Det er et sikkert forårstegn, når skvalderkålen begynder at stikke sine grønne blade op over jorden. Når det sker, skal du lave en portion pesto af skvalderkål.

Skvalderkålspesto som spejderprojekt
Min søster var spejderleder for en flok minispejdere i mange år. Minispejdere kan – som alle andre 8-10-årige – være en sæk lopper, som ikke altid hører alt, hvad der bliver sagt. Minispejderne skulle på et møde lave pesto af skvalderkål.
Minispejderen Erik kunne rigtig godt li’ skvalderkålspestoen og ville gerne have opskriften. Da han fik den, spurgte han, hvor de kunne købe tingene. “I Brugsen eller Netto”, svarede min søster, “bortset fra skvalderkålen, selvfølgelig.” “Hvor får vi så det fra?”, spurgte Erik. Min søster svarede: “Kig dig omkring, Erik!” Han stod midt i et hav af skvalderkål og havde selv været med til at plukke:-D

If you can’t beat them, eat them
Skvalderkålen pibler frem nu. For fire år siden, da jeg lavede pestoen første gang, havde vi så lidt skvalderkål i haven, at jeg var nødt til at gå i skoven og plukke for at have nok til både brydebrød og pesto.
I år var der nok til dobbelt portion pesto, så det er snart tid til at gå i haven og lirke rødderne op med den lille planteskovl eller greben.
Hvis man er helt vild med at bruge skvalderkål i køkkenet, kan man “dyrke den” ved jævnligt at klippe bladene af den, så der hele tiden kommer nye skud.
Heldigvis er det samme måde, man kan bekæmpe den på, så hvis du ikke er vild med at luge skvalderkål, kan du pine den ud ved at holde den nede med plæneklipperen. (Eller du kan sigte jorden, så du kan sortere de tykke, hvide rødder fra, men det er en HELT anden historie.)

Pesto af skvalderkål
Pesto er vildt nemt at lave. Du behøver ikke lade dig begrænse til den almindelige basilikumpesto med pinjekerner. Denne pesto koster kun en brøkdel at lave, for den er lavet på (gratis) skvalderkål og billige(re) mandler.
Det eneste, du behøver, er en foodprocessor, en blender, en minihakker – eller en skarp kniv. Pestoen af skvalderkål kan holde sig en uges tid i køleskabet.
Du skal bruge de nye, unge skud. Når skuddene er så unge og bløde som nu, gør det ikke noget, at du tager stænglen med. De ældre blade, som du finder senere på sommeren, er et noget mere tørt bekendtskab. Pestoen er lækker til et stykke godt brød, sammen med oste og skinker, med pasta eller på en lækker pizza i stedet for tomatsauce.
Der er mandler og parmesan i opskriften. Det kan du variere, som du vil, alt efter hvad du har på lager. I stedet for mandler kan du fx bruge pinjekerner, cashewnødder, solsikkefrø eller græskarkerner.
Vil du også lave pesto af ramsløg? Du finder min nemme opskrift her.


Pesto af skvalderkål
Ingredienser
- 60 g skvalderkål
- 30 g mandler (eller andre nødder)
- 30 g parmesan
- 1-2 fed hvidløg
- 1,2 dl olivenolie
- 1 tsk groft salt
- 1 tsk citronsaft
Sådan gør du
- Smut de hele mandler og skyl skvalderkålen grundigt.
- Hak mandler, hvidløg og parmesan groft i en foodprocessor. Tilsæt skvalderkålen og kør, til det har en jævn konsistens.
- Tilsæt olien lidt ad gangen, og blend imellem hver gang, så massen samler sig.
- Smag til med salt og citronsaft og hæld pestoen i et rent glas.
Noter

Så spændende
Hvordan smager skalderkål egentlig?
Knus herfra
Hej Lise:-)
Skvalderkål har sin egen smag, men smager hverken af kål eller syrligt. Det smager godt i selskab med pinjekerner, parmesan og olie;-)
Knus Lene