Er der noget, vi trænger til i den her tid, er det et skud glæde, solskin og kage. Det er ikke sikkert, at C-vitaminerne er fremherskende i den her citronmåne, men den smager virkelig himmelsk.
Sneen har drysset over hele landet, så der nu endelig er hvidt, så langt øjet rækker. Man har lyst til at sidde indenfor med en kop varm kakao eller te – og en lille lækker kage, som ikke tager ret lang tid at lave.
Nem citronmåne
Det geniale ved en citronmåne er, at den kun lige skal røres sammen, hældes i en springform og bages, så det er vitterlig en hurtig kage.
Kagen er ekstra saftig, fordi der er marcipan i dejen. Derfor smager kagen af mere end den gule fra tankstationen eller supermarkedet.
Det syrlige i smagen kommer især i glasuren, som er rørt af flormelis og citronsaft. Min glasur blev gul med lidt pastafarve. Man kan ikke få nok af solens farve i februar. Vil du ikke have din glasur helt så syrlig som min, kan du bruge halvt citronsaft og halvt vand.
Kagen holdt kun et døgns tid hos os. Der gik “mus” i den. Med mand på hjemmearbejde og søn i hjemmegymnasium, skulle jeg ikke vende ryggen til kagen i særlig lang tid, før den forsvandt stykke for stykke.
Citronmåne
Ingredienser
- 100 g sukker
- 100 g groftrevet marcipan
- 100 g blødt smør
- 2 æg, str. M/L, stuetemperatur
- Fintrevet skal af 1 økologisk citron
- 50 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 1 tsk bagepulver
Glasur:
- 180 g flormelis
- Citronsaft
- Lidt gul pastafarve
Sådan gør du
- Varm ovnen op til 180°. (Almindelig ovn, ikke varmluft.) Forbered en springform med en diameter på 18 cm med bagepapir i bunden og smurte sider.
- Riv marcipanen groft og rør den godt med sukkeret. Tilsæt det bløde smør og rør til en samlet masse. Tilsæt æggene ét ad gangen og rør igen, til dejen er glat.
- Sigt bagepulver og mel sammen, og bland det med citronskallen, før du vender det i dejen til alt er blandet. Stop med at røre, så snart der ikke er mere tørt mel.
- Hæld dejen i formen og bag den i ca. 25 minutter, til den er gennembagt, og der ikke hænger dej ved et træspyd, der stikkes ned midt den.
- Køl kagen af på en bagerist. Når den er kold, kan den deles i to, så det ligner en klassisk citronmåne.
- Bland glasuren af flormelis og så meget citronsaft, at konsistensen er passende, og hæld det på kagen. Drys evt. med krymmel, revet citronskal eller tørrede kornblomster.
Noter
Vil du bage andre klassiske skærekager, vil jeg anbefale dig at kigge på min gulerodskage eller den mest fantastiske chokoladekage: Mudcake.
Vivian Kliver
Hej Lene.
Skal lige til at bage din citronmåne. Ser at der kun skal 50 g mel i. Er det virkelig nok?
Tak for mange gode opskrifter
Mvh Vivian
LT
Hej Vivian:-)
Tak for din søde besked.
Det er helt korekt, at der kun skal 50 g mel i. Det er jo kun en lille kage på 18 cm i diameter:-)
Ha’ en dejlig aften og god fornøjelse med kagen.
Kh Lene
Dianna
Hvor meget skal man gange med for at få til en 20 ø form?
Lene Tranberg
Hej Dianna:-)
Du skal gange med 1,25.
Rigtig god bagelyst!
Kh Lene
Lisbeth
God kage med en tydelig smag af citron
Lene Tranberg
Hej Lisbeth:-)
Det glæder mig, du kan li’ den:-)
Ha’ en dejlig weekend!
Kh Lene
Mie Brodersen
Megalækker kage.
Bød og svampet.
Jeg lavede 1 1/2 gang opskriften, så passede det til en 24 form.
Lene Tranberg
Hej Mie:-)
Dejligt at høre. Den er nemlig ret lækker;-)
Godt bagt!
Kh Lene
Louise Bønlykke
Mums denne opskrift har jeg glædet mig til at prøve. Jeg er simpelthen kæmpe fan af citronmåner! 😀
Her til aften gik jeg prøvet din opskrift for første gang. Det gik desværre ikke som jeg havde håbet. Kagen blev dyb i midten, det gjorde det svært at putte glasur på til sidst.
Øv øv … hvad mon der gik galt :-/
Håber du kan hjælpe mig
Lene Tranberg
Hej Louise:-)
Den mest almindelige fejl, når en kage falder sammen på midten, er, at dejen er rørt/pisket for meget, efter melet er kommet i.
Andre fejlkilder kan være kolde æg, at din ovn ikke varmer så meget som min, eller at hævemidlet ikke er ordentligt fordelt.
Hvis du bruger bagebælte, kan det være, kagen ikke er gennembagt.
Måske kan du finde din fejl på listen her, så du kan undgå den næste gang;-)
https://bagvrk.dk/fejlfinding/
Jeg hepper på dig:-)
Kh Lene
Måske kan du finde din
Lene Kromand
Den er virkelig god, faktisk så god at min datter på 9 år kan bage den selv.
Snart skal den bages igen, med halloween tema så glasuren bliver orange med sort spindelvæv.
Lene Tranberg
Hej Lene:-)
Hvor er din datter sej:-)
Tak for din søde besked<3
Genialt tænkt med halloweentemaet. God bagelyst!
Kh Lene
Hanne
Wauw den er så god ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Lene Tranberg
Hej Hanne:-)
Tusind tak for rosen.
Ha’ en dejlig dag!
Kh Lene
Sidsel
Simpel men SÅ lækker!! Jeg bagte den i springform med bagebælte – Wow sikke en game changer
Tak er kun et fattigt ord
Lene Tranberg
Hej Sidsel:-)
Tak for din søde besked:-)
Bagebælte gør noget helt fantastisk for rørekager.
Selv tak;-)
Kh Lene
Tanja Bækgaard
Hvis jeg laver dobbelt portion, hvilken form tror du så jeg skal bruge?
Lene Tranberg
Hej Tanja:-)
Hvis du fordobler opskriften, skal du bruge en springform med en diameter på 25 cm.
Jeg har skrevet et blogindlæg om at omregne fra en formstørrelse til en anden. Det kan måske hjælpe dig en anden gang:-) https://bagvrk.dk/stoerrelsesforhold
God bagelyst.
Kh Lene
Anette Just Skyte
Har bagt den så mange gange. Nok nærmest favorit kagen på vores matrikel. Dine opskrifter er super gode og brugervenlige
Lene Tranberg
Hej Anette:-)
Tusind tak for din søde besked:-)
Det glæder mig meget.
God aften.
Kh Lene
Anette
Hej
Kagen ser lækker ud.
Hvis nu jeg gerne vil bage en bradepande, hvor mange gange skal jeg så gange opskriften?
Lene Tranberg
Hej Anette:-)
Det kommer an på, hvor stor din bradepande er;-) Hvis den fx er 20×30 cm, skal du gange opskriften med 2,4.
Du kan finde formlen for omregning lige her: https://bagvrk.dk/stoerrelsesforhold
God bagelyst.
Kh Lene
Henriette Pedersen
Hej Lene.
Min kage faldt sammen. Hvad tror du jeg gjorde galt?
Efter 20 min. Var min kage stadig flydende men flot og så da jeg tog den ud efter 10 min mere var den flad som en pandekage🤣🤣🤣