Disse opstandelseskager lyder som om, det er et dystert budskab, men det er det langt fra! Det er det, hele påsken handler om. Jesus opstod på tredjedagen og efterlod et tomt gravkammer. Begivenheden er et symbol på, at Jesus stadig lever, og at dødens magt er brudt.
Påsken har i kageformat været noget med nuttede kyllinger, påskeharer og lam. Indtil i dag hvor jeg stødte på et billede af en “Empty tomb roll” på en amerikansk hjemmeside.
Symbolerne i opstandelseskager
En kage formet som en hule, som er lige så tom som det gravkammer, Jesus blev lagt i, da han blev taget ned af korset. Jeg kan li’ symbolikken og påmindelsen om den dybere mening med påsken:
- Skumfidusen symboliserer Jesu krop.
- Det smeltede smør symboliserer balsameringsolierne
- Kanelsukkeret symboliserer de krydderier, som blev brugt til at salve Jesus.
- Dejen kan både symbolisere gravkammeret og det klæde, Jesus blev begravet i.
- Hulrummet i kagen symboliserer det tomme gravkammer eller det tomme ligklæde.
Kagen er ikke svær at lave og minder smagsmæssigt meget om en kanelsnegl, men den er helt hul indeni. Det er et lidt sejt trick, som sker ved, at skumfidusen smelter i ovnen, når dejen er bagt nok til, at den kan bære sin egen vægt og danne en kuppel.
Vil du bage andre påskekager, kan jeg anbefale dig den her påskekage eller påskeharerne i marengs.
Opstandelseskager
Ingredienser
- 1 ¼ dl mælk
- 15 g gær
- 1 æg, str. M/L
- 1 spsk sukker
- ½ tsk groft salt
- 300 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
- 30 g blødt smør
Derudover
- 100 g smør
- 150 g sukker
- 1½ spsk kanel
- 20 skumfiduser, almindelig størrelse
Sådan gør du
- Lun mælken, til den er håndvarm. Opløs gæren heri og tilsæt æg, sukker og salt. Ælt melet i ad et par omgange og ælt til sidst det bløde smør i, til dejen er godt blandet. Ælt gerne 8-10 minutter. Dejen skal være lidt blød og klistret, ellers bliver den tør og revner i ovnen.
- Dæk skålen til og lad dejen hæve til dobbelt størrelse. Det tager en times tid.
- Imens smelter du de 100 g smør, og lader det køle af i en skål. Bland sukker og kanel i en dyb tallerken.
- Ælt dejen kort igennem. Ælt ikke for meget mel ind i den. Den skal være smidig. Rul dejen tyndt ud og udstik 20 cirkler med en diameter på 9-10 cm. Dyp en skumfidus i smør, rul den i kanelsukker og læg den midt på en dejcirkel.
- Pak dejen godt sammen om skumfidusen og luk den, så godt du kan, så der ikke løber smeltet sukker ud af den under bagningen. Dyp toppen af “bollen” i smeltet smør og derefter i kanelsukkeret.
- Sæt din opstandelseskage med samlingen nedad i en silikone-muffinform. (Det er vigtigt, at formen er af silikone. Smeltet skumfidus er ret klæbrigt.) Fortsæt, til du har brugt al dejen og skumfiduserne. Lad opstandelseskagerne hæve tildækket i 30 minutter, mens du varmer ovnen op til 190°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)
- Bag kagerne i nederste tredjedel af ovnen i 12-14 minutter, til de er gyldne på toppen. Lad kagerne køle af, før du flytter dem til en bagerist. Opstandelseskager smager allerbedst, når de er lune.
Jenny
Bagte opstandelses boller til vores årlige æggetrilningsdag her 2.påskedag. De blev en stor succes blandt store og små. Tak for endnu en skøn opskrift.
De fik naturligvis også dine vandbakkelses kyllinger. Super skønne.
Tak for den glæde du spreder med dine opskrifter Lene.
Lene
Kære Jenny:-)
Tusind tak for din søde besked<3
Det glæder mig så meget at høre:-)
Jeg har slappet af hele påsken, men nu får jeg helt lyst til at smøge ærmerne op og tænke kreativt igen:-)
Ha’ en skøn dag!
Kh Lene
Eva Jødal
Kan opstandelseskagerne fryses?
Lene Tranberg
Hej Eva:-)
Ja, opstandelseskagerne kan sagtens fryses ned efter bagning.
Kh Lene
Bettina Nielsen
Skal man ælte i hånden eller køkkenmaskine?
Lene Tranberg
Hej Bettina:-)
Jeg ælter i røremaskinen, men du kan fint ælte dejen i hånden også.
Ha’ en dejlig påske.
Kh Lene