Emils pandekagelagkage – en særlig kage til en særlig dreng:-)

Jeg kender en dreng, der hedder Emil. Emil er finurlig og har aldrig lagt skjul på, at en af hans favoritspiser er pandekager. Emil er 12, og jeg har kendt ham hele hans liv, for hans mor og jeg kom i samme mødregruppe. Når vi stadig mødes i mødregruppen, får vi altid pandekager hos os. En sjælden gang er tre gange portionen ikke nok til fem drenge og fire mødre. Man skal ikke joke med, at der har været bagt 6 til hver. I sådanne (krise)situationer kan Emil blive helt oprørt: “Så er der kraftedeme nogen, der har spist mine pandekager!” Derfor har jeg lavet denne pandekagelagkage til Emil:-)

Pandekagelagkage

Ja, ja, tænker du nok. Det er bare sådan en lagkage, hvor man stabler 20 tynde pandekager ovenpå hinanden med marmelade imellem, ligesom man så alle vegne til pandekagedagen tirsdag efter fastelavn. Men nej, svarer jeg så, det er det overhovedet ikke! Denne pandekagelagkage er mere spektakulær og veludtænkt. Den ligner nemlig (næsten) ikke noget med pandekager. Udvendig ser man en lyserød moussekage, og kun mønsteret på toppen afslører, at det har noget med pandekager at gøre.

Pandekagelagkage

Emil kan forresten ikke tåle friske jordbær, så det er der ikke noget af. Derfor har jeg brugt frosne jordbær. Det gør det også meget lettere at lave kagen om vinteren, når de friske jordbær ikke smager af så meget.

En kort beskrivelse af kagen lyder således: En sukkerbrødsbund med vanille. Herpå lægges pandekager med jordbærsyltetøj, som er rullet stramt og lagt som en snegl. På denne måde får kagen en flot snitflade ned gennem pandekagen, når den skæres ud. Kagebund og pandekager har mindre diameter end jordbærmoussen, så udseendet er helt lyserødt udvendigt. (Ikke særligt drengeagtigt, men sådan er det, og Emil har ikke noget særligt imod pink.) På toppen lægges tynde skiver af pandekage, som er rullet stramt omkring jordbærmarmelade og derefter skåret i skiver, når de er kølet helt af, og moussen har sat sig lidt.

Pandekagelagkage

Sukkerbrødsbunden bages i en 23 cm springform, så den færdige pandekagelagkage er 25 cm i diameter. Det giver 16-18 store stykker.

Emils pandekagelagkage

Sukkerbrødsbund

  • 40 g sukker
  • 1 tsk. vanillesukker
  • 1 æg, stuetemperatur
  • 40 g smør
  • 2 spsk. mælk
  • 75 g mel
  • 1 tsk. bagepulver

Pandekager

  • 65 g rørsukker
  • 1 tsk. vanillesukker
  • 300 g mel
  • 3 æg
  • 3 spsk. olie
  • 5 dl. mælk
  • 1 glas Cremet jordbærmarmelade fra Den Gamle Fabrik (350 g)

Jordbærmousse

  • 10 blade husblas
  • 800 g jordbær (gerne frosne)
  • 1 stang vanille
  • 200 g sukker
  • 2 spsk. citronsaft
  • 10 rosa peberkorn
  • 200 g flødeost (ikke light)
  • 2 dl. creme fraiche 18%
  • 5 dl. piskefløde

Sukkerbrødsbund

Varm ovnen op til 200°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)

Æg, sukker og vanillesukker piskes lyst og skummende. Smelt smørret, og tilsæt mælken til smørret. Mel blandes med bagepulveret, og sigtes i skiftevis med smør/mælk. Rør ikke for kraftigt, det skal kun lige blandes godt.

Fór en 23 cm springform med bagepapir i bunden og smør siderne godt. Hæld dejen i og bag bunden i ca. 18 minutter nederst i ovnen. (Prøv dette trick med våde viskestykker, så bliver bunden helt lige.) Lad kagen køle af i 5 minutter, før du fjerner ringen, og lad den så køle helt af på en bagerist.

Pandekager

Bland sukker, mel og vanillesukker godt sammen med æggene, til det er en jævn dej. Tilsæt mælken ad to omgange og rør til dejen er jævn. Hæld olien i, rør godt, og lad dejen hvile i en halv time. Rør godt igen.

Bag pandekager på en pande med en diameter på cirka 20 cm. Der skal blive ca. 12-14 stk. Smør jordbærmarmelade på pandekagerne helt ud til kanten, og rul dem stramt sammen. Tag 5 pandekager fra og læg dem i køleskabet, så de sætter sig. De skal bruges til pynten.

Pandekagelagkage

Skær de yderste ender af pandekagerne fra, så du får en pæn snitflade. Læg de rullede pandekager som en snegl med samme diameter som sukkerbrødsbunden, hvor snitfladerne stødes op mod hinanden. Det gør ikke noget, at der kommer mellemrum i sneglen (mellem de rullede pandekager, ikke enderne). Det gør bare, at moussen kan komme længere ned imellem dem. Fastgør den yderste pandekage med en tandstik, så sneglen ikke ruller sig op, mens du tilbereder moussen.

Pandekagelagkage

Jordbærmousse

Udblød husblas i koldt vand i 20 minutter.

Skrab kornene ud af vanillestangen og bland dem med sukkeret. Bring jordbær, citronsaft, sukker, vanillestang og peberkorn i kog, og lad det simre i 10 minutter. Tag gryden af varmen og blend jordbærrene godt med en stavblender.

Passér puréen gennem en finmasket sigte, så alle kerner, vanillestang og peberkorn sies fra. Vrid husblassen fri for vand og smelt den i den varme puré. Lad det afkøle til stuetemperatur.

Imens røres flødeosten jævn med creme fraichen. Pisk fløden til blødt og luftigt skum, og vend den i ostemassen. Når jordbærpuréen er lunken (lillefingervarm eller koldere), blander du først et par skefulde af flødeblandingen i puréen. Dernæst tilsætter du puréen ad to omgange, og vender den i fløden med lange tag med en dejskraber, indtil alt er godt blandet.

Sådan samler du din pandekagelagkage

Læg sukkerbrødsbunden midt på et lagkagefad og læg sneglen af pandekager ovenpå. Fór en justerbar kagering med kageplast og gør den et par centimeter større end sukkerbrødsbunden. Placér den i midten, så der minimum er en centimeters luft hele vejen rundt om bunden. (Du kan sagtens bruge ringen fra en springform, hvis du ikke har en justerbar kagering. – Forudsat at du har en større ring, end den du bagte bunden i.)

Pandekagelagkage

Fordel lidt jordbærmousse langs kanten af kageplasten forneden i formen, og sæt den i fryseren i ca. 20 minutter. Det forsegler kanten, så moussen ikke løber underud.

Hæld jordbærmoussen i en kande og hæld først langs kanten rundt om bund og pandekager. (Husk at fjerne tandstikken i den yderste pandekage.) Hæld derefter moussen henover bund og pandekager. Sørg for at fordele moussen ned mellem pandekagernes fordybninger. Bank kagen ned mod bordet et par gange, så evt. luftbobler forsvinder.

Sæt din pandekagelagkage på køl i to timer, til overfladen har sat sig, men ikke er helt stiv. Skær de resterende pandekager i skiver på fem mm tykkelse som små skiver roulade og læg dem helt tæt ovenpå jordbærmoussen med skærefladen opad. Sæt kagen på køl igen i minimum en time, men gerne natten over.

Fjern først ringen og træk derefter kageplasten af. Hvis der er kommet små ujævnheder, kan du glatte dem med en lille paletkniv, som du dypper i kogende vand og dernæst tørrer af i et viskestykke. Pynt gerne kagen med nogle spiselige blomster som disse rød skovsyre.

Pandekagelagkage

Når du skal skære din pandekagelagkage ud, vil jeg anbefale dig at bruge en stor, skarp kniv. På den måde får du det skarpeste snit gennem pandekager, der vender på højkant, jordbærmoussen og de liggende pandekager, hvor du får et fint snit ned igennem, så man kan se, at det er roulader, der ligger der.

PS: Jeg skulle sige fra Emil, at kagen er rigtig lækker, så han ønsker sig et års forbrug af sin egen kage til sin konfirmation næste år;-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *