Æblecrumble cupcakes – dansk efterårsklassiker

Vi er snart midt i september. Vejret er lige så lunefuldt og omskifteligt, som det er i april. Og det regner næsten lige så tit, som det har gjort hele sommeren. Træerne bugner med æbler, så det er tid til endnu en muffin eller cupcake i serien af danske klassikere bagt i muffinforme. En æblecrumble eller æblekage med smuldredej er egentlig bare æbler bagt i en form under et lag smuldredej. Sådan er disse æblecrumble cupcakes også.

Æblecrumble cupcakes

Kombinationen af en luftig muffin med æblestykker og den sprøde crumble på toppen er lækker og smager af varme efterårskrydderier. Når kagerne er kølet af, pyntes de med pisket creme fraiche, som man ellers ville spise ved siden af en almindelig æblecrumble. Derfor er der brugt 38% creme fraiche i dejen. Resten af bægeret piskes nemlig til topping, og så skal det være den fede creme fraiche. Hvis du ikke vil have creme fraiche på toppen, kan du sagtens bruge andre surmælksprodukter i dejen, alt efter hvad du nu har. Du kan også sagtens pynte med en klat flødeskum eller en kugle vanilleis. – Og det er slet ikke nødvendigt at putte noget oven på. Kagerne smager dejligt i sig selv:-)

Æblecrumble cupcakes

Kagerne lykkedes ikke i første forsøg. Sådan går det nogle gange, når jeg skal prøve noget nyt. Kagerne imploderede nærmest og lignede det, som mange får ud af ovnen, når de bager makronmuffins. Jeg vidste godt, hvad der var gået galt, så jeg havde mulighed for at rette det til i forsøg nr. 2. (Hvis du nogle gange selv er i tvivl, når du fejler i dit køkken, kan jeg anbefale dig at læse dette blogindlæg om fejlfinding i kager.) Jeg havde puttet for meget dej i formene, varmen var for høj, og der var for meget sukker og natron i dejen. Det har jeg naturligvis rettet, så det er de rigtige mængder i opskriften, og kagerne kom pæne og lige ud af ovnen:-) Jeg viser dig gerne billedet, så du ikke går med forventningen om, at alt hvad jeg laver, kommer perfekt ud af ovnen. Jeg har det lidt som Peter Plys: “Det lød som en god idé inde i mit hoved, men der skete et eller andet i ovnen.” (Frit omskrevet.)

Æblecrumble cupcakes

Der bliver 12 kager af opskriften.

Æblecrumble cupcakes

Crumble

 • 25 g smør, stuetemperatur
 • 25 g havregryn
 • 25 g mel
 • 25 g sukker

Kager

 • 100 g smør, stuetemperatur
 • 50 g sukker
 • 50 g farin
 • 2 æg, str. M/L, stuetemperatur
 • 1 spsk. creme fraiche 38%, stuetemperatur
 • 1 mellemstort æble
 • 100 g mel
 • 1 tsk. bagepulver
 • ¼ tsk. natron
 • 1 tsk. kanel
 • 1 knivspids nelliker

Til pynt: Creme fraiche 38% pisket til skum.

Start med din crumble

Tænd ovnen på 180° (alm. ovn, ikke varmluft).

Smuldr alle ingredienserne til din crumble sammen, så de er godt blandet. Spred dem i små krummer på et stykke bagepapir på en bageplade og bag dem midt i ovnen i 12-14 minutter, til de er let gyldne. Rør gerne i din crumble undervejs, så den bliver jævnt bagt.

Og nu til kagerne

Dæmp varmen til 175° og læg 12 papirforme i en muffinform med 12 huller.

Rør smørret lyst og luftigt sammen med farin og sukker. Tilsæt æggene ét ad gangen og pisk godt imellem dem. Tilsæt creme fraichen og pisk igen. Husk at skrabe skålens sider ned, så du får det hele med.

Æblecrumble cupcakes

Skræl æblet, udkern det og skær det i små tern. Der er ca. 130 g renset og snittet æble i mine kager.

Bland mel, bagepulver, natron og krydderier godt, (gerne med et piskeris), rør æblestykkerne i og vend det i dejen med lange tag med en dejskraber. Du skal ikke piske, for så får du tunge cupcakes. Det skal kun vendes i, så der ikke er tørt mel.

Æblecrumble cupcakes

Fordel dejen i de 12 forme og drys det meste af din crumble henover. (Gem lidt krummer til pynt.) Bag dine æblecrumble cupcakes i nederste tredjedel af ovnen i ca. 20 minutter. Mærk efter med en tandstikker, om de er gennembagte, eller der følger dej med op.

Lad dine æblecrumble cupcakes afkøle i muffinformen i fem minutter, før du tager dem ud og lader dem afkøle helt på en bagerist.

Æblecrumble cupcakes

Når kagerne er kolde, piskes resten af creme fraichen med en elpisker, til det ligner flødeskum. Pynt hver kage med en top og drys resten af din crumble på toppen som pynt.

Æblecrumble cupcakes kan fryses uden creme fraiche pynten.

Æblecrumble cupcakes

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *