Sprøde, knasende valnøddestykker bagt med sort øl og ølandshvede… Sådan må alle mine søndag morgener gerne starte! Især når dejen har stået til hævning på køkkenbordet natten over, så den bare skal skæres i passende stykker, når ovnen er varm.
Valnødderundstykker er min favorit hos bageren, og jeg spiser altid det rundstykke først – og så måske en halv birkes bagefter.
Jeg ville sætte en dej til hævning lørdag aften, ligesom jeg gør med mine durumstykker. Denne gang ville jeg bare bage noget med valnødder i.
Jeg var klar over, at der er maltsirup eller maltmel i bagerens mørke valnøddestykker. Det havde jeg bare ikke noget af. Men den mørke, dybe maltsmag findes også i hvidtøl.
Det var slet ikke til at opdrive hvidtøl i de lokale supermarkeder her i januar. Lur mig, om de ikke har fået lov at returnere de flasker, som ikke var blevet solgt i december?
I stedet greb jeg en stout. En stout er en helt kulsort øl, som nogle gange smager henad kaffe eller mørk chokolade, men som altid smager af mørk malt. Mon ikke det skulle lykkes?
Valnøddestykker er nemme
Fordi dejen bare skal røres sammen, er det hurtigt at gøre før sengetid. Derefter skal den stå og passe sig selv på køkkenbordet indtil næste morgen. Skal dejen hæve længere tid end natten over, skal den hæve i køleskabet i stedet.
Næste morgen varmes bagestål og ovn op til 270° – sammen med en fx en støbejernstallerken. Den bruger jeg altid, når jeg gerne vil have lidt damp i ovnen under bagningen. Du kan også sætte din bradepande ind i bunden af ovnen. Det skal bare være noget, som kan tåle at blive meget varmt – og få hældt koldt vand ned i.
Mens ovnen varmer op, køler dejen af i køleskabet. Så er den nemlig ikke helt så flydende, når den hældes ud på bordet.
Derefter er der kun tilbage at hakke dejen ud i passende stykker og bage dem i den rygende varme ovn.
Har du ikke et bagestål?
Fortvivl ikke, fordi du ikke har et bagestål. Du kan godt bage valnøddestykker alligevel.
Jeg er megaglad for mit bagestål, fordi det virkelig booster varmen i min ovn, når jeg sætter brødet ind. (Læs evt. her, hvor jeg beskriver det nærmere.)
Har du en bagesten, bruger du den i stedet, men en bagesten kan ikke tåle helt så høje temperaturer som et bagestål, så læs på brugsanvisningen, før du skruer helt op for ovnen.
Har du ingen af delene, lader du en bageplade varme op sammen med ovnen, så den bliver rygende varm. Vend den gerne med bagsiden opad, for så er det nemmere at lade bagepapiret med rundstykkerne glide ind på bagepladen.
Kan din ovn ikke gå op til 270°? Så sæt den på 250°, hvis det er det, den kan gå op til. Så skal du bare bage stykkerne lidt længere.
Har du lyst til at prøve andre nemme morgenstykker, så prøv de her med fuldkornsdurum. Er det et helt klassisk rundstykke, du er ude efter, så bag de her.
Valnøddestykker
Ingredienser
- 100 g valnødder
- ½ l stout eller hvidtøl
- 5 g gær (som en hasselnød)
- 20 g honning (svarer til en stor spiseskefuld)
- 2 tsk groft salt
- 100 g groft fuldkornshvedemel
- 475 g ølandshvedemel
Sådan gør du
- Rist valnødderne på en tør pande. Hak dem groft og lad dem afkøle lidt.
- Smuldr gæren og rør den ud i stouten. Tilsæt alle de øvrige ingredienser, og bland det godt sammen.
- Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik, og lad dejen hæve natten over på køkkenbordet, ca. 8 timer.
- Næste morgen sætter du dejen i køleskabet, mens du varmer ovnen op. Så bliver dejen nemmere at have med at gøre, når den skal skæres ud.
- Varm ovnen op til 270° (alm. ovn, ikke varmluft) sammen med bagestålet, placeret i nederste tredjedel af ovnen, og et ildfast fad sat ind i bunden af ovnen. (Jeg bruger en støbejernstallerken i bunden af ovnen.) Det tager ca. 45 minutter, før ovn og stål er rygende varme.
- Drys mel på bordet, og skrab forsigtigt dejen ud på melet. Drys mel ovenpå dejen og skær den ud i 8 lige store stykker med en dejskærer. Løft forsigtigt dejen over på et stykke bagepapir, og sæt valnøddestykkerne med lidt afstand.
- Gør evt. dejskæreren våd i koldt vand, før du skærer, så dejen ikke så nemt hænger i.
- Lad bagepapiret med valnøddestykkerne glide ind på det varme bagestål, hæld ½ dl vand ind i støbejernstallerkenen, og luk straks ovnen.
- Efter 5 minutter skruer du ovnvarmen ned på 220° og bager stykkerne i yderligere 14-15 minutter. Åbn kort ovndøren fem minutter, før de er færdige, så dampen kan slippe ud.
- Lad dine valnøddestykker afkøle på en bagerist, før du serverer dem.
Allan Mogensen
Kan man ikke med fordel bruge surdej til de mørke boller. Allan
Lene Tranberg
Hej Allan:-)
Jo, det kan du sagtens. Du skal dog være opmærksom på, at smagen bliver mere syrlig, så måske skal du have lidt mere sukker i, men det er altid smag og behag;-)
God bagelyst!
Kh Lene
Marika
Hej Lene
Mine valnøddeboller er tunge og hævede kun en anelse i ovnen. En rigtig æv oplevelse ☹️Dejen har stået på køkkenbordet i 8 timer. Den var hævet. Ovnen blev varmet op i 45 min ved 275grader med et ovnfast fad i bunden. Min dej var ikke så flydende som på dine billeder. I ovnen har bollerne stort set ikke ændret ydre. Hvad har jeg gjort forkert?
Marie
Hej Marika
samme oplevelse havde jeg, da jeg bagte valnøddestykkerne første gang. De smagte godt, men var alt for kompakte.
I dag har jeg bagt dem for 2. gang, og resultatet er meget bedre! Forskellen er, at jeg nu er opmærksom på, at ølandshvede både kommer som finmalet og som fuldkorn – så jeg brugte vist den grove version første gang, og i hvert fald den finmalede version her anden gang.
Måske det også kan ‘do the trick’ for dig?
Lene Tranberg
Hej Marie:-)
Tak for din mulige opklaring:-) Jeg havde ikke overvejet, at det kunne være problemet, fordi min ølandshvede er fintmalet.
Ha’ en dejlig dag!
Kh Lene
Bjarne
Kan man bruge bageenzym her?
For at fo dem lidt mere luftige?
Lene Tranberg
Hej Bjarne.
Beklager det meget sene svar.
Du kan sagtens bruge bageenzymer i valnøddestykkerne for at få dem mere luftige.
God weekend.
Kh Lene