• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Kager / Citronmåne – Den bedste citronmåne med marcipan – nem opskrift

Citronmåne – Den bedste citronmåne med marcipan – nem opskrift

4. februar 2021 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Er der noget, vi trænger til i den her tid, er det et skud glæde, solskin og kage. Det er ikke sikkert, at C-vitaminerne er fremherskende i den her citronmåne, men den smager virkelig himmelsk.

Citronmåne skåret Bagvrk.dk

Sneen har drysset over hele landet, så der nu endelig er hvidt, så langt øjet rækker. Man har lyst til at sidde indenfor med en kop varm kakao eller te – og en lille lækker kage, som ikke tager ret lang tid at lave.

Nem citronmåne

Det geniale ved en citronmåne er, at den kun lige skal røres sammen, hældes i en springform og bages, så det er vitterlig en hurtig kage.

Citronmåne udvalgt gul glasur Bagvrk.dk

Kagen er ekstra saftig, fordi der er marcipan i dejen. Derfor smager kagen af mere end den gule fra tankstationen eller supermarkedet.

Det syrlige i smagen kommer især i glasuren, som er rørt af flormelis og citronsaft. Min glasur blev gul med lidt pastafarve. Man kan ikke få nok af solens farve i februar. Vil du ikke have din glasur helt så syrlig som min, kan du bruge halvt citronsaft og halvt vand.

Citronmåne med marcipan Bagvrk.dk

Kagen holdt kun et døgns tid hos os. Der gik “mus” i den. Med mand på hjemmearbejde og søn i hjemmegymnasium, skulle jeg ikke vende ryggen til kagen i særlig lang tid, før den forsvandt stykke for stykke.

Citronmåne skåret Bagvrk.dk

Citronmåne

En saftig citronmåne med marcipan.
5 fra 5 stemmer
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 10 minutter min
Tilb. tid 25 minutter min
Samlet tid 35 minutter min
Ret Kage
Køkken Bagværk
Antal 8 stykker

Ingredienser
  

  • 100 g sukker
  • 100 g groftrevet marcipan
  • 100 g blødt smør
  • 2 æg, str. M/L, stuetemperatur
  • Fintrevet skal af 1 økologisk citron
  • 50 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
  • 1 tsk bagepulver

Glasur:

  • 180 g flormelis
  • Citronsaft
  • Lidt gul pastafarve

Sådan gør du
 

  • Varm ovnen op til 180°. (Almindelig ovn, ikke varmluft.) Forbered en springform med en diameter på 18 cm med bagepapir i bunden og smurte sider.
  • Riv marcipanen groft og rør den godt med sukkeret. Tilsæt det bløde smør og rør til en samlet masse. Tilsæt æggene ét ad gangen og rør igen, til dejen er glat.
  • Sigt bagepulver og mel sammen, og bland det med citronskallen, før du vender det i dejen til alt er blandet. Stop med at røre, så snart der ikke er mere tørt mel.
  • Hæld dejen i formen og bag den i ca. 25 minutter, til den er gennembagt, og der ikke hænger dej ved et træspyd, der stikkes ned midt den.
  • Køl kagen af på en bagerist. Når den er kold, kan den deles i to, så det ligner en klassisk citronmåne.
  • Bland glasuren af flormelis og så meget citronsaft, at konsistensen er passende, og hæld det på kagen. Drys evt. med krymmel, revet citronskal eller tørrede kornblomster.

Noter

En citronmåne er fryseegnet (uden glasur) i op til tre måneder.
Tags Citron, Dansk Klassiker, Skærekage, Supernem

Vil du bage andre klassiske skærekager, vil jeg anbefale dig at kigge på min gulerodskage eller den mest fantastiske chokoladekage: Mudcake.

Følg Bagvrk på Instagram
Citronmåne med glasur stykke Bagvrk.dk

Tags: Bagværk, Billig, Børnevenlig, Citron, Dansk kage, Dansk klassiker, Familiefavorit, Formkage, Glasur, Marcipan, Nem opskrift, Opskrift, Rørekage

Previous Post: « Gulerodskage – den bedste opskrift på en nem kage
Next Post: Vinterferie 2021 – 17 ting, du skal lave i vinterferien »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Vivian Kliver

    6. november 2017 kl. 18:29

    Hej Lene.
    Skal lige til at bage din citronmåne. Ser at der kun skal 50 g mel i. Er det virkelig nok?
    Tak for mange gode opskrifter
    Mvh Vivian

    Svar
    • LT

      6. november 2017 kl. 18:43

      Hej Vivian:-)
      Tak for din søde besked.
      Det er helt korekt, at der kun skal 50 g mel i. Det er jo kun en lille kage på 18 cm i diameter:-)
      Ha’ en dejlig aften og god fornøjelse med kagen.
      Kh Lene

      Svar
  2. Dianna

    6. februar 2021 kl. 22:56

    Hvor meget skal man gange med for at få til en 20 ø form?

    Svar
    • Lene Tranberg

      7. februar 2021 kl. 9:13

      Hej Dianna:-)
      Du skal gange med 1,25.
      Rigtig god bagelyst!

      Kh Lene

      Svar
      • Lisbeth

        5. marts 2021 kl. 16:25

        5 stars
        God kage med en tydelig smag af citron

        Svar
        • Lene Tranberg

          5. marts 2021 kl. 16:27

          Hej Lisbeth:-)
          Det glæder mig, du kan li’ den:-)
          Ha’ en dejlig weekend!
          Kh Lene

          Svar
  3. Mie Brodersen

    7. februar 2021 kl. 11:20

    5 stars
    Megalækker kage.
    Bød og svampet.
    Jeg lavede 1 1/2 gang opskriften, så passede det til en 24 form.

    Svar
    • Lene Tranberg

      7. februar 2021 kl. 11:20

      Hej Mie:-)
      Dejligt at høre. Den er nemlig ret lækker;-)
      Godt bagt!

      Kh Lene

      Svar
    • Louise Bønlykke

      6. juli 2021 kl. 23:24

      Mums denne opskrift har jeg glædet mig til at prøve. Jeg er simpelthen kæmpe fan af citronmåner! 😀
      Her til aften gik jeg prøvet din opskrift for første gang. Det gik desværre ikke som jeg havde håbet. Kagen blev dyb i midten, det gjorde det svært at putte glasur på til sidst.
      Øv øv … hvad mon der gik galt :-/
      Håber du kan hjælpe mig

      Svar
      • Lene Tranberg

        6. juli 2021 kl. 23:37

        Hej Louise:-)
        Den mest almindelige fejl, når en kage falder sammen på midten, er, at dejen er rørt/pisket for meget, efter melet er kommet i.
        Andre fejlkilder kan være kolde æg, at din ovn ikke varmer så meget som min, eller at hævemidlet ikke er ordentligt fordelt.
        Hvis du bruger bagebælte, kan det være, kagen ikke er gennembagt.
        Måske kan du finde din fejl på listen her, så du kan undgå den næste gang;-)

        https://bagvrk.dk/fejlfinding/

        Jeg hepper på dig:-)

        Kh Lene
        Måske kan du finde din

        Svar
  4. Lene Kromand

    27. oktober 2021 kl. 11:38

    5 stars
    Den er virkelig god, faktisk så god at min datter på 9 år kan bage den selv.
    Snart skal den bages igen, med halloween tema så glasuren bliver orange med sort spindelvæv.

    Svar
    • Lene Tranberg

      27. oktober 2021 kl. 12:27

      Hej Lene:-)
      Hvor er din datter sej:-)
      Tak for din søde besked<3
      Genialt tænkt med halloweentemaet. God bagelyst!

      Kh Lene

      Svar
  5. Hanne

    9. februar 2022 kl. 6:21

    5 stars
    Wauw den er så god ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

    Svar
    • Lene Tranberg

      13. februar 2022 kl. 15:16

      Hej Hanne:-)
      Tusind tak for rosen.
      Ha’ en dejlig dag!

      Kh Lene

      Svar
  6. Sidsel

    31. juli 2022 kl. 15:05

    Simpel men SÅ lækker!! Jeg bagte den i springform med bagebælte – Wow sikke en game changer
    Tak er kun et fattigt ord

    Svar
    • Lene Tranberg

      31. juli 2022 kl. 15:20

      Hej Sidsel:-)
      Tak for din søde besked:-)
      Bagebælte gør noget helt fantastisk for rørekager.
      Selv tak;-)

      Kh Lene

      Svar
  7. Tanja Bækgaard

    12. januar 2023 kl. 10:21

    Hvis jeg laver dobbelt portion, hvilken form tror du så jeg skal bruge?

    Svar
    • Lene Tranberg

      12. januar 2023 kl. 13:53

      Hej Tanja:-)
      Hvis du fordobler opskriften, skal du bruge en springform med en diameter på 25 cm.

      Jeg har skrevet et blogindlæg om at omregne fra en formstørrelse til en anden. Det kan måske hjælpe dig en anden gang:-) https://bagvrk.dk/stoerrelsesforhold

      God bagelyst.

      Kh Lene

      Svar
  8. Anette Just Skyte

    24. januar 2023 kl. 16:18

    5 stars
    Har bagt den så mange gange. Nok nærmest favorit kagen på vores matrikel. Dine opskrifter er super gode og brugervenlige

    Svar
    • Lene Tranberg

      25. januar 2023 kl. 19:49

      Hej Anette:-)
      Tusind tak for din søde besked:-)
      Det glæder mig meget.
      God aften.

      Kh Lene

      Svar
  9. Anette

    3. maj 2023 kl. 16:38

    Hej
    Kagen ser lækker ud.
    Hvis nu jeg gerne vil bage en bradepande, hvor mange gange skal jeg så gange opskriften?

    Svar
    • Lene Tranberg

      6. maj 2023 kl. 9:39

      Hej Anette:-)
      Det kommer an på, hvor stor din bradepande er;-) Hvis den fx er 20×30 cm, skal du gange opskriften med 2,4.

      Du kan finde formlen for omregning lige her: https://bagvrk.dk/stoerrelsesforhold

      God bagelyst.

      Kh Lene

      Svar
  10. Henriette Pedersen

    29. oktober 2024 kl. 16:01

    Hej Lene.

    Min kage faldt sammen. Hvad tror du jeg gjorde galt?

    Efter 20 min. Var min kage stadig flydende men flot og så da jeg tog den ud efter 10 min mere var den flad som en pandekage🤣🤣🤣

    Svar
  11. Annette Sjørup

    2. februar 2025 kl. 13:16

    Så fik jeg også bagt denne skønne kage MEN den faldt sammen på midten, jeg havde som der står kun rørt til melet ikke kunne ses , faktisk vendt det i 😱 Hvad er gået galt ? ? Den fik et par minutter ekstra.

    Svar
    • Lene Tranberg

      16. februar 2025 kl. 16:01

      Hej Annette.
      Der kan være flere ting, der er gået galt. Har du fx brugt en anden størrelse form, har det indflydelse på bagetiden.
      Den sikreste måde at afgøre, om en kage er gennembagt, er at stikke fx en trætandstikker ned i midten af kagen. Er den ren, når den kommer op af kagen, er kagen færdig. Hænger der dej ved, er den ikke færdigbagt.
      Der er flere fejlmuligheder, som du kan læse om her: http://bagvrk.dk/fejlfinding

      Kh Lene

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad m 🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad med dig?

Det får ikke problemerne til at forsvinde, men måske hjælper det lidt😁😂

#godtråd #bagvrk #allekanbage #bageglæde #kageterapi #bageterapi
Skal du bruge dejspade eller dejkrog til gærdej? Skal du bruge dejspade eller dejkrog til gærdej?
Svaret er: Dem begge! 🙌

Først samler jeg dejen - og ælter smørret i - med dejspaden.

Så tilsætter jeg resten af melet og skifter til dejkrogen.

Nu skal der æltes, til dejen er blank, slipper skålen og kan trækkes ud i et flot glutenvindue - det er dér, magien sker! ✨🥰

En lille ting, der gør en kæmpe forskel for din gærdej!

#bagvrk #allekanbage #bagetip #bageglæde #bagvrkssmåtipsstorforskel #bagvrksbageskole #bagvrkssmåtips #hjemmebag #hjemmebagt #bagværk #gærdej #gærbrød #røremaskine
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)
  • Fibersnegle – Sunde boller og et smart trick
  • Fødselsdagsboller – de bedste og blødeste bamseboller

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme