• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Kager / Vandbakkelseskagemand til fødselsdag – sådan gør du!

Vandbakkelseskagemand til fødselsdag – sådan gør du!

20. marts 2017 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Jeg er vokset op hos vandbakkelsesmesteren over dem alle. Min mor❤ Vi fik altid vandbakkelseskagemand til vores fødselsdage (vi var fem piger plus mine forældre, så det var tit).

Vi fik kagemand af vandbakkelser juleaftensdag. (Det var jo Jesus’ fødselsdag;-)) Vi fik walesstang og vandbakkelser med flødeskum og jordbær. Selvfølgelig havde min mor øvet sig, og er derfor stadig dygtig til at bage den perfekte vandbakkelse.

Hun har altid forstået at bage vandbakkelser til perfektion. Min mormors var altid underbagte og flade som pandekager, men aldrig min mors. Øvelse gør mester, det ved jeg godt.

Vandbakkelser

Jeg havde ikke bagt vandbakkelseskagemand ret tit. Min mor bagte stadig kagemændene til vores fælles fødselsdag i starten af september, og jeg måtte nøjes med at putte glasur og slik på. (Det er jeg til gengæld ret skrap til!)

Tips til vandbakkelseskagemand

Den allerstørste faldgrube ligger i ovnen. Eller rettere i ovnlågen. Du må UNDER INGEN OMSTÆNDIGHEDER åbne ovnlågen, før vandbakkelserne er færdigbagte. Det kan simpelthen ikke understreges nok! Hvis du åbner lågen for tidligt, falder dine vandbakkelser sammen.

Det gør de også, hvis du tager dem for tidligt ud. Selvfølgelig skal du holde øje med dem, men du har lys i ovnen. Du må ikke åbne lågen for at kigge til dem!

Jeg bager altid med over- og undervarme, og kun én plade ad gangen. Jeg skal ikke risikere noget:-)

Siden jeg først bagte kagemand og vandbakkelser efter min mors opskrift, har jeg lært en masse om at bage og meget om vandbakkelser i særdeleshed.

Blandt andet har jeg fundet frem til en formel for ingredienserne, som holder 100%, så du aldrig får for meget eller for lidt æg i din dej. Den bliver helt perfekt, når du tager udgangspunkt i æggenes vægt.

Du skal bruge lige så meget vand, som æggene vejer uden skal. Du skal bruge halvt så meget smør og 2/3 så meget mel. Så simpelt er det med den perfekte opskrift.

Hvis du vil lære alle mine tips og tricks om vandbakkelser, skal du læse det her indlæg om eclairs. Der står alt, som er værd at vide.

Vandbakkelseskagemand
Den her kagemand er bagt i min mors ovn, og som du kan se, er der plads rundt om kagemanden til balloner og gaver.

Denne opskrift passer med en kagemand. Min ovn er indbygget, og pladerne til den er ikke så store som min mors. Derfor passer en portion til en kagemand i min ovn.

Ved min mors opskrift skrev jeg i min kinabog, at en dobbelt portion også gav dej til balloner, flag og gaver rundt om kagemanden. Men som sagt: Det er kun i min mors store ovn, ikke min.

Husk, at øvelse gør mester. Vandbakkelseskagemand er ikke så kunstig, når man først har lært at lave dejen – og ellers kan holde snitterne fra ovnen, mens den bager.

Vandbakkelseskagemand med glasur og slik

Vandbakkelseskagemand

Kagemand af vandbakkelser med glasur og slik. En klassiker til fødselsdage.
5 fra 2 stemmer
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 30 minutter min
Tilb. tid 30 minutter min
Samlet tid 1 time t
Ret Kage
Køkken Bagværk, Dansk
Antal 1 kagemand

Ingredienser
  

Kagemand

  • 150 g vand
  • 75 g smør
  • 100 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
  • 150 g æg (3 æg, str. M/L)

Glasur og pynt

  • Flormelis
  • Kogende vand
  • Mørk kakao
  • Evt. pastafarver
  • Dit yndlingsslik

Sådan gør du
 

Vandbakkelseskagemand

  • Varm ovnen op til 200° (alm. ovn, ikke varmluft). Klargør en bageplade med bagepapir.
  • Slå æggene ud i en skål og vej dem. Ret opskriften til efter vægten af dine æg, så du bruger (vægtmæssigt) lige så meget vand som vægten af æggene. Brug halvdelen af vægten i smør og to tredjedel mel i forhold til æggenes vægt.
  • Varm vand og smør op i gryde, til det koger. Tag gryden af varmen. Hæld melet i på én gang, og rør dejen glat. Sæt gryden tilbage på varmen, og bag dejen godt igennem, til den er blank, glat og har en kernetemperatur på 75°.
  • Hæld dejen over i en røreskål og lad den afkøle til den er højest 60° varm. Bred den lidt op ad skålens sider, så køler den hurtigere.
  • Med din håndmixer eller piskeren i din røremaskine rører du ét æg i dejen ad gangen. Rør godt imellem hvert æg og skrab skålens sider ned, så dejen bliver samlet og glat, før du rører det næste æg i.
  • Dejen bredes ud i et 1-1½ centimeter tykt lag på bagepapiret. Brug bagsiden af en ske. Husk, at kagemanden hæver og breder sig under bagningen, så han skal være lidt slank, når du lægger dejen på.
  • Bag din kagemand i nederste tredjedel af ovnen i 20-25 minutter. Husk ikke at åbne ovnlågen før tid!
  • Kagemanden skal være gyldenbrun, ikke lys og ikke mørk. Kig på billedet og gå efter den farve.
  • Når kagemanden er kølet af, skal du røre en blank, lidt tyk glasur af flormelis og kogende vand. Farv den evt. med kakao eller pastafarver, før du fordeler glasuren på kagemanden. Pynt med slik, før glasuren sætter sig.

Noter

Vandbakkelser smager allerbedst, når de er friskbagte. Du kan bage kagemanden dagen før, men den skal først pyntes på dagen. Når den er kølet af på pladen, lægger du et tørt viskestykke over den og sætter den i et køligt rum. 
 
Alternativt kan du fordele dejen på bagepapiret og stille bagepladen i køleskabet til dagen efter, så du kan bage den.
Tags Dansk Klassiker, Fødselsdag, Kagemand, Supernem, Vandbakkelser
Følg mig på Instagram.

Tags: Billig, Børnevenlig, Dansk klassiker, Familiefavorit, Fødselsdag, Glasur, Hurtig opskrift, Nem opskrift, Vandbakkelser

Previous Post: « Regnbuemuffins – guld for enden af regnbuen?
Next Post: Påskeharer af marengs – nemme påskemarengs »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Conny Overgaard Jørgensen

    20. marts 2017 kl. 16:35

    Åh hvor bliver jeg glad af at læserne din fremtrylse af kagemand.
    Jeg havde næsten opgivet at bage dem indtil jeg fandt en kogebog med udførligbeskrovelse af at bage det op når melet er tilsat.
    Men må altid lige lave en øve portion for at komme tilbage på sporet inden den egentlige kagemand skal fremstilles.
    Tror Mette Blomsterberg misunder dig dine sprøjteteknikker og anvendelser af diverse tyller – fremragende arbejde

    Svar
    • LT

      20. marts 2017 kl. 16:38

      Tusind tak, Conny
      Mette Blomsterberg måtte gerne komme forbi til kaffe (siger jeg kækt, velvidende, at jeg ville dø af skræk, hvis det skete i virkeligheden)

      Svar
  2. Kate Gammelgaard

    10. marts 2019 kl. 14:57

    Jeg har altid været en mester i at ødelægge vandbakkelser. Men nu skal din opskrift prøves. Kan man godt bruge alm Lurpak smør istedet for margarine?

