Bagebælte vs. våde viskestykker – sådan gør du

Hvis du har læst mine kageopskrifter, i hvert fald dem som er bagt i springform, messer jeg hver gang om våde viskestykker, så du får en lige top på kagen. (Læs mere om tricket her.) Tilstået, jeg synes også, det er besværligt at få viskestykkerne til at blive liggende rundt om formen, og især når jeg bager i den lille bradepande. Derfor har jeg gået og sukket lidt efter et bagebælte, for sådan nogle kan man købe færdige.

Bagebælte

Viskestykkerne og bagebælterne skal være meget våde, når du sætter dem om formen og i ovnen. Derfor sætter jeg mine forme på en bageplade, så vandet ikke drypper ned i bunden af ovnen til at starte med.

Det hæklede bagebælte

Bagebælte

Jeg så et hæklet bagebælte på Facebook en dag, og så var der ikke langt fra tanke til handling. Bæltet var hæklet i dobbelt bomuldsgarn, men der var endnu ikke tænkt over lukningen. Jeg stod overfor den lille udfordring, at jeg ikke havde hæklet siden folkeskolen, hvor fru Nielsen lærte os det i 3. klasse. (Vi lærte også at stoppe strømper, men det har jeg heller ikke brugt;-)) Bomuldsgarnet kunne jeg købe i vores lokale Meny.

Bagebælte

Dette hæklede bagebælte har jeg kun ros til overs for. Det virker upåklageligt og giver mig flade toppe på mine kager. Bare husk at gøre det meget vådt, før du vikler det omkring kagen.

Sådan gør du

Tak for Youtube. Jeg gennemså et par forskellige videoer, indtil jeg havde styr på teknikken. (Jeg søgte bare efter “hækle begynder” og fandt én, der viste det på en måde, som jeg kunne forstå.) Det er ikke voldsomt kompliceret at hækle fastmasker. Man skal bare lave 10 cm luftmasker og hækle fastmasker frem og tilbage, indtil stykket er langt nok til at nå rundt om ens springform med et par centimeters overlap. (Tilgiv mig, hvis jeg ikke bruger de rigtige hækleudtryk:-) – Det er jo en bageblog og ikke en hækleblog, det her, og jeg har kun læst, hvad de hedder på den Youtubeside, hvor jeg fandt dem…)

Bagebælte

Mens jeg hæklede derudaf, udtænkte jeg, hvordan jeg havde tænkt mig at lukke bagebæltet, så det blev siddende, når jeg skulle have det med i ovnen. Først lavede jeg en lang snor i hver ende, men på samme side af kanten. Dvs. når du ruller bagebæltet ud, er de to snore i de øverste hjørner på den lange side. Ca. midt på stykket hæklede jeg to øjer med lidt afstand, så når mit bagebælte skal lukkes, fører jeg snorene ind igennem øjerne og binder en sløjfe.

Det er ikke nødvendigt at brodere navn på bagebæltet. Jeg skulle bare se, om jeg kunne;-) Vælg en mørk farve, når du køber garn. Lyse farver vil blive misfarvet over tid, når de bages med i ovnen.

Bagebælte

Et hæklet bagebælte er blødt og nemt at arbejde med, men kan komme ud af facon, når man strækker det i våd tilstand. Det kan rumme ret meget vand.

Det syede bagebælte

Bagebælte

Jeg ville også gerne have et bagebælte til min lille bradepande, for der er det virkelig besværligt at få viskestykkerne til at blive liggende rundt om noget, som er firkantet. Men udsigten til at skulle hækle i endnu længere tid, fik mig til at tøve. Så sjovt var det heller ikke;-)

Jeg var måske ikke helt overbevist om, at denimstof var det rette materiale til et bagebælte, men du får alligevel min fremgangsmåde her, for måske har du noget andet bomuldsstof til at ligge, som du kan sy det af. I princippet kan du også bare klippe lange strimler af et gammelt håndklæde og bruge det.

Grunden til, at jeg ikke var helt overbevist, (selvom jeg syntes udseendet var helt vildt sejt) var følgende: Har du prøvet at have jeans på en varm sommerdag? Kan du huske, hvor djævelsk varmt det bliver på lårene? Denim tager godt imod varmen på en sommerdag, men er iskolde at have på en vinterdag… Det er supervigtigt, at det syede bagebælte er MEGET vådt, hvis du syer det af gamle jeans. Lad det ligge i vand et minuts tid, så det får liv at suge alt det, det vil. Så virker det fint:-)

Bagebælte

Sådan gør du

Jeg har tidligere syet et gulvtæppe af gamle jeans til en af drengene og havde flere par cowboybukser til at ligge i en skuffe. Derfor fik jeg ideen til at lave et lynhurtigt bagebælte af et bukseben.

Jeg skulle bruge to strimler på 70×16 cm og klippede dem trådret fra underkanten af buksebenet, så jeg havde den pæne, stukne søm med forneden. Derudover skulle jeg bruge en baglomme, som jeg bare klippede ud af bagdelen uden sømrum, bare helt tæt til lommen. Lommen bruges til at fastgøre/stramme bagebæltet rundt om formen med.

Bagebælte

Lommen placeres som på billedet, et par cm fra den ene ende, helt ud i sømmen. Lommens bredde kommer lidt an på, hvordan lommen er syet på de bukser, den er klippet ud af. Stikningen på lommen skal passe med en kantstikning på det færdige bagebælte, så stikningen følger lommens stikning, og så lommen gøres fast på denne måde.

Bæltet syes sammen i længderetningen ved at lægge den nederste kantsøm over det øverste stykke af den anden strimmel og sy dem sammen. Du har nu en kantsøm i den ene ende og midt på bagebæltet.

Bagebælte

Læg bæltet sammen ret mod ret og sy ca. en cm inde, startende i den ende, hvor du satte lommen. Lad bæltet stå åbent i den modsatte ende (med en kantsøm) og vend nu bæltet om med retsiden udad.

Lav en stikning hele vejen rundt, så du lukker åbningen, og så lommen stikkes fast til kanten. Det er nu let at stikke enden af bagebæltet ind igennem lommen og stramme til, så den fastgøres omkring formen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *