Hvor mange juleaftener holder du med din familie? Som sammenbragt familie holder vi to. Selvfølgelig holder vi juleaften den 24. december, men vi holder det på skift med vores familier. Derfor holder vi en “legejuleaften” for de af vores børn, vi ikke er sammen med juleaften. Der serverer vi altid flæskesteg, for det kan alle blive enige om, smager dejligt.
Når vi er sammen med min familie får vi andesteg, flæskesteg – og frikadeller, hvis man nu kan spise lidt ekstra, bare for sjov. De år, vi er sammen med min mands familie, spiser vi farseret kalkun, flæskesteg og medister. Og altid risalamande til dessert! I begge familier, men også den 22., hvor vi ikke bare leger, det er jul, men hvor det ER jul.
Den 22. december får den lige så meget gas som den 24. Det er med bordkort, julemiddag med det hele, risalamande med kirsebærsauce og mandelgave, juletræ, julesalmer, julegaver og juleknas, hvis der skulle være plads til mere i maven.
Min mor steger flæskesteg hele året. Det er nem gæstemad til mange, og der er altid knasende sprød svær på. Jeg er vokset op med en flæskesteg, hvor sværen først blev kogt i ovnen, før stegen blev stegt. Sværen blev altid sprød.
Langtidsstegt flæskesteg med sprød svær
På det seneste har jeg langtidsstegt flæskestegen. Den får stadig en supersprød svær, men selve stegen bliver mere saftig. En flæskesteg tager den tid, en flæskesteg skal tage. Og denne metode tager ca. tre en halv time.
Jeg bruger ovnens stegetermometer og stikker det ind midt i stegen fra den ene ende. Aldrig oppefra og ned, for så løber der kødsaft ud der, hvor der er prikket hul, og så får du aldrig sværen sprød i det område.
Det er også vigtigt, at du ikke kommer til at skære ned i kødet, når du går sværen efter, for så har vi samme ballade. Men ellers er det ikke særlig svært at stege flæskesteg. Husk dog ikke at bruge grillen til sidst, selvom du er utålmodig efter, at sværen skal blive sprød! Alt tilbehøret kan faktisk godt stå og vente i gryden. Men sort svær er næsten lige så svær at afsætte som en blød svær…
Traditionelt tilbehør til flæskesteg er hvide og brune kartofler, rødkål, brun sauce (eller, der skal være så meget af den, at det ikke er sauce, men sovs!), franske kartofler og lidt surt i form af asier eller dildagurker.
Prøv endelig min dejlige opskrift på rødkål. Du finder den i dette blogindlæg.
Hvis I nu ikke får spist hele flæskestegen
Det kan godt lade sig gøre, at gemme en rest flæskesteg til næste dag, uden at sværen bliver blød. Tricket er at pakket den rigtigt ind. Selvfølgelig er det allerbedst, hvis du kun har skåret de skiver, som I kan spise, så det, der er til overs, er i ét stykke. Pak resten af din flæskesteg ind i bagepapir, før du putter den i en tætlukket bøtte eller frysepose. Så er sværen stadig sprød dagen efter, og du kan servere den kold på et stykke rugbrød eller i en flæskestegssandwich.
Skal glade vi til kirke gå…
Da vi var i kirke juleaftensdag sidste år, blev jeg stoppet på vej ud af kirken. “Har du ikke et godt trick til at få sværen på flæskestegen sprød i aften?”
Foran mig stod et par bekendte, som havde fået ødelagt julestemningen mere end en juleaften, fordi der ikke var sprød svær på stegen. Jeg ledte dem på sporet af denne opskrift og fik dagen efter en “takkebesked” på Facebook, at deres flæskesteg var blevet helt perfekt.
Du kan roligt bruge min opskrift – og jeg kan roligt tage i kirke juleaften igen i år, for jeg ved, jeg ikke får ballade for at have spoleret nogens juleaften;-)
Langtidsstegt flæskesteg
Ingredienser
- En svinekam uden ben på 1½ kg
- 1 tsk olivenolie
- 1 spsk groft salt
- 8-10 laurbærblade
- 1 løg
TIL SOVSEN
- Kogevandet fra kartoflerne
- Løg og saft fra stegefadet
- 2 spsk fløde
- 2 spsk mel
- 1 dl vand
- Madkulør
- Ribsgele
- Salt og peber
Sådan gør du
FLÆSKESTEGEN
- Gå sværen efter med en skarp kniv eller en skalpel og rids den godt ned i fedtet, men ikke ned i kødet. Fordel olivenolien hen over sværen og gnid saltet godt ind og ned mellem sværene.
