Er kanelsnegle altid kanelsnegle? Does size matter? Svaret på begge spørgsmål må være: Ja, nogle gange;-) I hvert fald, når det er en kage så lækker som den her kæmpekanelsnegl.
Hvis man er vildt kagesulten, kan øjnene næsten ikke få nok. Men nogle gange er kagen så stor, at man er NØDT til at dele (eller gemme noget til senere). Forestil dig så i tilgift en blød, sød gærdej med kardemomme, remonce med farin, smør og kanel – og dertil en lækker vanillecreme??? Hvad venter du på?
Opskriften på min kæmpekanelsnegl har fået en overhaling og nogle nye, lysere billeder. Det trængte den til.
Det er tilladt at springe over, hvor gærdet er lavest her og bruge Dr. Oetkers kagecreme eller en anden. Men det er simpelthen så nemt selv at koge en vanillecreme.
Nej, jeg troede heller ikke på det. Før jeg selv prøvede. Jeg har ikke købt pulvercreme siden. Det tager ikke længere tid at koge en hjemmelavet creme end at koge creme fra en pose pulver. Den hjemmekogte smager bare 100 gange bedre:-)
Du kan godt bruge vanillesukker i stedet for vanillestangen i cremen. (Hellere vanillesukker end ingen kæmpekanelsnegl!) Ellers har du sikkert alle ingredienserne i huset?
Prøv også mine kanelgifler, surdejskanelsnegle eller de snaskede, høje wienersnegle, hvis du trænger til et alternativ til kæmpekanelsneglen.
Samlevejledning til din kæmpekanelsnegl?
Der bliver én kæmpekanelsnegl af denne opskrift, men hvis du ikke vil bage den som stor, bager du dem bare enkeltvis, som man plejer.
Hvis du ikke forstår min skrevne samlevejledning, så er du ikke den eneste. Nogle forstår bedre metoden, når de ser den, så derfor lavede jeg en Youtube-video, så du kan se det hele. Videoen er allernederst i indlægget.
Har du mere lyst til marcipansnegle eller kanelsnegle, hvor alt fyldet bliver indeni?
Kæmpekanelsnegl
Ingredienser
Vanillecreme
- ¼ vanillestang eller 1 tsk. vanillesukker
- 2½ dl sødmælk
- 3 æggeblommer
- 75 g sukker
- 20 g Maizena
Gærdej
- 50 g gær
- 2 dl mælk
- 2 æg, str. M/L
- 4 spsk sukker
- ½ tsk salt
- 1 tsk kardemomme
- 100 g blødt smør, stuetemperatur
- 575 g hvedemel
Remonce
- 200 g blødt smør, stuetemperatur
- 100 g farin
- 50 g rørsukker
- 2 spsk kanel
Glasur
- Flormelis
- Kogende vand
Sådan gør du
Vanillecremen
- Flæk vanillestangen på langs, skrab kornene ud, og bring stang og korn i kog med mælken. Kom æggeblommerne i en skål og pisk dem kraftigt med sukkeret, til blandingen bliver lysere. Sigt maizenaen i, og bland det grundigt uden at piske.
- Hæld den kogende mælk i blandingen under piskning. Hæld det hele tilbage i gryden og bring det i kog under stadig omrøring. Lad cremen koge sagte i et minut under kraftig piskning. Pas på, det ikke brænder på.
- Først bruser cremen op, derefter lægger den sig og bliver tyk. Sigt cremen over i en skål, så vanillestangen sigtes fra. (Du behøver ikke si cremen, hvis du bruger vanillesukker.) Læg husholdningsfilm over skålen (helt ned på cremens overflade), og lad cremen afkøle helt.
Dejen
- Lun mælken til gærdejen, til den er håndvarm. Smuldr og rør gæren ud deri. Tilsæt æg, sukker, salt, kardemomme og bland det godt. Ælt først halvdelen af melet i og derefter det bløde smør. Ælt dejen godt igennem, så smørret bliver æltet ind i dejen.
- Tilsæt nu resten af melet ad et par omgange og ælt ca. 10 minutter, til dejen er blød og glat. Lad dejen hæve lunt og tildækket til dobbelt størrelse (ca. 45 minutter). (Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik eller et viskestykke vredet hårdt op i varmt vand.)
- Bland alle ingredienserne til remoncen og rør, til det er jævnt. Sæt til side.
- Ælt dejen igennem og rul den ud til et rektangel på ca. 35×55 cm. Fordel remoncen jævnt over hele dejen. Husk at smøre det helt ud til kanterne! (Der er ikke nogen, der gider spise tørre kanter uden snask;-)) Fordel herefter vanillecremen ovenpå remoncen i et jævnt lag.
- Rul dejen sammen fra den brede side, så du får en 55 cm lang roulade. Skær de to yderste ender af, og skær rouladen i brede skiver á 4 cm.
Sådan bygger du den
- Tag en af miderskiverne, og læg den på midten af et stykke bagepapir, som er stort nok til at dække både bund og sider af din springform, når den bliver flyttet derover. Så har du styr på både dej og fyld. Fold den yderste snip ind under (som man gør med almindelige kanelsnegle).
- Tag endnu en skive, læg den yderste snip ind under den første kanelsnegl, men gør det lidt forskudt, så den nye overlapper, og rul den forsigtigt rundt om den første skive, mens du ruller skive nummer to ud. Indersiden af snegl nummer to, skal vende ind mod snegl nummer et. Afslut med at lægge snippen ind under kanelsneglen. Fortsæt, indtil du har brugt alle skiverne, og husk at putte snipperne ind under.
- Hvis du er i tvivl om, hvordan man samler kanelsneglen, har jeg lavet en samlevejledning på Youtube. Find linket til den i indlægget ovenfor.
- Flyt bagepapiret med kanelsneglen over i en stor springform (Ø27 cm) med lidt plads til kanterne, så der er plads til, at dejen kan hæve. Sæt dejen til hævning tildækket, et lunt sted i 30 minutter.
- Du kan sagtens bruge en mindre springform og bage to. Der skal bare være et par centimeters plads hele vejen rundt. (Husk at reducere bagetiden lidt, hvis du bager den mindre end min.)
- Varm imens ovnen op til 180° (alm. ovn, ikke varmluft). Bag din kanelsnegl i ca. 45 minutter i nederste rille i ovnen. Lad den køle af på en bagerist.
- Rør imens en tyk glasur af flormelis og kogende vand, så glasuren bliver blank. Put glasuren i en frysepose og klip et lille hjørne af. Så er det nemt at lave fine striber. Pynt kanelsneglen med glasur i tynde striber, så du stadig kan se det smukke rosenmønster.
Noter
Kan den gemmes?
Hvis du ikke skal spise kanelsneglen med det samme (eller mod forventning skulle have rester), kan du sagtens gemme den til senere. Jeg samler springformen og sætter den omvendt hen over for at beskytte glasuren og pakker det hele ind i en stor frysepose, som jeg lukker godt til.
Jeg gjorde også forsøget med at spise af den over flere dage, for at se, om kanelsneglen blev tør af at blive gemt. På tredjedagen var den stadig blød og saftig, (selvfølgelig ikke som da den var nybagt, men absolut ikke tør og kedelig), så du skal ikke ærgre dig, hvis gæsterne ikke spiser op, men i stedet glæde dig over, at du kan få et stykke mere senere.
Kæmpekanelsneglen er selvfølgelig også fryseegnet, uden glasur.
Her er linket til min Youtube-video med samlevejledningen:
Pernille
Hejsa.
Super lækker kage og med en let opskrift.
Har dog lige et spørgsmål. Kan man fryse den ?
LT
Hej Pernille:-)
Ja, det kan du sagtens.
Den holder sig dog frisk i flere dage. Når jeg har pakket rester ind, har jeg samlet springformen og vendt den på hovedet hen over kagen, så glasuren ikke blev beskadiget og så med en plasticpose udenom til at holde den fugtig.
Kh Lene
Mette
Hej. Kan jeg gøre kanelsneglen helt færdig i form, så sætte den i køleskabet og og bage den dagen efter ?, skal den stå på bordet og hæve før jeg bager den ?
LT
Hej Mette.
Det har jeg ikke prøvet, men i så fald skal der mindre gær i, så den kan langtidshæve i køleskabet.
Jeg ville hellere bage den færdig og så pakke den godt ind. Jeg har gode erfaringer med at sætte den på fadet, pynte med glasur, sætte springformen omvendt ned over den færdige kage (så du ikke ødelægger glasuren) og så pakke den godt ind i en stor frysepose. Så kan den fint holde sig fra om aftenen til fx. formiddagen efter.
Kh. Lene
Annesofie
Ved du noget til om der er ændret fremgangsmåde hvis man bruger tørgær i stedet for alm gær ?
Jeg bor nemlig i udlandet og her har vi ikke alm gær…
Lene
Hej Annesofie:-)
Når man bruger tørgær, blander man normalt tørgæren i melet, men ellers gør du bare som opskriften beskriver.
Kh Lene
Mette
Du siger en stang vanilje, hvor stor er den så? Den i supermarkedet er 2,5-3,5g. Jeg har nogle m 6gram I fear SOA vanilje.
Lene
Hej Mette:-)
Ja, det er et godt spørgsmål i disse tider;-)
Jeg plejer at bruge de tykkere stænger fra fx Føtex eller Bilka i deres Princip serie. Så ikke de tynde discountstænger, men heller ikke de tykke fra fx Soa.
Håber, det gav mening?
Kh Lene
Lone
I kæmpekanelsneglen bruger du smør i remoncen, i kanelgiflerne bruger du bagemargarine. Kan jeg også gøre det her eller er der en grund til at bruge smør her?
Lene Tranberg
Hej Lone:-)
Du kan sagtens bruge bagemargarine i stedet for smør i kæmpekanelsneglen.
Her løber remoncen ingen steder, mens smør i kanelgiflerne ville ende ude på bagepapiret;-)
Rigtig god bagelyst!
Kh Lene
Marianne
Hej. Bager du på rist eller plade?
Lene Tranberg
Hej Marianne:-)
Jeg plejer at sætte den på en bageplade for at gå med livrem og seler (så ovnen ikke bliver beskidt), men bageristen er også OK.
God bagelyst!
Kh Lene
Heidi
Vis jeg skal bruge kagen lørdag og søndag kan jeg så bagefredag vil dets være bedst og fryse den ned og lave glasur når den skal bruges el kan den stå på køkkenbordet uden og blive kedlig
Lene Tranberg
Hej Heidi:-)
Hvis det var mig, ville jeg bage den sent fredag, pakke den godt ind og lade den stå på køkkenbordet til lørdag, hvor den så får glasur på.
Bager du tidligt fredag, ville jeg fryse den ned;-)
God bagelyst!
Kh Lene
Dorte Krogh
Lækker snegl. Jeg blander dog remonce og cremen, så er det meget nemmere at have med at gøre -synes jeg. Blot et lille tip
Lene Tranberg
Hej Dorte:-)
Tak for din besked:-)
Det kan man også sagtens. Så er det blødt og nemt at smøre ud.
Kh Lene
Jette Petersen
Hej Lene
Synes du laver nogle gode opskrifter. Jeg har nu tænkt mig, at kaste mig over denne.
Kan jeg lægge dejen og samle cremen aften før? Tænker at bruge mindre gær. Og sætte det i køleskabet. Da jeg gerne vil have at den er lun, når den serveres.
Hvorfor er det du sigter cremen. Kan man ikke bare tage stangen op?
Jette
Lene Tranberg
Hej Jette:-)
Jo, du kan sagtens bare fiske vanillestangen op.
– og koldhæve den med mindre gær i.
Rigtig god bagelyst!
Kh Lene
Jette
Hej Lene.
Den blev et hit. Har nu bagt den flere gange .
Jeg står nu med en igen, da jeg havde sødmælk tilbage, tænkte jeg at jeg kunne lave en til fryseren. Så mit spørgsmål går på om jeg kan fryse den uden at bage den?
Hilsen Jette