• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / DIY / Årets lyshus – bag et Urbania fra Kähler Design

Årets lyshus – bag et Urbania fra Kähler Design

17. december 2018 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Det er mørkt, det er december, og der skal meget lys til at skræmme mørket væk i disse tider. Jeg har fået hjælp fra et hjemmebagt lyshus, som stilmæssigt minder meget om et Urbania lyshus fra Kähler Design.

Årets lyshus som et Kähler Urbania - fra Bagvrk.dk.

Jo, jeg kunne godt have bagt et traditionelt honningkagehus. Jeg har opskriften et sted i min håndskrevne kogebog, og jeg har måske endda også de gamle skabeloner, jeg bagte det efter i tidernes morgen.

Det er ikke så meget julepynt, som har fundet vej ned fra loftet i år. Kalenderlyset, adventskransen og juniors julesok… En af de nærmeste dage kommer der et juletræ op, og så kommer den store kasse med julepynt ned. Men vi lader det blive ved det. Jeg orker ikke julen på samme måde som tidligere år. – Og det skal alligevel snart tages ned igen.

Årets lyshus som et Kähler Urbania - fra Bagvrk.dk.

Jeg har dog lavet et knækbrødshus, som vi havde på bordet til tapas. Det led en krank skæbne, da jeg flyttede det ud i køkkenet, og kom til at mase det. Det er smidt ud. Jeg skulle nok have limet det sammen med limpistol i stedet for smeltet ost.

Årets lyshus som et Kähler Urbania - fra Bagvrk.dk.

Lyshus med stramme linjer

Hvis du kigger nærmere på Kählers lyshuse, vil du bemærke, at de har meget skarpsskårne linjer. Der er ingen udhæng nogen steder, og ikke plads til unøjagtigheder.

Det er der bestemt heller ikke, hvis du vil bygge et lyshus af kage. Glasuren drillede mig lidt, fordi den var blevet for tyk. Den kom ikke til at flyde helt så fint sammen, som jeg havde forestillet mig. Glasuren er derfor en af faldgruberne, når du bygger dit eget lyshus.

Jeg kunne helt sikkert have photoshoppet fejlene i glasuren, men jeg gjorde det ikke. Du skal vide, at det ikke er alting, der lykkes i mit køkken. Og nogle gange må man bare trække på skulderen og sige ‘PYT!’ Prøv det. Det er ret befriende i stedet for at gå og ærgre sig over, at det ikke blev helt perfekt.

Det andet sted, hvor man kan få fejl med et lyshus, er med dejen. Sørg for hele tiden at holde den nedkølet, for så snart den bliver blød, kan du komme til at skubbe til den, så formen bliver unøjagtigt. Det gælder også – eller måske især – når du skal skære vinduerne ud.

Derfor er mit råd at lægge delene på hvert sit lille stykke bagepapir, så du kan nøjes med at tage en del ud ad gangen, når du skal skære vinduer. Når den del bliver blød, kan du skifte den ud med en anden og arbejde videre med den.

Årets lyshus som et Kähler Urbania - fra Bagvrk.dk.

Brug din fantasi

Mit lyshus ligner lidt det fra Kähler, som hedder Højhus. Det er et af de første lyshuse, der blev lavet. Målene passer nogenlunde, men vinduerne sidder anderledes. Mit Højhus står nemlig i vores lejlighed i Berlin, så jeg kunne ikke bare lave en kopi af det, men måtte arbejde ud fra hukommelsen…

Derfor er mine vinduer udskåret, hvor jeg syntes, der skulle lys ud. Mit originale lyshus har vist ikke engang huller i toppen af huset, så gammelt er det.

Årets lyshus som et Kähler Urbania - fra Bagvrk.dk.

Inde i huset ligger en lille, batteridrevet LED-lyskæde, som sender lyset ud gennem vinduerne. Huset er nemlig limet fast til det fad, det står på, så jeg kan ikke bare skifte fyrfadslyset ud. Og måske varmer lyset så meget, at det smelter limen? Det sker ikke med LED.

Jeg brugte limpistol til at holde huset sammen med. Jeg ville ikke risikere, at huset brasede sammen. Og der er alligevel ingen, som spiser et kagehus, som har stået hele december. Derfor er det heller ikke så vigtigt, om det er smør eller margarine, du bruger til huset.

Dejen fra sugar cookies

Dejen skulle være lys. Der skulle mest muligt lys ud af vinduerne. Dejen fra mine enhjørningsmåkager opfylder dette krav. Dejen er stabil, bl.a. fordi der er sukker i dejen i stedet for flormelis. Det gør ikke noget med små sukkerprikker. Dejen dækkes alligevel af glasur.

Til lyshuset bruges mel med højt gluten-/proteinindhold i stedet for kagemel, som man normalt bruger til småkager. Brødmelet er valgt, fordi det gør den færdigbagte kage sejere og dermed stærkere, så det ikke så nemt knækker.

For at gøre huset stærkt, er dejen rullet ud i 5 mm tykkelse. Jeg har nogle smarte pinde, som jeg har købt i Tyskland. Mine pinde er et sæt med to i hver tykkelse: 3, 5 og 10 mm. Jeg brugte dem i 5 mm tykkelse, og så gik det som en leg at få dejen lige tyk over det hele.

Du skal som sagt hele tiden holde dejen kold, så den ikke bevæger sig, men holder den skarpe form. Dejen skal også være kold, når den kommer i ovnen. Så flyder den nemlig ikke ud, men bevarer vinduerne, som du har skåret dem. Det samme gør sig gældende, hvis du bruger dejen til stempelsmåkager, hvor du vil bevare dejens mønster.

Resterne af dejen blev brugt til små juletræer med den smukkeste, marmorerede glasur. De får et indlæg for sig selv, for dette handler kun om lyshuset.

Årets lyshus som et Kähler Urbania - fra Bagvrk.dk.

Glasuren

Min æggehvideglasur drillede lidt, fordi jeg havde fået lavet den for tyk. En god tommelfingerregel er at lave “10-sekunders-glasur”. Det er en glasur, hvor det tager 10 sekunder, fra man lader glasuren løbe ned fra piskeriset eller en ske, til glasuren er flydt sammen med resten af glasuren i skålen.

Glasuren må heller ikke være så tynd, at den løber af kagerne og ned over kanterne. Øv dig og prøv dig frem. Selvom du har fyldt den i en sprøjtepose, kan du sagtens klemme den ud igen og blande mere flormelis eller æggehvide i.

Årets lyshus som et Kähler Urbania - fra Bagvrk.dk.

Skabelonen

Jeg lavede en skabelon på ternet papir, så jeg havde noget nøjagtigt at skære delene til mit lyshus ud efter. Kählers Højhus er 22 cm højt, og hver side måler 7,5 cm. Jeg lavede siderne til mit hus 7,5×22 cm med en skrå taghældning på ca. 30 grader. Derfor skulle jeg bruge to spejlvendte sider med en skrå top, som gik fra 18,5 til 22 cm, en side på 7,5×22 cm, en side med målet 7,5×18,5 cm. Tagfladen målte 8,5×10,5 cm.

Siderne limes sammen forskudt som i et møllehjul, så der er fire synlige kanter i hvert sit hjørne. Kanterne dækkes naturligvis med glasur til allersidst.

Årets lyshus som et Kähler Urbania - fra Bagvrk.dk.

Lyshus som Kähler Urbania

Et grafisk lyshus med plads til fantasien.
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 1 time t
Tilb. tid 17 minutter min
Hviletid 3 timer t
Samlet tid 4 timer t 17 minutter min
Ret Kage, Småkage
Køkken Jul
Antal 1 stk.

Ingredienser
  

  • 150 g blødt smør eller margarine
  • 150 g sukker
  • 1 æg, str. M, stuetemperatur
  • 300 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%

Glasur

  • 60 g æggehvide
  • 300 g flormelis, ca.

Udstyr

  • Kagerulle
  • Afstandspinde til udrulning, 5 mm
  • Urtekniv
  • 1 engangssprøjtepose
  • 2 mm rund tyl
  • En kødnål
  • En blød, fin pensel
  • En fugtig klud
  • Et glas vand til at rense penslen i
  • LED-lyskæde til batteri
  • Fint salt

Sådan gør du
 

  • Rør (pisk) det bløde smør godt med sukker, til det er lyst og let. Tilsæt ægget og rør igen. Ælt melet godt ind i dejen, form den til en flad skive, læg dejen i en frysepose, og lad den hvile i køleskabet i 30 minutter.
  • Rul dejen ud til en tykkelse på 5 mm på et let meldrysset bord. Behold den samme overflade opad på dejen og flyt på dejen en gang imellem, så den ikke hænger fast i bordpladen. 
  • Brug så lidt mel som muligt, når du ruller ud, for jo mere mel, jo mere stiv bliver dejen, så de sidste kager bliver ikke så pæne som de første.
  • Skær dine husdele ud efter skabelonen med et pizzahjul. Jeg brugte en af afstandspindene som lineal. Flyt delene forsigtigt over på bagepladen, beklædt med bagepapir. 
  • Fortsæt med at rulle dejkanterne ud, udstikke fx juletræer og køle dem ned, indtil du har brugt al dejen.
  • Sæt dejen i køleskabet i minimum en halv time, til den er fast. Arbejd gerne med en husflade ad gangen, så resten af dejen holdes nedkølet. Når dejen bliver blød, skal den tilbage i køleskabet, og du kan arbejde videre med en ny del.
  • Skær vinduer med fx en urtekniv efter fri fantasi, eller kig efter et billede på nettet. Jeg skar firkanter ud, hvor jeg syntes, der manglede huller – og i forskellige størrelser for at gøre huset mere levende.
    Årets lyshus som et Kähler Urbania - fra Bagvrk.dk.
  • Når du har skåret alle vindueshuller ud, skal dejen i køleskabet i minimum en halv time, så den er helt kold, når den skal i ovnen. Varm ovnen op til 180° (alm. ovn, ikke varmluft).
  • Bag dit lyshus i nederste tredjedel af ovnen i 15-17 minutter, alt efter størrelse. Kagerne skal være gyldne i kanterne. Juletræerne skal have et par minutter mindre.
  • Lad kagerne afkøle på pladen i et par minutter, før du flytter dem over på en bagerist, og lader dem afkøle helt.

Glasur og pyntning

  • Pisk æggehviden i en skål med et håndpiskeris, indtil det begynder at skumme let. Tilsæt flormelis lidt ad gangen, mens du rører det godt med piskeriset. Når glasurens konsistens er passende, fylder du det i en engangssprøjtepose, klargjort med en 2 mm tyl.
  • Husk, kun at arbejde med en husdel ad gangen!
  • Tegn vindueskanterne op med kantglasuren i lige streger. Prøv at komme så tæt på kanten som muligt, men uden at det løber ned over. Brug den tid, det tager og gør dig umage. Bagefter laver du nogle striber indenfor stregerne. Du skal ikke fylde feltet helt ud.
  • Med en kødnål blander du de to glasurer (kanten og det inden i) sammen med små, cirkulære bevægelser. Det er også med kødnålen, at du kan rette lidt skæve kanter til. 
  • Ved at blande glasurerne sørger du for, at kagerne får et ensartet og jævnt udseende. Fjern evt. luftbobler i glasuren ved at prikke hul i dem og blande glasuren henover. Hvis du har små toppe, eller der er detaljer, der skal fjernes, kan du gøre det med en fugtig pensel.
  • Fortsæt, til du har fyldt husfladerne helt ud. Lad dem tørre, indtil glasuren er helt fast.
  • Varm limpistolen op. Lim siderne sammen med limpistolen. Sæt taget på til sidst. 
  • Dæk de synlige kanter med resten af glasuren og lad huset tørre. Ret evt. lidt til med den fugtige pensel, så kanterne bliver så glatte som muligt.
  • Læg lyskæden indeni huset (med batteridelen udenfor) og sæt huset fast med et par klatter lim til det fad, det skal stå på.
  • Lim evt. et par af juletræerne fast til fadet med limpistolen. Dæk fadets bund med lidt fint salt, så det ligner sne.
Tags DIY, Jul, Til pynt
Årets lyshus som et Kähler Urbania - fra Bagvrk.dk.
Årets lyshus som et Kähler Urbania - fra Bagvrk.dk.
Årets lyshus som et Kähler Urbania - fra Bagvrk.dk.
Følg mig på Instagram.

Tags: Bordpynt, DIY, Jul, Julepynt, Krea

Previous Post: « Rødkål – det uundværlige til julemaden
Next Post: Risalamande – det allerbedste ved første juledag »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Elsebeth

    17. december 2018 kl. 18:32

    Nej, hvor imponerende, du er da genial! Når husene alligevel ikke skal spises, kunne børnene selv dekorere dem ved at male på dem i stedet; det er sikkert lettere at styre for dem. Enhjørningerne er lige noget for mit barnebarn, Emma. Engang boede vi på et hotel i USA, hvor der stod en fontæne i forhallen. Hun var da otte år og kom og fortalte mig, at hun havde ønsket en ridetur på en enhjørning og et kørekort!. Jeg vil sende hende din blogadresse, så kan hun selv gå i gang sammen med sin tvillingsbror.

    Svar
    • Lene

      17. december 2018 kl. 18:37

      Hej Elsebeth:-)
      Ja, der er ingen, der siger, at man skal spise et kagehus. Man kunne jo også lave det i saltdej og male på det?
      Alle piger bør have en ridetur på en enhjørning. Og måske en håndfuld tryllestøv<3
      Tak for din søde historie:-)
      Hils Emma og god jul!
      Kh Lene

      Svar
  2. Elsebeth

    17. december 2018 kl. 18:54

    Det er en god idé med saltdej, Lene. De bliver 11 år i januar og var med deres storebror på 20 år og min datter på besøg i sommer. Da jeg jo bager æbleskiver hele året, fik hun og storebroderen æbleskiver to gange hos mig. Du skulle have set hende; hun smilede over hele femøren, mens hun dyppede i syltetøj, så i sukker – og så lige en gang mere i begge dele inden hver mundfuld. Det var godt at besøge mormor i Danmark, syntes de. Jeg ville ikke have ønsket mig en ridetur på en enhjørning, MEN at de havde boet i Danmark – der er så langt til Montana.
    Tak, jeg vil hilse hende fra dig!
    Jeg ønsker dig en rigtig dejlig jul med din familie og et nyt år, du vil kunne se tilbage på med glæde.

    Svar
    • Lene

      17. december 2018 kl. 19:20

      Tusind tak:-)
      Ja, der er uendeligt langt til Montana, så dit ønske er velbegrundet. Jeg håber, det går i opfyldelse en dag.
      Jeg glæder mig, til vi vender bladet til et nyt år. 2019 kan kun blive bedre:-)
      Du ønskes også en fantastisk jul og et vidunderligt nytår<3
      Kh Lene

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - 🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - og her hos mig betyder det flagkage, selvfølgelig!
For når man ikke har en flagstang, må man bage det selv😉

Den her klassiker med jordbær og hyldeblomstmousse går man aldrig galt i byen med - og du finder opskriftslink i min story (eller på bloggen, hvis du ser med senere: Søg på flagkage på Bagvrk.dk).

🎂 Pro tip: Hyldeblomstmoussen skal være stiv - ligesom nationalfølelsen i dag🇩🇰🇩🇰

#flagkage #valdemarsdag #dannebrogskage #bagvrk #søndagskage #allekanbage #hjemmebag #hjemmebagt #lagkage #lækkersulten #lækkerier
🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad m 🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad med dig?

Det får ikke problemerne til at forsvinde, men måske hjælper det lidt😁😂

#godtråd #bagvrk #allekanbage #bageglæde #kageterapi #bageterapi
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)
  • Test af Cozze 17 pizzaovn – min anmeldelse og…
  • Fejlfinding – “hvorfor ser min kage…
  • Energibar eller müslibar – mellemmåltid med…

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme