Du kender klassikeren boller i karry. Men ved du også, hvor nemt det er at lave den selv? Bliv hængende, så skal du se.
Min mand og mine sønner er vilde med boller i karry. Sønnerne sikkert, fordi der sjældent er grønsager til;-) Jeg elsker det også.
Boller i karry, som mor lavede dem
“Mor, har du lagt opskriften på boller i karry på hjemmesiden?” (Øh, nej, tænkte jeg. Det har alle da en opskrift på?) “Jamen, hvordan skal andre så kunne lave det lige så godt, som du kan?” “Og når vi flytter hjemmefra, hvor skal vi så finde opskriften?”
Jeg er altid til fals for smiger:-) Og boller i karry er alligevel så djævelsk varmt, når det kommer på bordet, at jeg havde god tid til at tage billeder, mens det kølede af.

Jeg har været godt vant hjemmefra med hjemmelavede kødboller. Min mor har en sjælden gang købt færdiglavede kødboller, fx. når vi var på campingferie, men jeg ved, at vi har beklaget os så meget over den ringe smag og faste konsistens, at hun kun har gjort det ganske få gange. Det tager heller ikke lang tid at lave kødbollerne selv. – Hvis man altså ved, hvordan man gør;-)
En sjælden gang imellem kan der godt snige sig lidt broccoli med på tallerkenen sammen med ris, kødboller og sauce, men langt de fleste gange er det en nem hverdagsret, kun ris og boller i karry:-) Du gør, som du vil. Jeg vil bare ikke have salat til…
Det tager ingen tid at røre fars i en foodprocessor. Jeg hælder alle ingredienserne (undtagen mælk) ned i, løget er kun delt i fire og så starter jeg den, mens jeg hælder mælken ved. Efter ca. 30 sekunder, er det hele hakket og rørt sammen.
Opskriften ligger som en af de få i hånden, så jeg næsten kan lave den i søvne. Jeg bruger samme opskrift til frikadeller.

Hvis der er rester, fryser jeg gerne karrysauce og kødboller ned hver for sig. Så er det nemmere at piske saucen godt igennem, når den skal varmes igen.
Det er nemt at koge løse ris, hvis du gør som i opskriften. De lykkes hver gang og brænder ikke på.
Vil du lave andre klassikere fra hverdagskøkkenet, kunne det være koteletter i fad eller mørbradgryde.

Boller i karry
Ingredienser
Kødboller
- 500 g hakket svinekød
- 1 mellemstort løg
- 1 dl hvedemel
- 1 tsk groft salt
- ½ tsk sort peber
- 1 æg, str. M/L
- 2 dl mælk
Løskogte ris
- 6 dl parboiled ris
- 1,2 liter vand
- 1 tsk groft salt
Karrysauce
- 6 spsk smør eller margarine
- 6 tsk ostindisk karry
- 6 spsk hvedemel
- Kogevandet fra kødbollerne
Sådan gør du
Kødboller
- Bring en gryde med letsaltet vand i kog til at koge kødbollerne i. Blend farsen i foodprocessoren (eller hak løget fint og rør resten af ingredienserne sammen, til du har en blød fars.)
- Dyp en ske i det kogende vand (jeg plejer at bruge en dessertske, så kødbollerne ikke bliver for store), og form en kødbolle af farsen med skeen og din hule hånd, før du lægger den ned i det kogende vand.
- Fortsæt med at lave kødboller, indtil du har dækket overfladen i gryden med kødboller. Lad dem koge i 6-7 minutter, før du tager dem op med en hulske og lader dem dryppe af i et dørslag, som hviler over en skål.
- Fortsæt på samme måde med resten af farsen. Husk at gemme kogevandet, fx. i en kande, mens du laver saucen!
Imens koger du risene
- Bring ris og vand i kog under låg. Tilsæt salt og lad det simre under låg ved helt svag varme i 10 minutter. Læg gerne et stykke køkkenrulle mellem gryde og låg, mens det koger, så låget slutter mere tæt.
- Sluk under gryden og lad dem trække i 10 minutter. Når risene er færdige, skal de røres igennem, så de løsner sig.
Karrysauce
- Smelt smør og karry i den samme gryde, som du kogte kødbollerne i. Du behøver ikke vaske den af først. Lad smørret skumme op, så du samtidig svitser karryen og får mere smag ud af den.
- Rør melet i, så det er jævnt og tilsæt lidt efter lidt kogevandet. Pisk i saucen, så den ikke brænder på, og så den bliver helt jævn og uden klumper. (Lav saucen en smule tyndere, end når du laver brun sauce.)
- Læg kødbollerne ned i saucen og varm dem igennem, før du serverer boller i karry med de løskogte ris.
Noter


Du skulle prøve at komme et finthakket løg og groft revet madæble i, når karryen er blevet brændt af i smørret – inden du hælder mel i gryden. Jeg er en gammel kone og har aldrig lavet karrysovs på anden måde. Da jeg fik min egen husholdning, var der en tv-kok, som lavede sovsen på den måde. Indtil da havde man rørt karryen ud i lidt vand i en kop og smagt sovsen til til slut. Man kan give den en tur med stavblenderen, men mine børn og jeg har altid syntes, der gerne må være lidt fyld i sovsen. Derudover er der faktisk ikke noget bedre end at få en moden dansk tomat til.
Hej Elsebeth:-)
Tak for tippet. Min mand drysser kokosmel og rosiner ovenpå. Så får det et lille rijstaffel-pift.
Godt nytår:-)
Kh Lene