Du kender godt en Othellolagkage med marcipankant, chokoladeglasur, hindbærsyltetøj, vanilleflødecreme og to slags bunde.
Min mands blik glider henført ud i horisonten, når man taler om Othellolagkage. Det er hans favorit over dem alle.
Det er Bagvrks 4 års fødselsdag, og bloggen skal fejres med en ordentlig lagkage! Jeg kunne både tjene billige point på hustru-kontoen og fejre Bagvrk. Win-win.
Hvorfor ikke bare købe en billig én?
Othellolagkage fås i mange versioner, også nogle som ikke har andet til fælles med den ægte vare end navnet.
Nogle Othelloer har endda en mørdej i bunden. Det er da HELT forkert, hvis du spørger mig;-)
Min mands ungdomsven blev engang spurgt, om han ikke kunne udføre sit konsulentarbejde billigere? “Jo, det kan jeg godt, men så skal jeg sjuske!”
Der er en grund til, at du kan købe en Othello i dit lokale supermarked for 75 kr. Der er naturligvis ikke den samme mængde råvarer i – og makronbunden er i bedste fald knuste makroner. Andre gange er det blot hele makroner, som lægges på en af lagkagebundene, og som aldrig når at trække fugt fra cremerne. Det er en tør “fornøjelse”.
Det er lige præcis derfor, du skal tage dig tiden til at bage en rigtig Othellolagkage fra bunden. Der er kæmpestor forskel på en billig lagkage og en, som er lavet på den rigtige måde af de rigtige råvarer.
Mettes opskrift på Othellolagkage
I vores bogreol står bagebogen “Blomsterbergs bedste”. Jeg har kigget Mette over skulderen og lavet min egen version. Der var nemlig et par steder, hvor jeg var i tvivl om, hvad hun mente…
Når man kigger opskriften igennem, kan man se, at det tager “tæt på evigheder” at bage en Othello. Bunde og creme skal køle af. Lagkagen skal sætte sig, når den er samlet. Der skal udrulles marcipanbånd og laves chokoladeglasur.
Jeg blev træt ved tanken og har både planlagt og udskudt lagkagen flere gange.
Men så er det heller ikke værre;-)
Jeg tog tid på processerne undervejs, og selve arbejdstiden er ikke vildt lang for så stor en kage. Men jo, det tager tid at bage store lagkager.
Der er ingen snyd eller genveje. Du kan sagtens lykkes med at bage en Othellolagkage, når du bare sætter tiden af til den. Jeg siger ikke, den er supernem, men du kan godt;-)
Mens kagen køler eller sætter sig, kan du lave noget andet. Du skal ikke sidde foran køleskabet imens.
Hviletiden er vigtig, for at kagen sætter sig ordentligt. Du har helt sikkert set en Othello, hvor kagen buler ud på midten under marcipanbåndet. Den har simpelthen ikke fået lov at stå længe nok…
Mine ændringer til opskriften
Da jeg bagte Mette Blomsterbergs Othello, troede jeg, jeg kun skulle rette lidt hist og her.
Jeg var bare ikke tilfreds med den endelige kage…
Jeg synes, marcipanbåndet var for tyndt, endda taget i betragtning, at jeg allerede havde fordoblet mængden i forhold til bogen.
Jeg brød mig ikke om chokoladeglasuren på toppen. Den var ikke blank, så jeg ville foretrække en chokoladeganache i stedet for. Den er faktisk også nemmere at lave, fordi der kun er én gryde i brug.
Bundene var ikke så gode, som jeg havde håbet. De var faktisk lidt til den tørre side, så jeg har genbrugt opskriften på lagkagebunde fra min simple lagkage i opskriften nedenfor.
Lad endelig kagen stå og trække længe nok, efter du har lagt den sammen. Minimum 12 timer. Så bliver den nemlig meget mere stabil (end min, som kun fik 5,5 time).
Du skal ikke kigge så meget på kagens snit på billederne. De endelige bunde er nemlig tyndere, hvorimod makronbunden/kransekagebunden er tykkere og lagt ind i midten af kagen i stedet for i bunden.
Der kommer nye billeder på et tidspunkt, når det er tid til igen at bage en Othellolagkage og bage efter min egen opskrift nedenfor. Vi skal bare lige have spist os igennem den her først;-) (Og jeg skal lige øve mit fløde-sprøjte-arbejde lidt;-))
Altså: Du skal bare bage efter opskriften herunder, så får du den lækreste Othellolagkage på bordet.
Bloggens 4 års fødselsdag
Det er 4 år siden, jeg startede Bagvrk med opskriften på gulerodsboller med kærnemælk og chiafrø. Opskriften er stadig den mest læste på bloggen, skarpt forfulgt af mine pitabrød.
Missionen med bloggen har først og fremmest været hjælp og genoptræning til mig selv.
Jeg mistede en stor del af mine kognitive funktioner i forbindelse med svær stress, så jeg fik et begrænset ordforråd og manglede evnen til at formulere mig i hele sætninger. (I flere år har en Tesla heddet “den der elbil, som alle har”, fordi jeg ikke kunne komme i tanker om navnet…)
Samtidig fandt jeg ud af, at det gav mig ro i krop og hoved at stå med hænderne i en dej, men jeg var altid i tvivl om, hvad jeg havde puttet i dejen, og om jeg nu havde husket det hele. Det hjalp at skrive det hele ned og sætte flueben.
Udviklingen på bloggen er synlig, når man ser på de ældste billeder af opskrifterne. Jeg nyder at tage billeder af mad og kager, fordi jeg så kun skal fokusere på det, jeg ser.
Jeg er dybt taknemmelig for de mange læsere, der finder herind. De mange følgere på Instagram og Facebook giver mig (virtuelle) skulderklap, at det, jeg gør, er godt.
Næste år ved den her tid vil jeg læse teksten her igen og sammenligne, om jeg er kommet videre. P.t. er der 5.780 følgere på Instagram og 7.465, som synes godt om Bagvrk på Facebook. Tak<3
Hvor stammer Othellolagkage fra?
Konditorier var et stort fænomen i Danmark i starten af 1900-tallet. Man gik på konditori for at blive set – og selvfølgelig for at nyde en god kop kaffe og et stykke lagkage.
Mange konditorer fandt på kreative kager, og mange blev opkaldt efter kulturpersonligheder fra musikken, teatret eller litteraturen. (Fx. Sarah Bernhardt, Rubinsteinerkage eller Pavlova.)
Othellolagkagen er navngivet efter hovedrollen i Shakespeares tragedie, Othello, skrevet i 1603. Dramaet handler om bedrag, kærlighed og jalousi – stadig aktuelle emner i 2020. Othello var sort, og hans udkårne, Desdemona var hvid.
Det er en ganske frygtelig historie, og du behøver kun læse et resume af stykket, før du sidder med en klump i halsen over onde menneskers falskhed og uretfærdigheden i historien.
Toppen på lagkagen er mørkebrun chokoladeglasur, pyntet med hvid flødeskum. Mere skal der ikke til, før man finder på et rammende navn, der bliver hængende: Othello.
Kagens opbygning
Der er tre bunde i en Othello. To vanillebunde og en makronbund.
Opbygningen er sådan her fra bund til top:
- Vanillebund
- Hindbærmarmelade
- Vanilleflødecreme
- Makronbund
- Hindbærmarmelade
- Vanilleflødecreme
- Vanillebund
- Chokoladeganache
- Flødeskumspynt
- – og rundt om hele herligheden et marcipanbånd
Efter opskriften finder du en række billeder af opbygningen af kagen, trin for trin.
Mine kagebunde blev bagt i forme med en diameter på 22 cm, og der er vel 12-14 gode stykker lagkage i en kagen som den her.
Kagen er bagt med almindelige æg, som blot er delt i blommer og hvider til creme og makronbund. Alt varmes godt igennem, så der er ingen fare ved at bruge almindelige æg. Æggemængden går op, så du får brugt alle blommer og hvider.
Vær opmærksom på, at mælk og piskefløde står angivet flere steder med forskellige mængder. Det er ikke en fejl, at det går igen, men jeg har skrevet det sådan for at gøre opskriften mere overskuelig i processen.
Du skal i alt bruge 5 æg, str. M/L, 4 dl mælk og lidt over 1 liter fløde.
Vil du hellere bage en lagkage med en diameter på 18 cm, skal du gange hele opskriften med 0,67. Skal kagen være større med en diameter på 25 cm, skal du gange opskriften med 1,3.
Rigtig god bagelyst!
Othellolagkage
Ingredienser
Vanilleflødecreme
- 3 æggeblommer, str. M/L
- 75 g sukker
- 2 tsk vanillesukker
- 70 g Maizena majsstivelse
- 1 dl mælk
- 3½ dl piskefløde
- 3 dl mælk
- 1½ dl piskefløde til skum
Makronbund
- 200 g marcipan, groftrevet
- 110 g flormelis
- 3 æggehvider, str. M/L
Vanillebunde, 2 stk.
- 130 g blødt smør, stuetemperatur
- 130 g sukker
- 1 tsk vanillesukker
- 2 æg, str. M/L, stuetemperatur
- 130 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 1 tsk bagepulver
Marcipanbånd
- 250 g marcipan
- 125 g flormelis
- 50 g glukosesirup
- Maizena majsstivelse til udrulning
Chokoladeganache
- 40 g piskefløde
- 80 g mørk chokolade, finthakket
Til samling
- 3 dl piskefløde
- 200 g hindbærmarmelade
Til pynt
- 2 dl piskefløde
- 1 tsk flormelis
Sådan gør du
Vanilleflødecreme
- Bland æggeblommer, sukker, vanillesukker og Maizena majsstivelse godt med en dl mælk. Pisk det jævnt med et piskeris.
- I en gryde varmer du 3½ dl piskefløde og 3 dl mælk op til kogepunktet. Rør den varme væske i skålen med æggeblandingen, og hæld det hele tilbage i gryden.
- Varm cremen godt igennem under stadig piskning, indtil den er tyk. Pas på, den ikke brænder på. Det tager nogle minutter, før den er tyk nok.
- Hæld cremen i kold skål, og dæk den til med husholdningsfilm helt ned på overfladen, så der ikke dannes skorpe eller kondens. Stil cremen i køleskabet, og lad den blive helt kold. Det tager mindst 3-4 timer, men den må gerne stå i længere tid.
Makronbund
- Varm ovnen op til 200° (alm. ovn, ikke varmluft). Klargør en bageform med en diameter på 22 cm med et tilklippet stykke bagepapir i bunden og smurte sider.
- Rør marcipan og flormelis sammen. Pisk æggehviderne helt stive i en helt ren skål, og tilsæt æggehviderne til marcipanmassen lidt ad gangen, så massen bliver helt glat og uden klumper. Vend de sidste æggehvider i med lange tag med en dejskraber, så du ikke slår luften ud af dem.
- Fordel makronmassen i et jævnt lag i bageformen, og bag kagebunden i den nederste tredjedel af ovnen i ca. 18 minutter. Kagen skal være gylden.
- Lad makronbunden afkøle i formen i et kvarters tid, før du tager den ud, fjerner bagepapiret, og lader bunden afkøle helt på en bagerist.
Vanillebunde
- Varm ovnen op til 210° (alm. ovn, ikke varmluft). Klargør to bageforme med en diameter på 22 cm med et tilklippet stykke bagepapir i bunden og smurte sider.
- Pisk smør, sukker og vanillesukker lyst og luftigt. Tilsæt æggene et ad gangen, og rør godt mellem hvert æg.
- Bland mel og bagepulver. Sigt det ned i dejen, og vend det forsigtigt rundt med lange tag med en dejskraber, indtil der ikke er mere synligt mel. Rør ikke længere end det, for så får du kompakte lagkagebunde,
- Fordel dejen ligeligt i de to forme, og bag dem en ad gangen i nederste tredjedel af ovnen. Bundene bages i ca. 10 minutter, til de er gyldne og springer tilbage, når du trykker let på toppen med en finger.
- Lad bundene afkøle lidt i formen, før du trækker bagepapiret af og lader dem afkøle helt på en rist.
- Hvis du venter til dag 2 med at fortsætte, skal bundene stables med bagepapir under hver bund og pakkes godt ind, så de ikke bliver tørre.
Samling af kagen
- Pisk den kolde vanillecreme glat i en skål. Pisk 1½ dl fløde til skum, men kun bløde toppe. Den må ikke piskes helt stiv. Vend flødeskummet i vanillecremen ad et par omgange, indtil det er blandet godt.
- Fordel vanilleflødecremen i to engangssprøjteposer, så du har lige meget til hvert lag. Klip spidserne af, så der er en åbning på 1½ cm.
- Pisk de 3 dl fløde til flødeskum, og put det i en engangssprøjtepose. Klip spidsen af sprøjteposen, så den har en åbning på 1 cm.
- Læg en vanillebund midt på et fad. Sæt kageplast (gerne 10 cm højt) indvendigt i den justerbare kagering og stram den lidt til omkring kagebunden. Der må gerne være 4 mm luft hele vejen rundt om kagen. På den måde dækkes ydersiden af kagebundene til med flødeskum, så bundene ikke ses igennem marcipanbåndet.
- Sprøjt flødeskum rundt i kanten på bunden, så der dannes en væg langs kageplasten.
- Fordel halvdelen af hindbærmarmeladen på lagkagebunden.
- Fordel den ene sprøjtepose vanilleflødecreme ovenpå hindbærmarmeladen. Glat cremen ud. Sprøjt en ekstra væg af flødeskum langs kanten, ovenpå den første, så flødecremen er indkapslet.
- Læg makronbunden ovenpå, og tryk den let ned.
- Gentag med flødeskumsvæg, hindbærmarmelade og den anden sprøjtepose vanilleflødecreme.
- Læg den sidste vanillebund på toppen, og tryk den let ned.
- Pak kagen ind i husholdningsfilm og stil den i køleskabet, til den er helt kold og har sat sig. Det tager mindst 12 timer, men den må gerne stå natten over.
Marcipanbånd
- Ælt marcipan, flormelis og glukosesirup til en ensartet masse. Det gøres nemmest i røremaskine eller med håndmixer. Ælt ikke for længe. Læg marcipanen i en frysepose, og lad den ligge ved stuetemperatur, indtil den skal rulles ud.
- Når du er klar til at pynte kagen, så drys bordet med Maizena majsstivelse. Rul marcipanen ud i et langt bånd, som kan nå rundt om kagen (plus et overlap på 1½ cm), og som er 2 centimeter højere end kagen.
- Du skal hele tiden flytte på marcipanen, så den ikke hænger fast. Skær båndet til med en pizzaskærer, fx efter kanten på et stykke kageplast.
Chokoladeganache
- Varm fløden til chokoladeganachen op til kogepunktet i en kasserolle. Tag gryden af varmen, og tilsæt den finthakkede chokolade.
- Lad det stå et øjeblik, og rør med en dejskraber, indtil massen er blank og glat. Det er nemmest at røre i midten først og så længere og længere udad.
Pynt
- Tag kagering og kageplast af kagen. Glat flødeskumskanten lidt med en vinkel-paletkniv, hvis det er nødvendigt.
- Rul marcipanbåndet forsigtigt sammen, og rul det ud rundt om kagen. Klip længden til og lav en pæn samling.
- Smør den lune chokoladeganache ud på toppen af kagen. Gør laget så glat og fint som muligt.
- Pisk de sidste to dl fløde til flødeskum med en teskefuld flormelis. Kom flødeskummet i en engangssprøjtepose med en rund tyl, og sprøjt en perlekæde langs marcipankanten.
- En Othellolagkage skal opbevares i køleskabet indtil servering. Et godt tip er at sætte en hel køkkenrulle ind ved siden af lagkagen, så den kan opsuge fugten, hvis marcipanen sveder.
Karin Lauridsen
Hvis man ikke kan “finde” glukosesirup(Spanien) hvad kan man så erstatte det med, eller man kan måske selv laved det med sukker og vand? Evt. div. forhold/mængder. Jeg må simpelthen prøve at lave din Othello lagkage, den lyder ikke til at være alt for besværlig og ser hammer lækker ud
Lene Tranberg
Hej Karin:-)
Pyh, det ved jeg sørme ikke… Når jeg læser på indholdet af glukosesirup, er det ikke bare at erstatte med noget hjemmelavet. https://www.dansukker.dk/dk/produkter/alle-produkter/glukosesirup.aspx
Glukosesiruppen gør marcipanen mere smidig, men umiddelbart ville jeg prøve mig frem med mindre flormelis i marcipanen og så springe glukosesiruppen over;-)
Man lavede jo også marcipanbånd i “gamle” dage, da man ikke kunne købe glukosesirup i DK:-)
God bagelyst!
Kh Lene
Nina Marie Marvin
Hej Lene
Tillykke med bloggens 4 års fødselsdag.
Håber at du vil blive ved rigtig mange år endnu.
Jeg elsker at læse dine indlæg og lækre opskrifter.
Som altid virker ; )
Jeg elsker også otello lagkage (til min fødselsdag) så jeg skal tilberede en om ca 3 uger uhmmm,
alle i min familie har hver deres ynglings,som bliver tilberedt nå de har fødselsdag.
Jeg håber at du vil få det bedre og bedre, og blive ved med at “opfinde”” lækre opskrifter som vi andre kan nyde.
Endnu engang rigtig mange gange tillykke med de 4 år
Nina Marie
Lene Tranberg
Kære Nina Marie:-)
Tusind tak for din søde besked<3
Kilden til nye opskrifter løber vist aldrig tør, så der skal nok komme mange flere.
Kærlig hilsen
Lene
mia
Hej.
Vil blot fortælle, at jeg har lavet din Othello-lagkage (har aldrig lavet Othello før) alt gik godt og tilbagemeldingen fra dem, der spiser den er, at det er den bedste kage, de nogensinde har smagt 🙂 Virkelig fin opskrift og godt med de mange billeder. Let at følge og virkelig gode beskrivelser.
Det eneste sted, hvor jeg manglede en uddybelse, var da jeg skulle piske den kolde creme glat (har ikke lavet creme før). Jeg prøvede med piskeris og det var umuligt. Hvordan gør man det bedst?
Mvh Mia
Lene Tranberg
Hej Mia:-)
Tusind tak for din søde besked:-) Hvor er det fedt, at du lykkedes med så stor en kage i første hug, og at du får så gode tilbagemeldinger på den. Stort cadeau til dig:-)
Jeg bruger håndmixeren til at piske cremen glat. Jeg har heller ikke armmuller til at gøre det med et håndpiskeris.
Ha’ en dejlig weekend!
Kh Lene
Mia
Kan bundende fryses?
Lene Tranberg
Hej Mia:-)
Beklager det sene svar. Bundene kan sagtens fryses ned.
Kh Lene
Ditte M H
Tak for en dejlig og “nem” opskrift – har aldrig lavet lagkage før, og den fik så meget ros til min søns fødselsdag. Min vanillecreme blev lidt for fast.. Måske varmede jeg den for længe? Det gjorde, at den blev ret tung og kompakt, men smagen var perfekt. Marcipanbåndet drillede mig – men jeg tænker, at det er sådan et tilfælde, hvor øvelse gør mester 😀
Lene Tranberg
Kære Ditte:-)
Hvor dejligt, at du lykkedes med så stor en kage og at du fik den ros, du fortjener:-)
Vanillecremen i opskriften er noget mere fast, end den jeg ellers bruger. Derfor kan den stå uden husblas, når den blandes med fløden.
Øvelse gør helt sikkert mester, også når det kommer til marcipanbånd;-)
Ha’ en skøn dag og tillykke med sønnen:-)
Kh Lene
Inès
Tak for en rigtig lækker og super dejligt detaljeret opskrift. Det eneste jeg gjorde anderledes var at komme abrikosgrød i stedet for hindbærmarmelade i, og så kom jeg mere flødeskum (2dl + lidt flormelis) i cremen for at puffe den lidt mere op (kom så ikke al cremen i kagen, da mængden jo var blevet større ) Super godt resultat, som blev nydt i fulde drag af alle.
Ville gerne vise resultatet, men kan ikke sende billede her i kommentaren.
Lene Tranberg
Kære Ines:-)
Hvor er det dejligt, at du lykkedes så fint med kagen:-) Abrikos er virkelig undervurderet.
Hvis du vil vise mig et billede, er du velkommen til at dele det på min Facebookside: https://www.facebook.com/bagvrk
Ha’ en dejlig dag!
Kh Lene
Marianne Nyborg
Hej.
Hvad skal jeg med det piskede flødeskum til
Vaniljecremen?
Lene Tranberg
Hej Marianne:-)
Du skal bruge flødeskummet til at vende sammen med vanillecremen. Det står under pkt. 1 ved samling af kagen.
God fornøjelse med den:-)
Kh Lene
Susanne
Der er ikke marmelade i en original Othello lagkage.
Bruger man marmelade bliver den i smagen mere som en almindelig lagkage.
Jeg har set Blomsterbergs opskrift og hun bruger ikke marmelade når hun laver den rigtigt.
Lene Tranberg
Hej Susanne.
Tak for din besked. I Mette Blomsterbergs bagebog ‘Blomsterbergs bedste’, som jeg lod mig inspirere af til denne Othello, bruger hun hindbærsyltetøj.
Der kan derfor være forskellige variationer af opskriften, også når hun laver den rigtigt;-)
Kh Lene
Cecilie
Opskriften ser super god ud men jeg kunne desværre ikke fine kage hvedemel. Kan jeg bruge normal hvedemel?
Lene Tranberg
Hej Cecilie:-)
Ja, det kan du godt. Hvis du kigger på posens næringsindhold, skal proteinindholdet helst være på 10 eller derunder;-) – og er det på 11, og du lover ikke at piske i dejen, går det også nok:-D
God bagelyst!
Kh Lene
Ida
Hej! Den ser bare lækker ud! Jeg kunne godt tænke mig at lave den til min familie, men min mor kan ikke tåle mandler (og dermed marcipan). Marcipanbåndet kan jo pilles af, men hvad med makronbunden? Kan den evt. lavet af makroner eller andet, hvor man kan undgå marcipan? 🙂
Lene Tranberg
Hej Ida:-)
Du kan fx bage bunden af dejen til makronmuffins. Det vil også blive ret lækkert;-)
https://bagvrk.dk/makronmuffins/
God bagelyst!
Kh Lene
Lola
Men ….. der er da mandler i makroner?!!!
Lene Tranberg
Hej Lola:-)
Der er også mandler i marcipan;-)
Man kan godt bage makronbund af marcipan (men ikke macaron. Der skal mandelmel i.)
Ha’ en dejlig påske.
Kh Lene
Julie
Det en rigtig lækker opskrift. Må dog nate tilføje en ting. Du fortælle om den originale og de forskellige versioner af othelle. Og smag og behag selvfølgelig men den originale og oprindelige othelle har altså en mørdej som midterste bund.
I en Chokoladeglasur kan blank heden hjælpes på vej ved at lune den lidt inden den smøres på og også tilføje lidt glukosesirup
Men ellers super lækker opskrift og elsker de forskellige opskrifter du har på blolken
Lene Tranberg
Hej Julie:-)
Tusind tak for din besked og gode tips<3
Jeg kan altid bruge råd til at forbedre en opskrift:-)
Godt trick med glukosesiruppen.
Kh Lene
Katrine
Jeg husker en otello har en knasende bund. Jeg kan ikke få makronbunden hård. Skal den ikke være det?
Lene Tranberg
Hej Katrine:-)
Jeg synes ofte, at det knasende element i en købe-othello er knuste makroner.
Makronbunden her er mere sej-agtig end sprød.
Kh Lene
Peter Wienke
Hej Lene.
Jeg har et (dumt ??? ) spørgsmål vedrørende makronbunden: Er der en bestemt årsag til, at den skal være i midten af lagkagen og ikke danne bund nederst ?
Lene Tranberg
Hej Peter:-)
Der findes ingen dumme spørgsmål. Man må ALTID spørge;-)
Jeg lægger makronbunden i midten, fordi den har en tendens til at smuldre, når den har suget fugt fra fyldet. Det bliver svært at skære kagen i pæne stykker, hvis den ligger i bunden.
God bagelyst og en dejlig dag i det norske!
Kh Lene
Anja lund Nyvang
Hm forståe ikke helt det med du skriver at hvis den skal være 25 cm sp skal man gange med 1,3. Man kan da ikke gange 2 æg med 1,3 det gir jo 2,6 æg
Lene Tranberg
Hej Anja:-)
Man kan piske et æg sammen og bruge 2/3 af det. Alternativt kan du bruge lidt mindre æg og bruge 3 af dem;-)
God bagelyst.
Kh Lene
Simone Budek
Er kagen fryse egnet?
Altså inden bånd og glasur kommer på?
Lene Tranberg
Hej Simone:-)
Der skulle ikke være noget i vejen for at fryse kagen ned uden marcipanbånd og øvrig pynt.
God bagelyst.
Kh Lene
Isabelle
hvad menes de med 40 gram piskefløde i ganachen? 🙂
Lene Tranberg
Hej Isabelle:-)
Det betyder, at du skal veje 40 g piskefløde af.
Der skal nemlig dobbelt så meget chokolade (vægtmæssigt) som fløde i en mørk chokoladeganache.
God bagelyst.
Kh Lene
Tove Neergaard
Tak for den skønne Othello kage, den var perfekt. Nu har jeg lavet en portion vanillecreme og skulle lægge kagen sammen, men har måttet aflyse på grund af sygdom, kan jeg fryse cremen ned?
M.V.H. Tove
Lene Tranberg
Hej Tove:-)
Beklager det sene svar. Jeg håber, du vovede det ene øje og frøs cremen ned, for det kan du godt.
Du kan også samle lagkagen og fryse den ned til en anden gang, bare du venter med marcipanbånd og chokoladeganache.
Ha’ en dejlig dag:-)
Kh Lene
jørgen
Hej, hvordan laver du den flotte samling af marcipanbåndet ?, med Æggehvide ?
Lene Tranberg
Hej Jørgen:-)
Faktisk har jeg blot dyppet en fingerspids i koldt vand og strøget henover samlingen.
Kh Lene
Else
Ser lækker ud, men jeg synes da at det er makronbunden der er nederst på billederne? Jeg vil da også umiddelbart foretrække, at den hårde bund er nederst.
Lene Tranberg
Hej Else:-)
Ja, på billedet er det makronbunden, der er nederst.
Bunden er ikke spor hård, så du kan sagtens skære igennem den som en almindelig bund.
Jeg foretrækker at have den i midten (som beskrevet i opskriften), fordi den så kan komme med midt i smagssammensætningen.
Ha’ en dejlig påske.
Kh Lene
Else
Hej Lene.
tak for hurtigt svar. Jeg opdagede jo også, at hvis man læste hele din indledende tekst, så havde du forklaret det med placering af makronbunden på billedet, undskyld 😊.
Jeg er spændt på at få lagt kagen sammen – og smagt den. Jeg syndes godt nok mine bunde er lidt tynde, men så må jeg bare spare på cremen. Fortsat god påske, vh Else
Lene Tranberg
Hej Else:-)
Det skal du skam ikke undskylde. Alt forladt;-)
Ha’ en skøn weekend.
Kh Lene
Jørgen
Dejlig udførlig opskrift, tusind tak for den. Skal der i øvrigt ikke en mørdejsbund nederst?
Lene Tranberg
Hej Jørgen:-)
Tak for de rosende ord.
Jeg har skelet til både Mette Blomsterberg og La Glace, men ingen af stederne bruger de mørdej nederst.
Ha’ en dejlig dag.
Kh Lene
Alexander
Davs!
Er igang med et lave den her kage men min makronbund bliver ved og ved med at være meget klistret og det er næsten umuligt at få bagepapiret af den. Det er ligemeget om jeg lader den stå og afkøle i 0 minutter, 15 minutter, 25 minutter eller en time, det er bare umuligt at få bagepapiret af uden at ødelægge bunden.
Hvad kan det være jeg gør forkert? Har prøvet at fedte bagepapiret inden jeg hælder dejen i men det ændrer intet. Kan det være fordi jeg bruger hollandsk marcipan?
Lene Tranberg
Hej Alexander:-)
Jeg har ingen erfaring med hollandsk marcipan, men har udelukkende bagt med Odense Marcipan. Måske er sammensætningen/mandelindholdet et andet i den hollandske?
Jeg krydser fingre for, at du har fundet en løsning.
Kh Lene