Havreboller med chiafrø er bløde, luftige og grove. Hemmeligheden er at lære at håndtere en våd dej, så glutennettet ikke fyldes op med for meget mel.
Nogle havde efterspurgt en ny opskrift på boller som variation for gulerodsbollerne. Det er en tung arv at løfte. Gulerodsbollerne med kærnemælk og chiafrø er luftige, lette og holder sig friske og bløde i 3-4 dage.
Og når man først har opfundet en opskrift på boller, som er tæt på ideel, hvorfor så lave en ny? Som altid var det “hvad nu, hvis man…”, som drev mig. Det blev til havreboller med chiafrø.
Udblødte chiafrø er det, som får gulerodsbollerne til at holde sig friske i mange dage. De holder på fugtigheden. Det modarbejdes kraftigt af havregrynene, som jeg gerne ville have med i disse boller.
Havreboller
Havregryn vil rigtig gerne opsuge så meget fugtighed, de overhovedet kan slippe afsted med, og dermed suge blødheden ud af bollerne. Boller med mange havregryn er mere kompakte end gulerodsboller, men det lykkedes at få dem til at hæve op til at blive lige så luftige som i min anden opskrift.
Det svære er her at håndtere den våde og klistrede dej. Hvis du læser opskriften, er der en løsning, som du kan bruge andre gange også.
Jeg kan bedst li’ at arbejde med kærnemælk. Men jeg også brugt fx 3 dl. creme fraiche rørt op med 1 dl. vand. Det kan sagtens lade sig gøre. Eller du kan bruge skyr, tykmælk, A38 eller hvad du nu lige har.
Vil du have bollerne endnu grovere kan du erstatte noget af hvedemelet med hvid hvede fuldkornsmel. Hvid hvede fuldkornsmel indeholder 98,5 fuldkorn, så der får du fuldkorn for alle pengene.
Havreboller med chiafrø
Ingredienser
- 2 spsk chiafrø
- 1 dl vand
- 65 g havregryn (1½ dl)
- 2 dl kærnemælk
- 60 g smør
- 2 dl kærnemælk (så du skal i alt bruge 4 dl)
- 35 g gær
- 1 tsk groft salt
- 2 spsk sukker
- 2 æg, str. M/L
- 625 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
- Havregryn til drys
Sådan gør du
- Sæt chiafrøene i blød i vand i minimum 20 minutter, gerne en halv time. Pisk dem let med en gaffel, så alle bliver godt våde og kan suge vandet. Sæt havregrynene i blød i 2 dl. kærnemælk i 20 minutter.
- Smelt smør i en gryde. Hæld det i en skål og tilsæt de sidste to dl. kærnemælk. Når blandingen er lillefingervarm, smuldres gæren ud i den. Tilsæt salt, sukker, æg, chiafrø og havregryn og rør godt. Ælt melet ind ad et par omgange.
- Tilsæt ikke mere mel end de 625 g i første omgang. Du kan altid tilsætte mere efter første hævning, hvis det er nødvendigt, men havregrynene suger mere væske, end du regner med, så hellere holde lidt igen end at ende op med tørre boller.
- Ælt dejen i 10 minutter, til den danner lange glutentråde. Som du kan se i beskrivelsen ovenfor, var dejen ret klistret, da den blev sat til hævning første gang.
- Dæk skålen til med en opklippet frysepose fastgjort med en elastik, og lad den hæve et lunt sted i en time.
- Når dejen har hævet, hælder du den ud på et meldrysset bord og ælter den kort igennem. Tilsæt evt. lidt mere mel.
- Del dejen i 16 og tril dem til boller. Har du problemer med at håndtere den våde dej, så hæld lidt olie i en frokosttallerken, smør lidt på fingre og håndflader. Så hænger dejen ikke i.
- Dyp bollerne i havregryn hældt ud på en tallerken, og sæt bollerne på en bageplade. Lad dem hæve tildækket og lunt i 45 minutter.
- Opvarm imens ovnen til 220°. (Almindelig ovn, ikke varmluft.) Når bollerne er færdige med at hæve, bages de i nederste tredjedel af ovnen i ca. 15 minutter. Lad bollerne køle af på en bagerist under et hårdtopvredet viskestykke.
Ebba Bak
Hvorfor kan man ikke bare udskrive selve opskriften ?? Det er så irrterende at der kommer 7 sider hvergang man printer en opskrift !! Det er jo slet ikke nødvendigt. Og spild af papir !!
LT
Hej Ebba. Du har ret, printfunktionen i WordPress er virkelig dårlig. Det er derfor, jeg har lavet en gruppe på Facebook, som hedder Bagvrk – Opskrifter, hvor jeg lægger opskrifterne ind som pdf-filer i gruppens filer. Så er jeg nemlig sikker på, printet ser rigtigt (og pænt) ud hver gang.
Håber, du kan bruge svaret.
Kh Lene
Anne Marie
Kan bollerne koldhæves natten over?
Hvor meget hær skal der så i?
Lene Tranberg
Hej Anne Marie:-)
Jeg har aldrig prøvet at koldhæve bollerne, så jeg må være dig svar skyldig.
Efter min mening er de lige så gode som nybagte i flere dage efter bagningen, så det har aldrig været aktuelt at koldhæve dem.
Rigtig god bagelyst:-)
Kh Lene
John Egtved
Du kan da udskrive opskriften alene, tryk på knappen først i opskriften, den hedder udskriv.
Malene
Kan man i havre bollerne tilføje gulerødder ?
LT
Hej Malene:-)
Ja, det kan du sagtens:-)
Kh Lene
Annemette
Har du ændret i gærmængden i opskriften? Jeg har bagt disse boller flere gange, og synes normalt jeg bruger 75 g. gær 🙂
LT
Hej Annemette:-)
Ja, jeg startede ud med 75 g gær, men de sidste gange, jeg har bagt dem, syntes jeg de hævede for voldsomt, så jeg har sat den lidt ned. Godt spottet;-)
God påske!
Kh Lene
Elsebeth
Gør det noget de hæver voldsomt? Har du opskrifter med bage enzymer?
Lene Tranberg
Kære Elsebeth:-)
Hvis der er for meget gær i en opskrift i forhold til hævetiden, vil dejen overhæve, så den falder sammen. Det svarer til at blive ved med at puste i en ballon, indtil den springer.
Bollerne her bliver meget store og luftige, så de behøver ikke hæve længere end til dobbelt størrelse.
Hvis du vil bruge større mængde gær, skal du samtidig reducere hævetiden.
Jeg har opskrifter med bageenzymer, men bruger det sjældent selv, da mine opskrifter i forvejen bliver meget luftige og lette, og jeg har ikke bemærket nogen forskel i holdbarheden på mit bagværk.
Du kan sagtens tilsætte det til alle gærdeje, hvis du ønsker det. Doseringen står på dåsen med enzymer:-)
Mine opskrifter med bageenzymer finder du her: https://bagvrk.dk/?s=Enzymer
Håber, jeg besvarede dit spørgsmål:-)
Kh Lene
Thit
Tror du, at det sker noget, hvis nu de hæver en time eller halvanden time for meget? Bliver det stadig godt, hvis jeg så bare kommer lidt mindre gær i?
Lene
Hej Thit:-)
Du skal putte mindre gær i, så. Ellers vil de overhæve og klappe sammen.
God fornøjelse med dem.
Kh Lene
Hülya
Hvis man kun bruger 25 g gær
Hvor længe vil du så mene dejen skal hæve
Lene
Hej Hülya:-)
Som udgangspunkt skal brød hæve ca dobbelt så længe, når du halverer gærmængden.
Du kan dog også lade en af hævningerne foregå i køleskabet, så du kan få bagningen til at passe ind i dit øvrige program:-)
Kh Lene
Jenny
Fantastisk luftige boller. Tak for endnu en god opskrift.
Lene Tranberg
Tusind tak, Jenny:-)
Ha’ en dejlig weekend!
Kh Lene
Pia
Hvis jeg halvere gærmængden, kan de så ikke hæve natten over i køleskabet (1. hævning)?
Lene Tranberg
Hej Pia:-)
Jo, hvis du nøjes med 10-15 g gær, kan du sagtens:-)
Kh Lene
Gunhild
Hej Lene
Kan jeg bruge ymer i stedet for kærnemælk
Lene Tranberg
Hej Gunhild:-)
Ja, det kan du sagtens. Du kan evt. blande ymeren op med lidt vand, hvis du synes, den er for tyk.
God bagelyst:-)
Kh Lene
Gunhild
Hej Lene
Kan jeg bruge ymer i stedet for kærnemælk.
Tak for mange fantastiske opskrifter
Mvh. Gunhild
Lene Tranberg
Hej Gunhild:-)
Ja, det kan du sagtens. Du kan med fordel fortynde ymeren lidt med vand eller mælk, så den får samme konsistens som kærnemælk:-)
Rigtig god bagelyst!
Kh Lene
Marianne
Kan man tilsætte nogle kerner, uden at ændre opskriften?
Lene Tranberg
Hej Marianne:-)
Det kan du sagtens. Hvis det er solsikke- eller græskarkerner fx behøver du ikke ændre på noget. Hvis det er kerner, som suger væske, skal du udbløde dem først:-)
God bagelyst!
Kh Lene
Jane Sztuk
Nu har jeg bagt dem SÅ mange gange, og de er lige fantastiske hvergang <3
Jeg har så prøvet med 25 g gær i stedet for, for så var der til 2 portioner i en pakke gær. Og det bliver ligeså fint
Lene Tranberg
Hej Jane:-)
Ja, man kan sagtens bage dem med mindre gær. Som udgangspunkt skal en dej hæve dobbelt så længe, når man halverer gæren.
Hævetider er dog altid vejledende, da det bl.a. afhænger af rum- og dejtemperatur.
God bagelyst:-)
Kh Lene
Hanne Pedersen
Verdens bedste og luftigste boller.
Det er familiens ynglingsopskrift.
Lene Tranberg
Hej Hanne:-)
Tak for din dejlige besked.
Havrebollerne er også en af vores egne favoritter;-)
Kh Lene
Lene Toftdal Byskov
Vores ynglings boller 🙂 Men er det muligt at skifte æg ud med ex. 2 spsk. cremfraish? Vi får gæster, hvor en af dem ikke tåler æg. Jeg mener at i kager m.m kan æg skiftes ud med cremfraish???
Lene Tranberg
Hej Lene:-)
Jeg har ikke prøvet, men det er jeg sikker på, du kan. Æggene giver lidt mere struktur til dejen, men man kan jo sagtens bage gode boller uden æg.
God bagelyst!
Kh Lene
Sandie
Kan man fryse bollerne ned før man bager dem. Så lade dem hæve færdig og så sætte dem på frost og bage dem når man skal bruge dem?
Hvis ja, hvordan vil du foreslå man gør når de skal bages?
Lene Tranberg
Hej Sandie:-)
Jeg ville ikke tøve med at bage bollerne og derefter fryse dem ned. De er lige så gode efter frysning, så der er ingen grund til at fryse dem ubagte.
God bagelyst:-)
Kh Lene
Linda Stolberg Jensen
Hej
Hvad er kacl indhold pr bolle?
Vh Linda
Lene Tranberg
Hej Linda:-)
Jeg beregner ikke kalorieindholdet i mine opskrifter, så jeg må være dig svar skyldig.
Jeg håber, du kan bruge mine gode opskrifter alligevel;-)
Ha’ en dejlig dag.
Kh Lene
Linda Stolberg Jensen
Hej kan jeg bruge natural yougurt i bollerne i stedet for kærnemælk? Vh Linda
Lene Tranberg
Hej Linda:-)
Beklager det sene svar.
Det kan du sagtens.
Ha’ en skøn weekend.
Kh Lene