Hvilken kage serverer du, når det skal være lidt udover det sædvanlige? En påskekage med kokoscreme, pyntet med små fuglereder af kokosmakroner er et godt bud.
Det brogede bånd
Da jeg var barn, læste vi Sherlock Holmes historier i engelsk. En af de historier, der gjorde stort indtryk på mig, var den, der hed “The speckled band”, “Det brogede bånd”.
En meget dramatisk historie, som spiller på frygt, fobier og mysteriet om det lukkede rum. (Du må selv læse den, jeg afslører ikke mere end dette;-))
Ordet “speckled” ligger godt i min mund, lidt ligesom ordet “fregnet”. Denne påskekage har vel nærmest fregner udenpå. Men den er fyldt med kokos indeni.
Den smukkeste påskekage
Påskekagen er den smukkeste kage, jeg nogensinde har bagt, og jeg er vildt stolt:-) Jeg bagte den som afslutningskage til mit stresshåndteringshold.
På holdet var en dansk-gift tysker, som ved spørgsmålet, om der var nogen, der ikke brød sig om kokos, tænkte, at det nok var en drømmekage, jeg ville bage, for den er vi danskere så glade for.
Denne kage ligger nok et niveau eller to over drømmekagen, tror jeg. (Men jeg er også glad for drømmekage;-) En påskekage skal bare kunne noget andet.)
Kagen er pyntet med små reder af kokosmakroner, hvori der ligger et chokoladeæg. Dem skal du starte med, hvis du vil lave kagen præcis som min. Kokosmakroner har en ret intens smag af kokos.
Selve kagen har en mere diskret kokossmag, fordi der er kokosmælk i både bundene og cremen. Min kage var 25 cm i diameter, så der blev 16 pæne stykker ud af den.
Bundene skal bages i hver sin form. Og allerhelst på én gang i ovnen, for ellers når den tredje bund at falde lidt sammen, før den skal bages. De stiftpiskede hvider holder ikke formen for evigt.
Alternativt kan du dele dejen i tre, før hviderne skal vendes i, piske hviderne stive én ad gangen, lige før den skal vendes i og på den måde strække den tid, processen tager.
Læs beskrivelsen grundigt. En kage som den her tager den tid, den tager. Det er bedre at sætte tempoet lidt ned og være omhyggelig end at tro, at man lige kan kaste den sammen på tre timer. Det kan du ikke! (Så må du hellere bage en drømmekage end en påskekage;-))
Vil du bage en anden spektakulær forårskage, skal du bage den her.
De små kokosmakroner
Jeg havde en forestilling om, at rederne skulle være af kokosmakroner. Jeg havde også et billede i mit hoved af, at de små påskeæg skulle være plettede og turkise eller grønne, ligesom mågeæg. – Og at resten af kagen skulle farvesættes efter disse æg. Den første del af jagten gik derfor på at finde de rette påskeæg.
Det tog lidt tid, men det lykkedes mig at finde æggene – i Netto af alle steder. Salling Group lavede de smukkeste, grønne, plettede mågeæg af marcipan med chokolade- og dragéovertræk. Dermed forhandles æggene også i Bilka og Føtex, hvis du skulle få lyst til at bage mig kunsten efter.
1-2-3 TESTING, TESTING
Næste skridt var at få bagt kokosmakronen i den rette facon. – Og lille nok til at den kunne være pynt på kagen, så der blev en rede til hver. Lad mig tilstå med det samme, at det første forsøg mislykkedes. Totalt! Vi har nogle små Pillivuyt smørskåle, som kan gå i ovnen.
Hvis jeg nu smurte dem rigtig grundigt, pressede kokosmakronmassen godt ud i dem og bagte dem, ville de være til at vende ud bagefter uden problemer? Det blev et nej;-) Massen var smeltet godt fast i kanten, og reden var alt for blød og porøs til, at den kunne tages ud i ét stykke.
Jeg havde nogle minimuffin-papirforme – eller petit four forme, som jeg havde haft liggende i skuffen i evigheder. De blev min redning. Massen skulle stadig presses i facon, så jeg satte formen ned i et snapseglas fra Ikea (glassene kunne desværre ikke gå med i ovnen, da de kun tåler 80°).
Kokosmassen blev presset godt sammen og op ad kanterne i formen, så der blev en rundet bund som i en fuglerede.
Efter bagning lod jeg mine små reder afkøle på en rist og forventede, at jeg kunne fjerne formen. Men kokosmakroner har et følsomt gemyt, så de nemt går i stykker. De måtte en tur i fryseren, før de blev medgørlige.
Og nu til opskriften. Der bliver ca. 40 små kokosmakroner af opskriften. Jeg skulle kun bruge 16 til min lagkage, men jeg lavede alle som reder.
De kan nemlig sagtens serveres alene uden en lagkage under og stadig signalere påske. Du kan også bage dem som almindelige kokosmakroner med toppe og dyppe bunden i chokolade, hvis du vil.
Kokoscremen på kagen er også brugt i pina colada lagkagen.
Kokosmakroner som små fuglereder
Ingredienser
- 150 g kokosmel
- 150 g sukker
- 3 æggehvider
- 20 g smør
- Et par dråber mandelessens
- Lidt hvid chokolade
- 40 små påskeæg
Sådan gør du
- Bland alle ingredienserne godt sammen i en gryde og varm det op, indtil smørret er smeltet. Varm ovnen op til 185° (almindelig ovn, ikke varmluft).
- Hvis du vil bage almindelige kokosmakroner, sættes de i toppe på bagepapir. Hvis du vil bage fuglereder, gør du sådan her: Fór nogle små glas (eller en minimuffinform) med små papirsforme. Læg en teskefuld i hver form, og pres det godt sammen mod bunden og siderne. Vend papirformene ud af glassene, og sæt dem på en bageplade.
- Kokosmakronerne bages ca. 14 minutter. De skal være gyldne i kanterne. Lad kagerne afkøle på en bagerist og sæt dem derefter i fryseren en times tid, til de er gennemkolde, og du kan trække papirformen af. Hvis papiret sidder fast under bunden, kan du gnide lidt med en fugtig klud og derefter nulre papirresterne af.
- Smelt lidt hvid chokolade over vandbad. Læg en klat chokolade i bunden af de kolde reder og sæt et påskeæg fast i hver rede.
Noter
Påskekage
Ingredienser
Bunde
- 2 æg, str. M/L, stuetemperatur
- 350 g sukker
- 2 tsk vanillesukker
- 650 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 3 tsk bagepulver
- 1 ds kokosmælk (ikke light), 400 g
- 3 dl rapsolie
- 3 æggehvider, stuetemperatur
Smørcreme
- 340 g smør, stuetemperatur
- 1 kg flormelis
- ca. 2 dl. kokosmælk (ikke light)
- Lidt turkis pastafarve
Derudover
- 5 spsk kokosmel
- 16 kokosmakroner som fuglereder (se ovenfor)
- 16 små chokoladeæg
- Kold, stærk kaffe
- Evt lidt sort pastafarve
Sådan gør du
Lagkagebunde
- Varm ovnen op til 165° varmluft. Klargør tre lagkageforme med en diameter på 25 cm med bagepapir i bunden. Smør siderne godt.
- Pisk de hele æg lyse og luftige sammen med sukker og vanillesukker. Ryst dåsen med kokosmælk godt, så kokosmælken bliver jævn. Bland den med rapsolien i en kande. Sigt mel og bagepulver sammen og rør det i skiftevis med kokosmælk/rapsolie-blandingen. (Du skal ikke piske melet i, bare røre.)
- Pisk hviderne helt stive, put 1/3 op i dejen og vend den i med lange tag, til alt er godt blandet.
- Vend derefter resten af æggehviderne op i dejen ad to omgange. Vend det forsigtigt rundt med lange tag i stedet for at røre kraftigt. Jo mere luft, du bevarer i hviderne, jo luftigere bliver dine bunde også.
