“Hvad skal verden med flere burgerboller?” Måske har du ret… Men det er rart at kunne variere sin burger på utallige måder, også med bollerne. Verden har faktisk brug for en opskrift på durumburgerboller også.
Tænk, hvis en hakkebøf kun kunne spises med kartofler og brun sovs? Så ville vi nok ikke få det så tit… (Eller jo, måske, for den brune sovs fra hakkebøffer er en af mine yndlings, når der er masser af peber og et skvæt fløde i.)
Durumburgerboller
Da vi holdt fælles familiefødselsdag, min mor, min søn og jeg, serverede vi byg-selv-burgere til aftensmad. Alle fik den slags burger, de bedst kunne li’. Jeg havde bagt tre forskellige typer boller: En hvid bolle med nigellafrø i dejen og sorte sesamfrø ovenpå. En chiliburgerbolle med sambal oelek i dejen og knust chili ovenpå. – Og så disse durumburgerboller bagt med durummel og med groft drys ovenpå.
Gluten i durummel er ikke særlig stærk i sig selv, så det er altid en god idé også at bage med hvedemel, når du bruger durummel. Burgerbollerne blive lyse og luftige, og hvis du følger mit trick i opskriften, får de også den særlige, flade top, som burgerboller skal have, så det ikke bare er en rund bolle, du putter fyld i.
Det er altid en god idé at bruge bagestærkt mel med et højere gluten-/proteinindhold, når du skal bage luftigt brød. Jeg vælger gerne mel med minimum 12 g protein pr. 100 g mel. (Læs på varedeklarationen, der står det altid.) Prøv også at vænne dig til at arbejde med en mere klistret eller våd dej. Det får du nemlig mere luftigt brød ud af, som holder sig friskt i længere tid.
Vi var 20 til fødselsdagen, så jeg havde bagt bollerne i god tid og frosset dem ned. Det sker der overhovedet ingenting ved. Du kan også sagtens bage bollerne dagen før, du skal bruge dem, for der er kærnemælk i dejen, og det holder på fugtigheden i brødet. Så bliver dine durumburgerboller ikke tørre og kedelige.
Vi er helt holdt op med at købe burgerboller, for det er så nemt at bage en portion burgerboller, fryse dem ned og tage et passende antal boller ud af fryseren, nu når vi alligevel tager kød ud af fryseren.
Hvad puttede vi i?
Der var både børn, voksne og ældre med til fødselsdagen. Derfor var det en ret klassisk omgang fyld, der kom i:
Bøffer af hakket oksekød – suppleret med kyllingebryst til dem, der gerne ville have det. Guacamole, salsa, sandwichmayonnaise, ketchup, rødløg i skiver, salat, agurker, tomater, cheddarost, sprødstegt bacon, syltede agurker, syltede rødløg…
Kødet blev stegt på grillen, tilbehøret blev anrettet i skåle på havebordet, så man bare kunne gå i krig og bygge løs!
Tricket til de flade burgerboller
Du kan se billeder af hæveprocessen og tricket til de flade burgerboller i opskriften på de bedste burgerboller. Kort fortalt går det ud på, at man, når man har formet bollerne, lader dem hæve i 20 minutter, før man presser dem flade og lader dem hæve igen. På den måde får man både drysset til at sidde bedre fast, men man får også den eftertragtede flade, men flot hævede bolle.
Durumburgerboller
Ingredienser
- 10 g gær
- 31/2 dl kærnemælk
- 1/2 dl neutral olie, fx rapsolie
- 1 æg, str. M/L
- 1 spsk sukker
- 1 tsk groft salt
- 150 g fint durummel
- 450 g hvedemel, glutenindhold 12%
Til drys
- Groft durummel
Sådan gør du
- Smuldr gæren og opløs den i kærnemælken. Tilsæt olie, æg, sukker og salt og bland det godt.
- Ælt først durummelet i, og derefter hvedemelet ad et par omgange. Ælt dejen i ca. 5 minutter, til den slipper skålens sider, men den skal stadig være blød og lidt klistret.
- Dæk skålen til med en opklippet frysepose, som du fastgør med en elastik, før du sætter dejen til hævning et lunt sted i en times tid.
Formning
- Ælt dejen kort igennem og del den i 10 lige store stykker. (Jeg vejer dejen af, for jeg vil gerne have mine boller lige store.) Hæld det grove durummel i en dyb tallerken.
- Stram bollerne op og tril dem runde under en hul hånd på bordpladen, gerne uden mel. Bollens overflade bliver glat og stram på denne måde. Hvis dejen klistrer for meget, kan du dyppe hånden i mel, men lad være med at drysse bordet.
- Læg bollen ovenpå drysset med samlingen opad. Tryk den let ned, så durummelet sætter sig godt fast.
- Sæt bollerne med god afstand på to bageplader, beklædt med bagepapir.
Hævning og bagning
- Dæk bollerne til med et hårdt opvredet viskestykke og lad dem hæve i 20 minutter.
- Fjern viskestykket, læg et stykke bagepapir henover bollerne og derefter fx et skærebræt. Pres langsomt skærebrættet ned, så bollerne bliver ensartet flade og ca. en cm høje.
- Fjern skærebrættet og bagepapiret, dæk dine durumburgerboller til med det fugtige viskestykke og lad dem hæve yderligere 30 minutter.
- Det sidste kvarter af hævetiden varmer du ovnen op til 200°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)
- Bag dine burgerboller, en plade ad gangen, i nederste tredjedel af ovnen i 12-14 minutter.
- Når de varme burgerboller kommer ud af ovnen, dækker du dem til med det fugtige viskestykke, som holder på fugtigheden i bollerne, så de bliver bløde og lækre.
- Durumburgerboller kan naturligvis varmes i ovnen eller på grillen før servering.
Noter
Mine berømte gulerodsboller med chiafrø kan også sagtens bages som burgerboller, hvis du vil have nogle, der virkelig mætter.
Christa Jakobsen
Gad vide om jeg ikke kan fryse dejen ?
Lene
Hej Christa:-)
Jeg har ikke prøvet det, så du må kaste dig ud i det. Jeg ser dog ingen grund til at fryse de ubagte boller ned, for bollerne er lige så gode efter frysning, som når de er nybagte.
Ha’ en dejlig weekend:-)
kh Lene
Tina Brandt Petersen
Kan man gøre dejen grovere?
Kh Tina
Lene
Hej Tina:-)
Ja, du kan fx bruge hvid hvede fuldkornsmel i stedet for fx halvdelen af det hvide hvedemel.
Eller du kan bruge denne opskrift: https://bagvrk.dk/burgerboller-med-fuldkorn/
Ha’ en dejlig weekend:-)
Kh Lene
Elsebeth
Jeg har fundet på noget, der virkelig er lykken! Min søn spurgte mig engang, om ikke jeg kunne prøve at putte havre i brødet. Jeg laver havrefuldkornsmel af Aurions havrekerner på kornkværnen til min KitchenAid. Det kommer jeg i hans frokostbagels og andet brødværk sammen med hvid hvede og alm. hvede. Ingen kan forstå, at en voksen mand kan blive mæt af én bagel/bolle med pålæg til frokost. “I kender ikke min mors brød!”, svarer han. De mætter nemlig overraskende godt. Jeg har koldhævet med lidt gær, mere salt end tidligere og så lidt mel som muligt i over 30 år. For mig er brødbagning ikke en videnskab – men en lidenskab.
Lene
Ih, Elsebeth, det lyder som en super idé:-)
Jeg skal da også have en kornkværn til min KitchenAid. Det vidste jeg slet ikke, man kunne få.
Jeg har bagels på min to-bake-liste i nærmeste fremtid:-)
Ha’ en dejlig weekend!
Kh Lene