• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Boller & brød / Knækbrødshus – sådan opgraderer du et ostebord!

Knækbrødshus – sådan opgraderer du et ostebord!

11. december 2018 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Du er inviteret til julefrokost og er blevet bedt om at sørge for osten. Du har inviteret vennerne til ost og rødvin en fredag aften. Eller du vil servere tapas. Men du mangler noget til at gøre det helt særligt? Så byg dig et knækbrødshus!

Knækbrødshus. En opgradering til tapas eller ostebord fra Bagvrk.dk.

Jeg stod midt i vores lokale Netto en fredag eftermiddag og prøvede at lade mig inspirere til aftensmaden. Der var ikke noget sindsoprivende i køledisken, og jeg var helt blank. Vi havde fået bøffer og rødvin sidste fredag.

Der var også det der honningkagehus, jeg havde tænkt på, jeg hellere måtte få bygget i år. Men inden jeg fik lavet dej, rullet ud, bagt, pyntet og limet sammen, ville der hurtigt gå tre dage med det. Så lang tid kunne jeg ikke overskue at bruge på et projekt, som bare skulle stå til pynt resten af måneden…

Knækbrødshus. En opgradering til tapas eller ostebord fra Bagvrk.dk.

I min desperation trak jeg “tapas-kortet”. Det kan vi allesammen li’. Godt nok vil vi have hver sin type pålæg, men der er altid noget for enhver smag. Altså, jeg skulle købe brød, oliven, ost, skinke, serrano, salami…

Men hvis jeg nu købte lidt knækbrød, kiks og pizzatopping med hjem, kunne jeg bygge mig et knækbrødshus. Og pålæg, oste og oliven kunne pynte rundt om huset på fadet? Ja, selvfølgelig! Så behøvede jeg heller ikke bygge det honningkagehus i år;-)

Knækbrødshus. En opgradering til tapas eller ostebord fra Bagvrk.dk.

Jeg blev så begejstret for min idé om et knækbrødshus, at jeg helt glemte at købe brød. (Jo, jeg køber også ciabattabrød af og til, når jeg har lyst til at springe over, hvor gærdet er lavest;-)) Så mens jeg byggede huset, hævede dejen til mit focacciabrød i stedet. Det er så nemt, at det ikke kan betale sig at købe brød… – Ellers må du endelig bage et ciabatta selv.

Knækbrødshus. En opgradering til tapas eller ostebord fra Bagvrk.dk.

Hvad er et knækbrødshus?

Et knækbrødshus er bygget op af knækbrød og holdes sammen med smeltet ost. Jeg havde ingen intentioner om at spise selve knækbrødet, så jeg brugte bare den billige pizzatopping til at lime huset sammen med.

Dog havde jeg en forestilling om, at vi ville tage tagstenene af og spise dem til osten. Derfor er saltkiks og de små kiks sat fast med en klat Philadelphia friskost med hvidløg og urter. Vi kunne dog ikke nænne at spise af huset – og kiksene bliver en lille smule bløde af friskosten efter et par timer, så jeg skulle bare have samlet det hele med smeltet ost.

Knækbrødshus. En opgradering til tapas eller ostebord fra Bagvrk.dk.

Du må bygge dit knækbrødshus, helt som du vil. Hvis du tror gæsterne vil spise det, så brug friskost eller lignende til at sætte dekorationerne fast med, for så er kiksene nemme at tage af. Skal det mest stå til pynt, så lim det sammen med smeltet ost, så det holder.

Har du slet ingen intentioner om at spise huset, men vil have det stående som et hus julen over i dit nisselandskab, så lim det sammen med limpistol. Det går lynhurtigt.

Knækker knækbrød ikke?

Mit Wasa-knækbrød målte 6,2×11,6 cm. Der måtte en lille skitse til, for at jeg var helt tilfreds med opbygningen af huset. Fire stykker knækbrød skulle skæres i smig, så taghældningen kom til at passe.

Jeg skar et lille hjørne af et stykke knækbrød med en tung, skarp kniv. Det blev ret præcist. Jeg mærkede af, hvor snittet i virkeligheden skulle være og gentog. Da knækkede knækbrødet selvfølgelig et helt forkert sted!

Knækbrødshus. En opgradering til tapas eller ostebord fra Bagvrk.dk.

Den optimale måde at lægge snit på knækbrød er ved at lægge knækbrødet på et skærebræt. Tag en takket brødkniv, pres knækbrødet ned mod skærebrættet og sav med brødkniven, som du ville save med en fukssvans. Så lykkedes det lige så fint, og jeg fik helt lige kanter at bygge op efter.