- Bag lagkagebundene i 30-35 minutter, til de er gennembagte, når du stikker et træspyd i. (Se mit trick til lige lagkagebunde.) Lad bundene køle helt af på en rist og fjern form og bagepapir.
Smørcreme
- Pisk smør og 2 spsk. kokosmælk sammen, til det er jævnt. Det tager ca. 2 minutter. Sigt flormelis i ad nogle omgange, skiftevis med resten af kokosmælken, og pisk det godt ind i cremen.
- Tilsæt en lille smule pastafarve, til farven er, som du vil have den. (Du skal virkelig kun bruge en lille smule pastafarve. Farverne er meget intense.) Pisk cremen let og luftig, ca. 2 minutter.
Samling af kagen
- Læg en lagkagebund på et fad. Jeg er virkelig glad for mit roterende kagefad, når jeg skal smøre lagkager op, men du kan sagtens bruge et almindeligt lagkagefad. Det er kun vigtig, at der ikke er kant på fadet, så du kan komme til at arbejde helt ned til kanten.
- Fordel ca. 3 dl. smørcreme på bunden, helt ud til kanten. Drys ca. 2 spsk. kokosmel henover cremen. Kokosmelet skal ikke tage magten i kagen, det må ikke blive for kompakt. Det skal kun være et let drys.
- Læg en lagkagebund ovenpå og gentag med smørcreme og kokosmel. Læg den sidste bund øverst.
- Dæk nu kagen med et tyndt lag smørcreme på top og sider, som du glatter så tyndt og glat ud, som du kan. Dette lag skal binde evt. løse krummer, så det øverste lag bliver helt glat. – Det som på kagesprog kaldes en “crumbcoat”. Sæt kagen i køleskabet, til din crumbcoat er fast.
- Læg et tykkere lag smørcreme på kagen og træk den glat med hhv. en lille paletkniv med knæk og en spartel til siderne. Gør det så omhyggeligt, som du kan. Sæt kagen i køleskabet igen, når du er tilfreds, og lad smørcremen blive fast.
- Jeg havde et par ujævne/ru striber i min smørcreme, som jeg gerne ville fjerne, da jeg tog kagen ud af køleskabet. Jeg tog et stykke bagepapir, ca. 20×20 cm, lagde det på kagen og gnubbede forsigtigt med fingerspidserne på striberne, til de forsvandt. Derefter fjernede jeg forsigtigt bagepapiret.
- Varmen fra fingerspidserne strøg ujævnhederne glatte. Men det er virkelig kun små ujævnheder, man kan fjerne på denne måde, så gør dig umage, når du smører kagen op og glatter smørcremen, før den kommer på køl.
Pletterne og den sidste pynt
- Jeg lavede en smule kold, stærk kaffe (af pulverkaffe), hvor jeg tilsatte lidt sort frugtfarve, til det havde den rigtige farve. Jeg øvede mig lidt på “strinteriet” i køkkenvasken, før jeg ville sprøjte på kagen.
- Jeg havde et par forskellige stive pensler og prøvede mig frem, hvad der var nemmest. Jeg syntes, min bagepensel med hår gav det bedste resultat. Prøv dig frem.
- Dyp penslen i kaffen og tør den lidt af mod kanten af glasset. Hold penslen med højre hånd og brug venstre hånd til at svirpe hovedet af den, så der står en sky af små pletter ud over din kage.
- Jeg satte kagen i badekarret, så jeg bare kunne skylle pletterne af karret i stedet for at skulle male køkkenet om;-) Det sviner helt ustyrligt, så er du advaret! Husk at sprøjte på alle sider af kagen, så fregnerne bliver jævnt fordelt.
- Put en lille klat smørcreme under hver fuglerede og fordel dem jævnt rundt i kanten af kagen. Sæt kagen på køl, til den skal serveres.
Skriv et svar