De allerbedste kager har en kombination af noget syrligt og noget sødt. Noget friskt og noget blødt. Sådan er det også med den her version af Bedstefars skæg med rabarber.
I min barndom fik vi eftermiddagskaffe (eller, mest te, faktisk) og masser af kage. Hver dag, tror jeg, men allermest i weekenden. En af de kager, som var en sikker vinder her i forsommeren, var Bedstefars skæg.
Bedstefars skæg
Det er først de senere år gået op for mig, at vores Bestefars skæg ikke er den “rigtige”. At man normalt laver den med syltetøj i stedet for rabarber?
For mig vil min mors opskrift altid være den eneste rigtige måde at bage kage på, for det er den, jeg er vokset op med, og sådan skal den smage.
Derfor er overskriften også Bedstefars skæg med rabarber, så du er advaret allerede fra begyndelsen. Men jeg siger dig, den er lækker, og det er altså den eneste rigtige måde at lave den på. Bare så du ved det:-)
Selv rabarberne i vores have smager af barndomsminder, for planterne stammer fra mine forældres store landbohave. Husker du det der hvinende sure, når man tog en bid af en rabarberstængel som barn?
Vores rabarber vokser op ad garagen, ved siden af havebassinet og trives fint. Du kan sagtens lave kagen med frosne rabarber, hvis du ikke har nogen friske i haven, eller hvis det ikke lige er sæson i butikkerne.
Den søde sukkerbrødsbund giver sammen med den bløde marengs en fantastisk smagskombination til de syrlige rabarber.
Marengsen bliver ikke sprød andet end på det alleryderste lag, men sådan skal den være. Marengsen er her en blød topping og ikke en kyskage, der støver ud af munden.
Vil du hellere bage Bedstefars skæg muffins, finder du opskriften her.
Bedstefars skæg med rabarber
Ingredienser
- 3 æg, str. M/L, stuetemperatur
- 150 g sukker
- 1 tsk vanillesukker
- 150 g smør eller margarine
- 150 g mel
- 75 g kartoffelmel
- 1½ tsk bagepulver
- ca. 400 g rabarber (rå eller optøede)
Marengs
- 3 æggehvider
- Et nip fint salt
- 175 g sukker
Sådan gør du
- Start med at rengøre rabarberne, skære stilk-enderne af og skylle dem grundigt. Skær dem i 1 cm lange stykker. Hvis dine rabarber er tykke, kan du flække dem på langs, før du skærer dem i mindre stykker.
- Tænd ovnen på 180° (alm. ovn, ikke varmluft). Beklæd en lille bradepande på ca. 20×30 cm med bagepapir. Det er nemmest at få ud i hjørnerne, hvis du gør bagepapiret vådt og vrider det op som en klud.
- Pisk æg, sukker og vanillesukker rigtig tykt og skummende. (Det tager mindst 10 minutter.) Smelt smør, og lad det afkøle lidt, før det røres i æggemassen. Sigt mel, kartoffelmel og bagepulver sammen i en skål, og vend det i dejen med lange tag med en dejskraber.
- Hæld dejen i bradepanden og fordel rabarberstykkerne over dejen. Bag kagen i 25 minutter i nederste tredjedel af ovnen.
Imens laver du marengsen
- Hæld æggehvider, sukker og salt i en helt ren røreskål og sæt den over vandbad, til sukkeret er smeltet. Rør i den med en dejskraber. Når sukkeret er smeltet, pisker du marengsen helt stiv, blank og luftig, så marengsen følger med, når du løfter piskeriset op. Det tager 7-10 minutter.
- Fordel marengsmassen over den halvvejs bagte kage og sæt den tilbage i ovnen i 20 minutter. Marengsen er lyst gylden og stadig blød.
Lene Gram Møller
Hej Lene. Er lige ved at bage din bedstefar med skæg og rabarber kage. Har lige et spørgsmål vedr. æggehviderne. Jeg bruger altid æg str. X/XL og måske jeg skulle ha brugt lidt mere sukker i forhold til æg str. M/L? Ikke for at det ikke blev stift efter ca. 10 min., men måske ikke så stift som jeg havde troet.
Mange hilsner
Lene Gram Møller
Lene Tranberg
Hej Lene:-)
Når æggene er større, er pisketiden noget længere. – Ligesom en stor grydefuld vand er længere om at komme i kog end en lille slat;-)
Håber, det gav mening?
Kh Lene
Lene Gram Møller
Ok tak. Prøver jeg næste gang.
Kh Lene
Maria
Hej. Jeg står og er ved at bage din kage og forstår ikke bagetiden :/ Tilberedningstiden er 35 min. Men i opskriften er bagetiden 45 min. i alt? Hvornår skal man tage kagen ud inden den skal ha marengs på og hvor længe skal den bages med marengs på? 🙂
Lene Tranberg
Hej Maria:-)
Det står alt sammen forklaret i fremgangsmåden.
Kagen skal bages 25 minutter uden marengs og derefter 20 minutter længere.
God bagelyst:-)
Kh Lene
Sussanne
Hej Lene
Hvor meget skal jeg dobbel op til at den kan fylde ovnens bradepande?? 🙂
På forhånd tak
Lene Tranberg
Hej Sussanne:-)
Det kommer jo an på, hvor stor din bradepande er i forhold til den her;-)
Som udgangspunkt vil jeg mene dobbelt portion, men du kan regne det nøjagtigt ud ved hjælp af det her: https://bagvrk.dk/stoerrelsesforhold
God bagelyst!
Kh Lene
Sussanne
Hej Lene
jeg skal lige høre i dejen er det da HELE æg?? 😉
Lene Tranberg
Hej Sussanne:-)
Ja, det er hele æg.
Dejlig dag til dig.
Kh Lene
Sussanne
Super 1000 tak Lene ;O)
Nadine
Hej,
jeg vil gerne bage din kage i weekenden, men har lige et spørgsmål. Når du skriver “Hæld æggehvider, sukker og salt i en helt ren røreskål og sæt den over vandbad” forstår jeg det rigtig at der er et vandbad med kogende vand?
Og noget andet, Kan kagen bages dagen inden den skal serveres? Eller bliver toppen så kedeligt?
Lene Tranberg
Hej Nadine:-)
Det er helt korrekt forstået med vandbadet;-) Man kan dog godt lave marengs i en skål på almindelig vis i stedet.
Jeg ville ikke lave kagen dagen før. Marengstoppen bliver blød og lidt kedelig, fordi den suger fugt fra kagen.
Rigtig god bagelyst.
Kh Lene
Anine Kirk Todsen
Hej Lene
Kan jeg bage kagen den ene dag og så komme marengs på og bage færdig dagen efter?
Hilsen Anine
Lene Tranberg
Hej Anine:-)
Marengsen vil tabe pusten, hvis den står natten over. Så er det bedre, at du venter med at lave marengsen og bage den til dagen efter.
Mærk efter med en tandstikker eller lignende, at der ikke følger dej med op, når du tager kagen ud af ovnen dagen før.
God bagelyst:-)
Kh Lene