kagen smager ikke af kaffe. (Det svarer lidt til at putte løg i frikadeller, selvom man ikke kan li’ smagen af rå løg;-))
      Men du kan sagtens erstatte kaffen med fx appelsinjuice, hvis du helt vil undgå den:-)
      Ha’ en dejlig weekend!
      Kh Lene

    1. Hej Stine:-) Det kan du sagtens:-) Vi havde rester med til en sammenkomst dagen efter, og der var den stadig lækker. Jeg ville dog bage kagen i dag og lave moussen, men vente med at sprøjte den på til i morgen, hvis det er muligt…
      Kh Lene

  3. Hej
    Hvis jeg skal lave denne kage til ca 25 personer, hvor mange portioner skal jeg så lave af denne opskrift?

    1. Hej igen.
      Jeg kom i tanker om, at jeg bagte dobbelt portion til 28 personer, så det er selvfølgelig også nok til dig:-)
      Kh Lene

      1. Fedt, tak for svar hvilken størrelse form vil du anbefale jeg bruger så? Jeg skal lave “to” kager da jeg skal bruge dem som bunde og så med mousse imellem de to kager – tror du ikke man kan gøre det? Skal bruge den til barnedåb.

        1. Hej Cecilie.
          Kagen bliver ca 3 cm høj, hvis du laver den som i opskriften. Så enten vil jeg dele den i to, så de kun bliver 1,5 cm tykke eller bage den i to forme (i kortere tid). Ellers bliver det rigtig meget chokoladekage i forhold til mousse. Hvis du vil støbe moussen i mellem bundene i stedet for at piske den op og sprøjte den ud på bundene, vil jeg foreslå dig at bruge denne hindbærmousse i stedet:
          https://bagvrk.dk/lagkage-med-chokolade-og-hindbaermousse/
          Kh Lene

          1. Hej Lene

            Tak for svar – tror jeg går med at lave én stor og så dele den i to når den er blevet kold.

            Nu hvor jeg fordobler opskriften, hvilken størrelse springform vil du så sige jeg skal bruge?

          2. Hej igen:-)
            Så skal din springform have en diameter på 35 cm for at højden bliver den samme. Husk at kagen skal bage i lidt længere tid, nu når den bliver større.
            Kh Lene

  4. Fedt! Tusinde tak for din tid til at svare på alle mine spørgsmål.

    Hvor meget længere ville du tro den ca skal have?

    1. Det var kun så lidt;-)
      Mit gæt vil være 10-15 minutter længere, men hold lidt øje med den og prøv at stikke i midten af den, om der hænger ubagt dej ved.

  5. Hej Lene
    Hvis jeg nu skal lave 3 bunde i en firkantet 30×35cm form, som skal lægges sammen med hindbærmousse, og kagen skal ende med at være ca. 8 cm høj når den er samlet, hvor mange gange vil du så tro jeg skal gange den op? Og er det eventuelt så bedst at lave hver bund for sig?

    1. Hej Lenette:-)
      Her skal vi have gang i en lille udregning med rumfang;-)
      Jeg synes, det er nemmest at bage bundene hver for sig. Hvis du bager portionen her i en form, der måler 30×35 cm, vil hver bund være ca 1,4 cm tyk. (Og her antager jeg, at du fordeler dejen jævnt, så den bliver lige tyk over det hele. – Gør dejen lidt tykkere i kanterne, for de sætter sig, før midten af kagen. Ellers buer den op på midten, fordi den bliver ved med at hæve, så længe den er fugtig.)
      Så du skal bare gange min opskrift op med 3 og bage den ad tre omgange.
      God fornøjelse med det.
      Kh Lene

  6. Hej Lene.
    Jeg har lige prøvet at lave din hindbærmousse i sidste weekend og den smager fantastisk
    Mir spørgsmål er: tror du at jeg godt kunne lave en almindelig hvid chokolademousse uden ved blot at udelade hindbær og sukker men måske smide en ekstra plade chokolade i?
    Det skulle jo også gerne holde faconen, ligesom denne her.

    Rigtig god dag og på forhånd tak

    1. Hej Dominika
      Dejligt at høre. Hmmm, jeg tænker, der skal en del hvid chokolade i for at få den til at smage af nok, men det burde kunne lade sig gøre på den måde, du beskriver. Jeg ville tage et enkelt blad husblas ud, så du har er blad pr. dl. fløde, men ellers har jeg ikke noget at tilføje;-)
      God fornøjelse med den:-)
      Kh Lene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *