Jeg har prøvet en ny marengsopskrift. Ja, det endte med, at jeg måtte prøve mere end én, for de første to gange mislykkedes det helt. Fødslen af de små, nuttede påskeharer var både lang og hård.
Jeg ville prøve en opskrift fra de ellers talentfulde, engelske Meringue Girls, som har gjort marengs supertrendy. Sukkeret skulle varmes i ovnen, før det blev pisket i æggehviderne, men det blev overhovedet ikke opløst i marengsen.
Den første portion nåede aldrig i ovnen, fordi al luften blev pisket ud af æggehviderne i min venten på, at sukkeret skulle opløses. Anden gang bagte jeg dem alligevel, selvom sukkeret ikke var opløst, og marengsen var blevet tynd, efter jeg havde tilsat Nesquick kakao. Resultatet var marengs, hvor der løb smeltet sukker ud langs alle kanterne…
Tredje gang var ikke lykkens gang, for da jeg tilsatte Nesquick kakaoen til en marengs kun med flormelis og hvider, (jeg havde en forestilling om, at det ville give en mere sød og mild smag af kakao), blev marengsen igen helt tynd.
Jeg lærte meget af disse fejlslagne forsøg:
- Sukkeret skal være helt opløst i æggehviderne, ellers revner marengsen, og der løber “væske” ud. (Som er sukker.)
- Nesquick kakao er meget uegnet til marengs. Der må være et eller andet i for at gøre det nemt at røre ud i mælk, som gør marengsen flydende, selvom det bliver vendt forsigtigt i.
- Hvis du har succes med en opskrift, er der ingen grund til at prøve noget nyt! Hvis det virker, er der ingen grund til at skifte hest…
- Bliv ved med at prøve, hvis du har en god idé. Det skal nok lykkes til sidst.
Påskeharer af marengs
Fjerde gang lykkedes det, og mine påskeharer blev, som jeg havde forestillet mig dem. Endnu en kage, som skal føjes til påskebordet.
Jeg lavede en skabelon på papir, så jeg havde en cirkastørrelse på, hvor store påskeharerne skulle være. Haren består af en spiral, som bliver til mave og poter, to svungne striber, som er hoved og ører, og en lille, hvid dut, som selvfølgelig er halen.
Egentlig en ret simpel skabelon, men den var nem at følge.
Har du lyst til at bage andre påskemarengs, kunne det fx være de her påskekyllinger eller marengsfårene.
Påskeharer
Ingredienser
- 3 æggehvider, ca. 90 g
- 175 g flormelis
- 1 tsk mørk kakao
- 40 sukkerkugler
Sådan gør du
- Hæld et par dråber eddike i røremaskinens helt rene skål, og tør det rundt med et stykke køkkenrulle. Det fjerner den eventuelle sidste fedthinde, der måtte være i skålen. Det er umuligt at piske hviderne stive, hvis der er den mindste smule fedt på skål eller piskeris. Husk også at gøre det på piskeriset.
- Æggehviderne piskes helt stive. (Vend skålen på hovedet, så du er helt sikker!) Sigt halvdelen af flormelisen i, og pisk marengsen, til æggehviderne er helt blanke og glatte, og marengsen er tyk. Sigt resten af flormelisen i og vend det forsigtigt i.
- Klargør to engangssprøjteposer, den ene med en rund tylle med en diameter på 1 cm. Hæld ca. ¾ dl. af den hvide marengs i posen uden tylle. Sigt kakaoen i resten af marengsen og vend det forsigtigt i med en dejskraber. Fyld nu kakaomarengsen i sprøjteposen med tylle, og du er klar til at lave påskeharer.
Sådan sprøjter du marengsen
- Du skal begynde med kakaomarengsen. Fortvivl ikke, hvis der kommer “strittere” fra marengsen. Dem retter vi til om lidt:-) Tegn først spiralen som mave og forpoter. Den første svungne streg er hoved og det øverste øre, den anden er igen hoved og det nederste øre. Der er plads til 12-14 påskeharer på en bageplade.
- Når du har tegnet alle harer op på en plade, har du mulighed for at fjerne evt. “strittere” fra marengsen. Fugt en lille pensel med ganske lidt vand (stryg det overskydende af mod kanten af glasset) og brug den til at glatte med, både på stritterne og hvis der er synlige lufthuller. Stritterne kan bare foldes ind under poten eller øret. Skyl penslen i glasset ind imellem.
- Sæt en sukkerkugle som øje. Jeg brugte nogle med glimmer fra Dr. Oetker, men bare du synes, de passer i størrelsen, er det fint. Klip spidsen af sprøjteposen med den hvide marengs og sæt en lille dut som hale.
- Fortsæt, til du har brugt al marengsen. Lad marengsen hvile på køkkenbordet i 20 minutter, mens du varmer ovnen op til 100° varmluft. Sæt alle tre plader ind på én gang og bag dine påskeharer i 1¼ time.
- Marengsen skal nemt slippe papiret, når de er færdige. Når tiden er gået, sætter du en grydeske i klemme i ovnlågen, så den står på klem og lader marengsen stå i ovnen, til den er helt kold.
Skriv et svar