Guinnesskage – en mørk, svampet sag

I dag, den 17. marts er det den irske nationaldag, St. Patrick’s Day. St. Patrick var en missionær, som gjorde irerne kristne, og han fejres hvert år på sin dødsdag. Et af hans symboler var trekløveret (på irsk: shamrock), som var et billede på den hellige treenighed. Du kan læse mere om St. Patrick på Wikipedia. Noget af det mest irske, jeg kan komme i tanker om, er min yndlingsøl, Guinness. Kulsort, tør med tykt, lysebrunt skum og en smag af ristet malt, kaffe og lakrids. Dejligt for sig selv i et glas, men sandelig også lækkert i denne Guinnesskage.

Opskriften stammer fra Donal Skehans hjemmeside. Min blev ikke helt som hans, simpelthen fordi jeg var for utålmodig og ikke ventede, til den var helt gennemkold, før jeg smurte cremen på. Men den smager altså vildt godt alligevel;-) (Jeg har hermed begået fejlen for dig:-) Gør, som jeg skriver, ikke som jeg selv gjorde. Lad kagen køle HELT ned!)

Guinnesskage

Det startede naturligvis med noget krymmel… Jeg havde lavet regnbuekrymmel forleden, som jeg tænkte skulle på nogle vanillecupcakes. Men da jeg var ude at handle, lå disse shamrock-krymmel og kaldte på mig. Man skal aldrig gå ned på krymmel – eller lade en anledning til at bage en ekstra kage passere forbi. Slet ikke, når den er så blød, smeltende og chokoladerig som denne.

Guinnesskage

Som du kan se, er en tredjedel af kagens højde, den del, der var over springformens kant. Fordi jeg pakker formen ind i våde viskestykker, hæver den lige op i stedet for at bue op på midten.

Der skal kun bruges 1½ dl. Guinness, så når der er 4½ dl. i en dåse, var der noget tilbage til mig:-) Hvis du ikke kan li’ Guinness eller har problemer med at få fat i det, er jeg sikker på, du kan bruge hvidtøl i stedet.

Guinnesskage

  • 300 g smør
  • 1½ dl. Guinness
  • 250 g mel
  • 2 tsk. natron
  • 100 g mørk kakao
  • 375 g sukker
  • 3 æg, stuetemperatur
  • 1 spsk. vanillesukker
  • 1½ dl. (eller 185 g) creme fraiche 18%

Creme

  • 200 g hvid chokolade
  • 125 g smør, stuetemperatur
  • 200 g flødeost (ikke light)
  • 200 g flormelis

Varm ovnen op til 180°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)

Beklæd bunden på en springform (23 cm diameter) med bagepapir og smør siderne grundigt.

Smelt smørret i en kasserolle og pisk kakao og Guinness i. Sæt det til side.

I en stor skål blander du mel, vanille, sukker, og natron. Lav en fordybning midt i de tørre ingredienser og hæld smørblandingen ned i hullet sammen med de tre æg og creme fraichen. Pisk det godt sammen. (Det kan sagtens gøres i hånden.)

Husk at lade være med at åbne ovnen, før der er gået mindst en time af bagetiden! Du risikerer, at kagen falder sammen!

Hæld dejen i den smurte springform og bag kagen i 1 time og 10 minutter, eller indtil et trægrillspyd kan stikkes ned i midten, uden at der følger våd dej med op. Gør dig selv den tjeneste, at lægge våde viskestykker rundt om formen, som jeg har beskrevet det i mine tips og tricks. Min kage hævede helt lige op og blev 3 cm højere end springformen.

Guinnesskage

Lad kagen køle af i mindst en halv time i formen, før du forsøger at fjerne ringen. Skær med en smal, skarp kniv langs springformen for at løsne kagen. Lad kagen køle HELT af, før du pynter den.

Cremen

Imens kagen køler af, laver du cremen: Smelt den hvide chokolade over vandbad og lad det køle af i 15 minutter. Pisk det bløde smør og flødeosten, til det er jævnt og luftigt. Pisk den afkølede chokolade i, til den er jævnt fordelt. Sigt flormelis ned i massen ad et par omgange, og vend den i med lange tag med en dejskraber, til alt er blandet godt. Du skal ikke piske cremen her, det vil gøre den tyndere. Sæt cremen på køl.

Guinnesskage

Når kagen er helt kold (husk, tålmodighed er en dyd), er det tid til at pynte din Guinnesskage med cremen. Fordel cremen på toppen af kagen og smør den rundt i bløde hvirvler ligesom ølskummet. Drys nogle grønne trekløverkrymmel henover og server kagen med en god kop kaffe til.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *