Her får du den allerbedste og mest skudsikre opskrift på risalamande. Opskriften er udførlig med ekstra tricks til nemmere at smutte mandlerne.
Barndommens juledag
Når du tænker tilbage på din barndoms jul og tænker på første juledag, hvad ser du så? Første juledag var vi altid til julefrokost hos min farmor og farfar. Sammen med 9 fastre/tanter og 9 farbrødre/onkler – og i omegnen af 20 fætre og kusiner. Vi børn sad i Bedstes sy-værelse og fik røde pølser, og bagefter legede vi i kælderen, mens de voksne spiste videre ovenpå.
Kl. 16 skulle vi se Disney’s juleshow på TV’et, som stod i stuen, hvor alle de voksne stadig sad. Jo højere, vi skruede op for lyden på TV’et, jo højere råbte de voksne, for at kunne tale sammen hen over lyden…
Til aftensmad fik vi altid Bedstes hjemmelavede suppe, som nok havde kogt længere end Mou’s, og med Bedstes hjemmelavede kød- og melboller i. Bagefter gik alle rundt om juletræet i kælderen og julemanden kom med gaver til alle børnene – og Bedste og Bedstefar.
Der var stjernekastere på juletræet, og vi måtte tænde dem indenfor, fordi der var betongulv i kælderen. En fest, siger jeg bare. Jeg var heldig at arve en af glasfuglene fra Bedste og Bedstefars juletræ og passer godt på den.
I virkeligheden ville jeg allerhelst være hjemme første juledag. Når jeg havde pakket alle mine dejlige gaver op juleaften, skulle jeg stort set i seng, og juledag nåede jeg næsten ikke at lege med dem, før vi skulle til julefrokost kl. 12.
Derfor har jeg som voksen insisteret på, at vi holder fri første juledag. Ingen julefrokoster med familien, bare os. Bare ro:-)
Det allerbedste
Men ved du, hvad jeg synes, det allerbedste er ved første juledag? Når der er rester af risalamande! Det spiser jeg allerhelst til morgenmad, og gerne inden resten af familien får øjne, så jeg kan sidde og nyde hver eneste skefuld, helt for mig selv. Pyt med kirsebærsaucen, bare der er risalamande:-)
I min familie er det mig, der smager til. Uanset om det er brune sauce, rødkål eller risalamande. Jeg tror selv, det er fordi, jeg har skarpe smagsløg, men måske er det bare fordi de andre også godt kan li’ det på min måde.
Min risalamande må gerne være sød, blød og med meget vanille. Jeg smager den gerne til med ekstra sukker eller flormelis – og vanillesukker, når flødeskummet er blandet i. Det er så ærgerligt, hvis smagen er rigtig i første forsøg, for så kan jeg ikke smage flere gange. Altså, jeg er ret vild med risalamande, ikke? 😉
Risalamande med kirsebærsauce
Hvor gammel er traditionen med risalamande egentlig? Jeg talte med min mor på 84 om det. Hun er født i 1934, og i hendes barndomshjem fik de altid citronfromage juleaften. Min mormor havde en fin, grøn glasskål, som den blev serveret i.
Under krigen (selvfølgelig Anden Verdenskrig) var der knaphed på citroner, husblas og sukker, så et år blev citronfromagen lavet med erstatninger. Citronfromagen så fin nok ud, da den blev sat til afkøling, men da den skulle serveres, var den fuldstændig skilt ad… En grøn glasskål med en flydende, lagdelt masse. Ikke den bedste afslutning på den julemiddag.
Risalamande blev introduceret omkring år 1900, men blev især udbredt under og efter Anden Verdenskrig, fordi husmødrene kunne strække risengrøden (kogt på importerede grødris) med flødeskum. Nogle steder blev den hele mandel dog udskiftet med en knap, for at man ikke skulle undvære mandelgaven…
Har du nogen i familien, som ikke kan li’ risalamande som dessert, så lav en pebermyntemousse til dem i stedet for. Ingen skal sidde uden dessert juleaften, og der bliver mere risalamande til din morgenmad første juledag;-)
ADVENTSKRANSEN
I dette indlæg har vores adventskrans sneget sig med på billederne. Den er 26 år gammel og er nem at have med at gøre. Hvert år tages den ned fra loftet, og der sættes fire nye, røde lys i. Jeg har lavet den selv med en sivkrans, et hav af små julebukke og bast til at binde dem fast med. Hvert år overvejer jeg, om der skal en ny type til, men jeg er så glad for denne, at det nok ikke kommer til at ske.
GRØDRIS og et trick til at smutte mandler
Jeg bruger gerne Pama grødris. De koger nemlig fint ud. Når det skal være superhurtigt, sniger jeg mig til at bruge Pama minutris, som også er geniale til morgenmad i december, fordi de kun skal koge tre minutter. Men selvfølgelig ikke juleaften. Der skal det være rigtigt.
Du får her mit trick til den allernemmeste måde at smutte mandler: Jeg overhælder dem med to hold kogt vand. Så smutter hinden nemlig af med det samme. Altså, hæld kogende vand over mandlerne. Lad dem trække i fem minutter og hæld vandet fra. Hæld nyt kogende vand over og lad dem stå i 3-5 minutter, før du igen hælder vandet fra og smutter mandlerne.
Risalamande med kirsebærsauce
Ingredienser
- 1½ dl vand
- 100 g Pama grødris
- ½ l mælk
- 1 lille nip salt
- ½ vanillestang eller 1½ tsk. vanillesukker
- 1½ spsk sukker
- 50 g mandler
- 2½ dl fløde
KIrsebærsauce
- 1 glas dessertkirsebær (400 g)
- 1½ spsk Maizena majsstivelse
- 1 dl koldt vand
Sådan gør du
- Flæk vanillestangen og skrab kornene ud. Gem vanillestangen.
- Bring vandet i kog i en tykbundet gryde og tilsæt grødrisen. Lad det koge i to minutter. Tilsæt mælk, salt, vanillekorn og -stang. Bring det i kog og lad det simre under låg ved svag varme i 35 minutter, mens du jævnligt rører i det, så det ikke brænder på.
- Imens smutter du mandlerne og hakker dem groft. Husk at tage en hel mandel fra, hvis der er mandelgave.
- Når risene er færdigkogt, fisker du vanillestangen fra og rører sukker og de hakkede mandler i. Lad grøden afkøle helt.
- Pisk fløden til let skum/bløde toppe og rør først halvdelen af fløden i den kolde risengrød, så den bliver lind. Vend derefter resten af fløden i med lange tag med en dejskraber, så din risalamande bliver let og luftig.
- Lad risalamanden trække i køleskabet en times tid, før du smager den endeligt til med vanillesukker og flormelis eller sukker. – Flormelis er at foretrække, hvis den skal serveres kort efter, så du ikke skal tygge i sukkerkorn. Skal den trække længere, kan du fint bruge sukker.
Kirsebærsauce
- Kom dessertkirsebærrene i en lille gryde og varm det op til kogepunktet. Tør majsstivelsen ud i koldt vand i en skål.
- Hæld jævningen i kirsebærrene under omrøring, til saucen har en passende konsistens. Kog kirsebærsaucen igennem i et par minutter og server den lun.
Annie Jensen
Jeg elsker også Risalamande, men har du prøvet at lave en æggesnaps (som til koldskål) og røre i? Jeg vil sige dig, det smager himmelsk, og så behøver man ikke smage til med ekstra sukker inden serveringen. Den bliver også dejlig luftig. Nu har min datter overtaget tilberedningen af desserten, og hun kunne ikke drømme om at lave den uden æg og sukker. Det skal selvfølgelig piskes, så der ikke sukker, der knaser.
LT
Hej Annie
Næh, det har jeg aldrig prøvet. Det lyder ellers lækkert
Ha’ en dejlig jul sammen med dine kære
Kh Lene
Elsebeth
Lyder rigtig lækkert det vil jeg prøve i år, jeg har ikke lavet risalamanda i mange år og måtte lige tjekke en opskrift og fandt så denne side og lækre opskrift nu også dette fif med æggesnaps, så det håber jeg bliver min bedste risalamanda 🙂 skal nok give en tilbage melding
God Jul til jer begge 2 og jeres familie
Hilsen Elsebeth
LT
Kære Elsebeth:-)
Først og fremmest velkommen til min side. Jeg er glad for, du fandt den.
Jeg glæder mig til at høre, hvad du synes om risalamande med æggesnaps i. Jeg er ikke så modig, at jeg satser julefreden og eksperimenterer i år, men jeg vil helt bestemt prøve det en dag “uden for sæsonen”:-)
Ha’ en dejlig jul!
Kh Lene
Helle
I vores familie har vi altid tilsat en æggeblomme til risalamanden – og ja, det smager himmelsk. Derudover smager den altså også til med lidt portvin eller kirsebærvin. Hvis den ikke smagte godt før, så gør den det altså herefter.
Det er mig der står for risalamanden til 15 personer – og min søn giver altid ordrer til, at der skal være til næste dag – det er nemlig kun mors risalamande, der dur.
Lene
Hej Helle:-)
Jeg tager gerne både port- og kirsebærvin ved siden af.
Mors er altid bedst! Så smager den nemlig rigtigt og som den plejer;-)
Ha’ den dejligste jul!
Kh Lene
Helle Nielsen
Min mormor lærte mig, der altid skulle gemmes,en skål risalamande,til når gæsterne var gået hjem. Så skulle der nye lys på juletræet, benene op på skamlen. Så skulle den gemte skål risalamande nydes, mens lysene brændte ned, og synes af gaverne beundres
Lene Tranberg
Hej Helle:-)
Det lyder som en dejlig tradition.
Ha’ en dejlig weekend.
Kh Lene