“Der bor en bager på Nørregade, han bager kringler og julekage. Han bager store, han bager små, han bager nogle med sukker på.” Disse sukkerkringler smager lige præcis som de kringler, min mormor bagte. Sprøde og med knasende sukker på.
Sukkerkringler er nemme
Det tager ikke lang tid at bage sukkerkringler. En dej med mel, smør og fløde, og så skal der ellers bare trilles tynde dejpølser. Det er ikke en fejl, at der ikke er sukker i dejen. De får alt det sukker, de skal have, fra det perlesukker, de vendes i.
Jeg er ret dårlig til at trille pølser af gærdej. De bliver bare aldrig lige tykke eller pæne. Jeg troede, det samme gjorde sig gældende for sukkerkringler, så jeg startede med at rulle dejen tyndt ud og skære den i smalle strimler i en passende størrelse til at folde kringler af.
Det vil jeg på det bestemteste fraråde. Aldrig har jeg set grimmere kringler end disse flade bånd, som var umulige at få til at ligge helt rigtigt. At trille dejen til pølser er vejen frem!
Når dejen er trillet til pølser og formet som små kringler, skal de pensles med fløde og vendes i perlesukker, så hele kringlens overflade er sat til med sukker. Så bliver de helt rigtige.
Du kan roligt sætte sukkerkringler på din jule-bageliste. Men de er ikke mere julede, end at du sagtens kan bage dem resten af året også.
Har du lyst til at bage andre, nemme småkager, så kig på min samlede liste over småkager her.
Sukkerkringler
Ingredienser
- 200 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 200 g blødt smør, stuetemperatur
- 0,8 dl piskefløde
Pensling og drys
- 1 dl piskefløde
- Perlesukker
Sådan gør du
- Smuldr smørret sammen med hvedemelet. Saml dejen med piskefløden og lad dejen hvile i køleskabet i minimum 30 minutter. Dejen skal ikke æltes for længe, den skal kun lige samles.
- Varm ovnen op til 200° (alm. ovn, ikke varmluft). Beklæd to bageplader med bagepapir. Hæld perlesukker i en dyb tallerken.
- Del dejen i små klumper på 6-7 gram. Tril dejen til tynde stænger med en længde på ca. 18 cm.
- Læg de små kringler på bagepladen (de hæver ikke, så de kan ligge ret tæt). Pensl kringlerne med piskefløde, læg dem med flødesiden nedad i perlesukkeret og pres dem let ned, så sukkeret hænger godt fast.
- Læg igen kringlerne på bagepladen, og bag dem midt i ovnen i 10-12 minutter.
- Lad sukkerkringlerne afkøle på en bagerist, før du pakker dem i tætlukkede kagedåser.
Johanne
Jeg har din opskrift på sukkerkringler fra dit julehæfte hvor der står 100 gram blødt smør og her står der 200 gram
Første gang jeg skal bage dem sååå
Lene Tranberg
Hej Johanne:-)
Tak for rettelsen:-) Du skal bruge 200 g smør.
(Pokkers også, nu når jeg synes, jeg har læst korrektur så mange gange:-( Det kan åbenbart smutte alligevel…)
God bagelyst!
Kh Lene
Rikke Friis-Ipsen
Hvor længe kan de holde sig? 🙂
Lene Tranberg
Hej Rikke:-)
Op til et par måneder i en tætlukket kagedåse.
God bagelyst!
Kh Lene
Lillian
Jeg har nu prøvet opskriften – et stort arbejde, men et fantastisk resultat.
Lene Tranberg
Hej Lilian:-)
Ja, det tager lidt tid, hvis de skal være helt ensartede.
Dejligt, du kunne li’ dem:-)
Kh Lene
daniel destefano
Hi Lene,
I tried these today and they didn’t turn out well. I know it’s my fault. I’m not great at baking, but am learning. I have a couple of questions before I try again. When you say Smuldr smørret sammen med hvedemelet, are you saying pinch it in with your fingers, or should I cut it in like pie dough, or pulse it in with a food processor. How big should the butter pieces be or what should it look like before adding the cream and bringing it together. Also, I was going to switch to finskbrød. It’s similar and I don’t have to form them into little pretzel shapes. When I was trying to roll them out, they were sticking and breaking apart. But my question is what brand hvedemel is lavt proteinindhold? You mention that in several recipes. I typically shop a Brugsen. Thanks.
Kh
Dan
Lene Tranberg
Hi Dan,
I’m sorry for the late reply.
You can “smuldre smørret” in different ways. It should look like coarse sand, when it’s done. Use your hands, a pie dough cutter or a food processor as you like.
Low gluten or protein is 8-9 g protein per 100 g flour. I don’t shop at Brugsen, so I don’t know their brands. Try looking at their discount flour. Some of them often are low in protein.
I hope you find the best flour for you. Have a nice weekend.
Kh Lene