Søde, mørke, næsten sorte kirsebær – eller moreller, som de hedder på Fyn (og andre steder)… De er bløde, smelter næsten på tungen. Denne kirsebærkage gjorde i hvert fald.
Den lækre kirsebærkage
Nederst var en blød og saftig chokoladekage med chokolade- og kirsebærstykker. Ovenpå lå en blød og cremet mousse, støbt i en silikoneform, som derefter var sprayet med hvid velvet chokoladespray og allerøverst lå friske kirsebær.
Det var Skt. Hans, og vi skulle have besøg af gode venner til tapas og en lille kage til dessert. Desværre var manden ramt af rygproblemer, så vi satte maden i bilen og flyttede festen til Vejle. Tapasserveringen får sit helt eget indlæg på et senere tidspunkt, for det er bestemt en omtale værd. Men i dag handler det om KIRSEBÆRKAGE!
Kirsebærrene
Jeg havde selv plukket kirsebærrene hos sødeste Pernille, som blogger under navnet Bondemad.dk. Pernille bor på landet med mand og børn, og i gårdspladsen har de et gigantisk (virkelig, det er kæmpestort!) kirsebær eller moreltræ.
Jeg har aldrig set så mange kirsebær på en gang! Og efter vi havde plukket de 7-8 liter, jeg havde taget skåle med til, kunne man ikke se, vi havde været der. Store, tætte klaser var der.
Der er lidt uenighed om navnet kirsebær vs. moreller. Google giver ikke noget entydigt svar på, hvornår det hedder hvad. Jeg tror, det er egnsbestemt. På Fyn hedder de søde kirsebær moreller. Jeg har kun boet her i 20 år, så jeg siger stadig kirsebær.
Silikoneformen
Min silikoneform er fra italienske SilikoMart. Frutti Rossi 3D-formen er todelt. En stor form, som kan rumme ca. 1,3 liter, og som er aflang og buet – og en mindre, som giver form som hindbær, og som jeg derfor ikke brugte til denne kage.
Tricket er, at man støber moussen eller geléen i formen og sætter den i fryseren, så den stivner helt. Derefter er det nemt at få mousserne ud af formen.
Samtidig skal en mousse, som skal glazes eller sprayes med velvet spray, være frossen, så du slår to fluer med ét smæk.
Det er overhovedet ikke noget problem at krænge den frosne mousse ud af formen. Det eneste, der voldte mig lidt problemer, var at balancere den fyldte form fra køkkenet og ud til garagen, hvor vores fryser står. Men det lykkedes mig uden at spilde:-)
Man kan også bage i silikoneformene. Men kagen skal stadig i fryseren efterfølgende for at den kan komme ud af formen uden at gå i stykker.
Velvet spray på kirsebærkagen
Velvet spray burde selvfølgelig hedde fløjlsspray på dansk. Det gør den bare ikke. – Ligesom glaze ikke hedder glasur, fordi det ikke er, som vi opfatter glasur på en kage.
Når jeg skriver fløjl, mener jeg selvfølgelig ikke en riflet fløjl, vel? Jeg mener en blød, glat overflade ligesom tunge fløjls- eller velourgardiner.
Det er nemt nok at bruge, ligesom enhver anden spraymaling. Det er bedre at spraye flere tynde lag end et tykt, og jo glattere dit underlag er, jo nemmere er det at få dækket. Som du kan ane på min kage, kom jeg til at sætte fingeraftryk på min kirsebærkage, da jeg skulle placere den frosne mousse.
Jeg startede med at sætte min kage ned i køkkenvasken, så jeg kunne spraye den der. Men du kan ikke undgå det fine støv, som suser rundt i lokalet – ligesom der er fint støv ved almindelig spraymaling. Derfor tog jeg min kage med ud på græsplænen i stedet.
Ligesom med glaze skal man stille den frosne kage på noget, så man for det første kan spraye helt ned på siderne, men også så man kan komme til at løfte den op igen og sætte den der, hvor den skal være.
Husk, at kagen skal være helt frossen! Velvet spray lægger sig flottere på en frossen kage, fordi den lunkne spray binder sig til den kolde kage. Men du skal også tænke på håndteringen af kagen. Du kan umuligt flytte en optøet moussekage, uden at fløjlslaget slår revner.