Gavlene består hver af to stykker knækbrød, der er limet sammen. Siderne på knækbrødshuset er et stykke knækbrød hver, mens hver tagflade er tre stykker knækbrød, der også er limet sammen.

Lav en “prøveopbygning”, hvor du holder knækbrødet op foran dig, så du ser om proportionerne passer sammen. Læg saltkiksene på taget og se, hvordan det passer. Læg de små pyntekiks på gavlene og siderne, og forestil dig det færdige hus.

Knækbrødshus. En opgradering til tapas eller ostebord fra Bagvrk.dk.

Den smeltede ost

Hvis du har en microovn, vil jeg anbefale dig at smelte osten deri. Det er længe siden, vi har haft en microovn, så jeg smeltede min ost i en skål over vandbad.

Husk, at osten er meget varm, når den er smeltet, så læg fx en karklud rundt om sprøjteposen, når du skal lime huset sammen. Hvis osten bliver for kold, kan den ikke klæbe, så du er nødt til at arbejde lidt hurtigt. (Og derfor skal du lave prøveopbygningen, så du ikke er i tvivl om, hvad du skal og i hvilken rækkefølge.)

Hvis du vælger at lime tagsten og dekorationskiks fast med ost, skal du sandsynligvis smelte osten ad to omgange, så den ikke størkner for hurtigt.

Knækbrødshus. En opgradering til tapas eller ostebord fra Bagvrk.dk.

Brug din fantasi

Denne tapasanretning var “bare” en hverdagstapas. Men skinken blev rullet og lagt som en brændestabel bag huset. Saltstængerne blev gangstien ind til hoveddøren. Nogle af parmesanklodserne blev fødder til rosmarintræerne – og den flade skål med friskost blev en lille sø i baghaven.

Knækbrødshus. En opgradering til tapas eller ostebord fra Bagvrk.dk.

Mangler du inspiration til, hvad du ellers kan servere til tapas, så prøv at kigge på denne lille oversigt. Der er hjælp at hente, og listen vil helt sikkert blive længere, efterhånden som jeg får flere opskrifter lagt ind.

Knækbrødshus. En opgradering til tapas eller ostebord fra Bagvrk.dk.
Knækbrødshus. En opgradering til tapas eller ostebord fra Bagvrk.dk.

Knækbrødshus

Det fineste knækbrødshus til ostebord, tapas eller bare til pynt.
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 1 time t
Samlet tid 1 time t
Ret Brød, Frokost, Tilbehør
Køkken Dansk, Jul
Antal 6 personer

Ingredienser
  

  • 12 stk. knækbrød, lidt tykt
  • 25 saltkiks
  • Små figurkiks
  • Saltstænger
  • 75 g pizzatopping eller anden revet ost
  • 50 g Philadelphia friskost med hvidløg og urter
  • eller
  • 75 g pizzatopping eller anden revet ost
  • Et fad med plads til hus og ost/tapas

Til servering

  • Skinker, oste, oliven, druer
  • Små kviste rosmarin eller lignende

Sådan gør du
 

  • Læg knækbrødet frem på bordet, så du ved, hvilke dele du skal bruge:
    To stykker til siderne, fire stykker til gavlene, seks stykker til taget.
  • Skær gavlstykkerne i smig ved at afmærke målet på knækbrødets bredde i den ene side (der, hvor gavlen støder op til husets side). Sav med en takket brødkniv fra mærket og op til spidsen af gavlen. 
  • Husk at gavldelene skal være parvis spejlede af hinanden, hvis der er forskel på for- og bagside af dit knækbrød.
    Knækbrødshus. En opgradering til tapas eller ostebord fra Bagvrk.dk.
  • Smelt pizzaosten over vandbad eller i mikroovnen. Fyld osten i en engangssprøjtepose og klip et hul i spidsen med en diameter på 3-4 mm, så du kan trykke osten ud og lime delene sammen. 
  • Start med at samle de to gavle og de to tagflader med ost på knækbrødets kanter. Lim en saltkiks på som dør i den ene gavl. Lim siderne fast til gavlene og sæt et par små klatter ost på det fad, du vil servere huset på, så huset ikke glider rundt på fadet.
  • Lim tagfladerne fast til gavle og sider, så de mødes i tagrygningen og går lige langt ud over begge gavle på huset.
  • Stil huset i køleskabet, indtil osten er fast, og huset står stabilt.
  • Smelt mere ost eller find kniv og friskost frem.
  • Sæt en klat ost bagpå saltkiks og figurkiks og lim dem fast på knækbrødet. Det er nemmere, end det lyder. Saltkiksene skal ligge taglagt som tagsten.
    Knækbrødshus. En opgradering til tapas eller ostebord fra Bagvrk.dk.
  • Dekorer nu med dine skinker, oste, druer, oliven etc på fadet rundt om knækbrødshuset. Sæt små rosmaringrene fast i klodser af ost, så de får en fod og kan stå som små træer. Brug din fantasi og hyg dig med det.
  • Sæt fadet med knækbrødshuset og osten i køleskabet indtil servering.

Noter

Har du ingen intentioner om at spise selve huset, så lim det sammen med limpistol. Det går hurtigt og er nemt:-)
Tags Julefrokost, Ost, Tapas
Følg mig på Instagram.
Knækbrødshus. En opgradering til tapas eller ostebord fra Bagvrk.dk.
Knækbrødshus. En opgradering til tapas eller ostebord fra Bagvrk.dk.
Knækbrødshus. En opgradering til tapas eller ostebord fra Bagvrk.dk.
Knækbrødshus. En opgradering til tapas eller ostebord fra Bagvrk.dk.
Knækbrødshus. En opgradering til tapas eller ostebord fra Bagvrk.dk.
Knækbrødshus. En opgradering til tapas eller ostebord fra Bagvrk.dk.
Knækbrødshus. En opgradering til tapas eller ostebord fra Bagvrk.dk.
Knækbrødshus. En opgradering til tapas eller ostebord fra Bagvrk.dk.
Knækbrødshus. En opgradering til tapas eller ostebord fra Bagvrk.dk.
Knækbrødshus. En opgradering til tapas eller ostebord fra Bagvrk.dk.
Knækbrødshus. En opgradering til tapas eller ostebord fra Bagvrk.dk.
Knækbrødshus. En opgradering til tapas eller ostebord fra Bagvrk.dk.

Tags: Billig, Frokost, Jul, Julefrokost, Julemad, Kiks, Knækbrød, Nem opskrift, Ost, Tapas

Previous Post: « Konfetti Mix cookies – festlige og nemme cookies med lakridsdragees
Next Post: Sukkerkringler – sprøde, søde og som din barndoms kringler »

Læserinteraktioner

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

Skvalderkål – haven kalder det ukrudt, jeg kald Skvalderkål – haven kalder det ukrudt, jeg kalder det pesto!

I stedet for at rive håret ud over det grønne mylder i bedene, så lav en skøn, grøn pesto med skvalderkål.

Den smager fantastisk og er så nem, at du (næsten) vil ønske, du havde mere ukrudt.

Swipe i billederne for at få opskriften🌱

#bagvrk #skvalderkål #ukrudtmedformål #pestoelskere #hjemmelavetpesto #ukrudtsbekæmpelse #ukrudt
Jeg er ked af at sige det… Men det er rigtigt🔨
Du må hellere like den her video. Bare for at være på den sikre side😉😂

Følg med for flere gode bagetips♥️

#allekanbage #forensikkerhedsskyld #bagvrk #bagetips #goderåd
Der noget særligt ved at bage ciabatta🥖 Dejen Der noget særligt ved at bage ciabatta🥖
Dejen er blød og levende under hænderne. Den kræver tålmodighed – og belønner dig med sprød skorpe og en krumme fuld af store, smukke huller.

Jeg elsker, når brødet syder, idet det rammer det varme bagestål, og når dampen hjælper med at løfte skorpen lige det sidste.

I dag deler jeg min opskrift med dig – så du kan bage dine egne ciabattabrød derhjemme.
Hurtigt eller koldhævet, smagfuldt og lige til at dyppe i god olivenolie.

🥖Gem opskriften, hvis du også elsker brød med karakter – og fortæl mig, hvis du kaster dig ud i det!🥖

#ciabatta #hjemmebag #hulletkrumme #langtidshævet #sprødskorpe #brødbagning #bageglæde #crumbshot #allekanbage #bagvrk #coilfold #brødbagning #sandwichbrød
Har du også prøvet at bage et brød, der var… Har du også prøvet at bage et brød, der var… mere kompakt end kønt?
Så er det tid til at møde coil fold!

Det lyder lidt som noget, man laver i fitnesscentret – men det er bare en supernem teknik, der hjælper din dej med at holde på luften.

Løft, fold, drej – og lad boblerne gøre arbejdet.
Resultatet? Et brød med huller, du næsten kan gemme smør i.

Gem reelen, så du har den klar næste gang, du bager – og send den til en bageven, der også fortjener luft i krummen!

#bagvrk #bagvrkstips #bagetips #coils #coilfold #bagetips #hjemmebag #brødmedkrumme #godebageråd #lufthulleribrød #bagtmedkærlighed #bagværk #brødtips #brødbagning #bagværkbagtmednærvær #godtbrød #godkrumme #allekanbage #hjemmebagt #bageglæde
Fra dej til drøm: Ciabattabrødene ryger i ovnen, Fra dej til drøm: Ciabattabrødene ryger i ovnen, får et pust damp – og kommer ud med den perfekte, hullede krumme. 
Den fulde opskrift deler jeg her på Instagram på onsdag!

#allekanbage #bagvrk #hjemmebagt #hjemmebag #bageglæde #bagværk #nemopskrift #bagvrk #madbrød #ciabatta #brød #gærdej #brødbagning #brødtid #italienskbrød #sprødskorpe #hulletkrumme #homemadebread #breadlovers #crumbshot #bakingfromscratch
En hvedebølge med varme hveder – fordi vi alles En hvedebølge med varme hveder – fordi vi allesammen har brug for lidt gær-terapi (og smør under hagen).

Mine hveder er høje, luftige og smørvenlige – og de har lige præcis nok fuldkorn til, at man kan kalde dem “fornuftige” (uden at det går ud over smagen)😅

Opskriften sidder lige i skabet – og hvis du aldrig har bagt dine egne hveder før, så lover jeg, at du bliver omvendt ved første bid!

Find opskriften i dagens slides – og husk at bage rigeligt. De smager endnu bedre dagen efter, ristet og med iskoldt smør.

#allekanbage #bagvrk #hvedebølge #varmehveder #storebededag #bageglæde #hjemmebag #gærdej #brødelskere #bagningmedhjertet #danskbagværk #tandsmør #fuldkornmedfølelse #hjemmebagt #bagværk #lækkersulten #nårduelskeratbage #dansktradition
“Er det en tærte – eller et patchworktæppe?”😍

Rabarbersæsonen er her, og det betyder tærter i smukke mønstre og med masser af smag.

Denne zigzag-rabarbertærte kræver ikke meget af dig – men belønningen er sprød, sød, syrlig og så pæn, at du næsten ikke kan nænne at spise den. (Næsten…)

Swipe for opskrift, tip til den perfekte mørdej, og hvordan du nemt lægger et zigzag mønster, som imponerer både svigermor og Instagram.

Har du rabarber i haven – eller en nabo, du kan charmere?😉

#bagvrk #rabarbertærte #zigzagmønster #hjemmebag #rabarberlykke #bageglæde #allekanbage #hjemmebag #hjemmebagt #bagværk #tærte #bagværkbagtmednærvær #lækkerier #lækkersulten #kageglad #kagesulten
Bagvrks små tips – Stor forskel #02 Kniven er Bagvrks små tips – Stor forskel #02 
Kniven er fin.
Men den har det med at gå sine egne veje, når man skal skære en lagkagebund i flere, så de både bliver bulede og skæve🙈

Derfor bruger jeg… sytråd. Jep, helt almindelig sytråd!
Skær en rille hele vejen rundt med en brødkniv, læg tråden i, kryds enderne og træk.
Så får du et snit, der er lige så skarpt som din svigermors tunge.

Det er nemt. Det er præcist. Og du føler dig som en kage-ninja.

Gem det her trick – og del det med en, der altid kæmper med skæve bunde!

#bagvrk #lagkagebunde #kagetips #bagetips #bagvrkssmåtipsstorforskel #sytrådstrick #kagehack #kagetipsmedkant #allekanbage #hjemmebag #hjemmebagt #bageglæde #lækkersulten #bagværk #lækkerier #bagning #kagesulten #lagkage
Bagvrks små tips – Stor forskel #01 Sådan tril Bagvrks små tips – Stor forskel #01
Sådan triller du flotte boller af en klistret dej👌🏻😃

Du har lavet en lækker, blød dej – men den hænger fast i både hænder og bord, når du skal forme boller😅

Mit trick? Dyp hænderne let i en smule smagsneutral olie – så slipper dejen nemt, og du får smukke, ensartede boller uden at tilsætte ekstra mel.

Et lille tip, der gør en stor forskel – og som du måske ikke vidste, du manglede💡😉

Vil du hellere se det i praksis? Så find min reel med små tips #01😉

Gem tippet til næste gang du bager – og del det med én, der også elsker hjemmebag.

#allekanbage #bagetip #bagetips #bagvrk #boller #gærdej #hjemmebag #bagtmedkærlighed #bageliv #bagelyst #brødelskere #bakefromscratch #bakinghack #bakebetter #diybaking #brødtip #bageråd #hjemmebagt #bagvrksbageskole #bageskole
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Syrensirup – supernem opskrift til drinks…
  • Karamelmuffins med ægte karamel
  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Københavnerbirkes eller thebirkes? Nem opskrift trin…
  • Hjemmebagte bagels. Nemt brød til sandwiches.

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme