Lagkage i sin simpleste form – supernemt

Hvordan er en klassisk lagkage? Lagkagebund, syltetøj, fløde, creme, frugt, Nutella? Hvad er der i din yndlingslagkage? Jeg kan nu allerbedst li’ dem med jordbær og flødeskum. Men de smager af sommer og solskin. Hvad skal der så i en lagkage om vinteren? Du kan gøre lige nøjagtig, hvad du har lyst til. Der er plads til masser af variation i denne lagkage, men jeg fortæller dig bare, hvordan jeg gjorde, da jeg bagte den. Så finder du selv ud af resten.

Ideen kom sig egentlig af, at jeg havde lavet for meget konditorcreme til de Napoleonskager, jeg lavede i efteråret. Den dag, det lykkedes mig at lave dem perfekte, var vi kun fire, så jeg lavede kun fire kager. Men hele portionen til vanillecremen…

Lagkage

Well, det var ret simpelt at bage et par lagkagebunde og lægge dem sammen. I min lagkage var der således konditorcreme (som er vanillecreme, lettet med flødeskum) og hindbærmarmelade, og på toppen var der en chokoladeganache, som løb ned ad siderne på kagen, en såkaldt drip-effekt.

Der er ikke så mange ben i at bage lagkage. Derfor ligger opskriften i kategorien supernem. Du må også gerne låne opskriften på konditorcremen og lægge den imellem købe-lagkagebunde. Jeg siger det ikke til nogen;-)

Mine lagkagebunde er bagt i tre forme med en diameter på 20 cm. Hvis du bager dem enkeltvis i en større form på fx. 23 cm, skal de bage lidt kortere tid, ca. 7-10 minutter. Hvis du bager en kage, som du vil dele i tre bunde, skal den bage i 20-25 minutter.

Lagkage med creme, marmelade og chokoladeganache, Ø20 cm

Lagkagebunde, 3 stk.

  • 150 g smør, stuetemperatur
  • 150 g sukker
  • 1 tsk. vanillesukker
  • 3 æg
  • 150 g mel
  • 1 tsk. bagepulver

Konditorcreme

  • ¼ vanillestang (eller 1 tsk. vanillesukker)
  • 1,6 dl. mælk
  • 2 æggeblommer
  • 50 g sukker
  • 14 g Maizena
  • 2½ blade husblas
  • 1,6 dl. piskefløde

Chokoladeganache

  • 40 g fløde
  • 80 g mørk chokolade

Derudover: Hindbærmarmelade og lidt frysetørrede hindbær.

 

Lagkagebunde

Varm ovnen op til 220° (alm. ovn, ikke varmluft) og smør tre forme med smør. Læg et stykke tilklippet bagepapir i bunden af alle forme. (Hvis du ikke kan have alle formene i ét lag i ovnen, skal du bruge varmluft og stille ovnen på 200°.

Pisk smør, sukker og vanillesukker lyst og luftigt. Rør æggene i ét ad gangen og rør godt imellem hvert æg.

Bland mel og bagepulver godt sammen og sigt det ned i dejen. Vend det i dejen med lange tag med en dejskraber. Du må ikke røre for meget, for så bliver dine lagkagebunde kompakte.

Fordel dejen i de tre forme og bag dem i 10-11 minutter. Lad bundene afkøle i formene i fem minutter, løsn dem langs kanten, vend dem ud og lad dem afkøle helt på en rist.

Lagkage

Konditorcreme – start med vanillecremen

Flæk vanillestangen på langs, skrab kornene ud, og bring stang og korn i kog med mælken. Kom æggeblommerne i en skål og pisk dem godt med sukkeret, til blandingen bliver lysere. Sigt maizenaen i, og bland det uden at piske. (Hvis du bruger vanillesukker, kan du bare blande det i æggeblandingen sammen med sukkeret.)

Hæld den kogende mælk i æggeblandingen under piskning. Hæld det hele tilbage i gryden og bring det i kog under stadig omrøring. Lad cremen koge sagte i et minuts tid under kraftig piskning. Pas på, det ikke brænder på. Sigt cremen over i en skål, så vanillestangen sigtes fra. Dæk cremen til med husholdningsfilm helt ned på overfladen og sæt den i køleskabet. Lad vanillecremen afkøle til stuetemperatur. (Hvis du laver vanillecremen i god tid, så tag den ud af køleskabet, før du går videre med resten af konditorcremen, så vanillecremen ikke er iskold.)

Læg husblassen i blød i koldt vand i 20 minutter. Sæt en lille gryde med vand over. Tryk husblassen fri for vand og læg den i en skål sammen med tre spsk. fløde. Smelt husblassen over vandbad. Bland den godt med den lille smule fløde og tag den af varmen. Lad husblassen afkøle til højest lillefingervarmt.

Pisk resten af fløden, til den danner bløde toppe. Den må ikke piskes helt stiv.

Pisk den afkølede vanillecreme godt igennem, så den er glat. Når husblassen er afkølet, hældes den i vanillecremen, mens du pisker, til det er blandet godt. Vend nu ¼ af flødeskummet i vanillecremen, til cremen er jævn. Fortsæt med at vende resten af flødeskummet i ad et par omgange. Vend det nænsomt i med en dejskraber, så du ikke presser luften ud af flødeskummet.

Lad cremen begynde at sætte sig i køleskabet, før du samler kagen. Du kan også fylde konditorcremen i en sprøjtepose og lægge den på køl, indtil det er tid til at samle.

Chokoladeganache

Varm fløden op til kogepunktet i en kasserolle. Tag gryden af varmen og tilsæt den finthakkede chokolade. Lad det stå et øjeblik og rør med en dejskraber, indtil massen er blank og glat. Det er nemmest at røre i midten først og så længere og længere udad.

Lagkage

Nu er du klar til at samle

Læg en lagkagebund på et kagefad. Smør et godt lag hindbærmarmelade henover bunden, fordel halvdelen af konditorcremen henover. Smør lagkagebund nr. to med hindbærmarmelade og konditorcreme og læg den ovenpå den nederste bund. Læg den sidste lagkagebund ovenpå. Tryk det let sammen.

Hæld chokoladeganachen ud over lagkagen og lad det løbe lidt ned ad siderne som en drip-effekt. Drys med frysetørret hindbær og lad din lagkage trække i minimum en time før servering.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *