I dag er det Bagvrks fødselsdag, hurra, hurra, hurraaaa. Det er 8 år siden, den første opskrift kom på bloggen. Det var naturligvis de allerbedste boller af dem alle: Gulerodsboller med chiafrø og kærnemælk. Det skal fejres med en luksuskagemand: En kagemand som walesstang. – Eller kagekone i dette tilfælde.
Alle kan bage vandbakkelser
Alle kan bage. Og alle kan bage vandbakkelser! (Jo, du kan. Hvis du er mislykkedes med vandbakkelser, er det blot, fordi du ikke har prøvet min opskrift endnu.) Du finder grundopskriften på vandbakkelser her.
Opskriften på vandbakkelser tager udgangspunkt i æggenes vægt. De øvrige ingredienser beregnes ud fra æggene, så dejen altid får den rigtige konsistens, og du slipper for at gætte dig frem til, hvor mange æg der skal i, for at dejen er “passende”.
Vandbakkelser er nemlig lidt kræsne og vil ikke hæve, medmindre alt går op i en højere enhed. Med formlen her, vil du altid kunne bage perfekte, hule vandbakkelser.
Du skal bruge lige så meget vand, som æggene vejer uden skal. Du skal bruge halvt så meget smør og 2/3 så meget mel. Så simpelt er det med den perfekte opskrift.
Hvis du vil lære alle mine tips og tricks om vandbakkelser, skal du læse det her indlæg om eclairs. Der står alt, som er værd at vide.
6 tips til kagemand som walesstang
Du får her de 6 vigtigste regler, når det gælder vandbakkelser:
- Formlen på den perfekte vandbakkelsesdej tager udgangspunkt i æggenes vægt. Når du kender vægten på dem, kan du beregne mængden af de øvrige indgredienser:
Lad os gå ud fra, at dine æg udslået i en skål vejer 150 g. Det svarer til ca. tre æg, str. M/L. Formlen hedder: 1 – ½ – ⅔ – 1.
Det vil sige, at du skal bruge lige så meget vand, altså 150 g svarende til 1½ dl. Du skal bruge halvt så meget smør (75 g), ⅔ mel (100 g) og 150 g æg.
Dejen bliver altid helt perfekt i konsistensen og holder sin form, når den er sprøjtet ud. - Dejen skal afbages godt i gryden. Når du har hældt melet i, skal du varme den op under omrøring, til den bliver blank, glat og 75° varm i midten. Har du ikke et termometer, kan du gå ud fra den tommelfingerregel, at dejen skal afsætte tynde skorper i bunden af gryden – og altså blive glat og blank.
- Lad dejen køle af i røreskålen, før du pisker æggene i ét ad gangen. Den afkølede dej må max. være 60° varm, men det gør ikke noget, hvis den er koldere.
- Sæt dejen på bagepapiret i en mindre størrelse, end du vil have den endelige kagemand. Når du har lavet dejen rigtigt, hæver den godt op og bliver stor og hul.
- Du kan undgå at vandbakkelserne revner ved at bage dem med damp, så skorpedannelsen forsinkes. Fordel en spiseskefuld vand rundt om dejen, lige før du sætter den i ovnen.
6. Lad ovnen være lukket!
Den allerstørste faldgrube ligger i ovnen. Eller rettere i ovnlågen. Du må UNDER INGEN OMSTÆNDIGHEDER åbne ovnlågen, før vandbakkelserne er færdigbagte. Det kan simpelthen ikke understreges nok! Hvis du åbner lågen for tidligt, falder dine vandbakkelser sammen.
Det gør de også, hvis du tager dem for tidligt ud. Selvfølgelig skal du holde øje med dem, men du har lys i ovnen og glas i lågen. Du må IKKE åbne lågen for at kigge til dem!
Jeg bager altid med over- og undervarme, og kun én plade ad gangen. Det giver den bedste karamellisering af dejen og den flotteste afbagning.
Den perfekte afbagning på kagemanden er, når hele kagemanden er gyldenbrun, også de steder, hvor dejen er hævet og let revnet. Er samlingerne ikke gyldenbrune, men blot lysebrune eller gule, er dejen ikke bagt nok.
Kagemand som walesstang
Det er et genialt kompromis.
Min mand, Morten og jeg er lidt uenige om, hvilken der er den rigtige kagemand. Han er fra Fyn, så der er kun en mulighed: Brunsviger.
Jeg er fra Vestjylland, hvor der kun er én kagemand, som er den rigtige: Vandbakkelseskagemanden, som min mor bagte til alle fødselsdagene (og juleaftensdag, pyntet som en julemand).
Til gengæld er Morten nem at lokke, hvis der er creme, syltetøj og flødeskum i en kage. En af favoritterne er walesstang, så i dag kombineredes vores ønsker i et brag af en fødselsdagskage.
8 år – allerede?
Tiden flyver i godt selskab, og der er sket en del på 8 år. Billederne er blevet bedre, og mine formuleringer er det også. Bagvrk startede nemlig som genoptræning af mit sprog efter svær stress. Øvelse gør også mester indenfor fotografering, ikke kun bagning;-)
Du finder knap 500 opskrifter på Bagvrk.dk, som jeg allesammen kan stå inde for. De er testet i mit eget køkken og min egen ovn. Ingen opskrifter kommer på bloggen, før de virker.
Min mission har været at gøre alting så nemt som muligt. Alle kan bage! Hvis der findes en nemmere genvej til at lykkes, er det den, jeg finder, så du også kan gøre det.
Det eneste, du skal bruge for at lære at bage er øvelse, (lidt tålmodighed) og skudsikre opskrifter. Det sidste sørger jeg for. Øvelsen får du hen ad vejen.
Kagemand som walesstang
Ingredienser
Vanillecreme
- 2½ dl mælk
- 3 æggeblommer
- 1 tsk vanillesukker
- 75 g sukker
- 20 g Maizena majsstivelse
Vandbakkelsesdej
- 1½ dl vand
- 75 g smør
- 100 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
- 150 g æg (3 æg, str. M/L)
Derudover
- Hindbærsyltetøj
- Al vanillecremen
- 5 dl piskefløde 38%
- 1½ spsk flormelis
- 1½ tsk vanillesukker
- Frisk frugt i mundrette stykker
- Chokoladepynt og/eller slik
Sådan gør du
Start med vanillecremen
- Varm mælken op til kogepunktet i en lille gryde. Imens piskes æg, sukker og vanillesukker godt sammen i en skål. Sigt Maizenaen i æggemassen, og rør det godt ind.
- Hæld den varme mælk i æggemassen i en tynd stråle. Rør godt, så det hele er blandet, før det hældes tilbage i gryden.
- Sæt gryden over medium varme, og pisk hele tiden i cremen, så den ikke brænder på. Først bruser det op, men når skummet lægger sig, tykner cremen og er klar.
- Hæld vanillecremen over i en lav skål. Dæk den til med husholdningsfilm helt ned på overfladen af cremen, så der ikke dannes kondens. Stil cremen i køleskabet, så den køler af.
Vandbakkelse
- Varm ovnen op til 180° (alm ovn, ikke varmluft). Klargør en bageplade med bagepapir. Tegn en skabelon op på bagsiden af bagepapiret. Kroppen skal være ca 11 cm bred, armene 7×7 cm, hovedet 11×13 cm og kjolen skal skråne udad. Husk, at vandbakkelserne hæver godt op i ovnen, så lav figuren ret slank, men ikke så smal, at flødeskum og creme ikke kan blive liggende.
- Slå æggene ud i en skål, og vej dem. Ret opskriften til efter vægten af dine æg, så du bruger (vægtmæssigt) lige så meget vand som vægten af æggene. Brug halvdelen af vægten i smør og to tredjedele mel i forhold til æggenes vægt.
- Varm vand og smør op i en gryde, til det koger. Tag gryden af varmen. Hæld melet i på én gang, og rør dejen glat. Sæt nu gryden tilbage på kogepladen og bag dejen godt igennem, til den er blank, glat og har en kernetemperatur på 75°.
- Hæld dejen over i en røreskål og lad den køle af til max. 60°. Med en håndmixer eller piskeren på røremaskinen røres ét æg i den afkølede dej ad gangen. Rør godt mellem hvert æg, og skrab skålens sider ned, så dejen bliver samlet og glat, før det næste æg røres i.
- Fyld dejen i en engangssprøjtepose klargjort med en åben stjernetyl, ca. 11 mm i diameter. Smør en lille klat dej under hvert hjørne af papiret, så det ikke rutscher rundt. Sprøjt vandbakkelsesdejen ud i det ønskede mønster på bagepapiret. Fødder og hænder er en rund kugle.
- Fordel en spsk vand rundt om kagemanden, og sæt bagepladen med dej ind i nederste tredjedel af ovnen.
- Bag kagemanden i ca. 40 minutter, indtil den er gyldenbrun. Lad den køle helt af på en bagerist.
Samling og pynt
- Skyl og klargør frugten og øvrig pynt. Lad frugten tørre på et stykke køkkenrulle.
- Pisk den afkølede vanillecreme igennem og fyld den i en engangssprøjtepose, hvor spidsen klippes af.
- Pisk fløden stiv med flormelis og vanillesukker. Fyld flødeskummet i en sprøjtepose, klargjort med en stjernetyl.
- Læg kagemanden på et fad. Smør marmelade på, men ikke helt ud til kanten. Fyld vanillecremen ovenpå, igen ikke helt ud til kanterne. Prik et hul i hænder og fødder og fyld vanillecreme deri.
- Pynt kagemanden med flødeskum, før der pyntes med frugt, bær, chokolade og evt. slik.
Skriv et svar