Bagels har delt vandene i mange år. Enten er man begejstret for den lidt seje, sprøde skorpe – eller også synes man, de er opreklamerede. Har du smagt hjemmebagte bagels, er du ikke i tvivl. Så er du fan!

Opskriften stammer fra bogen “Det lille bageri på strandpromenaden” af Jenny Colgan. Vil du læse mere om bogen, kan du læse det allersidst i blogindlægget her.
Jeg har aldrig bagt bagels før. Jeg har nu heller ikke været så imponeret af de færdige bagels, man kan købe med eller uden fyld. Måske er det, fordi jeg aldrig har fået en friskbagt bagel, for de her smager altså ret skønt.

Vandene har været delte hos os, men efter vi fik bagels til aftensmad i går, fyldt med kylling, bacon, salat og tomater, er vi alle rettet ind til højre: Bagels er gode:-)
Jeg har ikke brudt mig om den seje, bløde overflade på bagels. Min mand har syntes, det var noget “københavnerpjat”. – Et levn fra et tidligere job i hovedstaden for 15 år siden, hvor kollegerne syntes, at bagels var det mest hippe og fantastiske, man kunne spise til frokost.

En hjemmebagt, frisk bagel har sprød skorpe (og ellers får den det, hvis du luner dem lidt i ovnen før servering), en blød og luftig krumme og er bare helt anderledes end dem, jeg tidligere har smagt.

Der er et supergodt trick i opskriften: Jeg har virkelig problemer med at rulle pæne, ensartede, lige tykke dejpølser. (Øvelse gør mester, jeg ved det godt.) Jenny Colgan opfordrer til, at man med en finger trykker et hul i hver bolle i stedet for at trille en pølse, der skal limes sammen med mælk. Dét, synes jeg, er smart!
Jeg forklarer det lidt nærmere i opskriften, men nu ved du, hvorfor mit valg faldt på bagels og ikke kanelsnegle.
Andre gode sandwichbrød er de grove sandwichboller eller et helt simpelt focaccia.

Hjemmebagte bagels
Ingredienser
- 3 dl lunkent vand
- 25 g gær
- 1 spsk sukker
- 1 tsk groft salt
- 1 spsk neutral olie
- 500 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
- Sesamfrø til drys
Sådan gør du
- Smuldr gæren og opløs den i vandet. Tilsæt sukker, salt og olie.
- Ælt melet i dejen ad et par omgange. Ælt dejen i 10-12 minutter, til du har en blank og smidig dej, der slipper skålens sider.
- Del dejen i 8 dele, stram dem op og tril dem til runde boller.
- Lad dem hæve på køkkenbordet under et hårdtopvredet viskestykke i 20 minutter.
- Varm ovnen op til 220° (alm. ovn, ikke varmluft) og klargør to bageplader med bagepapir.
- Dyp en finger i koldt vand. Stik den ned i midten af en bolle, kør i små cirkelbevægelser, indtil du kan mærke bordpladen.
- Dyp fingerspidserne i lidt koldt vand. Tag din bagel op, form den mellem hænderne, så hullet bliver større ved at trække let i den og dreje den rundt.
- Læg din bagel tilbage på bordet under det fugtige viskestykke, mens du også laver hul i de andre bagels. Lad dem hæve igen i 20 minutter, tildækket med viskestykket.
- Bring en stor, fladbundet gryde med vand i kog. Sænk forsigtigt hver bagel ned i det kogende vand, og lad den koge 30 sekunder på hver side.
- (Jeg brugte hænderne og min bordskraber til at løfte dem over til gryden én ad gangen, hvor jeg lagde dem i med oversiden opad. Jeg vendte min bagel med en paletkniv efter 30 sekunder, kogte endnu 30 sekunder og løftede den op igen med en hulske.)
- Læg dine bagels med bagsiden opad på bagepladen, drys med sesamfrø, vend den om (den er ikke varmere, end at du kan gøre dette med hænderne) og drys oversiden med sesamfrø.
- Når du har fire på en plade, så bag dem nederst i ovnen i 18-20 minutter, mens du koger de fire sidste bagels.
Noter

Det lille bageri på strandpromenaden
En hyggelig, letlæst roman med bageopskrifter i? Findes det virkelig? Ja, og det er helt vildt praktisk at tage en sådan bog med på ferie eller i sommerhuset, for du har det allerbedste af begge dele, når du læser ‘Det lille bageri på strandpromenaden’ af Jenny Colgan.
‘Det lille bageri på strandpromenaden’ af Jenny Colgan er udgivet på forlaget Cicero/Rosinante & Co og koster som paperback kun kr. 79,95. Bogen udkom første gang i 2014, men min bog er 2. udgave, 2. oplag fra 2018.
Kender du følelsen af at være kørt helt fast i det samme spor, som du så pludselig hives ud af pga en fyring, en konkurs eller en skilsmisse? At man lige pludselig skal finde ud af, hvad man så vil med resten af sit liv? Jeg tror, mange af os har været der.
Polly, som er hovedpersonen i ‘Det lille bageri på strandpromenaden’, går sammen med sin kæreste konkurs med en grafisk tegnestue. De har levet det søde liv med dyr lejlighed, dyre middage, dyr bil – men færre og færre arbejdsopgaver, så de til sidst må opgive det hele.
Polly finder en to-værelses lejlighed, hun har råd til – ikke i Plymouth – men på en lille tidevandsø, hvor dæmningen til og fra øen oversvømmes ved højvande, og hvor verden har stået stille i mange år.
Pollys ophold på øen er kun midlertidigt, indtil den dyre lejlighed bliver solgt. Polly bager for at glemme sin sorg og sin modløshed, og bogens sanselige beskrivelse af bagningens ritualer, får mig til at kunne leve mig helt ind i bogens hovedperson.
Hvad synes jeg?
Man følger hendes kamp for at få fodfæste i det lille, sammenspiste samfund, hendes drømme og ønsker for fremtiden.
Jeg kunne godt drømme om et liv som Pollys: At bage for at glæde sig selv og andre, at opfylde byens behov for ordentligt brød og at åbne et lille bageri på en strandpromenade. – Hvis ikke det var, fordi det stormer og regner på en lille ø ved den engelske sydvestkyst…
Jeg vil varmt anbefale dig at læse bogen, hvis du er til afslappet læsning. Nej, bogen er ikke stor dybsindighed, men jeg følte mig underholdt fra start til slut og kunne ikke lægge den fra mig, før jeg havde læst det hele:-)
Opskrifterne i Det lille bageri på strandpromenaden
Jenny Colgan holder af at dele opskrifter bagest i sine bøger. Alle opskrifter er naturligvis afprøvet af forfatteren selv.
‘Verdens nemmeste brød’ er et franskbrød, bagt i form, som skal hæve i alt tre timer. Under første hævning foreslår Jenny, at man læser avisen eller går en tur. Under den sidste hævning foreslås et karbad. To fluer med et smæk: Friskbagt brød og egenomsorg med frisk luft eller et karbad:-)
Der er en nem opskrift på småkager, kanelsnegle og de ostepinde, som Polly sælger i sit bageri. Altsammen uden billeder – det er jo en roman og ikke en kogebog – så du ligger ikke under for noget pres, hvis dine snegle ikke ligner bogens.
PS:
Alle billeder i denne boganmeldelse er mine egne. Billederne er taget i forbindelse med boganmeldelsen og afprøvningen af opskriften. De har derfor intet med billederne i bogen at gøre. – Der er ingen billeder i bogen.
Hejsa
Har lige købt bogen – glæder mig til at læse den
Hej Anne-Lise:-)
Det kan du roligt gøre! Jeg er nødt til at ønske mig de andre, også;-)
God fornøjelse!
Kh
Lene
Ups er der flere ?
Ikke om Polly, men hun har skrevet nogle stykker mere i samme stil;-)
Jenny skriver nogle fantastiske feel good romaner. I morgen vil jeg bage bagels efter denne opskrift. Idag er der kogt en stor gryde suppe, bagt toscatærte, kransekagestænger med og uden blød nougat og lidt kransekagetoppe. Bagning og din side Lene er terapi når man har en stresset hverdag på kontoret ❤️. Glædelig jul⛄
Kære Alice:-)
Det glæder mig, at du også nyder at bage som terapi:-)
Ha’ en dejlig jul! Jeg håber, der ligger et par Jennybøger under træet;-)
Kh Lene
Hejsa,
Du har ret Jenny Colgans bøger er måske ikke dybsindige men det er tilgengæld slå hjernen fra og slap af mens du bliver underholdt på højt plan. Der er faktisk 3 bøger om Polly men min favorit er nok dem om Rosie Hopkins slikbutik eller chokoladebutikken i Paris, ok nu hvor jeg tænker over det er de faktisk alle gode og jeg tror jeg har læst dem allesammen hvor lækkert er det lige at kombinere kærlighed til bøger og bagning. Hov kom lige i tanke om dem med cupcakecafeen de er også vildt gode. Tak for en god blog, hilsen Kristine
Hej Kristine:-)
Jeg troede kun, Polly var med i denne, og at de andre handlede om andre personer som fx Rosie:-)
De kommer fluks på ønskelisten. Jeg behøver ikke dybsindig og udfordrende litteratur. Så kommer jeg aldrig igennem dem;-)
Tak, fordi du læser med!
Kh Lene
Bagels er sat til hævning og jeg kan kun tilslutte mig at Jenny Colgans bøger er underholdning, dejlig afslappende at læse. Jeg har dog tilgode at bage efter hendes opskrifter.
Hej Pia:-)
Jenny Colgans bøger er så hyggelige, men hendes opskrifter er ikke nøjagtige nok efter min smag;-)
Tak for din besked og god fornøjelse med dine bagels!
Kh Lene