Er der noget bedre end solmodne jordbær sammen med flødeskum og vanille? Jeg tror det ikke. Det skulle da lige være, hvis en jordbærlagkage er lagt sammen af hjemmebagte lagkagebunde.
Den kage, jeg elsker allerhøjest – og altid har gjort, er jordbærlagkage. Jeg har som barn (og voksen:-)) fået lov at spise det sidste af lagkagen og nærmest slikke fadet.
Hjemmebagte lagkagebunde til jordbærlagkage
Den her lagkagebund er nem at lave. Det sværeste er såmænd at dele den i tre, når den er kølet af, fordi den er så let og luftig, at den næsten bliver porøs. Top og bund er nemme nok at flytte på, men den midterste del er sværere, fordi den ikke har en skorpe til at holde sig sammen.
Bundene er bagt med bagebælte omkring springformen, så kagen hæver lige op og får en helt lige top. Vil du lave dit eget bagebælte, kan du hækle, strikke eller sy et efter min vejledning i dette indlæg.
Med bagebæltet hæver lagkagebunden her op over formens kant. I dette tilfælde var det to cm, som du næsten kan ane på billedet ovenover.
Har du ikke et bagebælte, kan du bruge viskestykker, som du gør meget våde og vikler omkring – eller du kan klippe strimler af et gammelt frottehåndklæde.
Du skal blot være opmærksom på, at både viskestykke eller håndklæde skal være af 100% bomuld.
Du kan sagtens bage de tre bunde hver for sig ved at dele dejen i tre. I så fald skal de bage 16-18 minutter.
Fyldet i lagkagen
Der er husblas i cremen, så den ikke flyder ud imellem lagene. Cremen er lidt syrlig, fordi der er skyr i sammen med flødeskummet, men det klæder de søde bunde og jordbærrene rigtig godt.
Giv den gas med jordbærrene. En jordbærlagkage skal smage af jordbær, så jo mere smag, der er i bærrene, jo mere smag får du i din lagkage.
2/3 af bærrene blandes med flødecremen og lægges mellem lagkagebundene, mens du gemmer de sidste bær til pynt ovenpå kagen.
Vil du hellere bage en klassisk jordbærtærte med mørdej, mazarin og konditorcreme, finder du min opskrift her. Du bør også kaste et blik på sommerlagkagen med rabarbermousse.
Jordbærlagkage
Ingredienser
Lagkagebund
- 6 æg, str. M/L, stuetemperatur
- 240 g sukker
- 2 tsk vanillesukker
- 180 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 1 tsk bagepulver
Creme og pynt
- 1 kg jordbær
- 5 blade husblas
- 250 g skyr naturel
- ½ liter fløde
- 120 g sukker
- 1 spsk vanillesukker
Sådan gør du
Lagkagebund
- Æggene piskes meget lyse og luftige med sukker og vanillesukker. Det tager 15-20 minutter, før de er færdige, så lad være med at piske for kort tid.
- Varm ovnen op til 180°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)
- Bland mel og bagepulver. Sigt det i æggemassen og vend det forsigtigt i med en dejskraber, mens du rører med lange, bløde tag, til der ikke er mere tørt mel. Rør ikke længere end det – og pisk ikke melet i – ellers falder kagen sammen.
- Fór bunden på en 27 cm springform med bagepapir, og smør den grundigt, både papiret, siderne og toppen af ringen.
- Tag dit bagebælte (eller to viskestykker), og gør det meget vådt. Pak det rundt om siderne af springformen, og sæt den på en bageplade.
- Bagebæltet gør, at lagkagebunden ikke hæver op på midten, men forbliver vandret og flot. En kage bliver først bagt i kanten, og derfor vil den hæve op på midten, hvis du ikke bruger bagebæltetricket, som køler springformens kant af.
- Bag din lagkagebund midt i ovnen i ca. 40 minutter. Åbn ikke ovndøren undervejs! Tjek, at bunden er gennembagt, før du tager den ud. Min bund fik 42 minutter.
- Dejen voksede to cm op over kanten på springformen, men den blev stående, da den blev taget ud af ovnen. (Derfor er det vigtigt også at smøre den øverste kant på springformen.)
- Lad din lagkagebund køle lidt af i springformen, før du tager ringen af og lader den køle af på en rist. (Måske er det nødvendigt at skære bunden fri af formen.) Fjern forsigtigt bagepapiret. Når kagen er helt kold, kan du dele bunden i tre.
- Sæt evt kagen i fryseren, til den er fast. Så er det nemmere at dele den i tre, uden at den krummer.
Creme
- Læg husblas i blød i koldt vand i 20 minutter. Varm tre spiseskefulde af fløden op til lige under kogepunktet. Læg husblassen i den varme fløde og lad den smelte. Lad husblassen afkøle til den er håndvarm. (Ca. 30°)
- Pisk fløden stiv sammen med sukker og vanillesukker. Når husblassen er håndvarm, blandes den med skyren. Vend skyren i flødeskummet med lange, forsigtige tag med en dejskraber.
- Rens jordbærrene og nip dem. Alle jordbær skæres i tynde skiver. Gem ca. ⅓ til at pynte kagen med. Resten skæres i mindre stykker.
- ⅕ af flødeblandingen tages fra til at smøre på toppen af kagen. Resten blandes med ⅔ af jordbærrene.
- Læg den nederste lagkagebund på et kagefad. Fór en kagering med kageplast og sæt den rundt om lagkagebunden. Fordel halvdelen af jordbær-flødecremen på kagebunden.
- Læg den midterste kagebund ovenpå og pres det let sammen, så cremen kommer helt ud til kanten. Fordel derefter resten af jordbær-flødecremen på kagen og slut af med den øverste lagkagebund. Tryk igen let, så du samler kagen.
- På den øverste bund fordeles flødecremen uden jordbærstykker. Læg herpå de skivede jordbær, du tog fra til pynt, i et sirligt mønster.
- Sæt jordbærlagkagen på køl i minimum tre timer, så den får lov at sætte sig. Tag den ud af køleskabet 20 minutter før servering.
Gitte
Kan man bruge græsk yoghurt, i stedet for skyr?
LT
Hej Gitte:-)
Ja, det kan du sagtens. Eller creme fraiche 18%. God fornøjelse!
Ha’ en rigtig dejlig dag:-)
Kh Lene