MMMMMM… Kan du se det for dig? Du sidder i din bedstemors køkken og midt på bordet står en gennemsigtig glasskål med gammeldags æblekage i? Og om lidt får du lov at dykke ned i mindet om, hvor godt sådan én smager?
Gammeldags æblekage smager af barndom
Jeg kan godt smage det i min mund. Der findes ikke noget bedre end at smage på den søde, bløde æblegrød, lagt i lag med rasp og makroner, som stadig er lidt sprøde – og toppet med en sød, blød flødeskum.
Junior er en af mine hårdeste kritikere. På den gode måde. Han havde plaget om gammeldags æblekage i et par dage, før jeg forbarmede mig. Min æblekage smagte præcis så fantastisk, som den skulle. Der kom dog en lille dråbe malurt i bægeret: “Det var da godt, at du ikke piskede fløden bare en lille smule mere, mor. Jeg er ikke sikker på, det havde været lige så godt med smør på toppen!”
Men han har jo ret. Lad være med at piske fløden for meget. Den skal være blød og kun sætte bløde toppe, når du løfter op i piskeriset. Omvendt må der heller ikke være flydende fløde i bunden af skålen. Så hold øje med fløden, når du pisker!
Jeg brugte Royal Gala æbler til min æblegrød. Det er mine yndlingsæbler, når de er rå. Og de smager også godt, når de er kogt til mos.
Du bestemmer selv, hvordan du vil anrette den gammeldags æblekage. Jeg har anrettet min i glas. Måske har du en gennemsigtig glasskål ligesom bedstemors. Og har du lyst til at lægge firkanter af ribsgele på toppen, så gør du bare det.
Har du lyst til at bage en æblekage i stedet, skulle du prøve denne nemme, krydrede æblekage, som smager himmelsk.
Gammeldags æblekage
Ingredienser
Æblemos
- 800 g æbler
- 1/2 dl vand
- 2 tsk vanillesukker (eller en vanillestang)
- 75 g sukker
Æblekagerasp
- 75 g rasp
- 20 g sukker
- 1 spsk smør
- 100 g makroner
- 2 dl piskefløde
- 1 spsk sukker
- Evt. ribsgele til pynt
Sådan gør du
- Skræl æblerne, fjern kernehuset og del æblerne i mindre tern.
- Læg æblerne i en gryde sammen med vand, vanillesukker og sukker og bring det i kog.
- Lad det simre ved svag varme, indtil du nemt kan mose æblerne, 15-20 minutter. Mos æblerne med en gaffel og lad æblemosen køle af.
- Lad smørret smelte på panden. Tilsæt rasp og 20 g sukker og lad det blive gyldent ved medium varme, mens du hele tiden rører i det. Hæld raspen ud på et stykke bagepapir og lad det køle af.
- Knus makronerne og bland dem med raspen. Pisk fløden til bløde toppe sammen med den sidste spiseskefuld sukker.
- Læg æblemos og æblekagerasp skiftevis i lag i portionsglas (eller en glasskål). Gem en lille smule rasp til at drysse på toppen.
- Top æblekagen med flødeskum og drys med lidt rasp – eller pynt med klatter af ribsgele.
- Stil æblekagen i køleskabet indtil servering.
Anne-mette
Uhm, gammeldags æblekage går man aldrig galt i byen med. For mig er den helt rigtige lavet med knuste tvebakker blandet med sukker. Min mormor har sikkert ristet det i margarine – det brugte man jo altid – men jeg rister nu i smør. Kan så efterfølgende finde på at tilsætte lidt ristede makroner …. Det er med gammeldags æblekage som med frikadeller …. Massere af opskrifter ☺️. Det ser indbydende ud i portionsglad, som du har anrettet
Lene
Tak, Anne-Mette:-)
Jeg tror, den største fordel ved at portionsanrette er, at man ikke spiser mere end en portion;-)
Der findes hundredevis af opskrifter, og hver familie har sin egen.
Ha’ en dejlig dag!
Kh Lene
Anne-Mette
I lige måde til dig. Og ja, fordelen er helt klart, at man kun spiser 1 glas :-)). Men det ser altså også godt ud.
Kh Anne-Mette
Lene
Tak, Anne-Mette:-) Kh Lene
Jenny
Tvebakker, men kun knust ikke ristet og ikke ekstra sukker, min mormors æblekage er utopia for mig
Lene
Jeg er også ret vild med tvebakker:-)
Kh Lene
aageschlaikjar@yahoo.com
Har boet i Canada i 50 år udlært dansk kok. Har lavet mange forskelligt dejlig dansk mad. Min Canadiske Kone elsker dansk mad.
Hved siden af din opskrift tilsætter jeg også fint hakket mandler, går godt sammen.
Æblekage, fiskefrikadeller dejlig dansk mad.
Mange tak Anne- Mette.
Hilsen Aage.
Lene Tranberg
Hej Aage.
Dejligt, at du kunne bruge opskriften. Det lyder lækkert med de hakkede mandler.
Ha’ en dejlig dag!
Kh Lene
aageschlaikjar@yahoo.com
Har boet i Canada i 50 år udlært dansk kok. Har lavet mange forskelligt dejlig dansk mad. Min Canadiske Kone elsker dansk mad.
Hved siden af din opskrift tilsætter jeg også fint hakket mandler og himbærsyltetøj , går godt sammen.
Æblekage, fiskefrikadeller dejlig dansk mad.
Mange tak Anne- Mette.
Hilsen Aage.
Bente Hansen
Uimodståelig gammeldags æblekage. Den bedste opskrift, jeg har prøvet.
Tak!
Med venlig hilsen
Bente
Lene Tranberg
Hej Bente:-)
Tak for din søde kommentar. Vi er også begejstrede for den hos os:-)
Kh Lene