Virkelig mange har problemer, når de bager makronmuffins. En ret stor andel af opskrifter giver muffins, der faldet sammen eller ikke hæver op. Bagt rigtigt er makronmuffins en lækkerbisken: Sprød top, saftigt, luftigt indre og en god smag af makroner og marcipan. Du får hemmeligheden bag min opskrift her.
Billederne i min opskrift havde levet i over fire år på bloggen. Der sker meget med billeder og fotografevner på den tid, så hermed har du opskriften opdateret og nyfotograferet, så du får endnu mere lyst til at bage med makroner.
Mysteriet om makronmuffins
Min søster har en tidligere kollega, som hedder Sten. Mens de fortravlede sad ved computerskærmene og sukkede efter noget sødt om eftermiddagen, faldt snakken tit på kage og opskrifter. Sten havde lidt problemer med sine makronmuffins. De faldt altid sammen, men han ville så gerne bage dem, fordi de smagte så godt. Jeg har derfor længe haft et hængeparti med at finde en god opskrift til Sten. (Ikke fordi det er en ønskebrønd det her, men et godt mysterium er altid spændende.)
Jeg havde skrevet et indlæg om fejlfinding ved kagebagning, og i min research fandt jeg løsningen på Stens problemer. Jeg er helt sikker på, at han rører for meget i dejen og/eller bager dem ved for høj temperatur. Jeg har derfor løst makronmuffinmysteriet og kan hænge min Sherlock Holmes hat over på stumtjeneren for i dag;-)
Der er forskel på forskellige typer mandelessens og mandelekstrakt. Derfor vil jeg råde dig til at smage dig lidt frem, hvad du synes om smagen i den rå dej. Det er nemmere at tilføre lidt ekstra end at fjerne det igen, så prøv med en teskefuld ad gangen. Jeg brugte den fra Tørsleff, fordi det var den, jeg havde i skabet.
Der er yoghurt naturel i opskriften. Det kunne lige så godt have været creme fraiche eller kærnemælk, hvis det var det, vi havde haft i køleskabet.
Jeg har en basisopskrift på muffins, som jeg går ud fra, når jeg skal prøve noget nyt, fordi jeg ved, at den virker. Der er ingen grund til at opfinde den dybe tallerken hver gang, vel? Jeg kan bedst li’, når mine muffins og cupcakes er flade på toppen, fordi det så er nemt at få glasur eller anden topping til at ligge pænt. Derfor bager jeg gerne ved 180° i stedet for de 200°, der står i mange opskrifter.
Der behøver ikke komme noget ovenpå makronmuffins, men vil du gerne pynte dem på toppen, kunne det være med en smule smeltet, lys chokolade.
Er du på jagt efter flere, nemme muffins, er jeg sikker på, at bananmuffins eller drømmekagemuffins er noget for dig.
Makronmuffins
Ingredienser
- 125 g blødt smør
- 125 g sukker
- 2 æg, str. M/L, stuetemperatur
- 2 tsk mandelekstrakt
- 60 g yoghurt naturel (eller creme fraiche)
- 125 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 1 tsk bagepulver
- 125 g makroner
Sådan gør du
- Varm ovnen op til 180° (alm. ovn, ikke varmluft.) og læg 12 papirforme i en fast muffinform med 12 huller.
- Pisk smør og sukker godt sammen, så det bliver lyst og lidt luftigt. (Med røremaskine eller håndmixer.) Rør æggene sammen med mandelekstrakt og yoghurt. Tilsæt blandingen ad to omgange og rør godt mellem hver gang. Nu skal du ikke bruge røremaskinen mere!
- Bland mel og bagepulver i en skål. Knus makronerne ned i skålen med melet med hænderne. Det skal ikke blive til småkrummer, der må gerne være større stykker i. Bland dem godt med melet.
- Vend mel og makroner i den våde blanding med en dejskraber. Rør ikke for meget, for så bliver kagerne kompakte. Det skal kun lige blandes godt.
- Fordel dejen i muffinformene og bag kagerne i ca. 21 minutter. Mærk efter med en tandstikker, om de er gennembagte, eller der følger dej med op. Åbn ikke ovnlågen før tid. Du har lys i ovnen og glas i lågen, for at du kan følge med;-)
- Lad kagerne stå fem minutter i metalformen, før du lader dine makronmuffins afkøle helt på en bagerist.
Rikke
Alle andre opskrifter på makron muffins jeg kender og jeg har set er der ikke yoghurt ell creme fraiche i. Kan man skifte det ud med noget andet. Jeg er laktose allergiker, men vil gerne finde en idiot sikker opskrift, for mine falder også altid sammen.
Lene Tranberg
Hej Rikke:-)
Jeg har desværre ikke nogen erfaring med laktose allergi. Kan du tåle de “laktosefrie” produkter eller er det helt no-go?
Noget af det vigtigste, når man bager muffins og andre rørekager, er, at æggene ikke er køleskabskolde, og at man ikke rører/pisker dejen, efter melet er kommet i. Det skal kun lige vendes i med lange tag med en dejskraber, til der ikke er mere synligt mel. Du kan også finde flere fejlmuligheder i dette indlæg: https://bagvrk.dk/fejlfinding
Måske er det bare en lille justering i fremgangsmådeb, der skal til;-)
Rigtig god bagelyst!
Kh Lene
Sisse
Har du erfaring med at komme f.eks. rabarber stykker i dejen, tænkte at drysse dem med sukker og vende dem i, tror det det gør noget for muffinen?
Lene Tranberg
Hej Sisse:-)
Det kan du sagtens. Det vil de kun blive saftigere af.
God bagelyst;-)
Kh Lene