• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Desserter & drikke / Gammeldags æblekage – præcis som du husker den

Gammeldags æblekage – præcis som du husker den

18. oktober 2018 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

MMMMMM… Kan du se det for dig? Du sidder i din bedstemors køkken og midt på bordet står en gennemsigtig glasskål med gammeldags æblekage i? Og om lidt får du lov at dykke ned i mindet om, hvor godt sådan én smager?

Gammeldags æblekage. En klassiker fra Bagvrk.dk.

Gammeldags æblekage smager af barndom

Jeg kan godt smage det i min mund. Der findes ikke noget bedre end at smage på den søde, bløde æblegrød, lagt i lag med rasp og makroner, som stadig er lidt sprøde – og toppet med en sød, blød flødeskum.

Junior er en af mine hårdeste kritikere. På den gode måde. Han havde plaget om gammeldags æblekage i et par dage, før jeg forbarmede mig. Min æblekage smagte præcis så fantastisk, som den skulle. Der kom dog en lille dråbe malurt i bægeret: “Det var da godt, at du ikke piskede fløden bare en lille smule mere, mor. Jeg er ikke sikker på, det havde været lige så godt med smør på toppen!”

Men han har jo ret. Lad være med at piske fløden for meget. Den skal være blød og kun sætte bløde toppe, når du løfter op i piskeriset. Omvendt må der heller ikke være flydende fløde i bunden af skålen. Så hold øje med fløden, når du pisker!

Gammeldags æblekage. En klassiker fra Bagvrk.dk.

Jeg brugte Royal Gala æbler til min æblegrød. Det er mine yndlingsæbler, når de er rå. Og de smager også godt, når de er kogt til mos.

Du bestemmer selv, hvordan du vil anrette den gammeldags æblekage. Jeg har anrettet min i glas. Måske har du en gennemsigtig glasskål ligesom bedstemors. Og har du lyst til at lægge firkanter af ribsgele på toppen, så gør du bare det.

Gammeldags æblekage. En klassiker fra Bagvrk.dk.

Har du lyst til at bage en æblekage i stedet, skulle du prøve denne nemme, krydrede æblekage, som smager himmelsk.

Gammeldags æblekage. En klassiker fra Bagvrk.dk.

Gammeldags æblekage

En klassisk, dansk dessert, som man aldrig går fejl af.
5 fra 1 stemme
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 15 minutter min
Tilb. tid 20 minutter min
Samlet tid 35 minutter min
Ret Dessert
Køkken Dansk
Antal 4 personer

Ingredienser
  

Æblemos

  • 800 g æbler
  • 1/2 dl vand
  • 2 tsk vanillesukker (eller en vanillestang)
  • 75 g sukker

Æblekagerasp

  • 75 g rasp
  • 20 g sukker
  • 1 spsk smør
  • 100 g makroner
  • 2 dl piskefløde
  • 1 spsk sukker
  • Evt. ribsgele til pynt

Sådan gør du
 

  • Skræl æblerne, fjern kernehuset og del æblerne i mindre tern.
  • Læg æblerne i en gryde sammen med vand, vanillesukker og sukker og bring det i kog. 
  • Lad det simre ved svag varme, indtil du nemt kan mose æblerne, 15-20 minutter. Mos æblerne med en gaffel og lad æblemosen køle af.
  • Lad smørret smelte på panden. Tilsæt rasp og 20 g sukker og lad det blive gyldent ved medium varme, mens du hele tiden rører i det. Hæld raspen ud på et stykke bagepapir og lad det køle af.
  • Knus makronerne og bland dem med raspen. Pisk fløden til bløde toppe sammen med den sidste spiseskefuld sukker.
  • Læg æblemos og æblekagerasp skiftevis i lag i portionsglas (eller en glasskål). Gem en lille smule rasp til at drysse på toppen.
  • Top æblekagen med flødeskum og drys med lidt rasp – eller pynt med klatter af ribsgele.
  • Stil æblekagen i køleskabet indtil servering.

Noter

Æblemosen kan laves i forvejen og fryses ned. Ligeledes kan raspen ristes og blandes med makroner i god tid. Læg æblekagen sammen minimum et par timer, før den skal spises, så den får lov at sætte sig.
Tags Æble, Dessert, Flødeskum, Rasp
Følg mig på Instagram.

Tags: Æble, Billig, Børnevenlig, Dansk klassiker, Dessert, Efterår, Familiefavorit, Flødeskum, Nem opskrift, Vanille

Previous Post: « Julebag – en boganmeldelse og Berliner Pfannkuchen
Next Post: Halloweenroulade – ikke så svær endda, eller? »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Anne-mette

    18. oktober 2018 kl. 15:09

    Uhm, gammeldags æblekage går man aldrig galt i byen med. For mig er den helt rigtige lavet med knuste tvebakker blandet med sukker. Min mormor har sikkert ristet det i margarine – det brugte man jo altid – men jeg rister nu i smør. Kan så efterfølgende finde på at tilsætte lidt ristede makroner …. Det er med gammeldags æblekage som med frikadeller …. Massere af opskrifter ☺️. Det ser indbydende ud i portionsglad, som du har anrettet

    Svar
    • Lene

      18. oktober 2018 kl. 19:11

      Tak, Anne-Mette:-)
      Jeg tror, den største fordel ved at portionsanrette er, at man ikke spiser mere end en portion;-)
      Der findes hundredevis af opskrifter, og hver familie har sin egen.
      Ha’ en dejlig dag!
      Kh Lene

      Svar
      • Anne-Mette

        19. oktober 2018 kl. 14:55

        I lige måde til dig. Og ja, fordelen er helt klart, at man kun spiser 1 glas :-)). Men det ser altså også godt ud.
        Kh Anne-Mette

        Svar
        • Lene

          19. oktober 2018 kl. 15:00

          Tak, Anne-Mette:-) Kh Lene

          Svar
  2. Jenny

    26. oktober 2018 kl. 18:24

    Tvebakker, men kun knust ikke ristet og ikke ekstra sukker, min mormors æblekage er utopia for mig

    Svar
    • Lene

      26. oktober 2018 kl. 19:03

      Jeg er også ret vild med tvebakker:-)
      Kh Lene

      Svar
  3. aageschlaikjar@yahoo.com

    12. marts 2021 kl. 23:22

    Har boet i Canada i 50 år udlært dansk kok. Har lavet mange forskelligt dejlig dansk mad. Min Canadiske Kone elsker dansk mad.
    Hved siden af din opskrift tilsætter jeg også fint hakket mandler, går godt sammen.
    Æblekage, fiskefrikadeller dejlig dansk mad.
    Mange tak Anne- Mette.
    Hilsen Aage.

    Svar
    • Lene Tranberg

      13. marts 2021 kl. 13:17

      Hej Aage.
      Dejligt, at du kunne bruge opskriften. Det lyder lækkert med de hakkede mandler.
      Ha’ en dejlig dag!
      Kh Lene

      Svar
  4. aageschlaikjar@yahoo.com

    12. marts 2021 kl. 23:25

    Har boet i Canada i 50 år udlært dansk kok. Har lavet mange forskelligt dejlig dansk mad. Min Canadiske Kone elsker dansk mad.
    Hved siden af din opskrift tilsætter jeg også fint hakket mandler og himbærsyltetøj , går godt sammen.
    Æblekage, fiskefrikadeller dejlig dansk mad.
    Mange tak Anne- Mette.
    Hilsen Aage.

    Svar
  5. Bente Hansen

    2. oktober 2021 kl. 12:32

    5 stars
    Uimodståelig gammeldags æblekage. Den bedste opskrift, jeg har prøvet.
    Tak!

    Med venlig hilsen
    Bente

    Svar
    • Lene Tranberg

      2. oktober 2021 kl. 12:33

      Hej Bente:-)
      Tak for din søde kommentar. Vi er også begejstrede for den hos os:-)

      Kh Lene

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - 🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - og her hos mig betyder det flagkage, selvfølgelig!
For når man ikke har en flagstang, må man bage det selv😉

Den her klassiker med jordbær og hyldeblomstmousse går man aldrig galt i byen med - og du finder opskriftslink i min story (eller på bloggen, hvis du ser med senere: Søg på flagkage på Bagvrk.dk).

🎂 Pro tip: Hyldeblomstmoussen skal være stiv - ligesom nationalfølelsen i dag🇩🇰🇩🇰

#flagkage #valdemarsdag #dannebrogskage #bagvrk #søndagskage #allekanbage #hjemmebag #hjemmebagt #lagkage #lækkersulten #lækkerier
🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad m 🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad med dig?

Det får ikke problemerne til at forsvinde, men måske hjælper det lidt😁😂

#godtråd #bagvrk #allekanbage #bageglæde #kageterapi #bageterapi
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)
  • Test af Cozze 17 pizzaovn – min anmeldelse og…
  • Fejlfinding – “hvorfor ser min kage…
  • Napolitansk pizza – den bedste pizzadej til…

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme