Makronmuffins – et mysterium?

Min søster har en tidligere kollega, som hedder Sten. Mens de fortravlede sad ved computerskærmene og sukkede efter noget sødt om eftermiddagen, faldt snakken tit på kage og opskrifter. Sten havde lidt problemer med sine makronmuffins. De faldt altid sammen, men han ville så gerne bage dem, fordi de smagte så godt. Jeg har derfor længe haft et hængeparti med at finde en god opskrift til Sten. (Ikke fordi det er en ønskebrønd det her, men et godt mysterium er altid spændende.)

Makronmuffins

I disse dage skriver jeg på et indlæg om fejlfinding ved kagebagning, og i min research fandt jeg løsningen på Stens problemer. Jeg er helt sikker på, at han rører for meget i dejen og/eller bager dem ved for høj temperatur. Jeg har derfor løst makronmuffinmysteriet og kan hænge min Sherlock Holmes hat over på stumtjeneren for i dag;-)

Der er forskel på forskellige typer mandelessens og mandelekstrakt. Derfor vil jeg råde dig til at smage dig lidt frem, hvad du synes om smagen i den rå dej. Det er nemmere at tilføre lidt ekstra end at fjerne det igen, så prøv med en teskefuld ad gangen. I dag brugte jeg den fra Tørsleff, fordi det var den, jeg havde i skabet.

Makronmuffins

Jeg har brugt yoghurt naturel i opskriften. Det kunne lige så godt have været creme fraiche eller kærnemælk, hvis det var det, jeg havde haft i køleskabet.

Jeg har en basisopskrift på muffins, som jeg går ud fra, når jeg skal prøve noget nyt, fordi jeg ved, at den virker. Der er ingen grund til at opfinde den dybe tallerken hver gang, vel? Jeg kan godt li’, når mine muffins og cupcakes er flade på toppen, fordi det så er nemt at få glasur eller anden topping til at ligge pænt. Derfor bager jeg gerne ved 180° i stedet for de 200°, der står i mange opskrifter.

I dag har jeg lagt mælkechokoladeknapper ovenpå kagerne, mens de var varme. Men du bestemmer helt selv, om du putter noget ovenpå og i givet fald hvad. Der bliver 12 stk. ud af denne portion.

Makronmuffins

Makronmuffins

  • 125 g blødt smør
  • 125 g sukker
  • 2 æg, stuetemperatur
  • 2 tsk. mandelekstrakt
  • 2 spsk. yoghurt naturel (eller creme fraiche)
  • 125 g mel
  • 1 tsk. bagepulver
  • 125 g makroner
  • evt. 48 mælkechokoladeknapper

Varm ovnen op til 180° (alm. ovn, ikke varmluft.) og læg 12 papirforme i en muffinform med 12 huller.

Pisk smør og sukker godt sammen, så det bliver lyst og lidt luftigt. (Jeg bruger K-spaden i min røremaskine. Du kan sagtens bruge håndmixer i stedet.) Rør æggene sammen med mandelekstrakt og yoghurt. Tilsæt blandingen ad to omgange og rør godt mellem hver gang. Nu skal du ikke bruge røremaskinen mere!

Makronmuffins

Bland mel og bagepulver i en skål. Knus makronerne med hænderne. Det skal ikke blive til småkrummer, der må gerne være større stykker i. Bland dem godt med melet. Vend mel og makroner i den våde blanding med en dejskraber. Rør ikke for meget, for så bliver kagerne kompakte. Det skal kun lige blandes godt.

Fordel dejen i muffinformene og bag kagerne i ca. 21 minutter. Mærk efter med en tandstikker, om de er gennembagte, eller der følger dej med op. Åbn ikke ovnlågen før tid. Du har lys i ovnen og glas i lågen, for at du kan følge med;-)

Makronmuffins

Læg straks fire mælkechokoladeknapper på hver varme muffin, så de får lov at smelte. Brug en tandstikker til at fordele den smeltede chokolade på kagerne. Lad kagerne stå fem minutter i metalformen, før du lader dine makronmuffins afkøle helt på en bagerist.

Makronmuffins kan godt fryses, hvis du når det, inden du har spist dem alle.

Makronmuffins

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *