• Gå direkte til primær navigation
  • Gå direkte til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar

Bagvrk.dk

Bagværk bagt med nærvær

  • Forside
  • Opskrifter
  • Boganmeldelser
  • Om mig
  • Guides, tips og tricks
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
Du er her: Forside / Kager / Bedstefars skæg muffins – endnu en klassiker

Bedstefars skæg muffins – endnu en klassiker

10. september 2017 af Lene 2 kommentarer

En aften fik jeg en sød besked fra Betina. Hun fortalte, at hun var glad for, at jeg var startet op på serien om danske klassikere forklædt som fx. kanelsneglemuffins, fordi hun er kørestolsbruger og ikke kan nå op og rulle dej ud. Betina spurgte, om man mon kunne bage Bedstefars skæg som muffins også? Det kan jeg nu afsløre, at det kan man godt:-) Her er opskriften på Bedstefars skæg muffins.

Bedstefars skæg muffins

Betinas udfordring er, at hun ikke kan “nå op”. Min almindelige opskrift på Bedstefars skæg skal piskes over vandbad, både dejen og marengsen. Det er ikke en mulighed for Betina, da hun ikke kan nå op og piske i en skål over en gryde på komfuret. Det giver ligesom sig selv. Min udfordring blev så, at jeg gerne ville have dejen lige så luftig som i den originale, men det kunne også løses. Det var blot et spørgsmål om at piske længe nok.

Jeg har fået sprøjtetyller af en af mine drenge i fødselsdagsgave, så marengsen var en kærkommen lejlighed til at få dem brugt. Jeg har tyllet marengsen på toppen med en 17-takket tyl. Du kan sagtens bruge en anden facon eller blot klippe et hjørne af sprøjteposen, hvis du vil.

Bedstefars skæg muffins

Reelt set er dette måske mere en Bedstefars skæg cupcake end en Bedstefars skæg muffin. Jo, der er forskel på de to typer kager, det er ikke bare to forskellige navne, men jeg har en tendens til at bruge dem lidt i flæng. For mig er cupcakes pyntede, mens muffins er mere enkle.

Den rigtige forklaring er følgende:

Cupcakes er altid kage. De er pyntede, og man ville aldrig spise dem til morgenmad, som man nogle gange gør med muffins. Hvis du lige så godt kunne have bagt kagen i en springform, er det en cupcake. Cupcakes er flade på toppen, så der er plads til frosting ovenpå.

Muffins kan godt være søde, men de behøver ikke være det. Man kan godt bage muffins med bacon, ost eller krydderurter. Muffins kan være proppet med blåbær eller nødder. Muffins har ofte en buet top.

(Men som sagt, mange bruger ordene muffin og cupcake i flæng, og selv wikipedia har modstridende forklaringer.)

Bedstefars skæg muffins

Bedstefars skæg muffins er ikke pyntede og med krymmel, men ligger tæt op ad originalen med en lys, luftig bund, rabarber og bagt marengstop. Hvis du hellere vil spise Bedstefars skæg med syltetøj, bruger du selvfølgelig bare det i stedet for rabarber. Her skal syltetøjet først smøres hen over dejen, når kagerne har været i ovnen første gang.

Bedstefars skæg muffins

Der bliver som altid 12 muffins af portionen.

Bedstefars skæg muffins

Kager

  • 100 g smør eller margarine
  • 2 æg, stuetemperatur
  • 100 g sukker
  • 1 tsk. vanillesukker
  • 100 g mel
  • 50 g kartoffelmel
  • 1 tsk. bagepulver
  • ca. 150 g rabarber (alternativt syltetøj)

Marengstop

  • 2 æggehvider
  • 120 g sukker
  • 1 nip salt

Sæt ovnen på 175° (alm. ovn, ikke varmluft) og læg 12 papirforme i en muffinform med 12 huller.

Smelt smør eller margarine og sæt det til side.

Pisk æg, sukker og vanillesukker til det er meget tykt og luftigt. Det tager 10-15 minutter. Imens skærer du de skyllede rabarber i skiver på 5 mm tykkelse.

Hæld det smeltede smør langs kanten af skålen ned i æggemassen og rør kort, til det hele er blandet.

Bland de tørre ingredienser godt i en skål og sigt dem ned i æggemassen. Vend det i dejen med lange tag med en dejskraber.

Fordel dejen i de 12 forme. Det gøres lettest ved at hælde dejen i en kande og derefter hælde den i formene. Drys rabarberstykkerne ovenpå dejen og tryk dem let ned.

Bedstefars skæg muffins

Bag dine Bedstefars skæg muffins i nederste tredjedel af ovnen i ca. 16 minutter. De skal stadig være lyse, for de skal i ovnen igen. Tag kagerne ud, og indstil varmen på ovnen til 200°.

Mens kagerne er i ovnen, pisker du marengsen

Hæld et par dråber eddike i røremaskinens helt rene skål, og tør det rundt med et stykke køkkenrulle. Det fjerner den eventuelle sidste fedthinde, der måtte være i skålen eller på piskeriset. Det er umuligt at piske hviderne stive, hvis der er den mindste smule fedt på skål eller piskeris.

Hviderne piskes helt stive (vend skålen på hovedet, så du er sikker!). Drys sukkeret i en lille spiseskefuld ad gangen, mens du pisker. Pisk i 5-10 minutter og tjek, at alt sukkeret er opløst ved at gnide lidt af marengsmassen mellem fingrene. Hvis du kan mærke sukkerkorn, må du piske lidt længere.

Gør en sprøjtepose klar med en rillet tyl, fyld marengsen i og afsæt en stor, flad top på hver kage. Sæt dine Bedstefars skæg muffins i ovnen igen og bag dem i ca. 10 minutter, til de er let gyldne.

Bedstefars skæg muffins

Lad kagerne afkøle i metalformen i et par minutter, før du forsigtigt tager dem ud og lader dem afkøle helt på en bagerist. Marengstoppen er skrøbelig, så jeg brugte en lille, bøjet paletkniv til at løfte dem op med.

Del dette:

  • E-mail
  • Facebook
  • Pinterest

Skrevet i: Kager Tags: Cupcakes, Dansk klassiker, Marengs, Muffins, Rabarber

Previous Post: « Chocolate Chip Cookie Cupcakes – på min fødselsdag
Next Post: Mascarpone cheesecake – Tone-i-tone »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Maria

    27. september 2018 ved 19:15

    Dejen blev meget sej, tyk og tung.
    Den hævede op som en vulkan, kun i midten.
    Smagte dsv ikke af noget, kun marengsen trak op.

    Svar
    • Lene

      27. september 2018 ved 19:34

      Ih, Maria, det er jeg ked af at høre:-(
      Det har jeg ikke været ude for. At den hæver mere op på midten tyder enten på for høj varme (ingen ovne varmer ens, så måske varmer min mindre end din), eller at der er for meget mel i. Kan det tænkes, at dine æg var lidt små?
      Ha’ en dejlig aften:-)
      Kh Lene

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primær Sidebar

Velkommen til min blog!

Bagvrk er bagværk bagt med nærvær.

Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er let, enkelt og fyldt med nydelse i hver eneste mundfuld. Kig med for opskrifter, tips og tricks fra mit køkken.

Bagning er min form for mindfulness og meditation, og jeg ønsker at vise dig, at alle kan bage, bare de øver sig og ikke giver op.

Vil du vide mere?

Hvad får du?

Jeg lærer dig at bage en sprød marengs, at håndtere en surdej eller at bage vandbakkelser, som ikke falder sammen.

Alle opskrifter er afprøvet i mit eget køkken med en almindelig ovn, så jeg ved, at det også kan lade sig gøre hos dig!

Udover lækkert bagværk, deler jeg opskrifter på aftensmad, frokostretter og desserter.

Kontakt

Jeg kan kontaktes via Bagvrk på Facebook eller på mail kontakt@bagvrk.dk.

Følg Bagvrk på Instagram

Følg på Instagram

Søg

Mest populære indlæg lige nu

  • Deep pan pizza - Pizza Hut go home;-)
  • Fastelavnsboller - dyk ned i dine barndomsminder
  • Opskrifter
  • Gulerodsboller med kærnemælk og chia
  • Halloweenroulade - ikke så svær endda, eller?
  • En bogstavkage er bare en anden form for talkage!?

Følg Bagvrk på app’en Bloglovin’ og læs de nye blogindlæg

Follow

Min anden blog, Boblevrk

En del af Bloggers By Heart

Copyright © 2019 · Foodie Pro & The Genesis Framework

loading Annuller
Indlæg blev ikke sendt - kontroller din e-mail adresse.
E-mail tjek mislykkedes, prøv igen
Beklager, din blog kan ikke dele indlæg via e-mail.