En giftkage er en helt klassisk bradepandekage, som man hurtigt kan røre sammen til klassens time eller en børnefødselsdag. Den grønne bladankage pyntes med brun kakaoglasur.
“Mor, jeg skal have kage med til juleafslutning på torsdag. De andre har høje forventninger til dig!”
Jeg ved det godt, for jeg har selv skabt de høje forventninger. De sidste par år har Junior haft nogle halvambitiøse kager med i skole, men jeg har virkelig nydt at lege med ideerne og lave noget helt særligt.
Tidligere år har han haft feriemuffins med sandstrand og palmer, zombiegrave med gravsten og grønt slim, gulerodsmuffins med indbagt kagepynt, lyserøde muffins til en vordende mor og chocolate chip cookie cupcakes med.
9. årgang bliver helt sikkert ikke skuffede, selvom det “bare” er en bradepandekage, jeg har bagt i år.
For det første er en giftkage saftig og svampet. Dernæst har den fået fuld skrue med grøn glasur og julekrymmel. Vil du gøre lidt ekstra ud af giftkagen op til jul, kan du pynte den som juletræer.
Glasur og julekrymmel
Når jeg skal vælge glasur til at pynte på kager, vælger jeg oftest æggehvideglasur. Det kaldes også royal icing. Glasuren farves med pastafarve, så den fx får en kraftig, grøn farve.
Æggehvideglasuren holder sig pænt på en kage uden at smelte – og især uden at smelte krymlen. Glasuren hærder op og revner ikke, som en almindelig glasur rørt på vand ville gøre.
Jeg har en del krymmel i forskellige former og farver. Krymmel er stort set kun lavet af sukker og kan holde sig i “årevis” uden at ændre smag eller konsistens. Derfor køber jeg nogle gange årstidsbestemt krymmel efter sæsonen, når den bliver sat ned til ingen penge.
De små juletræer er ikke længere i produktion. Hjerterne og de flade, runde skiver har jeg købt i Tyskland.
Guldkugler og snekrystaller er fra Dr. Oetker.
Sukkerstokkene og de små kagemænd fås ikke længere, men du kan få noget lignende hos Dr. Oetker.
Jeg gjorde mig (naturligvis) lidt umage med at sætte hjerter, sukkerstokke og kagemænd, så de vendte rigtigt på kagerne. Men det er bare mig, som gerne vil have, at det er pænt og regelmæssigt;-) Ligesom på det rigtige juletræ.
Giftkage
Giftkage eller bladankage er en gammel klassiker, som også blev bagt i min barndom i 70’erne. Grøn farve og mandelessens gjorde kagen lidt mere interessant end en almindelig lysegul kage. En nem mazarinkage.
Der er forskel på de forskellige mandelessenser og mandelaromaer, man kan købe. Derfor vil jeg anbefale dig at smage dig frem, når du doserer. Det er ærgerligt at have puttet for meget (eller for lidt) i, så kagen ikke smager, som den skal.
Traditionelt er der kakaoglasur på giftkager. Det smager også dejligt. Den gik bare ikke med mit ønske om små juletræer.
Giftkage eller bladankage
Ingredienser
- 200 g blødt smør, stuetemperatur
- 200 g sukker
- 2 store æg (eller 3 små), stuetemperatur
- Grøn pastafarve
- 2 spsk mælk
- 1½ tsk mandelessens/mandelaroma (smag dig frem)
- 125 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 30 g kartoffelmel
- 1 tsk bagepulver
PYNT
- 1 æggehvide
- Flormelis
- Grøn pastafarve
- Masser af krymmel
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 175° (alm. ovn, ikke varmluft). Klargør en lille bradepande på 20×30 cm ved at beklæde den med bagepapir. Hvis du vrider bagepapiret op med vand som en karklud, er det nemt at få papiret helt ud i hjørnerne.
- Pisk smør og sukker lyst og luftigt. Tilsæt æggene et ad gangen og pisk godt imellem hvert æg. Tilsæt pastafarve, mælk og mandelessens.
- Sigt hvedemel, kartoffelmel og bagepulver sammen i en skål. Bland det godt, så bagepulveret er jævnt fordelt.
- Vend melet i dejen med lange tag med en dejskraber, til der ikke er mere tørt mel. Du skal ikke røre for længe, for så bliver din kage kompakt.
- Fordel dejen i bradepanden og bag den i nederste tredjedel af ovnen i ca. 30 minutter. Mærk efter med en trætandstikker, om kagen er bagt, eller om der hænger dej ved.
- Lad kagen afkøle helt på en bagerist.
Udskæring og pynt
- Skær de yderste kanter af de to langsider på kagen. Skær den afkølede kage igennem på midten, så du har to stykker kage på 10×30 cm.
- Marker med en kniv langs kanterne med 6 cm mellemrum og forskudt på den anden side, så du kan skære trekanter ud, som er 10 cm høje og 6 cm brede i bunden. Der bliver 9 kagestykker af hver rektangel. (Spis de smalle trekanter, der bliver til overs.)
- Rør en tyk glasur af æggehvide, flormelis og grøn pastafarve. Fyld glasuren i en engangssprøjtepose. Min tyl er en lille, flad bladtyl, men du kan fint nøjes med at klippe et hul i posen.
- Hæld krymlen op i forskellige, små skåle, så de er klar.
- Læg glasuren på ét stykke kage ad gangen i zigzag-mønster, før du pynter med krymmel.
Jonna
Træerne bliver så fine og er vildt nemme at få pæne.
Lene Tranberg
Hej Jonna.
Tusind tak. Ja, det er nemt at få et fint resultat med en så nem kage.
God bagelyst!
Kh Lene