Jo, det er en dyr spray. Den koster 160,- for en spray, der inderholder 250 ml. En spray rækker til 4-5 kager på denne størrelse. Jo glattere kage, jo mindre bruger du, fordi der ikke skal så meget til for at dække den. Men det er pænt:-)
Mousse med husblas
Du skal ikke være bange for husblas! Den gør ikke noget. Og hvis du bare gør, som jeg fortæller dig, så skal det nok gå godt.
Jeg opløser husblassen i den varme kirsebærpuré. Så er jeg nemlig sikker på, at der ikke er nogen trævler, som hvis man smeltede husblassen over vandbad og forsøgte at blande den med en koldere ingrediens. Det er nemlig der, det går galt, når der kommer trevler i moussen.
Et andet sted, der kan glippe, er, hvis man hælder for varm væske i fx. flødeskummet. Så kan det skille eller luften kan gå ud af skummet.
Du skal derfor være tålmodig og lade puréen køle godt ned, før du blander. Væn dig til at lade puréer køle ned til mellem stuetemperatur og håndvarm (35°).
Når det så er sagt, så skal denne mousse støbes i en lukket form, hvor det ikke kan løbe under-ud, som hvis jeg havde støbt den i en bagering med kageplast. Derfor sker der ikke noget ved, at moussen er tyndere end ellers.
Da moussen skal fryses helt fast, skal du helst lave den dagen før, du vil servere kagen.
Chokoladekagen
Opskriften på chokoladekagen er faktisk en klassiker hos mig. Det er den samme opskrift, som jeg brugte til feriemuffins og zombiegrave. Jeg har bare hakket 100 g kirsebær uden sten og blandet i dejen.
Kirsebærrene giver en saftig kage, og man får lidt bid fra chokoladestykkerne. Jeg bagte kagen i en lille bradepande på 22×32 cm og lagde et vådt bagebælte omkring formen i ovnen, så den hævede helt lige op.
Hvis du har et bagebælte, skal det gøres godt vådt, før du vikler det om bradepanden. Ellers kan jeg anbefale dig at lægge et par våde viskestykker omkring, så din kage ikke buer op på midten. (Læs mere om hvorfor i dette blogindlæg om bagebælter.)
Efter afkøling af den bagte kage frøs jeg kagen ned nogle timer, så den var helt fast, så jeg kunne skære chokoladekagen i den knivskarpe form uden at være nervøs for, om kirsebærrene var for bløde. Dermed var chokoladekagen også nem at flytte på, og den tøede så fint op i køleskabet sammen med kirsebærmoussen, så den igen blev saftig og lækker.
Alt i alt en særdeles vellykket kage. Der bliver ca. 12 stykker kage af denne opskrift.
Kirsebærkage
Ingredienser
Kirsebærmousse
- 500 g kirsebær ca. 400 g uden sten
- 200 g sukker
- 2 spsk citronsaft
- 6 blade husblas
- 150 g skyr naturel eller creme fraiche
- 1 tsk vanillesukker
- 3½ dl piskefløde
Chokoladekage
- 80 g blødt smør
- 115 g sukker
- 80 g brun farin
- 1½ tsk vanillesukker
- 2 æg, str. M/L
- 140 g creme fraiche 9% eller skyr
- 0,8 dl mælk
- 2½ spsk almindelig kaffe
- 150 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 25 g mørk kakao
- 1½ tsk natron
- 50 g mørk chokolade
- 100 g udstenede, hakkede kirsebær
- 1 tsk hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
Pynt
- Hvid velvet spray
- Friske kirsebær
Sådan gør du
Start med kirsebærmoussen
- Udblød husblassen i koldt vand i minimum 20 minutter.
- Udsten kirsebærrene og læg dem i en gryde sammen med sukker og citronsaft. Lad det koge op og derefter simre i et kvarter, til bærrene er bløde og udkogte. Passér massen gennem en mellemfin sigte, så du har en tyk puré.
- Knug den udblødte husblas fri for vand og opløs den i den varme kirsebærpuré. Lad puréen afkøle til ca. 35 grader.
- Pisk fløden til bløde toppe sammen med vanillesukkeret. Vend skyren i fløden med lange tag med en dejskraber.
- Klargør silikoneformen og sæt den på en fast plade, der kan gå i fryseren. (Når først du har hældt moussen i formen, skal den stå vandret, indtil den er frossen.)
- Rør en spiseskefuld eller to af flødeblandingen ud i den afkølede kirsebærpuré, så temperaturerne nærmer sig hinanden, før du tilsætter puréen i fløden og blander det forsigtigt, så du ikke slår luften ud af flødeskummet.
- Hæld moussen i silikoneformen og stil den i fryseren i minimum 3 timer, til den er helt frossen. – Gerne til dagen efter.
Chokoladekagen
- Tænd ovnen på 175° (alm. ovn, ikke varmluft) og klargør en lille bradepande på ca. 22×32 cm med bagepapir.
- Jeg smører enderne af bradepanden med en lille klat smør og klipper et stykke bagepapir til, som dækker resten og har et udhæng over bradepandens kant. Det gør det nemt at flytte kagen, når den er bagt og jeg får pæne, lige kanter.
- Hvis du har et bagebælte, skal det gøres godt vådt, før du vikler det om bradepanden. Ellers kan jeg anbefale dig at lægge et par våde viskestykker omkring, så din kage ikke buer op på midten.
- Pisk smør, sukker, farin og vanillesukker godt sammen, så det bliver lyst og luftigt. (Jeg bruger K-spaden i min røremaskine. Du kan sagtens bruge håndmixer i stedet.) Tilsæt æggene et ad gangen, pisk godt mellem hvert æg.
- Rør creme fraiche, mælk og kaffe godt sammen i en kande. Sigt mel, kakao og natron sammen i en skål og bland det godt. Hak chokoladen og kirsebærrene lidt groft og sigt den sidste teskefuld mel henover og rør rundt. På den måde undgår du, at fyldet synker til bunds.
- Rør skiftevis de tørre og våde ingredienser i dejen ad et par omgange. Rør ikke for meget, for så bliver kagen kompakt. Det skal kun lige blandes godt. Vend til sidst den hakkede chokolade og kirsebærrene i.
- Fordel dejen i bradepanden og bag chokoladekagen i 30-35 minutter (længst, hvis du har lagt noget vådt omkring formen). Mærk efter med en tandstikker, om den er gennembagt, eller der følger dej med op.
- Lad chokoladekagen afkøle i formen i 5 minutter, før du løfter den ud og lader den afkøle helt.
- Sæt kagen i fryseren i minimum et par timer. Så er den nem at skære og flytte på, når du skal samle kagen.
Samling af din kirsebærkage
- Hæld varmt vand fra hanen i en kande, og stil din velvet chokoladespray i det varme vand i en halv times tid. Det gør sprayen mere flydende og nemmere at fordele på moussen. Ryst dåsen godt, så du kan høre, at velvet sprayen er klar til at spraye på kagen.
- Lav en afdækning, der hvor du vil spraye, for det støver lidt. – Jeg sprayede udendørs, og det kan anbefales, hvis vejret er til det.
- Skær din frosne chokoladekage til, så den ca. har målet 17×31 cm med helt lige sider og skarpe hjørner. Læg den på et fad.
- Tag den frosne kirsebærmousse ud af fryseren, og kræng den ud af formen. Vær forsigtig, så du ikke laver mærker i moussen. Det vil kunne ses gennem sprayen.
- Sæt moussen på fx to omvendte skåle, så den er hævet over underlaget, og velvet sprayen kan lægge sig fint rundt om kanterne. Spray, indtil du er tilfreds med dækningen på kagen. Hellere flere tynde lag end et meget tykt lag.
- Flyt forsigtig din kirsebærmousse, fx med to paletknive, og placer den midt på chokoladekagen.
- Pynt med de friske kirsebær. Hvis du vil have bærrene til at sidde fast på din kirsebærkage, så de ikke triller af, når du flytter på fadet, kan du sætte en halv tandstikker op i hvert bær og sætte dem fast på kagen.
Louise
Hej. Nøj den ser god ud . vil jeg prøve.. Hvad med de dutter ovenpå silikonformen. De er godt nok ikke for kønne.. Har du bare skåret dem af ? jeg kan ikke finde andre forme der er så store.
Lene
Hej Louise:-)
Den er også virkelig god:-)
Formen er to-delt, så der er den store, jeg har brugt, og så er der en lille, fladere, hvor du har “hindbærdutterne” i, så man kan støbe to forskellige ting og lægge dem ovenpå hinanden bagefter.
Man kan vælge at bruge begge forme eller bare den store, som jeg har brugt her.
God fornøjelse med kagen:-)
Kh Lene