- Pil løget og skær det i både, som du lægger i bunden af et ildfast fad, som ikke er meget større end stegen. Sværen på stegen skal ligge vandret, så flyt rundt på løgene, indtil den ligger rigtigt.
- Stik laurbærblade ned mellem sværene, og læg flæskestegen i det ildfaste fad. Stik stegetermometeret vandret ind i stegen. (Ikke lodret ned gennem sværene!)
- Tænd ovnen på 80° (alm. ovn, ikke varmluft) og steg din flæskesteg, indtil den har en kernetemperatur på 48°. Skru ovnen op på 260° og steg yderligere ca. 40 minutter, indtil sværen er sprød. (Prøv at slå lidt på den med en kniv. Den skal være helt sprød.)
- Nu skal stegens kernetemperatur være minimum 60°. Kodeordet er SPRØD SVÆR, så måske når kernetemperaturen lidt højere op, før stegen er færdig. Det gør ikke noget.
- Imens har du kogt kartoflerne, og når du hælder kogevandet fra, gemmer du det i en skål eller kande.
- Tag din flæskesteg ud af ovnen. Læg et stykke alufolie på et skærebræt, flyt stegen over på det og pak alufolien op om stegens sider. – IKKE over sværen, kun op om siderne. Lad din flæskesteg hvile i 10 minutter, mens du laver sovsen.
SOVSEN
- Hæld kogevandet fra kartoflerne over i det ildfaste fad, så det blandes med fedt og sky fra flæskestegen. Skrab fadet, så det fastbrændte løsner sig.
- Hæld det hele gennem en finmasket si og over i en lille gryde, så de brunede løg sies fra sammen med andet “grums”. Tilsæt fløden og bring gryden i kog.
- Ryst en jævning af mel og vand (put først melet i jævningsrysteren og derefter vandet, altid vådt i tørt) og tilsæt det lidt ad gangen til sovsen, mens du rører, til den har en passende konsistens. Kog sovsen godt igennem. Lav evt. mere jævning, hvis det er nødvendigt.
- Farv sovsen brun med madkulør og smag den til med ribsgele, salt og peber.
- Skær din flæskesteg i ca. 1 cm tykke skiver (det passer ca. med to rækker svær) og servér den straks.
Morten Rosford Tranberg
Man kan også lave en god flæskesteg på grillen
LT
Og det får du måske lov til på fredag;-)
Viktoria Camille
Hvor meget længere tid tager det at stege en flæskesteg på knap 3 kg?
LT
Hej Viktoria Camille:-)
Det tager ikke meget længere tid at stege en flæskesteg på 3 kg i forhold til en på 1,5 kg. Det, der er vigtigt, er kernetemperaturen i stegen. En lille steg er jo tit bare kortere end en stor, så kernen ikke ligger længere inde end i den store. Mit bud vil være max et kvarter længere:-)
Ha’ en dejlig jul:-)
Kh Lene
Anne
Kommer du slet ikke vand ved stegen…????
Min ovn kan ikke komme højere op end til 230 grader….også stadig bare vente til kernetemperaturen er 60
Lene
Hej Anne:-)
Nej, der skal ikke vand ved stegen. Den skal bare stå og hygge sig ved de 80 grader;-)
Måske skal din steg have længere tid, når ovnen ikke kan varme mere end 230 grader. Kodeordet er sprød svær og minimum 60 grader kernetemperatur. Måske skulle jeg lige præcisere det, så man ikke tager stegen ud, før sværen er sprød:-)
Anne
Kommer du ikke vand ved stegen???
Ligger din steg direkte nede i fadet eller ligger den på en rist…
Min ovn kan ikke komme højere op end 230 grader. Er det så stadig amed en kernetemperatur på 60 grader og færdig
Lene
Hej Anne:-)
Jeg lægger stegen ovenpå løgbådene direkte nede i fadet. Når der ikke hældes vand ved, behøver man ikke lægge den på en rist.
Hvis man steger en flæskesteg almindeligt (ved højere temperatur og ikke langtidsstegt), tilsætter man vand i fadet, for at holde stegen saftig og så væden ikke fordamper og skyen brænder fast.
Det er ikke nødvendigt ved langtidsstegning ved lav temperatur.
Kh Lene
Annette Rasmussen
Hej Lene
Tusind tak for denne opskrift, den er printet og klar til juleaften. 🙂 jeg får også lige prøvet din rødkåls opskrift af samtidig.
Jeg tænkte om du kan hjælpe mig med et godt råd. Jeg er ikke super ferm i et køkken, altså når det kommer til mad. Men jeg skal i år både lave flæskesteg og andesteg. Vi har dog valgt kun at købe en andebryststeg, da vi ikke bliver så mange. Har du et tip til hvordan jeg gør det bedst, når jeg kun har 1 ovn?
Andestegen må jo også meget gerne langtidssteges, men kan jeg bare gøre det med de samme temperaturer som flæskestegen? Den skal jo nok ikke have 260 grader tænker jeg. Nogle gode råd du vil dele ud af?
Kærlig hilsen og god jul
Annette
Lene
Hej Anette:-)
Umiddelbart tænker jeg, de kunne gå sammen, for andebrystet skal jo også brunes til sidst, måske bare ikke i så lang tid som flæskestegen. Hvis du har to stegetermometre, så du kan følge temperaturerne hver for sig, så ville jeg gøre det sådan.
Alternativt kan du langtidsstege andebryststegen, tage den ud og køle ned, langtidsstege flæskestegen og så efterbrune dem begge sammen.
Du og familien ønskes også en fantastisk jul og et vidunderligt nytår:-D
Kærlig hilsen
Lene
Lene
Undskyld, Annette, det “lykkedes” mig at stave dit navn forkert i mit svar:-( Beklager…
Annette Rasmussen
Hej igen Lene
Tak for dit meget hurtige svar:). Det er helt okay;), det sker i kampens hede ved tastaturet 😉
Har du mon nogle temperaturer til andebryststegen?
Kærlig hilsen
Annette
Lene
Hvis du vil have andebrystet svagt rosa, skal kernetemperaturen være lidt højere i anden, når skindet er sprødt.
Hvor kernetemperaturen siger minimum 60 grader for flæskestegen, når den er færdig og skal hvile, hedder det 62 grader for andebrystet – og det stiger til 65, mens den hviler…
Håber, det gav mening;-)
Kh
Lene
Anne
Hej
Skal stegen ind i en kold ovn?
Mvh Anne
Lene
Hej Anne:-)
Ja, det skal den:-)
Kh Lene
Mette
Hej Lene.
Jeg har ofte lavet din steg med succes, men nu skal jeg lave den i min mors ovn der kun har varmluft, kan jeg gøre det og evt sætte temperaturen lidt lavere?
Kh. Mette
Lene Tranberg
Hej Mette:-)
Ja, det kan du godt. Jeg vil sætte temperaturen 15-20 grader lavere.
Rigtig god fornøjelse:-)
Kh Lene
Kirstine Nielsen
Tak for skøn opskrift. Og som lovet sprøde svær!
Ole
Som Michelin Kokke gør det, lige giv Flæskestegen 30 minutter på hovedet først i ovn, i et par cm vand det er den bedste måde til sprøde svær, nogle gør det endda i Salt Lage, men det er ikke nødvendigt, og så ellers efter de 30 minutter, bare gør som normalt 🙂
Lene Tranberg
Hej Ole:-)
Ja, sådan har min mor også lavet flæskesteg i en menneskealder.
Jeg synes dog metoden med den langtidsstegte flæskesteg, som beskrevet i opskriften her, giver et endnu bedre resultat;-)
Kh Lene
Birgit
Hej Først tak for dine fantastiske opskrifter elsker også alle dine gode råd/forklaringer . Har du kendskab til vacumpakker? Er blevet anbefalet et sådan apparat til hjemmelavet pålæg.
Lene Tranberg
Hej Birgit:-)
Jeg ved desværre intet om vacuumpakkere, så jeg må være dig svar skyldig.
Du er velkommen til at skrive en ny kommentar, når du har testet det, så jeg også kan blive klogere:-)
Godt nytår.
Kh Lene
Eileen Maindal
Hej Lene
Kan du ca sige hvor lang tid en steg på 1 kg skal have ved de 80 gr?☺️
Vh Eileen
Lene Tranberg
Hej Eileen:-)
Medmindre din flæskesteg er meget tynd, skal den ca. have det samme som en på 1,5 kg. Måske et kvarters tid mindre.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Lene