Finns kage aka Den du ved nok – en klassiker

Jeg var for længst flyttet hjemmefra, før jeg smagte den kage, der hedder ‘Den du ved nok’. Jeg anede ikke, hvad folk talte om, når de nævnte en brun bradepandekage med noget creme på og benævnte kagen, ‘Den du ved nok’.

Jeg var i hvert fald så gammel, at jeg gik på Arkitektskolen, da der var en, der havde fødselsdag og havde kage med. Jeg gætter på, det var i ’93-’94, så jeg har været 23-24 år. Da jeg smagte den, gik det op for mig, at jeg kendte den rigtig godt.

Finns kage aka Den du ved nok. En opskrift fra Bagvrk.dk.

Jeg har en fætter, der hedder Finn. Måske er den opkaldt efter ham? Måske var det hans yndlingskage. I hvert fald har den altid heddet Finns kage i min familie. Også i min mors opskriftbog, hvorfra jeg i sin tid skrev opskriften over i min egen bog.

Opskriften er fra en tid, hvor man målte mel og sukker af i rummål som kopper. Derfor har jeg som bonusinfo noteret over opskriften i bogen, at en kop er lig med 1½ dl. Jeg undgår helst rummål til opskrifter, så jeg har bagt kagen og vejet ingredienserne af, så du ret præcist ved, at der skal 270 g mel i dejen i stedet for 4½ dl. Det fungerer bedst i mit hoved, og jeg slipper for at stå og regne, når jeg skal bage.

Finns kage aka Den du ved nok. En opskrift fra Bagvrk.dk.

Denne ‘Den du ved nok’ er blød, svampet og lækker. Jeg har bagt den med smør, selvom opskriften oprindelig er med margarine. Du bestemmer. Opskriften passer til en lille bradepande på 22×32 cm.

Finns kage aka ‘Den du ved nok’

Dej

 • 2 æg, str. M/L, stuetemperatur
 • 300 g sukker
 • 1 tsk. vanillesukker
 • 150 g smeltet smør, let afkølet
 • 1½ dl. mælk
 • 270 g mel
 • 2 spsk. mørk kakao
 • 2 tsk. bagepulver

Creme

 • 125 g blødt smør, stuetemperatur
 • 100 g flormelis
 • 3 spsk. mørk kakao
 • 40 g kokosmel
 • 3 spsk. kold, stærk kaffe (eller mælk)
 • Lidt kokosmel til drys

Kagen

Tænd ovnen på 180° (alm. ovn, ikke varmluft) og klargør en lille bradepande på ca. 22×32 cm med bagepapir. Det er nemmest at få bagepapiret til at ligge helt ud i hjørnerne, hvis du gør det vådt under vandhanen og vrider det op som en klud. Så bliver det blødt og medgørligt.

Pisk æggene med sukker og vanillesukker, til det bliver lyst og meget luftigt. Det tager ca. 10 minutter.

Smelt smørret og lad det afkøle lidt, før det røres i æggemassen (med en grydeske, du skal ikke piske mere, for så risikerer du at piske luften ud af æggene). Sigt mel, kakao og bagepulver sammen i en skål og bland det godt, så bagepulveret er godt fordelt. Vend melet i dejen skiftevis med mælken med lange tag med en dejskraber. Du skal ikke røre for meget i dejen, når du begynder at tilsætte melet, for så bliver din kage kompakt. Det skal kun lige blandes godt.

Fordel dejen i bradepanden og bag kagen i nederste tredjedel af ovnen i ca. 25 minutter. Stik midt i kagen med en trætandstikker, om kagen er bagt, eller om der hænger dej ved.

Lad kagen afkøle i bradepanden i 5 minutter, før du løfter den ud af formen og lader den afkøle på en rist.

Finns kage aka Den du ved nok. En opskrift fra Bagvrk.dk.

Cremen

Pisk smørret lyst og luftigt. Det tager ca. fem minutter. Sigt flormelis og kakao over i en skål og bland det sammen med de 40 g kokosmel.

Pisk flormelis, kakao og kokosmel i smørret og pisk det nogle minutter. Tilsæt kaffen en skefuld ad gangen, mens du pisker, indtil du synes cremen har en passende konsistens og smag.

Fordel cremen over den afkølede kage (den må gerne være lidt lun, men cremen skal ikke smelte) og drys med kokosmel.

Du kan godt fryse ‘Den du ved nok’ ned, hvis du ikke får spist det hele.

Finns kage aka Den du ved nok. En opskrift fra Bagvrk.dk.

Har du lyst til andre chokoladekager, kunne det være Hagrids kage (eller Black Magic) eller denne Mudcake med hindbærmousse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *