Sommerferien byder igen i år på køreture med madkurv. Inden vi får set os om, er sommeren ovre, og der skal igen madpakker med i skole og på job. Pirogger er et godt bud til begge dele. De her er fyldt med krydret oksekød.
Pirogger på picnic
Pirogger er dejlige at have med i madpakken, hvad enten det er i skole, i skoven eller på bilferie. De smager fantastisk både kolde og varme, og de kan serveres til aftensmaden med en salat til.
De er nemme at spise, fordi alt fyldet bliver inde i brødet. Hvis du sørger for ikke at putte for meget mel i dejen og koger fyldet godt ind, kan dine pirogger sagtens holde sig lukkede, selvom du ikke presser kanterne med en gaffel.
Dejen er så smidig, at den nok skal udvide sig under bagningen uden at revne eller åbne sig. Bare pensl med æg langs kanten og tryk kanten let sammen, så går det fint.
Bibliotek, bare fordi man har et par bøger…
I vores hus har vi et rum, vi kalder “biblioteket”. Det er ganske vist også i det rum, hvor trappen til førstesalen står, men rummets primære funktion er opbevaring af bøger på hele den ene væg. Den hurtige måde at sortere sine bøger på, ville være efter kategori og forfatter, så alle kogebøger stod for sig.
Som tidligere indretningsarkitekt har jeg valgt den noget mere besværlige opdeling, nemlig efter farve. Vældig pænt, men hvis man ikke kan huske, hvilken farve, den bog man leder efter, har, kan det tage et stykke tid. Hvis jeg mangler opskriften på pirogger, behøver jeg dog kun lede ét sted: Ved de røde bøger.
I vores bogsamling står Det store danske madleksikon med opskrifter fra A til Å i 21 bind. Bind 15 kan næsten selv slå op på side 1363, hvor den mest brugte opskrift er: Pirog med kødfyld. Jeg har noteret mine ændringer til opskriften med blyant, så jeg ikke selv behøver huske dem. (Det har taget mig lang tid at nå dertil, at det er OK at notere i ens egne kogebøger, men det gør det meget nemmere:-))
Jeg bruger den knuste chilipasta Sambal oelek i mine pirogger. Den kan købes i almindelige dagligvareforretninger (også discountbutikker) og står sammen med de asiatiske specialiteter. Sambal oelek fås i forskellige varianter, nogle er stærkere end andre, så smag dig frem, hvor stærkt du kan li’ fyldet.
Prøv også piroggerne med det lækre cajunfyld.
Pirogger med kødfyld
Ingredienser
Fyld
- 2 løg
- 2 fed hvidløg
- 2 spsk olie
- 500 g hakket oksekød
- 1 dåse hakkede tomater
- 1 lille dåse koncentreret tomatpuré
- 1 tsk sambal oelek chilipasta
- 1 tsk mildt chilipulver
- 1 tsk oregano
- Salt og friskkværnet peber
Dej
- 2 dl lunkent vand
- 50 g gær
- 2 æg, str. M/L, stuetemperatur
- 1 tsk salt
- 550 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
- 100 g blødt smør, stuetemperatur
Til pensling
- 1 æg, str. M/L
- 1 spsk fløde eller mælk
- 16 laurbærblade til pynt
Sådan gør du
Fyld
- Start med at lave fyldet. Varm olien i en gryde, og svits løg og hvidløg, uden at det tager farve. Brun kødet under omrøring. Kom hakkede tomater, tomatpuré, sambal oelek og krydderier ved og lad det koge for god varme i 25-30 minutter, så det koger lidt ind. Smag fyldet til, og lad det køle af.
Dej
- Smuldr gæren i det lunkne vand og rør gæren ud. Tilsæt salt og sammenpisket æg og bland det godt.
- Ælt halvdelen af melet ind i dejen og derefter det bløde smør. Tilsæt resten af melet ad et par omgange og ælt dejen i 8-10 minutter, til den er smidig og slipper skålen. Lad dejen hæve tildækket og lunt i en halv time.
- Ælt dejen igennem og del den i 16 stykker. Tril dem til runde boller og dæk dem med et viskestykke, mens du arbejder med dem en ad gangen. Så tørrer dejen ikke ud.
- Pisk ægget til pensling godt sammen med fløden, så der ikke er nogen klumper i.
- Rul hver dejklump tyndt ud til en cirkel på et let meldrysset bord. (Brug så lidt mel som muligt.) Læg 1/16 af kødfyldet på midten, bred det lidt ud. Pensl kanterne med ægget og fold dejen ind over.
- Løft piroggen over på en plade med bagepapir (det gøres nemmest med en paletkniv eller en dejkniv/-skraber) og pensl den med æg. Læg et laurbærblad på toppen. (Laurbærbladet er kun til pynt og kan godt undværes.)
- Gentag med de øvrige dejklumper, til du har lavet 16 pirogger, fordelt på to bageplader. Varm ovnen op til 220° (almindelig ovn, ikke varmluft), mens piroggerne hviler på pladen i et kvarters tid.
- Piroggerne bages i 15-17 minutter midt i ovnen og køles lidt af under et tørt viskestykke, før du serverer dem.
Noter
Har du lyst til et alternativ til madpakken, skulle du prøve mine pølsehorn eller de grove pølsehorn.
Pia Christiansen
De ser lækre ud, men hvad er sambal oelek?? Og hvor købes det ??
Er super glad for din skønne blog har prøvet dine gammeldags fastelavnsboller og hvor er de gode, lavede dog en lille fejl, at jeg tog dem fortidligt ud af ovnen og de faldt sammen, synes ellers de havde en flot farve men hvad så prøver jeg bare engang til meget snart 🙂
LT
Hej Pia:-)
Sambal oelek er en (djævelsk stærk) chilipasta. De har det både i vores Netto, Fakta og Meny, så jeg tror, du kan få fat i det mange steder. Det er et lille glas på størrelse med et pesto-glas.
Ærgerligt med fastelavnsbollerne, men så har du en undskyldning for at bage nye;-)
Tusind tak for roserne. Det glæder mig meget:-) God weekend!
Kh Lene