Ved du hvilken kage, der er den allerbedste i verden? – Den, hvor du også har lyst til stykke nummer to;-) Sådan en kage er en rabarbercrumble.

En crumble er en smuldredej, og det kræver absolut ingen bagekundskaber at bage en lækker kage med sprødt låg. Man skal kun kunne skære frugt ud i mindre stykker og smuldre en dej sammen. Easy peasy.

Rabarbercrumble
Rabarbercrumble hører til forårets allerbedste kager. Kombinationen af det søde, sprøde låg og de møre rabarberstykker gør sig rigtig godt på tallerkenen. Uanset om kagen ledsages af vanilleis eller creme fraiche.
Selv hvis du får uventede gæster, kan du hurtigt røre en kage sammen til kaffen eller dessert. Kagen er klar på en halv times tid – plus lidt køletid, hvis du ikke vil brænde tungen.
Du kan godt lave en rabarbercrumble i forvejen, men du skal vente med at bage den, til du skal bruge den. Hvis kagen får lov at stå, bliver låget blødt. Der er dog ingenting i vejen for, at du samler kagen og smider den ubagt i fryseren. – Men det tager som sagt ikke mange minutter at lave den.

Der er forskel på, hvor sure ens rabarber er. Derfor kan du variere sukkerindholdet efter smag. Mine rabarber er en gammel sort fra mine forældres have, så der skal mere sukker til end fx vinrabarber.
Du kan sagtens lave en crumble med rabarber fra fryseren. Du kan også variere den med jordbær sammen med rabarberne. (Eller bruge æbler, pærer, ferskner eller blommer.)
Et godt tip, når du laver crumble, er, først at smuldre mel/havregryn/mandler med smørret – og først derefter blande sukkeret i. På den måde lægger sukkeret sig yderst på crumblen, og det giver en bedre karamellisering.
De knuste makroner (bare dem, som man bruger til gammeldags æblekage) klæder sammen med mandlerne de syrlige rabarber. Du kan godt undlade dem, hvis du ikke har nogen i huset, men så skal du øge mængden af hhv. havregryn og mel.

Sådan driver du dine rabarber frem
Når man er utålmodig og gerne vil have rabarberne til at komme tidligere i gang i foråret, kan man drive dem frem. Det gør man helt simpelt ved at sætte en stor urtepotte henover rabarberplanten og lade den stå, til den nærmest løfter potten af.
Rabarberne vokser hurtigere, når mikroklimaet omkring dem bliver en lille smule varmere pga. potten – og de strækker sig mod lyset. På den måde får du tidligere rabarber.
Sæt urtepotten omvendt over rabarberen, så snart du kan se, hvor planten står.
Vil du have inspiration til andre ting med rabarber, kan du finde den samlede oversigt her.

Rabarbercrumble
Ingredienser
- 500 g rabarber i mindre stykker
- 100 g sukker
- 1½ tsk vanillesukker
Smuldredej
- 50 g havregryn
- 50 g makroner
- 50 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 50 g hakkede mandler
- 100 g koldt smør
- 100 g sukker
Til servering
- Creme fraiche eller vanilleis
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 200° (alm. ovn, ikke varmluft). Smør et ildfast fad med en diameter på 28 cm godt med smør.
- Bland rabarber i 1×1 cm stykker med sukker og vanillesukker. Fordel det i fadet.
- I en skål smuldres havregryn, makroner, hvedemel og hakkede mandler sammen. Knus blot makronerne med hænderne. Smuldr det kolde smør med de tørre ingredienser. Smuldr først derefter sukkeret ind i dejen.
- Fordel crumblen over rabarberne og bag rabarbercrumblen i nederste tredjedel af ovnen i ca. 20 minutter, til toppen er sprød.
- Server kagen med creme fraiche eller vanilleis.
Noter

Det er en fin nok ide at drive rababer frem, men det er kun marginalt forskelligt fra drivhus grønsager, mico greens, æg i november,…
Hej Jen:-)
Der er jeg ikke helt enig. Mine rabarber får kun et forspring på sæsonen på 2-3 uger, da de står på friland og ikke får anden beskyttelse end potten;-) De er dermed blot tidlige i sæsonen.
Ha’ en dejlig dag.
Kh Lene
Hej Lene
Sikke en nem og lækker crumblekage.
Jeg bagte den flere gange sidste år og alle var vilde med den.
Tak for mange gode opskrifter.
Med venlig hilsen
Betty
Kan man undlade markroner eller skal man så justere mængderne på de andre ingredienser?
Hej Helle:-)
Beklager det sene svar.
Du kan godt udelade makronerne, men skal så tilføje lidt mere havregryn.
God bagelyst:-)
Kh Lene