    Svar
    • Lene

      10. marts 2019 kl. 15:39

      Hej Kate:-)
      Ja, det kan du sagtens:-) Hvis du vil have endnu flere tips og tricks, skal du også læse dette indlæg: https://bagvrk.dk/eclairs

      Svar
    • Ane

      14. juli 2023 kl. 15:21

      Ja tak. En formel på vandbakkelse var lige hvad jeg havde brug for. Æg er jo meget forskellige i størrelse og vægt. Denne her opskrift fungerer bare. Tak.

      Svar
      • Lene Tranberg

        9. august 2023 kl. 14:18

        Hej Ane:-)
        Det var da kun så lidt;-) Det glæder mig, at du nu også lykkes med vandbakkelser.

        Ha’ en skøn dag.

        Kh Lene

        Svar
  3. Jeannie

    5. oktober 2019 kl. 12:50

    Hej kan man godt bage whales stængerne dagen før de skal bruges? Mvh Jeannie

    Svar
    • Lene Tranberg

      5. oktober 2019 kl. 13:22

      Hej Jeannie:-)
      Vandbakkelser er altid bedst på dagen, fordi de bliver bløde af at stå. Hvis du bager dem dagen før, kan du lægge et tørt viskestykke over og sætte dem i et køligt rum. På dagen kan du så sætte dem i en varm ovn i et par minutter, til de er sprøde igen.
      God fornøjelse:-)

      Kh Lene

      Svar
  4. Malene

    1. oktober 2020 kl. 14:11

    Hej Lene
    Jeg skal for første gang vove mig ud i at bage en vandbakkelsekagemand til min søns 3 års fødselsdag på lørdag. Tænker at forberede dejen fredag, smøre den ud på bagepladen og lade den stå på køl til næste dag hvor jeg skal bage den. Skal kagemanden direkte fra køl og ind i den varme ovn, eller skal den ud og temperere en smule?

    Svar
    • Lene Tranberg

      1. oktober 2020 kl. 14:14

      Hej Malene:-)
      Kagemanden skal bare direkte fra køl og i ovnen. Du behøver ikke temperere den først.
      Selv hvis dejen har været frosset, behøver man ikke tø den op først. Så skal den bare have et par minutter længere i ovnen:-)

      Rigtig god bagelyst og tillykke med jeres søn.

      Kh Lene

      Svar
  5. Ulla

    22. juli 2022 kl. 15:38

    5 stars
    Den allernemmeste opskrift på vandbakkelseskagemand. Den lykkes hver gang. Tak for dig og dit grundige arbejde med opskrifterne.
    Mvh. Ulla

    Svar
    • Lene Tranberg

      22. juli 2022 kl. 16:03

      Hej Ulla:-)
      Jubiii, at du nu er en mester i vandbakkelser.
      Det er en både nem og hurtig kage, når man blot ved hvordan.

      Kh Lene

      Svar
  6. Benedicte Aggergaard Jensen

    20. maj 2023 kl. 21:12

    hvor mange bliver der ca til, med din potion ? 🙂

    Svar
    • Lene Tranberg

      24. maj 2023 kl. 9:58

      Hej Benedicte:-)
      Alt efter hvor kageglade I er, er der til 8-12 personer i en kagemand.
      Rigtig god bagelyst.

      Kh Lene

      Svar
  7. Sharon

    19. juni 2023 kl. 20:39

    5 stars
    Fantastisk opskrift👍👍det virker bare perfekt første gang efter mange andre mislykkede opskrifter:) tusind tak for alle de fine tips og tricks i eclair artiklen – tror det er slut med mislykket vandbakkelses dej:)👍👍

    Svar
    • Lene Tranberg

      4. juli 2023 kl. 12:38

      Hej Sharon:-)
      Beklager det sene svar.
      Tusind tak for alle stjernerne og tillykke med succesen med vandbakkelserne:-)
      Alle kan bage vandbakkelser. Det er jeg helt sikker på;-)

      Ha’ en skøn dag.

      Kh Lene

      Svar
  8. Alice Jensen

    19. oktober 2024 kl. 14:13

    Sikke fin opskrift!
    Jeg synes altid, mine kagemænd i vandbakkelsesdej klapper lidt sammen i kroppen, mens hoved, arme og ben forbliver høje.
    Kan det undgås?
    Vh Alice

    Svar
    • Lene Tranberg

      24. oktober 2024 kl. 9:23

      Hej Alice.
      Kagemanden skal bage længere, hvis du oplever, at kroppen falder sammen. Det er sværere for dampen at slippe væk fra en stor flade som kroppen i forhold til arme og ben.
      Måske skal kroppen være lidt tyndere (ikke så tykt et lag) eller arme og ben lidt tykkere før bagning.
      Rigtig god bagelyst.

      Kh Lene

      Svar
  9. Sandra

    10. juni 2025 kl. 19:26

    Hej Lene
    Hvis man nu ønsker at bage en hel plade istedet, dvs en stor firkant, for at sikre nok vandbakkelse til alle (og selvfølgelig pynte den som en kogekone 🙈) – vil det så være passende med en dobbelt portion?

    Mvh Sandra

    Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

Hvad er det første ord, du får øje på? ☀️⛱️😎

#sommersjov #sudoku #godsommer
Den italienske dessert, der altid imponerer 🇮🇹
Tiramisu er blød, luftig og fuld af smag - og med min udførlige opskrift får du den helt rigtige balance mellem kaffe, marsala og mascarpone.

Den er nem at lave, kan fryses og bliver kun bedre af at trække natten over.

Swipe gennem karrusellen og se, hvordan du lykkes med den klassiske dessert - uden at stå med smattede kager eller skilt creme.

♥️ Gem opslaget, så du altid har opskriften ved hånden - og del det gerne med en, der fortjener en skefuld italiensk lykke😉

#tiramisu #nemopskrift
Der findes én eneste pizzadej, hvor du må svinge Der findes én eneste pizzadej, hvor du må svinge kagerullen:
Flammkuchen! (Som jo ikke er en rigtig pizza, vel?)
(Uden hævemiddel = ingen risiko for at ødelægge lufthullerne.)

Alle andre gange?
Kagerullen bliver i skuffen, og du former pizzaerne med hænderne🙌🏻🫶🏻
Ellers kommer jeg efter dig - med min marmorkagerulle til en alvorlig snak 😅

Find opskriften i et tidligere opslag👌🏻

#flammkuchen #pizzaregler #kagerullenbliveriskuffen #allekanbage #bagvrk #hjemmebag #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #aftensmad #aftensmadinspiration #kagerullen #lækkersulten #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
Det tog kun et par tørre boller, tre sammenfaldne Det tog kun et par tørre boller, tre sammenfaldne vandbakkelser og en dej, der nægtede at hæve😅

Men nu har jeg knækket koden og deler alle mine bedste opskrifter og tips her og på Bagvrk.dk.

Så du (forhåbentlig) slipper for at begå de samme fejl👌🏻

Følg med, hvis du også elsker duften af hjemmebag - og gerne vil lykkes hver gang♥️

#allekanbage #bagvrk #succesikøkkenet #bageglæde #hjemmebag #hjemmebagt #bagværk #nemmeopskrifter
Denne pizza vil din kagerulle elske!🍕 Flammkuch Denne pizza vil din kagerulle elske!🍕
Flammkuchen er den eneste pizzadej, der skal rulles tyndt ud – og gerne helt ud over kanten.

Fyldet? Creme fraiche, løg, bacon og emmentaler. Det bliver ikke mere klassisk – eller lækkert!

Gem den, og send den til en, du gerne vil dele den med 😍

#kagerullevenlig #flammkuchenelskere #sprødpizza #flammkuchen #tarteflambée #nemaftensmad #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #allekanbage #bagvrk
God karma til alle - undtagen dig, der skriver ops God karma til alle - undtagen dig, der skriver opskrifter uden at skrive, om det er varmluft eller over-/undervarme😉

Alle mine opskrifter er testet i en almindelig ovn, og jeg skriver ALTID, hvad ovnen skal indstilles på, så du aldrig skal gætte dig frem eller være i tvivl😊

Rigtig god bagelyst🥐

#allekanbage #bagvrk #bageglæde #bagværk #bagvrkssmåtipsstorforskel
Hej og velkommen til Bagvrk.dk♥️ Her finder d Hej og velkommen til Bagvrk.dk♥️

Her finder du:
🥐 Gennemtestede opskrifter. 
💡 Små tips, der gør en stor forskel. 
😃 Masser af bageglæde. 

Følg med, hvis du også elsker duften af nybagt brød og kage i køkkenet og gerne vil have succes med dine bageprojekter. HVER gang👌🏻😉

#allekanbage #bagvrk #bagværk #hjemmebag #hjemmebagt #bageglæde #nemmeopskrifter
Sådan tænder du et godt bål🔥 Her er opslage Sådan tænder du et godt bål🔥

Her er opslaget, som du skal gemme, så du er klar til Skt. Hans i morgen og alle de andre aftener, hvor du gerne vil vise, at du er en sand bålmester💪🏻🔥

🔥 Lad være med at bruge tændvæsker til at starte bålet😉 Det er pivfarligt!

🔥 Lav dine egne optændingsblokke af vatrondeller, som du dypper i stearin (fx et fyrfadslys uden alukappe, som du lader smelte i en underkop). Riv små flænger i kanten på den størknede vatrondel og sæt ild til den. 

🔥 Mens du bygger bålet op, så husk, at du skal starte med grenkvas og pinde på tykkelse med din lillefinger. Derefter skal du bruge pinde som din tommelfinger, pinde som dit håndled og først derefter de store kævler.

🔥 Du skal lade bålet brænde så længe, at der er gløder, som du kan bage dit snobrød henover. Det duer ikke at bage snobrød i flammer.

Huskede du at gemme opslaget?

#bålihaven #bål #skthans #skthansaften #skthansbål #midsommer #midsommar #sommer #sommeraften #engangspejder #hygge #havehygge #havedrømme #bålhygge #iminhave #bagvrkshave
Lavendelsaft smager blødt, sødt og krydret👌🏻🩷 Til gengæld har det en syret, næsten selvlysende, pink farve😍

Forestil dig de endeløse, duftende lavendelmarker i Sydfrankrig. Hvis du så forestiller dig duften i de mange souvenirbutikker med sæber og cremer, tager du FULDSTÆNDIG FEJL😃

Lavendelsaft er helt sin egen, men den smager hverken parfumeret eller “sæbeagtigt”😶‍🌫️

Det er nemt at lave saften, så du kan overraske med en saft, som ingen andre har smagt☺️😉 
Swipe blot for opskriften, hvor du også får opskriften på at lave resterne til likør👉🏻🩷

Hvem ville du servere lavendelsaft for i varmen?😅🩷

#lavendelsaft #lavenderlemonade #lavendel #lavendula #hjemmelavetsaft #saft #sommerdrik #bagvrkssaft #bagvrksdrikke #sommerstemning #lavendelduft #lavendler #gemsmagenafsommer #sommerhygge #sommerdrinks #bagvrksdrinks #madblog #bageblog #madblogger #nemmeopskrifter #opskrift #bagvrkshave #havedrømme #iminhave
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Fødselsdagsboller – de bedste og blødeste bamseboller
  • Gulerodsboller med kærnemælk og chia – verdens…
  • Hvidløgsmarinerede rejer – en nem opskrift til…
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme