Er du fan af kylling? Hvem kan ikke li’ kylling? Det tror jeg, alle kan. Mine kyllinger skal have sprødt skind! Uden undtagelse! Og jeg kan klart anbefale denne opskrift på saltbagt kylling.
Jeg er vokset op i 80’erne, hvor det helt store var Lørdagskylling i foliebakker. Jo, vi har da fået det i mit barndomshjem, men min mor havde en endnu bedre opskrift på kylling, hvor skindet blev helt sprødt.
Kyllingen blev serveret med hasselback-kartofler og kogte ris og smeltet smør som dyppelse. Det var en nem ret til mange, så det var tit den, vi fik på min fødselsdag. Måske får du den opskrift en dag. Men ikke i dag.
Jeg kunne ikke fordrage grydestegt kylling. Primært pga. det bløde skind. Jeg formastede mig til at kalde det en “mødding-kylling”, for jeg mente, den ikke var for god til at komme på møddingen. Undskyld, mor! <3 (Men nu er jeg voksen og har delt en ualmindeligt lækker opskrift på grydestegt kylling her.)
Den dag i dag undgår jeg helst agurksalat til min grillkylling med pommes frites, fordi det minder mig om den grydestegte kylling… (Jo, jeg var kræsen med nogle ting som barn.)
Saltbagt kylling?
En saltbagt kylling behøver ikke blive bagt på salt, men det gør jeg gerne, når det er regnvejr. Er det tørvejr, vil jeg hellere have den stegt på grillen, hvor den langsomt drejer på rotisseriet, indtil den er mør og skindet sprødt.
Når man saltbager, opsuger saltet det fedt, der smelter fra, så kyllingen får sprødt skind. Bare ved at ligge ovenpå saltet. Det er verdens bedste og nemmeste kylling, den her. Og du er simpelthen nødt til at prøve den!
Beslaget til mit rotisserie til grillen rustede over og faldt af, netop som jeg skulle sætte motoren fast og lægge kyllingen i grillen. Derfor blev vores kylling saltbagt og ikke grillstegt.
Der bliver mere krydderi, end du har behov for til en kylling. Men gem resten af krydderiet i et glas med tætlukket låg, så kan du glæde dig over det næste gang, du bliver kyllingesulten.
Rabarberpickles
Du kan bruge dit favorittilbehør til kyllingen, men du kan også prøve denne rabarberpickles til. Den er lækker og med et surt/sødt twist. Jeg kan klart anbefale lækkert brød sammen med en salat af en slags.
Saltbagt kylling med rabarberpickles
Ingredienser
Tandoori masala krydderi
- 2 tsk Madras karry
- 2 tsk rosenpaprika
- ½ tsk chilipulver
- ½ tsk revet muskatnød
- 1 tsk stødt koriander
- 1 tsk spidskommen
- 1 tsk stødt ingefær
- 1 tsk stødt kardemomme
- 1 tsk gurkemeje
- 3 tsk fint salt
Rabarberpickles
- 300 g rabarber i mundrette stykker
- 1 hel kanelstang
- 4 hele nelliker
- 2 spsk hindbærsirup (eller lys sirup)
- 75 g sukker
- 1 dl eddike
Kylling
- 1 kylling 1200-1500 g, fersk
- 5 tsk tandoori masala krydderi som ovenfor
- 1 fed knust hvidløg
- 3-4 kviste timian
- 2-3 kviste rosmarin
- 3 laurbærblade
- 2 tørrede, røde chilipebre
- 500 g groft salt
Sådan gør du
Tandoori masala krydderi
- Bland krydderierne og opbevar dem i en lufttæt beholder et mørkt sted.
Rabarberpickles
- Varm ovnen på til 200° (alm. ovn, ikke varmluft).
- Læg rabarberne i et ovnfast fad sammen med kanel og nelliker. Rør sirup, sukker og eddike sammen og hæld det ved.
- Bag rabarberne i nederste tredjedel af ovnen i 20-25 minutter, til de er møre, men ikke falder helt fra hinanden. Lad dem afkøle helt.
Kylling
- Varm ovnen op til 220° (alm. ovn, ikke varmluft). Hæld det grove salt i et ildfast fad, som kan rumme kyllingen.
- Klargør kyllingen og dup den tør med køkkenrulle.
- Bland det knuste hvidløg med ca. 1/3 af krydderiblandingen. Gnid kyllingen indvendigt med krydderi og hvidløg.
- Gnid kyllingen godt med resten af krydderiblandingen.
- Læg timian, rosmarin, laurbærblade og chili på saltet og læg kyllingen ovenpå med brystsiden opad. Hvis du vil stege kyllingen på rotisseriet, skal du lægge krydderurterne indeni kyllingen.
- Steg kyllingen i nederste tredjedel af ovnen i 11/4 -11/2 time, indtil den er mør og stegesaften er klar, når du prikker med en kniv ved siden af låret.
- Partér kyllingen med en skarp, tung kniv og servér med det samme.
Lise
Lyder rigtig godt
MEN…. grydestegt kylling med persille, hvide kartofler, brun (fløde)sovs og hjemmelavet agurkesalat, samt syltede grønne tomater.
DET ER MIN LIVRET❤️
Lene
Hej Lise:-)
Måske skal jeg give det et forsøg mere. Mine smagsløg kan jo have ændret sig på 35 år;-)
Kh Lene
Lise
Det synes jeg bestemt du skal