• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Kager / Giftkage eller bladankage – en supernem opskrift

Giftkage eller bladankage – en supernem opskrift

19. december 2019 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

En giftkage er en helt klassisk bradepandekage, som man hurtigt kan røre sammen til klassens time eller en børnefødselsdag. Den grønne bladankage pyntes med brun kakaoglasur.

Giftkage som juletræer Bladankage Bagvrk.dk

“Mor, jeg skal have kage med til juleafslutning på torsdag. De andre har høje forventninger til dig!”

Jeg ved det godt, for jeg har selv skabt de høje forventninger. De sidste par år har Junior haft nogle halvambitiøse kager med i skole, men jeg har virkelig nydt at lege med ideerne og lave noget helt særligt.

Giftkage som juletræer Bladankage Bagvrk.dk

Tidligere år har han haft feriemuffins med sandstrand og palmer, zombiegrave med gravsten og grønt slim, gulerodsmuffins med indbagt kagepynt, lyserøde muffins til en vordende mor og chocolate chip cookie cupcakes med.

9. årgang bliver helt sikkert ikke skuffede, selvom det “bare” er en bradepandekage, jeg har bagt i år.

Giftkage som juletræer Bladankage Bagvrk.dk

For det første er en giftkage saftig og svampet. Dernæst har den fået fuld skrue med grøn glasur og julekrymmel. Vil du gøre lidt ekstra ud af giftkagen op til jul, kan du pynte den som juletræer.

Glasur og julekrymmel

Når jeg skal vælge glasur til at pynte på kager, vælger jeg oftest æggehvideglasur. Det kaldes også royal icing. Glasuren farves med pastafarve, så den fx får en kraftig, grøn farve.

Æggehvideglasuren holder sig pænt på en kage uden at smelte – og især uden at smelte krymlen. Glasuren hærder op og revner ikke, som en almindelig glasur rørt på vand ville gøre.

Giftkage som juletræer Bladankage Bagvrk.dk

Jeg har en del krymmel i forskellige former og farver. Krymmel er stort set kun lavet af sukker og kan holde sig i “årevis” uden at ændre smag eller konsistens. Derfor køber jeg nogle gange årstidsbestemt krymmel efter sæsonen, når den bliver sat ned til ingen penge.

De små juletræer er ikke længere i produktion. Hjerterne og de flade, runde skiver har jeg købt i Tyskland.

Giftkage som juletræer Bladankage Bagvrk.dk

Guldkugler og snekrystaller er fra Dr. Oetker.

Sukkerstokkene og de små kagemænd fås ikke længere, men du kan få noget lignende hos Dr. Oetker.

Jeg gjorde mig (naturligvis) lidt umage med at sætte hjerter, sukkerstokke og kagemænd, så de vendte rigtigt på kagerne. Men det er bare mig, som gerne vil have, at det er pænt og regelmæssigt;-) Ligesom på det rigtige juletræ.

Giftkage som juletræer Bladankage Bagvrk.dk

Giftkage

Giftkage eller bladankage er en gammel klassiker, som også blev bagt i min barndom i 70’erne. Grøn farve og mandelessens gjorde kagen lidt mere interessant end en almindelig lysegul kage. En nem mazarinkage.

Der er forskel på de forskellige mandelessenser og mandelaromaer, man kan købe. Derfor vil jeg anbefale dig at smage dig frem, når du doserer. Det er ærgerligt at have puttet for meget (eller for lidt) i, så kagen ikke smager, som den skal.

Traditionelt er der kakaoglasur på giftkager. Det smager også dejligt. Den gik bare ikke med mit ønske om små juletræer.

Giftkage som juletræer Bladankage Bagvrk.dk
Giftkage som juletræer Bladankage Bagvrk.dk

Giftkage eller bladankage

En klassisk bradepandekage skåret ud i trekanter, pyntet med glasur og julekrymmel.
5 fra 1 stemme
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 15 minutter min
Tilb. tid 30 minutter min
Pyntetid 30 minutter min
Samlet tid 1 time t 15 minutter min
Ret Kage
Køkken Bagværk, Dansk
Antal 18 stk.

Ingredienser
  

  • 200 g blødt smør, stuetemperatur
  • 200 g sukker
  • 2 store æg (eller 3 små), stuetemperatur
  • Grøn pastafarve
  • 2 spsk mælk
  • 1½ tsk mandelessens/mandelaroma (smag dig frem)
  • 125 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
  • 30 g kartoffelmel
  • 1 tsk bagepulver

PYNT

  • 1 æggehvide
  • Flormelis
  • Grøn pastafarve
  • Masser af krymmel

Sådan gør du
 

  • Tænd ovnen på 175° (alm. ovn, ikke varmluft). Klargør en lille bradepande på 20×30 cm ved at beklæde den med bagepapir. Hvis du vrider bagepapiret op med vand som en karklud, er det nemt at få papiret helt ud i hjørnerne.
  • Pisk smør og sukker lyst og luftigt. Tilsæt æggene et ad gangen og pisk godt imellem hvert æg. Tilsæt pastafarve, mælk og mandelessens.
  • Sigt hvedemel, kartoffelmel og bagepulver sammen i en skål. Bland det godt, så bagepulveret er jævnt fordelt.
  • Vend melet i dejen med lange tag med en dejskraber, til der ikke er mere tørt mel. Du skal ikke røre for længe, for så bliver din kage kompakt.
  • Fordel dejen i bradepanden og bag den i nederste tredjedel af ovnen i ca. 30 minutter. Mærk efter med en trætandstikker, om kagen er bagt, eller om der hænger dej ved.
  • Lad kagen afkøle helt på en bagerist.

Udskæring og pynt

  • Skær de yderste kanter af de to langsider på kagen. Skær den afkølede kage igennem på midten, så du har to stykker kage på 10×30 cm.
  • Marker med en kniv langs kanterne med 6 cm mellemrum og forskudt på den anden side, så du kan skære trekanter ud, som er 10 cm høje og 6 cm brede i bunden. Der bliver 9 kagestykker af hver rektangel. (Spis de smalle trekanter, der bliver til overs.)
  • Rør en tyk glasur af æggehvide, flormelis og grøn pastafarve. Fyld glasuren i en engangssprøjtepose. Min tyl er en lille, flad bladtyl, men du kan fint nøjes med at klippe et hul i posen.
  • Hæld krymlen op i forskellige, små skåle, så de er klar.
  • Læg glasuren på ét stykke kage ad gangen i zigzag-mønster, før du pynter med krymmel.

Noter

En giftkage er fryseegnet uden glasur og krymmel i op til 3 måneder.
Tags Bradepandekage, Dansk Klassiker, Jul

Tags: Billig, Børnevenlig, Bradepandekage, Dansk kage, Dansk klassiker, Mazarin, Nem opskrift, Rørekage

Previous Post: « Pebermyntemuffins med sukkerstokke i stedet for sukker
Next Post: Hvid gløgg – en kold og julet velkomstdrink »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Jonna

    26. november 2020 kl. 17:21

    5 stars
    Træerne bliver så fine og er vildt nemme at få pæne.

    Svar
    • Lene Tranberg

      26. november 2020 kl. 17:22

      Hej Jonna.
      Tusind tak. Ja, det er nemt at få et fint resultat med en så nem kage.
      God bagelyst!

      Kh Lene

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

Hvad er det første ord, du får øje på? ☀️⛱️😎

#sommersjov #sudoku #godsommer
Den italienske dessert, der altid imponerer 🇮🇹
Tiramisu er blød, luftig og fuld af smag - og med min udførlige opskrift får du den helt rigtige balance mellem kaffe, marsala og mascarpone.

Den er nem at lave, kan fryses og bliver kun bedre af at trække natten over.

Swipe gennem karrusellen og se, hvordan du lykkes med den klassiske dessert - uden at stå med smattede kager eller skilt creme.

♥️ Gem opslaget, så du altid har opskriften ved hånden - og del det gerne med en, der fortjener en skefuld italiensk lykke😉

#tiramisu #nemopskrift
Der findes én eneste pizzadej, hvor du må svinge Der findes én eneste pizzadej, hvor du må svinge kagerullen:
Flammkuchen! (Som jo ikke er en rigtig pizza, vel?)
(Uden hævemiddel = ingen risiko for at ødelægge lufthullerne.)

Alle andre gange?
Kagerullen bliver i skuffen, og du former pizzaerne med hænderne🙌🏻🫶🏻
Ellers kommer jeg efter dig - med min marmorkagerulle til en alvorlig snak 😅

Find opskriften i et tidligere opslag👌🏻

#flammkuchen #pizzaregler #kagerullenbliveriskuffen #allekanbage #bagvrk #hjemmebag #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #aftensmad #aftensmadinspiration #kagerullen #lækkersulten #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
Det tog kun et par tørre boller, tre sammenfaldne Det tog kun et par tørre boller, tre sammenfaldne vandbakkelser og en dej, der nægtede at hæve😅

Men nu har jeg knækket koden og deler alle mine bedste opskrifter og tips her og på Bagvrk.dk.

Så du (forhåbentlig) slipper for at begå de samme fejl👌🏻

Følg med, hvis du også elsker duften af hjemmebag - og gerne vil lykkes hver gang♥️

#allekanbage #bagvrk #succesikøkkenet #bageglæde #hjemmebag #hjemmebagt #bagværk #nemmeopskrifter
Denne pizza vil din kagerulle elske!🍕 Flammkuch Denne pizza vil din kagerulle elske!🍕
Flammkuchen er den eneste pizzadej, der skal rulles tyndt ud – og gerne helt ud over kanten.

Fyldet? Creme fraiche, løg, bacon og emmentaler. Det bliver ikke mere klassisk – eller lækkert!

Gem den, og send den til en, du gerne vil dele den med 😍

#kagerullevenlig #flammkuchenelskere #sprødpizza #flammkuchen #tarteflambée #nemaftensmad #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #allekanbage #bagvrk
God karma til alle - undtagen dig, der skriver ops God karma til alle - undtagen dig, der skriver opskrifter uden at skrive, om det er varmluft eller over-/undervarme😉

Alle mine opskrifter er testet i en almindelig ovn, og jeg skriver ALTID, hvad ovnen skal indstilles på, så du aldrig skal gætte dig frem eller være i tvivl😊

Rigtig god bagelyst🥐

#allekanbage #bagvrk #bageglæde #bagværk #bagvrkssmåtipsstorforskel
Hej og velkommen til Bagvrk.dk♥️ Her finder d Hej og velkommen til Bagvrk.dk♥️

Her finder du:
🥐 Gennemtestede opskrifter. 
💡 Små tips, der gør en stor forskel. 
😃 Masser af bageglæde. 

Følg med, hvis du også elsker duften af nybagt brød og kage i køkkenet og gerne vil have succes med dine bageprojekter. HVER gang👌🏻😉

#allekanbage #bagvrk #bagværk #hjemmebag #hjemmebagt #bageglæde #nemmeopskrifter
Sådan tænder du et godt bål🔥 Her er opslage Sådan tænder du et godt bål🔥

Her er opslaget, som du skal gemme, så du er klar til Skt. Hans i morgen og alle de andre aftener, hvor du gerne vil vise, at du er en sand bålmester💪🏻🔥

🔥 Lad være med at bruge tændvæsker til at starte bålet😉 Det er pivfarligt!

🔥 Lav dine egne optændingsblokke af vatrondeller, som du dypper i stearin (fx et fyrfadslys uden alukappe, som du lader smelte i en underkop). Riv små flænger i kanten på den størknede vatrondel og sæt ild til den. 

🔥 Mens du bygger bålet op, så husk, at du skal starte med grenkvas og pinde på tykkelse med din lillefinger. Derefter skal du bruge pinde som din tommelfinger, pinde som dit håndled og først derefter de store kævler.

🔥 Du skal lade bålet brænde så længe, at der er gløder, som du kan bage dit snobrød henover. Det duer ikke at bage snobrød i flammer.

Huskede du at gemme opslaget?

#bålihaven #bål #skthans #skthansaften #skthansbål #midsommer #midsommar #sommer #sommeraften #engangspejder #hygge #havehygge #havedrømme #bålhygge #iminhave #bagvrkshave
Lavendelsaft smager blødt, sødt og krydret👌🏻🩷 Til gengæld har det en syret, næsten selvlysende, pink farve😍

Forestil dig de endeløse, duftende lavendelmarker i Sydfrankrig. Hvis du så forestiller dig duften i de mange souvenirbutikker med sæber og cremer, tager du FULDSTÆNDIG FEJL😃

Lavendelsaft er helt sin egen, men den smager hverken parfumeret eller “sæbeagtigt”😶‍🌫️

Det er nemt at lave saften, så du kan overraske med en saft, som ingen andre har smagt☺️😉 
Swipe blot for opskriften, hvor du også får opskriften på at lave resterne til likør👉🏻🩷

Hvem ville du servere lavendelsaft for i varmen?😅🩷

#lavendelsaft #lavenderlemonade #lavendel #lavendula #hjemmelavetsaft #saft #sommerdrik #bagvrkssaft #bagvrksdrikke #sommerstemning #lavendelduft #lavendler #gemsmagenafsommer #sommerhygge #sommerdrinks #bagvrksdrinks #madblog #bageblog #madblogger #nemmeopskrifter #opskrift #bagvrkshave #havedrømme #iminhave
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Fødselsdagsboller – de bedste og blødeste bamseboller
  • Gulerodsboller med kærnemælk og chia – verdens…
  • Hvidløgsmarinerede rejer – en nem opskrift til…
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme